Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Evropská liga

Ve jménu antického hrdiny

Ve druhém kole ligové fáze Evropské Ligy se Slavia utká s Ajaxem Amsterdam. Představovat jeden z nejlepších klubů fotbalové historie znamená nosit dříví do lesa. Přesto se o to na našich stránkách pokusíme.

Amsterdam

Hlavní město Holandska bylo založeno u ústí řeky Amstel do Severního moře. Vodní tok byl přehrazen kvůli omezení rizika záplav, jméno města v doslovném překladu znamená přehrada na řece Amstel. Původně malá rybářská vesnice z konce 12. století se stala významným světovým přístavem. Amsterdamské kanály a obranná linie Amsterdamu z 19. až 20. století jsou na seznamu světového dědictví UNESCO.

 

Ajax vs Aiás

Amsterdamsche Football Club Ajax byl založen 18. března 1900.  Do vínku dostal jméno podle starořeckého bájného hrdiny, který se proslavil v Trójské válce. V této chvíli možná významně pozvedávají obočí fanoušci českého překladu Homérovy Iliady, případně filmoví fanoušci, kteří si oblíbili film Trója, s tím, že tam se žádný „Ajax“ nevyskytoval. Je to pravda – borce, jehož jméno se ve starořečtině píše Ajax, překladatelé do češtiny překládají jako Aiás. To už je jiná. Syn Telamona, krále Salamíny, byl druhým nejstatečnějším válečníkem mezi dobyvateli po Achilleovi. Ve filmu Trója jej ztvárnil 206cm vysoký kanadský herec a bývalý wrestler Tyler Mane.

Dle Homéra Aiás jako jediný z reků nebyl pod přímou ochranou žádného z bohů a přesto nebyl v žádné popisované bitvě ani zraněn. Neskončil ovšem příliš dobře: po té, co prohrál spor o zbroj Achilleovu, jehož tělo pomohl dostat z bojiště do tábora, podlehl šílenství, v němž pozabíjel několik ovcí v domnění, že se mstí řeckým velitelům. Když posléze viděl, co udělal, proklál se vlastním mečem. Historici tvrdí, že se jedná o první literárně zaznamenanou sebevraždu, ale o takové prvenství proslulý válečník těžko stál. Holywoodský velkofilm se ovšem slavným dílem inspiroval pouze volně a některé linky, včetně té Aiasovy, vysloveně pokazil.

Antický hrdina se nejprve dostal do názvu klubu a v roce 1928 i do znaku. V roce 1990 byl znak upraven tak, že Aiásův profil je nakreslen jedenácti křivkami, které mají symbolizovat jedenáct hráčů na hřišti.

Na fotbalovém poli klub zdárně naplňuje odkaz hrdiny, jehož jméno nosí. Je historicky nejúspěšnějším klubem v Nizozemsku s 36 tituly Eredivisie a 20 poháry KNVB . Nepřetržitě hraje v Eredivisie od založení profesionální ligy v roce 1956. Podle Mezinárodní federace fotbalové historie a statistiky byl Ajax sedmým nejúspěšnějším evropským klubem 20. století a Světovým klubovým týmem roku 1992.

 

Evropské trofeje a klubové legendy

V roce 1965 byl Rinus Michels, který za klub hrál v letech 1946 až 1958, jmenován manažerem Ajaxu, aby realizoval svou filozofii totálního fotbalu, která se měla stát synonymem Ajaxu. O rok dříve debutoval Johan Cruyff, který je považován za nejlepšího nizozemského fotbalistu všech dob. Michels a Cruyff provedli Ajax nejúspěšnějším obdobím v jeho historii.

Ajax si poprvé zahrál finále poháru mistrů v roce 1969, kdy ještě prohrál s AC Milán 1:4

V sezóně 1970/71 už poprvé zvedl kapitán Ajaxu nad hlavu pohár pro vítěze PMEZ, když ve finále přehrál Panathinaikos Athény 2:0. v tomtéž roku byl Cruyff vyhlášen evropským fotbalistou roku. Po tomto úspěchu Michels odešel do Barcelony, ale Ajax pokračoval v nastoupené cestě. V další sezóně titul obhájil po stejné výhře nad Interem Milán a do třetice se radoval z nejcennější trofeje v roce 1973 po vítězství 1:0 nad Juventusem. Tím se stal se prvním klubem, který vyhrál tři po sobě jdoucí ročníky PMEZ od Realu Madrid v 50. letech. Zároveň coby trojnásobný držitel „ušatého poháru“ získal právo mít ve své síni slávy jeho kopii.

V té době vedle famózního trenéra a trojnásobného držitele zlatého míče v kádru zářili Johnny Rep, Johan Neeskens, či Ruud Krol.

V osmdesátých letech se sešla v Amsterdamu další silná generace, které coby trenér vévodil Johan Cruyff. Její vrchol přišel v podobě zisku poháru vítězů pohárů v sezóně 1986/87. Finálovou výhru 1:0 nad Lokomotivou Lipsko zařídil jeden z nejlepších střelců fotbalové historie Marco van Basten. Spolu s ním v kádru byly persony jako Frank Rijkaard, či Denis Bergkamp. A to před touto sezónou Ajax opustili Ronald Koeman, nebo Gérald Vanenburg.

I v devadesátých letech pokračoval Ajax ve skvělých výkonech, které vedly ke zisku velkých trofejí. V sezóně 1991/92 zkompletoval sbírku evropských pohárů, když vyhrál pohár UEFA. Ve finále hraném na dva zápasy sice nedokázal Juventus Turín porazit, ale po remízách 2:2 a 0:0 získal trofej na góly vstřelené na půdě soupeře. O tři roky později přidal čtvrtý pohár pro nejlepší tým Evropy, o který už se soupeřilo v Lize Mistrů. Výhru 1:0 nad tehdy takřka nepřemožitelným AC Milán vystřelil mladičký Patrik Kluijvert. V brance v té době zářil Edwin van der Sar, před ním se střídali Clarence Seedorf, Michael Reiziger, dvojčata Frank a Ronald de Boerové, Edgar Davids, či finský bombarďák Jarri Litmanen.

V novém tisíciletí Ajax ještě evropský pohár nezískal, dvakrát byl ovšem velice blízko. Nejprve v roce 2017 dokráčeli jeho hráči až do finále Evropské Ligy, kde byl úspěšnější Manchester United. O dva roky později Ajax sahal po postupu do finále nejprestižnější soutěže Evropy. Ze hřiště Tottenhamu si přivezl výhru 1:0 a doma šel do poločasové přestávky za stavu 2:0. jenomže ve druhé půli se utrhl brazilský internacionál Lucas Moura a otočil celé semifinále třemi brankami s tím, že ta rozhodující přišla v čase 90+6. Dres Ajaxu po roce 2000 oblékli například Zlatan Ibrahimovič, Wesley Schneider, Klaas Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Luis Suárez, Christian Eriksen, či Dušan Tadić. Coby produkty proslulé akademie Ajaxu se do světa rozeběhli například Mathijs de Light (Juventus, Bayern, dnes Manchester United), Frank de Jong (Barcelona), či Ryan Gravenberch (Bayern, dnes Liverpool)

 

Česká stopa

Ze známých českých hráčů dres Ajaxu nejprve oblékl Tomáš Galásek, který v polovině devadesátých let odešel z Baníku Ostrava do Willemu Tillburg a v roce 2000 přestoupil do Ajaxu. Odehrál zde šest sezón, během nichž získal dva mistrovské tituly, dva domácí poháry a zasáhl do 26 zápasů ligy mistrů. Jeho parťákem se v roce 2003 stal Zdeněk Grygera. Odchovanec Slovácka zde začal svou legionářskou pouť, o čtyři roky později si medailista z ME 2004 vysloužil přestup do Juventusu. Zatím posledním borcem s českým pasem, který oblékl dres s řeckým bojovníkem na hrudi, byl současný reprezentant Václav Černý, který do Holandska zamířil v mládežnických letech z Příbrami. V Ajaxu sice několikrát nakoukl do A týmu, ale i díky sérii zranění se příliš neprosadil – přes Utrech a Twente zamířil do Wolfsburgu, v současné době hostuje ve Skotsku.        

 

Souboje s českými týmy

Jako první se s Ajaxem utkala Dukla Praha ve svém vrcholném období na jaře 1967 v rámci čtvrtfinále PMEZ. Z Holandska si přivezla nadějnou remízu 1:1 a bylo jasné, že do semifinále postoupí vítěz odvetného zápasu. Tehdejší skvělý gólman Ivo Viktor posléze ve své knize „Můj dres č.1“ vzpomínal, že jim trenér Musil před zápasem řekl, že se nebude zlobit, pokud vyhrají vlastním gólem v poslední minutě. Prohádal o tři minuty – na vedoucí gól hostí Dukla zareagovala vyrovnáním z penalty, rozhodující vlastní gól Ajaxu přišel v 86. minutě. Dukla posléze v semifinále skončila na Celticu Glasgow.

V polovině osmdesátých zažívali své nejlepší období Bohemians a ve druhém kole poháru UEFA sezóny 1984/85 je los spojil s Ajaxem. I tentokrát český celek dokázal postoupit. Po venkovní porážce 0:1 Klokani doma zvítězili stejným rozdílem a postoupili na penalty. Pamětníci si možná vzpomenou, že fandové Ajaxu do odvety připravili poměrně jasnozřivý transparent: „Marco van Basten is new Johan Cruyff“. Tehdejší nadějný mladík se v duelu s klokany sice střelecky neprosadil, ale svého předchůdce vyrovnal minimálně počtem Zlatých míčů. Současné slávisty zaujme, že do základní sestavy prvního duelu a o poločase odvetného zápasu naskočil Milan Škoda. Nejedná se samozřejmě o červenobílou legendu, nastupující dnes za béčko, ale o jeho otce.

Po té se s Ajaxem dvakrát potkala Sparta. V rámci základní skupiny LM na podzim 2005 se v Praze hrálo 1:1, v Holandsku vyhrál Ajax 2:1. Skupinu vyhrál Arsenal, Ajax obsadil druhou postupovou příčku. Sparta skončila se dvěma body poslední za Thunem. Podobně se oba týmy potkaly o rok později v základní skupině poháru UEFA. Tehdy bylo v základní skupině pět týmů a hrálo se jednokolově. Zápas na Letné skončil 0:0, v celkové tabulce Ajax skončil druhý, což znamenalo postup, Spartě čtvrté místo na postup nestačilo.

Potom už přišel rok 2007 a dvojzápas, který slávistům není třeba připomínat. Martin Vaniak zamknul branku na sto západů, zlikvidoval i Huntellarovu penaltu. V Amsterodamu vystřelil červenobílým výhru David Kalivoda z penalty, odvetu pro sebe uzmul dvougólový Stanislav Vlček.  

Na zápas o rok později už slávisté nevzpomínají tak v dobrém. V základní skupině poháru UEFA se hrálo v Amsterodamu v posledním kole, kdy už bylo jasné, že slávisté nepostoupí. Martina Vaniaka, který měl stopku za vyloučení v předchozím duelu, zastoupil mladý Diviš, Slavia ještě v první půli brankami Jaroslava Černého a Marka Jarolíma otočila skóre na 2:1. Ajax měl postup jistý, ale ani to nezabránilo Suárezovi, aby v poslední minutě po oběhnutí kapitána Brabce nenasimuloval v pokutovém území pád, který mu sudí spolkl, díky čemuž zápas skončil remízou 2:2.

Jako poslední český celek se s Ajaxem potkal FK Jablonec. V létě 2015 severočeši neodehráli špatnou partii, v předkole Evropské ligy prohráli venku 0:1, doma dát gól nedokázali a po remíze 0:0 postoupil dál holandský celek.

 

Současnost.

Ajax vládl v Holandsku na přelomu desetiletí. Získal tituly v letech 2019, 2021 a 2022. Mířil k zisku i toho v roce 2020, ale vinou pandemie coronaviru zůstala Eredivisie nedohrána a titul se neuděloval. V sezóně 2022/23 se z titulu radoval Feyenoord, Ajax skončil třetí, letos křepčili s pohárem hráči PSV Eindhoven a Ajax se po posledním kole nacházel na páté příčce, což znamenalo, že se klub musel do  ligové fáze Evropské ligy prokousávat ze druhého předkola, což nebylo nic jednoduchého – Duely s Vojvodinou a Jagelonií holanďané zvládli bez problémů, ale ve třetím předkola jim los přisoudil řecký Panathinaikos. Ajax si z Řecka přivezl výhru 1:0, ovšem v domácí odvetě o náskok těsně před koncem základní hrací doby přišel a následoval rekordní penaltový rozstřel, který rozlouskla až 17. série. Ajax vyhrál málokdy vídaným poměrem 13:12!

V současném ročníku najdeme Ajax na pátém místě domácí ligy, ovšem má odehráno o zápas méně než zbytek soutěže.

 

Přestože v kádru Ajaxu najdeme gólmana, kterého TM oceňuje na 18 milionů Euro, všechny zápasy v této sezóně odchytal Remko Pasveer (#22; 40 let; NIZ) čtyřicetiletý veterán, který má na svém kontě jeden reprezentační start. V roce 2022 se stal druhým nejstarším fotbalistou, který kdy hrál za Nizozemsko. Navíc si ve svém prémiovém startu připsal čisté konto.

Nejhodnotnějším hráčem kádru je Brian Brobbey (#9; 22 let; NIZ), odchovanec Ajaxu, který v roce 2021 odešel do RB Lipsko coby volný hráč a loni se vracel za 16,35 milionů (!). V této chvíli u jeho jména svítí cenovka 35 milionů EUR, ovšem elitní útočník se letos v lize ještě netrefil, skóroval pouze do sítě Jagelonie. Druhým nejhodnotnějším hráčem je Jorrel Hato (#4; 18 let; NIZ/CUR), teprve osmnáctiletý střední obránce, odchovanec Ajaxu, disponuje cenovkou 30 milionů Euro.

Asi nejznámějším jménem v kádru Ajaxu je bývalý kapitán Liverpoolu Jordan Henderson (#6; 34 let; ENG), vítěz ligy mistrů i anglické ligy, který byl v Anglii vyhlášen fotbalistou roku 2020. Slávisté určitě zpozorní, když zazní jméno Bertrand Traoré (#20; 29 let; BUR), reprezentant Burkiny Faso ovšem nemá s Ibrahimem nic společného. V prvním zápase ligové fáze dvěma góly zazářil levý křídelník Mika Godts (#11; 19 let; BEL), mladík, kterého Ajax ulovil ještě v mládežnickém věku v Genku. Na pravé straně obrany kraluje Devyne Rensch (#2; 21 let; NIZ), defenzivu ve středu hřiště tvrdí Kenneth Taylor (# 8; 22 let NIZ) další dva z dlouhé řady odchovanců Ajaxu.

Po skončení minulé sezóny skončil na lavičce Ajaxu šedesátiletý John van't Schip a hledal se jeho nástupce. Nakonec vedení Ajaxu ukázalo na bývalého italského brankáře Francesca Farioliho. Pětatřicetiletý trenér začínal jako trenér gólmanů v Beneventu, nebo Sasuolu, coby hlavní trenér získával ostruhy v Turecku, kde úspěšně vedl Alanyaspor a Karagümrük. Loňskou sezónu už strávil ve Francii na lavičce Nice. Od letošní sezóny tedy vede Ajax, se kterým postoupil přes tři předkola do Evropské ligy a v prvním kole ligové fáze doma zničil Besiktas Istanbul 4:0.

Jak si povede v kole druhém uvidíme na vlastní oči ve čtvrtek 3.10. v Edenu. Zápas začíná v 18:45 a pro ty, kdo se na zápas nedostanou, jej bude přenášet Nova sport 5

 

Komentáře (8)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ve jménu antického hrdiny

    Slávista 51     před 4 hodinami 01.10.2024 09:25 |  
    0 1

    Ajax jméno v Evropě má, přesto může být Slavií poražen, že !

  2. Re: Ve jménu antického hrdiny

    knawi     před 3 hodinami 01.10.2024 10:39 |  
    1 0

    Děkuju moc! Co já se, v klasice nepříliš znalý, díky Tobě šikovný Karle, všechno zajímavé nedovím na fotbalovém webu!


    Komentář byl uživatelem upraven (01.10.2024 10:39) . Zobrazit původní komentář

  3. Re: Ve jménu antického hrdiny

    Steevee     před 3 hodinami 01.10.2024 10:56 |  
    0 0

    Pěkné shrnutí, jenom k tomu aktuálnímu stavu, Ajax není desátý s jedním zápasem k dobru, ale pátý (skóre 10:3) se dvěma zápasy k dobru.

    • Re: Ve jménu antického hrdiny

      kjandourek (admin)     NOVÝ před 2 hodinami 01.10.2024 11:41 |  
      0 0

      Pravda - článek jsem dopisoval v sobotu odpoledne a říkal jsem si, že tohle může ještě víkendový zápas změnit... a pak po tom ani nevzdechl :-)

  4. Re: Ve jménu antického hrdiny

    Filda14     NOVÝ před 2 hodinami 01.10.2024 11:41 |  
    0 0

    Super článek, jen drobná poznámka, ten záložník se jmenuje Vanenburg

    • Re: Ve jménu antického hrdiny

      kjandourek (admin)     NOVÝ před 2 hodinami 01.10.2024 11:45 |  
      0 0

      Díky, opraveno

  5. Re: Ve jménu antického hrdiny

    PtakKuku     NOVÝ před 2 hodinami 01.10.2024 11:50 |  
    7 0

    Líbí se mi neuvedení názvu skotského klubu kde momentálně hostuje Černý:)

  6. .

    kalex     NOVÝ před 27 minutami 01.10.2024 13:07 |  
    0 0

    Za hezký článek děkuji, nicméně máš tam ještě dvě chyby. Není to hlavní město Holandska, ale Nizozemí a Grygera je odchovanec Zlína, nikoliv Slovácka. Každopádně díky za článek.