Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Evropská liga

Orlové z divokého pralesa

Los prvního kola ligové fáze Evropské Ligy poslal červenobílé do Razgradu. Pojďme se na suveréna posledních let bulharské ligy podívat poněkud podrobněji.

Razgrad

Razgrad je město v severovýchodním Bulharsku v údolí řeky Beli Lom, které spadá do historické a geografické oblasti Ludogorie (Deliorman). Přípona „grad“ znamená v bulharštině město. Původ a význam první části „raz“ je nejasný. Během druhé bulharské říše se kolem dnešního města nacházela osada, zmiňovaná pod názvy Hrasgrad , Hrazgrad a Hrizgrad'. Tato jména jsou odvozena bulharského a slovanského boha Horse. Název regionu – Ludogorie - znamená bláznivý prales, i když původní význam je bližší vyjádření divoký prales.

 

Ludogorec

Klub, který má v názvu region i město (něco jako u nás Vysočina Jihlava) byl založen v roce 1945 jako fúze dvou celků z Razgradu – Beli Lom a Botev. Pohyboval se v nižších fotbalových soutěžích, v 90. letech 20. století pod názvem Antibiotikum. Oficiálně na konci soutěžního ročníku 2005/06 zanikl, ovšem již 18. 8. 2006 byl vzkříšen Aleksandarem Aleksandrovem a Vladimirem Dimitrovem pod názvem Ludogorie Razgrad. Roku 2012 byl přejmenován na FK Razgrad 2000.

V roce 2010 do klubu vstoupil bulharský magnát Kiril Domusčiev vlastnící farmaceutickou firmu Huvepharma a došlo k přejmenování na PFK Ludogorec 1945 Razgrad. Jeho cílem bylo přivést klub do nejvyšší bulharské ligy, což se povedlo hned v sezóně 2010/11. V následující sezóně 2011/12 nejenže Ludogorec vyhrál domácí ligu, ale získal dokonce domácí double po výhře v bulharském fotbalovém poháru a navíc vyhrál i bulharský Superpohár. Stal se tak třetím bulharským klubem (po CSKA Sofia a Levski Sofia), kterému se to podařilo. V sezóně 2012/13 ligový titul obhájil a nastoupil tak na cestu neohroženého vládce domácího fotbalu, po které kráčí dodnes. V této chvíli se výčet úspěchů zastavil na těchto číslech: 13 domácích titulů v řadě, tři domácí poháry a sedm domácích superpohárů.  

 

Evropské poháry

Jako pravidelný mistr bývá Ludogorec nasazován do předkol LM. Již dvakrát se mu podařilo proniknout do základní skupiny – V sezóně 2014/15 jako první bulharský klub v historii v základní skupině LM bodoval, když porazil 1:0 FC Basilej. Stejný úspěch se mužstvu povedl i v sezóně 2016/17.

Razgrad ve skupině s Arsenalem, Paris Saint-Germain a FC Basilej po třech remízách skončil na 3. místě a pokračoval v Evropské lize, kde v prvním kole jarní fáze nestačil na dánský tým FC Kodaň. Čeští fanoušci si možná vzpomenou, že poslední překážkou v boji o postup do základní skupiny byla Viktoria Plzeň, ale odešla poražena po výsledcích 0:2 doma a 2:2 venku.

Základní skupinu EL si tým z Razgradu zahrál sedmkrát. Hned ve své první účasti byl suverénní, skupinu vyhrál se ziskem 16 bodů. Za sebou nechal Černomorec Oděsa, PSV Eindhoven a Dinamo Záhřeb. V šestnáctifinále vyřadil Lazio Řím a skončil až v osmifinále na štítě španělského celku Valencia CF po porážkách 0:3 a 0:1.

V dalších ročnících ještě dvakrát dokázal postoupit ze druhého místa, ale vždy skončil v prvním kole jarní fáze, jednou na kopačkách AC Milán a podruhé jej zastavil jeho městský rival Inter. V sezóně 2022/23 následoval přesun do Konferenční ligy, kde nestačil na Anderlecht Brusel.

Konferenční ligu si Ludogorec zahrál i loni, kdy postoupil ze druhého místa do předkola play-off. Tam nestačil na Servette Ženeva – třetí tým skupiny EL, kterou ovládla Slavia. 

 

Logo klubu

Do roku 2016 měl tým znak nepravidelného tvaru. Všechny nápisy byly provedeny v azbuce, uprostřed zelené části se vyjímalo veliké písmeno „L“.

Současné logo se skládá ze širokého elegantního štítu s klenutými stranami. Znak je zbarven do lesní zeleně, která symbolizuje pokrok a úspěch, vodorovně jej protínají tři bílé diagonální čáry. Uprostřed znaku je malý štít bílé barvy, na němž je černobílý fotbalový míč, umístěný mezi černými křídly letícího orla, hlavního symbolu klubu.

 

Stadion

Stadion v Razgradu, na kterém Ludogorec hraje domácí zápasy, má kapacitu 10 423 diváků. Pod názvem Ludogorec Arena byl oficiálně otevřen 25. září 2011 za účasti bulharského premiéra Bojka Borisova a prezidenta Bulharské fotbalové unie Borislava Mihaylova. Do nynější podoby byl uváděn postupnou rekonstrukcí jednotlivých sektorů.

V roce 2015 byl otevřen sektor pojmenovaný po rumunském obránci Cosminu Moțim, o dva roky později byla zmodernizována východní tribuna, což zvýšilo kapacitu na 9 000 míst, čímž se na stadionu mohla hrát hlavní fáze evropských pohárů. Dne 28. září 2017 se zde konalo vůbec první utkání skupinové fáze evropské soutěže, když Ludogorec porazil Hoffenheim 2:1 v utkání Evropské ligy před návštěvou 6 155 diváků.  

V létě 2018 byla oficiálně otevřena nově zrekonstruovaná severní tribunu. Tím byla kapacita zvýšena na současných 10 443 sedících diváků. V prosinci 2019 se do názvu stadionu dostala firma majitele klubu a stadion tak nese název Huvepharma Arena.

 

Klubové legendy

Díky tomu, že Ludogorec je mezi elitou velice krátký čas, nedá se hovořit úplně o legendách v pravém slova smyslu. Podívejme se spíše na některé legendární výkony ve velkých zápasech.

Jak již bylo naznačena výše, jedna z tribun domovské arény se jmenuje po obránci Cosminu Moțim. Tento příběh se odehrál 27. srpna 2014 v rámci posledního předkola Ligy mistrů. Ludogorec si ze hřiště rumunského mistra FCSB přivezl prohru 0:1, domácí zápas nakonec zvládl vyhrát stejným poměrem a šlo se do prodloužení. V poslední minutě se gólman domácích vydal vstříc rozeběhnutému útočníkovi mimo vápno, u balónu byl pozdě a po faulu byl vyloučen. Obránce Moți si vzal dres náhradního gólmana a postavil se mezi tři tyče. Při následném trestném kopu zasahovat nemusel, tehdy mladičký Nicolae Stanciu neměl seřízená mířidla a branku minul – zřejmě si své nejlepší kousky šetřil až do Edenu. Vzápětí následoval závěrečný hvizd a penaltový rozstřel. Hrdina dne nejenom že svůj pokus bezpečně proměnil, ale dokázal hned dvě soupeřovy střely zneškodnit, čímž svůj tým dostal do základní skupiny LM. Celkem v obraně Ludogortse nastupoval dlouhých devět let, svůj odchod do sportovního důchodu oznámil 15. května 2021, ovšem už 7. června téhož roku byl oznámen jako nový technický ředitel klubu.

Aby se výše uvedený borec mohl stát legendou, bylo potřeba nejprve duel poslat do prodloužení a o to se postaral druhý z hrdinů tehdejšího večera, který mnozí považují za nejdramatičtější v historii předkol LM vůbec. Na časomíře naskočila již devadesátá minuta, když se do míče neskutečným volejem opřel brazilský rodák známý pod jménem  Wanderson. Tento útočník přišel do Razgradu v létě 2014 a během osmi let nastřílel v Bulharské lize 53 branek. Během těchto let zažádal o bulharské občanství a stihl v dresu bulharského národního týmu odehrát šest zápasů. Vedle památného gólu do sítě FCSB zvládl pokořit i gólmana Paris st.Germain, když Ludogorec v parku Princů vyválčil remízu 2:2.

Podobnou cestu fotbalovým životem má ve svém CV i borec, kterého fotbalový svět zná pod jménem Marcelino. Mládežnický produkt Sao Paula přišel do Bulharska v roce 2013. Při debutu Ludogortse v Lize mistrů skóroval již v šesté minutě a to do sítě tehdejšího obhájce trofeje Realu Madrid. Bílý balet měl co dělat, aby výsledek otočil. I Marcelino obdržel bulharský pas a za svou novou domovinu nastoupil v jedenácti zápasech. Ludogorec po jeho odchodu na jeho počest vyhlásil, že číslo 84 již nebude nosit žádný hráč jeho týmu.

 

Česká stopa

Největší českou stopu v Razgradu zanechal trenér Pavel Vrba, který se po konci podzimní části sezóny 2019/2020 dohodl na předčasném ukončení smlouvy v Plzni a oznámil, že odchází trénovat bulharského mistra. S sebou si vzal asistenty Zdeňka Bečku a Martina Ticháčka. Klub pod jeho vedením nejprve vypadl z EL soubojem s Interem Milán, následně dle očekávání získal titul. V létě potom nedokázal postoupit do LM, když nad jeho síly byl dánský Midtjylland, v základní skupině Evropské ligy prohrál všechny zápasy a když i v domácí soutěži byl po podzimu na druhém místě, skončilo angažmá českého trenéra i s jeho asistenty po jedenácti měsících.  

Jediným českým hráčem, který v soutěžním utkání oblékl dres Ludogortse Razgrad je gólman Radek Petr. Juniorský vicemistr světa z roku 2007 na jaře 2012 odchytal dva ligové zápasy a díky tomu má na svém kontě jak bulharský titul, tak bulharský pohár. Pohříchu jsou to jediné dvě trofeje z dospělého fotbalu, které odchovanec Baníku Ostrava, jenž si v kariéře prošel i Itálií a Belgií, získal.

 

Současnost

Ludogorec v této sezóně prošel přes dvě předkola Ligy mistrů, na jeho zelenobílém štítě zůstala Dinama Batumi a Minsk, konec v elitní soutěži znamenal duel s týmem Karabachu a to i přes to, že si bulharský mistr přivezl z venkovního zápasu vítězství 2:1. V odvetě nejprve hosté v nastavení první půle dvěma góly otočili výsledek z 1:2 na 3:2 a v prodloužení potom přidali hned čtyři branky, takže na konci zápasu svítil na tabuli výsledek 2:7! Do ligové fáze EL se Ludogotec dostal přes moldavský Petrocub Hincesti po výsledcích 4:0 doma a 2:1 venku.

Gólmanskou jedničkou klubu je Sergio Padt (#1; 34 let; NL/ITA), odchovanec Ajaxu se do Bulharska vydal po štacích v Gentu a Groningenu. Jeho zranění na přelomu července a května mohlo být důvodem vypadnutí z LM.

Vzhledem k tomu, že na marodce v této chvíli jsou jak nejdražší hráč kádru, Bernard Tekpetey, pravé křídlo z Ghany tak i kapitán týmu, levý bek Anton Nedyalkov, bude největší pozornost upřena na defenzivního záložníka. Jakub Piotrowski (#6; 26 let; POL), polský reprezentant odcházel ve svých dvaceti letech z Pogoně Štětín do Genku za dva miliony Eur. Do Bulharska se dostal přes Fortunu Düseldorf v roce 2022.

Červenobílou obranu určitě prověří střední útočník Kwadwo Duah (#9; 27 let; SUI/GHA), rodák z Londýna vlastní i ghanský pas, ale reprezentuje Švýcarsko. Odchovanec Youg Boys Bern odcházel přede dvěma lety z Gallenu do 1.FC Norimberk za 700 tisíc Euro, o rok později už za něj Ludogorec vysázel 3,5 milionů.

Vedle něj nastupuje Rwan Cruz (#12; 23 let; BRA) urostlý brazilský podhrot přišel ze Santosu loni nejprve na hostování, které se v lednu změnilo v trvalý přestup

V obraně tvrdí muziku Dinis Almeida (#4; 27 let; POR), portugalec, kterého Ludogorec loni přivedl z Antwerp, dokáže střílet i branky, což předvedl v posledním předkole EL hned dvakrát. Ve středu zálohy zaujme jméno Aguibou Camara (#20; 23 let; GUI), jedna z nejnovějších posil naštěstí nemá s nechvalně proslulým finským reprezentantem nic společného. Během letošního léto přišel mladý Guinejec z Olympiakosu Pireus a pomalu se začíná prosazovat do sestavy.  

Sezónu na lavičce zahájil Georgi Dermendžiev. Takřka sedmdesátiletý odborník, který vedl Ludogorec v letech 2014-17 má ve svém CV i rok u bulharské reprezentace. Do horkého křesla usedl podruhé v říjnu 2023, ovšem rezignoval po vyřazení z LM od Karabachu. Do pozice dočasného hlavního kouče byl tedy narychlo dosazen trenér B týmu Zahari Sirakov, bývalý hráč Levski Sofia, který zatím trénoval pouze mládež ve svém bývalém klubu a od roku 2020 v Razgradu.

Jakou taktiku naordinuje svým svěřencům šestačtyřicetiletý začínající kouč se budeme moci přesvědčit ve středu 25.9. od 21:00.

1. kolo - Středa 25. 09. 2024 21:00

Evropská liga, 2024/2025
0 - 2
0 - 1
Ludogorec Razgrad
Ludogorec Razgrad

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

37. Matěj Jurásek
65. Mojmír Chytil

Komentáře (39)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Orlové z divokého pralesa

    navzdyslavia     před 6 dny 23.09.2024 09:35 |  
    14 1

    Nechci psát velká slova a určitě nechci nijak podceňovat sílu soupeře, ale pokud podáme takový výkon jako proti Plzni, tak bych se o výsledek nebál. Na druhou stranu nám hrozně moc bude chybět Igoh .Není to ligový zápas, tak nechci raději tipovat výsledek, ale věřím v naší výhru.

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      žbl68     před 4 dny 25.09.2024 12:27 |  
      1 0

      soustředit se, nepodcenit a ono to půjde :-) a pokud se bude hrát v "koncertní síni, s podporou domácích jak v Jablonci..." tak se srovnat hlavně s tichem

  2. Re: Orlové z divokého pralesa

    knl66 (přítel SN)     před 6 dny 23.09.2024 11:47 |  
    11 1

    Díky za článek, příjemná tradice tohle představení.

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      kjandourek (admin)     před 6 dny 23.09.2024 11:55 |  
      10 1

      Jenom to letos bude větší fuška než v předchozích letech... alespoň že to Fenerbahce máme napsané a jenom zaktualizujeme :-)

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        knl66 (přítel SN)     před 6 dny 23.09.2024 12:26 |  
        2 1

        Ty to dáš! My ti věříme! :)

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        Juventus turin     před 4 dny 25.09.2024 14:58 |  
        1 0

        Jindra to vymyslí. Tady je ve svém živlu

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          kjandourek (admin)     před 4 dny 25.09.2024 14:59 |  
          2 0

          No já nevím, jestli mi Jindra s těmi články může nějak pomoct - podle mého názoru už toho má na hrbu i tak dost ;-)

  3. Re: Orlové z divokého pralesa

    Kábě     před 5 dny 23.09.2024 22:07 |  
    2 0

    Jen lehce opravím, Petrocub je moldavský, ne rumunský klub :)

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      kjandourek (admin)     před 5 dny 24.09.2024 11:22 |  
      2 1

      Díky, opraveno

  4. Re: Orlové z divokého pralesa

    Akuls     před 5 dny 24.09.2024 00:09 |  
    3 1

    Delegace rozhodčích:
    Referee
    Jérôme Brisard FRA
    Assistant referees
    Alexis Auger FRA
    Aurélien Drouet FRA
    Fourth official
    Marc BOLLENGIER FRA
    Video Assistant Referee
    Eric Wattellier FRA
    Assistant Video Assistant Referee
    Jérémie Pignard FRA

  5. Re: Orlové z divokého pralesa

    Fallen (přítel SN)     před 5 dny 24.09.2024 07:53 |  
    2 0

    Upozorním na překlep v prvním slově odstavce Současnost. Tento post pak poprosím po opravě překlepu smazat.

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      kjandourek (admin)     před 5 dny 24.09.2024 11:21 |  
      1 1

      Díky, opraveno

  6. Re: Orlové z divokého pralesa

    MUDRa     před 5 dny 24.09.2024 10:46 |  
    2 6

    Ocekavam jasne vitezstvi a pocatek primeho postupu do top16 faze.

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      martynko     před 4 dny 24.09.2024 21:14 |  
      8 0

      Pane doktore, to já očekávám nelehký zápas na venkovní půdě.

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        MUDRa     před 2 dny 26.09.2024 17:40 |  
        0 0

        moje ocekavani bylo splneno, vitezstvi bez vetsich problemu a zacatek uspesne letosni sezony v evrope.

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          martynko     včera 27.09.2024 19:36 |  
          0 0

          tak zaplaťpámbu:)

  7. Re: Orlové z divokého pralesa

    Merlinus (přítel SN)     před 4 dny 25.09.2024 09:04 |  
    7 1

    Na jednu stranu papírově lehčí soupeř a pokud chceme postoupit dál měli bychom je porazit (papírově už moc lehčích zápasů nebude). Na druhou stranu mám pocit, že je dost podceňujeme. Žádní nazdárci to nejsou. Za mě těžký zápas, ale kde jinde chceme získávat body.

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      mis3     před 4 dny 25.09.2024 10:41 |  
      3 0

      Mezitím Trpišovský: Každý zápas je pro nás důležitý. Určitě není možné podceňovat žádného soupeře. Ludogorec má za sebou skvělé výsledky v Evropě a hraje velmi dobře.

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        mis3     před 4 dny 25.09.2024 10:41 |  
        3 0

        ... Mají skvělou zálohu i útok, jsou technicky schopní, jejich dynamika a protiútoky jsou na vysoké úrovni. Mají rádi míč, zároveň ale dokáží i zalézt.

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          mis3     před 4 dny 25.09.2024 10:44 |  
          3 0

          ...Čeká nás důležité utkání, které bude hodně o souhře hráčů.

          • Re: Orlové z divokého pralesa

            El Greco     před 4 dny 25.09.2024 16:02 |  
            2 0

            Soudím, že Merlinus, měl tím podceňováním na mysli nás, místní "kibice". Je jasné, že JiT je nepodceňuje.

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        Juventus turin     před 4 dny 25.09.2024 14:46 |  
        1 0

        S pokorou a sebevědomím. Snad je Zima správný tah místo Ogbua a poroste ve výkonech. Věřím v pěkný fotbal a Slavii

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          mis3     před 4 dny 25.09.2024 14:54 |  
          3 0

          Doufám, že to nezakřiknu, ale vždy jsem měl pocit, že svoje nejlepší výkony předváděl Zima v Evropě - viz třeba Leicester

  8. Re: Orlové z divokého pralesa

    rfslavia     před 4 dny 25.09.2024 10:16 |  
    2 6

    pokud nebudeme experimentovat a hrat na to co mame, tak bysme nemeli mit problemy, oni dostaly doma sedmicku od karabachu v kvalifikaci lm...

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      kjandourek (admin)     před 4 dny 25.09.2024 10:41 |  
      6 1

      V normální hrací době prohráli jenom 2:3... Čtyři góly dostali až v prodloužení a to v této fázi určitě nebude.... Navíc po tom západě odstoupil trenér, takže teď to bude trochu jinak vedené mužstvo...

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        rfslavia     před 4 dny 25.09.2024 11:05 |  
        4 2

        nechci je podcenovat, ale tohle je jeden z nejslabsich souperu co nas ceka...

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      kostelnivlajka     před 4 dny 25.09.2024 10:47 |  
      1 3

      ..karabach má zvuk

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      lantsmit     před 4 dny 25.09.2024 13:42 |  
      3 3

      to vaše experimentování není nic jiného než nezbytná (kvůli, únavě, trestům či zranění) nebo vhodná (kvůli zapracování dalších hráčů, posilování zastupitelnosti apod.) rotace. Vždy to samozřejmě bude top alchymie, odhadnout, proti jakému soupeři a v jaké kvalitě a rozsahu si to můžeme dovolit. Ale odehrát sezónu, ve které reálně usiluješ o zisk trofeje ve všech třech soutěžích, ve dvanácti lidech, je prostě zcela vyloučeno.

      Čili se teď budou postupně zabudovávat, tzn. dostávat větší minuty Lingr, Prebsl, Wallem, Zmrzlý - ti asi v první řadě. Po nich jako další v pořadí, tzn. s menší minutáží, Michez, Ševčík, Chaloupek a hlavně Dominik Pech. Do toho se asi ještě chvíli bude trpělivě pracovat s Juráskem, u Bužka si moc jistý nejsem.


      Komentář byl uživatelem upraven (25.09.2024 14:06) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        rfslavia     před 4 dny 25.09.2024 15:28 |  
        1 4

        to je spis o tom, aby hraci hrali na svoji postech i pri nejaky rozumny! rotaci, pokusy typu Masopust na stoperu, Oscar na levym beku, Schranz na pravym beku snad mame za sebou...

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          lantsmit     před 4 dny 25.09.2024 16:12 |  
          3 2

          Zrovna tyhle tři rotace nám vytrhávaly trn z paty. Rozhodně nám nikdy neuškodily.

        • Re: Orlové z divokého pralesa

          Ivan     před 3 dny 25.09.2024 17:22 |  
          2 0

          Když jsem přemýšlel koho na pravýho (wing)beka, tak jsem si bohužel uvědomil že je Ivan zraněný.

  9. Re: Orlové z divokého pralesa

    žbl68     před 4 dny 25.09.2024 11:29 |  
    3 3

    lehké to nebude, ale výhra je povinná ...

  10. Re: Orlové z divokého pralesa

    PetCC     před 4 dny 25.09.2024 14:45 |  
    1 0

    Jak se několikrát zmiňovalo, že na poslední zápase bylo 300 lidí, tak mi to moc nesedí s videi ze zápasů jejich ligy.
    Přišlo mi, že tam bylo skoro stejně, jako kolo předtím a to tam byly 3 tisíce.
    Takže mám podezření, že 300 byl jen překlep.
    Jinak na poháry tam chodí 6-7 tisíc.
    Závěrem zdravím všechny slávisty, co tam dneska budou osobně.

  11. Re: Orlové z divokého pralesa

    Juventus turin     před 4 dny 25.09.2024 14:48 |  
    3 0

    Nějaký odkaz na spream ? Na 02 TV to není. děkuji

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      wotlemburg     před 4 dny 25.09.2024 14:50 |  
      4 1

      Na O2 to je, musíš zvolit Novasport5

      • Re: Orlové z divokého pralesa

        Juventus turin     před 4 dny 25.09.2024 14:54 |  
        1 0

        Dobře Ty děkuji

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      Slávista 51     před 3 dny 25.09.2024 16:36 |  
      0 3

      Do večera se zajisté nějaký stream objeví i když zápasy EP, má vysílat ČT - jak to bývávalo za Oty Černého !

    • Re: Orlové z divokého pralesa

      Myšák     před 3 dny 25.09.2024 17:05 |  
      1 1

      Je, Nova sport 5.