Názory

Kdo zvedne Slávii? Enic? 2.

O tom jak Enic podporuje všechny své kluby a jak to vypadá se stavbou našeho stadionu z pohledu archivu tisku. Jěště štěstí, že se nás možná hodlá Enic zbavit jak se píše v tom novém Hattricku. Že by konečně byla šance zbavit se Enicu i Lešky.

GÓL č.25, 17.6.1999


Vnitřní rozepře, tahanice, vzájemné osočování a napadání jsou zřejmě údělem novodobé slávistické historie. Zatímco se fotbalový národ týmu kochal po vítězstvím nad Skotskem postupem na mistrovství Evropy 2000, fanoušci červenobílých ve stejný den prožívali smíšené pocity. V jejich oblíbeném klubu opět došlo k zásadním personálním změnám.


Po ročním působení byl propuštěn trenér Jaroslav Hřebík, přestože měl smlouvu ještě na jeden rok. Odchází také manažer Jaromír Šeterle, jemuž kontrakt skončil. Jelikož ročník 1998/99 byl slávistickým vedením hodnocen navzdory vítězství v Poháru čMFS jako neúspěšný, nelze se divit, že v Edenu při celkové bilanci nastalo mytí a následné stínání hlav. Zasvěcení mají ovšem pocit, že nepadly ty pravé.


Je zarážející, že se z odpovědnosti opět vysmekla osoba nejvyšší - generální ředitel Vladimír Leška. Jeho uhlazené vystupování si sice získalo přívržence, jelikož ale za vzletnými, avšak mnohdy prázdnými slovy nenásledovaly skutky, sílily proti němu i kritické hlasy. Není asi náhodou, že se za trenéra Hřebíka postavili představitelé Odboru přátel Slavie a druhý největší akcionář společnosti, fotbalový oddíl. Vytušili, že se vznětlivý, ale nesmírně pracovitý a fotbalu odevzdaný odborník vydal po správné cestě, jen potřeboval dostat větší prostor a důvěru. To mu dopřáno nebylo.


Společně s manažerem Šeterlem, s nímž se naladil na stejnou názorovou tóninu, vadil totiž nadřízeným, lépe řečeno řediteli Leškovi. Nekýval odevzdaně na všechna jeho rozhodnutí, stál si za svým, nebál se oponovat. Navíc jako podnikatel ve stavebnictví nebyl bezvýhradně ekonomicky závislý na trenérském příjmu, což mu dávalo postavení finační svobody. A takoví lidé zřejmě nejsou v současné Slavii dvakrát vítáni.


Na nový soutěžní ročník začne tým připravovat František Cipro. Persona ve Slavii opěvovaná, nebo? stojí podepsaná pod největšími úspěchy posledních let: mistrovském titulu a semifinále Poháru UEFA v sezoně 1995/96. O jeho odborných schopnostech nikdo nepochybuje. Když v průběhu podzimu 1997 z Edenu odcházel do rakouského Innsbrucku za zajímavějším výdělkem, což nijak neskrýval, nastaly mezi ním a slávisty určité vztahové třenice. Ale čas všechno uhladí. Lidé zmoudří, poučí se, získají zkušenosti, poopraví své názory. Přesto způsob, jakým bylo „zameteno“ s jeho předchůdcem, musí i jemu připadat minimálně pozoruhodný.


V Edenu, jak už se stalo tradicí, opět vyhrály nesympatické zákulisní boje. Bůh a? chrání Slavii! Rozum se z ní totiž vytratil. Vlastně byl surově vyhnán.





iDnes: 10.11.1999


Na hřišti je výkvět domácí ligy, v hledišti se mačkají skauti z celé Evropy i novináři z ciziny. Výborný fotbal, jaký nabízejí Slavia se Spartou. Jediné do této slavnosti, jíž je derby, nezapadá: stadion Slavie. Chátrající troska.


Před zápasem hustě prší. Než fanoušci dojdou na svoje místo, překračují kaluže a kloužou v bahně, od něhož mají umazané nohavice. Stojí na drolících se betonových kvádrech, nohy je bolí a prsty začínají dřevěnět zimou. Jen elita na hlavní tribuně alespoň sedí na tvrdém dřevě a je pod střechou.


Přišlo 13 532 lidí. Navzdory lijáku hodně. Ale určitě jich mohlo být ještě víc. Mnohokrát bylo minulé dny slyšet, jak se sváteční příznivci fotbalu chystají, ale nakonec cuknou. "Derby? Jo, to jdu. A kde se hraje? Na Slavii? Tak to nikdy. Až si postaví stadion," říkali. I statistika potvrzuje jejich nechu?: od vzniku samostatné české ligy chodí na derby zhruba o tři tisíce lidí víc, pokud se hraje na Spartě.


Slavii se daří, má dobré mužstvo. "Kdo ale nemá pořádný stadion, nemůže v Evropě nic dokázat. Kdokoliv přijede do Edenu, tak se lekne, první dojem je hrozný," říká mezinárodní manažer Pavel Paska, který objel celý svět.


Stadion, kde budou všechna místa k sezení, krytá tribuna, občerstvovací servis, parkoviště a bezpečnostní systém, je základní podmínkou, bez níž nesmí žádný klub v roce 2003 do české ligy.


Způsobila si to Slavia sama? "Nemůžeme dělat rekonstrukci jako Sparta, potřebujeme z gruntu stavět. To nelze na pozemcích, které nepatří nám, ale státu," říká Vladimír Leška, šéf Slavie. Vztahy jsou spletité, termíny se oddalují a čas letí.


Stavět se mělo už za éry mecenáše Korbela počátkem devadesátých let. Buldozery srovnaly se zemí jednu tribunu, mužstvo se odstěhovalo z Edenu, ale nakonec se nic nedělo a všichni se vrátili. Natřeli vše, co se dalo, svítivě červenou a bílou barvou a jelo se dál.


"Korbel ztroskotal na rozporech uvnitř klubu. Ty už jsme překonali. Slavia je jednotná, má akciovku, ale všechno vázne na úřadech," tvrdí Leška. Teď se prý ledy trochu pohnuly, během pár měsíců bude jasněji. čeká se "jen" na převod pozemků. Investoři jsou připraveni, britská společnost ENIC, vlastník Slavie, s výstavbou počítá, do Prahy přijel i projektant, který zařizuje rekonstrukci známého chrámu ve Wembley.


Termín 2003 se blíží. Kde by slávisté hráli, když ne v Edenu? Špitá se o Strahově, nedávném sídlu Dukly na Julisce, že by se s prosíkem šlo na Spartu nebo vybudoval společný vršovický stadion s Bohemians.


"Na Strahov bych šel hned," přeje si trenér Cipro. "Hrajeme tam evropské poháry, zažíváme největší poválečné úspěchy. Je to lepší než dnešní Eden, i lidé nám tam fandí víc." V krutém žertu se říká, že Slavia v roce 2003 zanikne - bude bez stadionu. Ale akcionáři vědí, že se rozhodnou dřív: buď Eden, nebo něco jiného.





GÓL č.7, 16.2.2000


Náš cíl je stejný jako každý rok. Chceme se dostat do základní skupiny Champions League a jestli do ní povede cesta přímá nebo přes předkola, je věc druhá,“ tvrdí slávistický ředitel Vladimír Leška. Na rozdíl od svého velkého rivala nedoplnila Slavia přes zimu svůj kádr o známá hráčská jména. „Už jistou dobu se držíme svého standardu v přestupové politice a kupujeme fotbalisty, které sami chceme bez ohledu na tlaky veřejnosti. Nejenom drahé prvoligové hráče, ale na příkladu bratrů Došků je vidět, že jsme připraveni zaplatit i velké peníze,“ vysvětluje Leška a nakonec dodává: „Účast v Lize mistrů je samozřejmě výrazně stabilizujícím ekonomickým prvkem, ale v našem případě se nejedná o bytí či nebytí klubu. Cítíme to spíš jako dluh vůči našim hráčům.“ Hra o miliony začíná.





iDnes 13.9. 2000


Slavia nezná projekt ani investora stadionu / Společnost ENIC slibuje nový fotbalový stánek v roce 2003


Fotbalový klub Slavia notně zkouší trpělivost svých fanoušků. Stále totiž nezná projekt ani investora nového stadionu, který by konečně důstojně reprezentoval slavný český klub. Po několik let vedením klubu slibovaná stavba, se zdála být reálnější koupí majoritního podílu edenského klubu britskou společností ENIC před třemi lety. Slavia teprve nyní dokončila, podle jejích zástupců časově nejnáročnější část plánované výstavby, fázi "řešení administrativních problémů". "V sezoně 2003-2004 bude Slavia hrát na novém stadionu," řekl na středeční tiskové konferenci Darren Venn, zástupce ENICu.


"S vlastníkem pozemku, společností SK Slavia, se nám podařilo uzavřít nájemní smlouvu na 49 let s opcí na dalších padesát," uvedl Venn. "Jsou ale věci, které jdou mimo nás a které nemůžeme ovlivnit a urychlit, například plánovací a stavební úřad."


Teprve nyní nastává podle Venna druhá fáze výstavby: výběr vhodného investora, v návaznosti na to pak ideálního projektu a zhotovení detailního plánu stavby. "Chceme nejdříve znát náš rozpočet, a teprve podle něj schválíme konečnou podobu nového stadionu."


Areál v Edenu má být vedle fotbalových utkání využíván i ke komerčním účelům. "Investor či investoři si jistě budou přát aby stadion vydělával celých 365 dní v roce a nejen 20 či 30 dní," řekl dále Venn.


Do ochozů nové stavby by se mělo vejít patnáct tisíc diváků. Na hlasy, že je to poněkud málo a že například Sparta je při zápasech Ligy mistrů schopna vyprodat i větší stadion Venn podotkl: "Stadion pokud bude zájem větší bude možno rozšířit, bude to flexibilní stavba."





GÓL 45, 8.11.2000


Zase další trenér bez práce. Ligový kolotoč se otočil potřinácté a ze sedačky shodil třetího kouče. Pro znalce českých fotbalových poměrů to není zase nijak závratné číslo a v porovnání s některými nedávnýmI sezonami se jeví jako spíše nízké, ale když padne trenérská hlava ve Slavii, jde vždy o velmi sledovanou událost. František Cipro si tedy, zřejmě pouze dočasně, odpočine od stresujícího povolání, jakým post lodivoda korábu sešívaných nepochybně je. Námořníci na palubě však zůstali, stejně jako velení na kapitánském můstku. Ale právě o to možná v této chvíli jde mnohem více, než o vyklizení jedné trenérské kabiny.


Ponechme stranou více či méně odborné diskuse na téma, co Cipro ve Slavii udělal dobře či špatně, případně co provésti měl či naopak. To, že se Slavia nachází v pozici, kdy na vedoucí Spartu ztrácí dvanáct bodů (má odehráno pouze o jedno utkání méně, než věčný rival z Letné) není „zásluha“ pouze jednoho muže. Na vině je nepochybně stejně tak vedení klubu, jako i hráči. Připomeňme si závěr loňského ročníku ligy. Slavia dlouho vedla tabulku, ale zcela zkolabovala v rozhodujících okamžicích spar?anského finiše. Jarní část nejvyšší soutěže dohrála naprosto rozklížena, když navíc nedůstojně v přímém souboji podlehla drtivě na Letné a musela přihlížet bezprostřední oslavě dalšího spar?anského titulu. Tehdy měli odpovědní funkcionáři zvednout prst a říci: Tak dost, neuspěli jsme z těch a těch důvodů a vyvodíme z nich následující důsledky. A sáhnout třeba i ke změně trenéra. Nestalo se, stejně jako po vyřazení v předkole Ligy mistrů od ukrajinského Šach?oru Doněck, který navíc Pražanům předvedl, co je to fotbalová moderna. Podle mého názoru je nynější rozloučení s trenérem spíše plácnutím do vody svědčícím o tápání než o jasné představě klubového manažmentu, který by si měl sáhnout do vlastního svědomí. Generální ředitel Vladimír Leška by měl zvážit, zda je pro svoji funkci dostatečně fundovaný, když třikrát za sebou podepsal smlouvu s trenéry (Tobiáš, Hřebík, Cipro), které pak předčasně propustil. V naší republice je však takový zvyk, že téměř nikdo sám od sebe neodstoupí, ale musí být odvolán. A v tom je asi ten problém...


Změna trenéra je sice efektním krokem, ale pakliže nefungují zcela profesionálně i další klubové složky, nemůže mít nikdy ten správný efekt. Příklad filozofie Slavie, jenž také o mnohém napovídá, ukázal nevědomky ředitel Leška už při stanovování cílů klubu před začátkem tohoto ligového ročníku. Našemu časopisu sdělil, že prioritou je probojovat se do Ligy mistrů a usilovat o co nejlepší umístění v nejvyšší české soutěži (dodejme že k účasti v nejprestižnější evropské klubové soutěži může stačit i druhé místo). Naproti tomu konkurenční generální ředitel Miroslav Pelta prohlásil, že Sparta musí mít ty nejvyšší cíle, takže obhajoba mistrovského titulu je povinností a neméně důležitý je postup do základní skupiny Champions League. Bez vytáček, naprosto jasně. Možná se jeho prohlášení mohou zdát nabubřelá, ale znáte pořekadlo o tom, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Do slávistické filozofie pak zapadá i neustálé hledání problému jinde než u sebe. Ztrátu bodů tak často zaviní špatný terén, chybující rozhodčí nebo kluzký míč. Několikrát vyhlášená válka zbytečným nářkům se v Edenu (dnes dočasně na Strahově) minula účinkem. Není divu, že podobným názorům potom snadno podlehnou i samotní fotbalisté. Líto je nám slávistických fanoušků, kterým se sen o zisku mistrovského titulu začíná opět vzdalovat. Bez radikální změny klimatu ve Slavii však asi ještě dlouho nenajde naplnění.





Sport ze dne 07.02.2001


řekové si stěžují na ENIC : English National Investment Company, známá v česku jako ENIC (mj. podílník na vlastnictví akcií fotbalové Slavie), znovu rozvířila hladinu fotbalového dění. Kupuje akcie v dalším fotbalovém klubu. Tentokráte jde o slavný londýnský Tottenham Hotspur, jehož předseda a majitel balíku 40 procent akcií sir Alan Sugar se po osmi letech řízení "Kohoutů" rozhodl z fotbalu odejít.


Nepřijde zkrátka. Když do klubu vstupoval, zaplatil za uvedené procento akcií osm milionů liber, při prodeji dosáhne čistého zisku 14 milionů liber, a přitom ještě zůstane v klubu částečně zainteresován. Sir Alan Sugar odchází z vedení Tottenhamu po protestech fanoušků "Kohoutů" vůči jeho osobě a také vzhledem k nátlaku své rodiny. Sugar měl vždy v pořádku účetnictví a pracoval bez rozpočtového schodku, ale za jeho vlády Tottenham nedosáhl žádných úspěchů. V tomto směru by mělo pomoci spojení s ENIC, ale šéfové řeckého klubu AEK Atény před spoluprací s ENIC veřejnost kolem Tottenhamu varují. ENIC totiž kromě Tottenhamu již z dřívějška vlastní akcie ve Slavii, AEK Atény, Vicenze, FC Basilej a Glasgow Rangers. Po zkušenostech ze sporu s UEFA, kdy v jedné soutěži měly startovat AEK se Slavií a UEFA s tím nesouhlasila, se ENIC snaží ve zmíněných klubech snížit svůj podíl pod padesát procent a zbavit se majority. V Rangers už její podíl klesl na dvacet procent. Předseda AEK Atény, který je zároveň majitelem a hlavním podílníkem v řecké společnosti NetMed, CORNELIUS SIERHUIS, varuje příznivce Spurs před přílišným optimismem. Listu The Independent řekl: "Nemyslete si, že se něco v chodu klubu změní. ENIC odmítá jakoukoliv investici jak do výstavby sportoviště, tak do nákupu hráčů. Všechno musíme dělat sami. Nevěřím, že by v případě Totenhamu šlo o jiný vztah. Investice ENIC do fotbalu se nevyplatily. Jediný klub, který na spolupráci s touto společností vydělal, byla Vicenza, a to zásluhou mimořádné kvality jejího manažera. Iniciativa ENIC v klubech vůbec neodpovídá procentu vlastněných akcií. V AEK musí platit vše moje společnost NetMed."


ENIC se vrhnul do fotbalu v polovině devadesátých let, kdy se začalo na burzách houfně obchodovat s akciemi fotbalových klubů. Joe Lewis, majitel balíku akcií ENIC sídlící na Bahamách, předal v té době řízení společnosti do rukou 38letého Davida Levyho a 20 procent akcií převedl na svého syna Charlese. Levyho rodina se do té doby zajímala především o řetěz obchodů s laciným oblečením firmy Mister Byrite. I když všichni považují současného šéfa ENIC Davida Levyho za velmi schopného muže, pochybnosti nad jeho problémy právě s fotbalovými kluby nikdo nevyvrací. Spíše se hovoří o nutnosti změnit strategii v této oblasti. Evropa je dobře informována i o situaci pražské Slavie včetně výkřiků fanoušků červenobílých "Leška ven", jak dále uvádí Independent. Kdy tyto problémy ENIC vyřeší, nikdo neumí odhadnout. Společnost se totiž vrhla do nové sféry podnikání na internetu. Dále pak do sázení přes počítače a z jedné čtvrtiny koupila britskou sázkovou kancelář tohoto typu od Victora Chandlera, který založil své impérium v daňovém ráji na Gibraltaru. Pokud jde o Lewise juniora, ten pracuje ve společnostech, nabízejících atraktivní prožití volného času, včetně restaurací, kabaretů (v Las Vegas), řetězu podniků firmy Warner Bros. atd. David Levy je příznivcem Tottenhamu Hotspur. Bude v tomto klubu vykonávat funkci ředitele, ale v pozadí, neoficiálně. Oficiální šéfy klubu a celý štáb mu vyhledají k tomu určené firmy. Varování z Atén ale zatím platí.





Sport 10.02.2001 :


Se sponzorem mistrů světa


Místní dceřiná firma francouzské společnosti Carrefour, největšího evropského distributora, jehož hypermarkety se začínají objevovat i v česku, se včera stala novým generálním sponzorem fotbalistů pražské Slavie. Dvouletá smlouva by měla červenobílým přinést finanční pomoc ve výši několika desítek milionů korun. Navíc se počítá s využitím dalších prostor (parkoviště, spojení obchodního domu s novým stadionem prostřednictvím lávky apod.) v areálu obchodně-kulturního centra Eden, které má být v prvních letech třetího tisíciletí ve Vršovicích v Praze 10 vybudováno.


"Ta částka je osmimístná. Je to tedy méně, než potřebujeme k výstavbě nového stadionu," nechtěl sdělit přesnou výši kontraktu místopředseda představenstva SK Slavia Praha-fotbal IVAN CHADIMA. Carrefour, jehož první pražský obchodní dům vyroste na Smíchově, začne svůj hypermarket ve Vršovicích budovat v těsném sousedství slávistického sportovního areálu na prostranství, kde dnes rozbíjejí své stany cirkusy. Spolu s předpokládaným novým stadionem by tak v Edenu mělo vzniknout atraktivní kulturní středisko, jehož součástí má být mj. i multikino.


"Účastnili jsme se územního plánování, takže víme, že v této oblasti existuje i spolupráce, která jde mimo peněžní část smlouvy," tvrdí Chadima.


"Většinou se soustřeďujeme na menší amatérské kluby, ale sponzorovali jsme i francouzský fotbalový národní tým, který se stal mistrem světa a Evropy. Rádi bychom Slavii přinesli podobné štěstí," pochlubil se generální ředitel Carrefour čR JEAN-LUC MASSET. Zatímco Carrefour by měl v Edenu vyrůst už v roce 2002, výstavba slávistického stadionu potrvá delší čas.


"Parlament české republiky loni schválil zákon, který umožňuje převést pozemky, které mají sportovní kluby v trvalém užívání, do jejich majetku. Tím se věci konečně pohnuly. Náš britský vlastník investiční společnost ENIC naši cestu podporuje. Proto bychom v době kratší než jeden rok chtěli přijít s prohlášením, že se stadion bude definitivně stavět," říká Ivan Chadima.


"Hypermarket to ale určitě stihne dříve. Náš stánek si dovedu představit nejdříve za tři až čtyři roky. To samozřejmě za předpokladu, že všechny záležitosti půjdou hladce," říká Chadima. Generální ředitel Slavie Vladimír Leška ohraničuje dané období dvěma a půl až čtyřmi lety. Stavba stadionu pro čtrnáct tisíc diváků, v němž by byly zahrnuty i administrativní objekty a obchody, by měla stát kolem miliardy korun. Sehnání podstatné části investorů je v rukou společnosti ENIC. Tělovýchovná jednota SK Slavia by mohla státní pozemky převzít do svého majetku v červenci 2001.


"Máme už k dispozici i studii, jejímž autorem je architekt Martin Kotík. Nechceme ji však zatím prezentovat, protože dobře víme, jak to dopadlo s mnoha předešlými projekty," prohlásil opatrně Ivan Chadima.


"Ty studie jsem viděl a považuji je za velmi slušné a reálné," konstatoval včera starosta Městské části Praha 10 JIřÍ VESELÝ. "Jsem rád, že sousedé Carrefour a Slavia k sobě našli cestu, což je při budování lokálního obchodně-kulturního centra, které obyvatelé Vršovic nutně potřebují, velmi důležité. Přestože Slavia momentálně hraje své zápasy v Praze 6, patří tento klub již neodmyslitelně na Prahu 10 a my se těšíme, až se k nám v dohledné době zase vrátí," dodal Veselý.





Hospodářské noviny 21.03.2001 :


ENIC přichází s úspornými programy


Nečekejte žádné velké peníze na přestupy. Komu se to nelíbí, může odejít. Tímto poselstvím pobouřila londýnské fanoušky firma ENIC, od letoška nový majitel kontrolního balíku akcií slavných "kohoutů", anglického klubu Tottenham Hotspur.


Jedním z prvních kroků nového vlastníka klubu bylo totiž minulý týden propuštění manažera George Grahama za údajné porušení smlouvy, jehož se měl dopustit tím, že si na veřejnosti postěžoval, že mu ENIC nechce uvolnit dost peněz na nákup nových hráčů.


Tento krok nešokoval ani tak kvůli tomu, že by byl Graham zvláště oblíbený nebo úspěšný, tým se totiž pohybuje ve středu tabulky a má jen malé naděje na postup do evropských pohárů z ligové soutěže, ale hlavně svým načasováním. V jeho důsledku se totiž "kohouti" pouhé tři týdny před utkáním s úhlavním rivalem, severolondýnským Arsenalem v semifinále Poháru britské asociace, ocitli bez manažera.


Okamžitě začala padat velká jména, která by měla Grahama nahradit. První z nich, Gianluca Vialli, momentálně nezaměstnaný Ital, nabídku prostřednictvím svého manažera odmítl.


Fanoušky uctívaný Glenn Hoddle, největší favorit na uvolněné místo, má zase zatím smlouvu v Southamptonu. Z té by ho mohl ENIC vyplatit za 750 tisíc liber, ale to se zdráhá učinit.


Vedení ENIC, které získalo "kohouty" za cenu odpovídající celkové hodnotě klubu 4,3 miliardy korun, dává jasně najevo, že jeho kluby nemají utrácet za hvězdy, ale vychovávat si mladé hráče, kteří přijdou mnohem levněji.


ENIC získal v posledních několika letech majoritní podíl akcií v řadě evropských fotbalových klubů, mj. v pražské Slavii, italské Vicenze, švýcarské Basileji, řeckém AEK Athény a skotských Glasgow Rangers. Ty poslední však po akvizici Tottenhamu nabízí k prodeji za 33 miliónů liber.


-------------------------------------------------


Už dlouho čekáme na stadion, na postup do LM, na domácí titul. Proto potřebujeme místo Lešky někoho doopravdy schopného. Já už dál čekat nechci. A co vy ? Leška ven !!!

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Kdo zvedne Slávii? Enic? 2.

    Centr (host)     před 23 lety 10.09.2001 09:29 |  
    0 0

    Jěště jsem zapoměl zmínit "otevřenost" Enicu na pokus Hattricku získat od něj nějaké informace. Je vidět, že se nemají čím chlubit. Končím už jen Leškovým mottem : "Kdo nic nedělá ten nic nezkazí" a já jen dodávám : ale kazí, kazí !!

    • Re: Kdo zvedne Slávii? Enic? 2.

      (host)     před 23 lety 20.09.2001 02:03 |  
      0 0

      Leška ven, to ano. Ale jak? Už bychom měli přestat přemýšlet zda Lešku vyhodit. To je nám všem jasný. Ale jak to udělat, to opravdu nevím. Jestli jste někdo chytřejší, tak něco navrhněte.

      • Re: Kdo zvedne Slávii? Enic? 2.

        Centr (host)     před 23 lety 21.09.2001 17:04 |  
        0 0

        No třeba ho někdo na té besedě popadne a ...... . To by jsme, ale chtěli moc.