Ženský fotbal

Píle a touha vítězit dotáhly slavistické holky až do finále klučičího turnaje Planeo Cup

Týmy Slavie slaví pravidelně úspěchy i na poli mládežnického fotbalu. Hned dva z těch ryze holčičích v nedávné době přinesly příběh, který by se klidně mohl natočit filmovými kamerami.

Že holčičí a klučičí fotbal nesnese přímé srovnání se asi nemusíme bavit. Chlapecká fyziologie je prostě zcela odlišná a postupem času se projeví větší síla či rychlost. I přesto se zejména mladé holky snaží klučičím konkurentům vyrovnat a ukázat jim, že i ony umí dobře hrát krásnou hru jménem fotbal. Tím spíše u týmu jako je Slavia Praha.

Zejména v mladších kategoriích dívčích mužstev nemají Slávistky na domácí půdě takřka žádnou konkurenci. Ryze holčičí turnaje pravidelně vyhrávají, soupeřem je jim jen občas Sparta. Ani ona ovšem většinou na talentované hráčky z Edenu a Měcholup nestačí. A tak se musí zapisovat do klučičích soutěží, aby zažily i trochu vyrovnanější zápasy.

Holky přitom mohou hrát s o něco mladšími kluky. V takovém případě je ovšem jejich převaha rovněž někdy jednoznačná. Druhá možnost je utkat se se stejně starými hochy, ale ti ji fyzicky zase často převyšují. Slávistky tak rozhodně nemají zrovna jednoduché možnosti, jak pro sebe najít tu správnou konkurenci.

V letošním roce se ovšem rozhodl klub přihlásit své hráčky do zřejmě nejprestižnějšího domácího klučičího turnaje Planeo Cup (dříve Pohár mládeže FAČR nebo Ondrášovka). A hned ze dvou kvalifikací se holky dokázaly probojovat na finálové turnaje, kde se utkalo 24 nejlepších týmů z celé České republiky. Jednoznačně to byl obrovský úspěch a ukázka toho, kam až může píle a touha bojovat dívčí týmy dotáhnout.

V kategorii desetiletých za sebou přitom během závěrečné kvalifikace nechaly třeba i kluky z FC Tempo Praha. Klubu, který jednoznačně patří k nejlepším pražským mládežnickým akademiím. Právem tak na sebe mohly být hráčky v červenobílých dresech hrdé. Pravdou ovšem je, že v tomto případě nastupovaly v o rok mladší kategorii.

Nebudeme si nic nalhávat, závěr pro ně možná nedopadl tak, jak si představovaly. Zatímco v kategorii do deseti let skončily na 22. místě z 24 týmů, v kategorii do 12 let bohužel až poslední. Trochu se jim tak ukázala realita toho, že s vrcholovým klučičím fotbalem prostě nemohou soupeřit. I přesto na sebe mohou být hrdé. Dokázaly něco, co se ještě žádnému čistě holčičímu týmu nepovedlo. Odnesly si z turnajů obrovské zkušenosti i krásné zážitky.

Setkaly se i s řadou bývalých profesionálních hráčů včetně Theodora Gebre Selassieho či Jana Kollera, který se stal letošním patronem tohoto krásného turnaje. Ale především určitě mohly inspirovat stovky dalších holek, které budou v následujících letech pokračovat v jejich šlépějích a hrdě bojovat v sešívaných trikotech.

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Píle a touha vítězit dotáhly slavistické holky až do finále klučičího turnaje Pla

    Peťánek826     před 26 dny 21.05.2024 08:22 |  
    17 1

    Děkuji za článek, protože o tomhle jsem vůbec nevěděl.

    Velká gratulace holkám i trenérům. Už jen ta skutečnost, že se holky dostaly do finální části tohoto turnaje, je velmi potěšující, a ukazuje to na velkou fotbalovou kvalitu holek.

  2. Re: Píle a touha vítězit dotáhly slavistické holky až do finále klučičího turnaje Pla

    Akuls     před 26 dny 21.05.2024 14:22 |  
    8 0

    Planeo Cup U-10, Kroměříž 2024 (viz iSpart):
    Skvělé srovnání mají za sebou také holky Slavie. Remizovaly s MFK Havířov v základní části turnaje a v Bronzové skupině i přidaly tři výhry nad SFC Opava (4:1), FC Písek (3:2) a Spartakem Rychnov nad Kněžnou (3:1). Emma Hurychová navíc byla vyhlášena nejlepší brankářkou turnaje.
    Planeo Cup U-12, Uničov 2024 (viz reportér Čapek na ČT Sport):
    Holky Slavie U-13 uhrály na finálovém turnaji čtyři plichty, třeba i s kluky Slovanu Liberec (4:4) a Barbora Zelenková, se stala s 9ti góly nejlepší střelkyní turnaje!!!


    Komentář byl uživatelem upraven (21.05.2024 14:27) . Zobrazit původní komentář

  3. Re: Píle a touha vítězit dotáhly slavistické holky až do finále klučičího turnaje Pla

    Akuls     před 24 dny 23.05.2024 15:09 |  
    5 0

    Napínavé středeční finále Poháru dorostenek FAČR vyšlo lépe fotbalistkám Slavie, které porazily Plzeň 4:2 a v letošní sezoně tak získaly double.
    Snad už si i pan Pešír všimnul, že Slavia má i nejlepší holčičí fotbalovou mládež (viz jeho hlody při spolukomentování finále poháru se Slováckem).


    Komentář byl uživatelem upraven (23.05.2024 21:56) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Píle a touha vítězit dotáhly slavistické holky až do finále klučičího turnaje Pla

      SLAVIESTA     před 24 dny 23.05.2024 15:48 |  
      6 1

      Oceňuji, že děvčata mladá i ta trochu starší vítězí. Pánové vezměte si příklad!