Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 21. kolo

Slavia vyhrála na půdě trápící se Karviné přesvědčivě 3:0 a mírně tím vylepšila rozpačitý dojem ze vstupu do jara.

Hodnocení slávistů je tentokrát kvůli mým pracovním povinnostem publikováno o něco později než obvykle, nicméně Slavia má tentokrát klasický týden jen s jedním zápasem a navíc se zápas v Karviné celkem povedl, takže není na škodu si na něj ještě jednou vzpomenout.

I když v tomto zápase hra Slavie v poli asi nikomu neučarovala, tak v tom hlavním - tedy v dění v obou vápnech a tvorbě šancí - slávisté dominovali. Sami si (i díky slabé obraně soupeře) šancí vytvořili dost, naopak Karviná neměla jedinou "gólovku". Z mého pohledu je takový zápas lepší než dominance v poli, přikování soupeře do vápna, ale v jalovém stylu bez vytváření šancí, což se nám loni a předloni nejednou stalo. Tentokrát i kvůli zimnímu terénu, na němž by byla složitější kombinace náročná, byla taktika rychlého přechodu jednoznačně správná a účinná. Stejně kvituji i návrat k rozestavení se třemi stopery. Změna na čtyřobráncový systém se Zlínem byla úletem, zvlášť když byl do sestavy zařazen nesehraný Zima, který poslední roky v Turíně hrával krajního stopera v trojici. Tam to trenéři zjevně překombinovali natolik, že jsme spíš oslabili sami sebe, než abychom zaskočili soupeře. Mnohdy je zkrátka lepší se zaměřit na vlastní tým a soupeře řešit spíš v detailech a okrajově. Tuplem když hrajeme s outsidery ze spodku tabulky.

Premiéru v sešívaném - a hned v základu - si odbyl Malick Diouf, coby velká přestupní naděje letošní zimy. A rozhodně zaujal a splnil reference, které na něj z Norska šly. Nedá se říct, že by dominoval celých 90 minut, ale dozadu neměl problém a směrem dopředu výborně doplňoval útok a dostával ze do koncovky. Podíl tak má hned na dvou brankách, i když tu první si po souboji s ním a Wallemem vstřelil Memič do vlastní sítě. Každopádně se po jeho nasazení nabízí otázka, proč jsme na přestup přiváděli i Zmrzlého. Pokud to bylo do středu zálohy, tak by se to mělo ukázat hned v zápase s Pardubicemi, na které se vykartoval Oscar. Zafeiris je pak zraněný a dalších možností mnoho není (představit si tam vedle Ševčíka dokážu už asi jen Provoda).

Hráči jsou hodnoceni na stupnici od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Aleš Mandous - 5 - V dosavadním průběhu jara působí zřetelně horším dojmem než na podzim. S Karvinou sice gól nedostal, ale přiznejme si, že ani moc nebylo z čeho. Nejnebezpečnější situaci pro soupeře Mandous sám vyrobil v úvodu zápasu, když dlouho váhal s odkopem. Jinak si vybavuji, že si jednou došel pro centr a nohama hrál dobře, takže si standardní známku zaslouží, byť nadále nepřesvědčuje, že by měl využít zranění Staňka k jeho vytlačení na lavičku i po uzdravení.

Tomáš Holeš - 5 - Obrana zahrála celkem spolehlivě, Holeš mi z ní přišel nejméně výrazný. A tím, že se nám až tak nedařilo kombinačně a do koncovky se víc nedostal, tak dávám jen "průměr". Komentátoři mluvili o objemu jeho lýtek, což jen podpořilo mou podzimní domněnku, jestli nemá svalové hmoty až příliš. Což se pak negativně projevuje na jeho rychlosti, jako tomu bylo kdysi na druhém břehu u Váchy.

Igoh Ogbu - 6 - Nadprůměrný výkon. Vyhrával souboje, někdy do nich šel ale až příliš intenzivně, z čehož vyústily fauly. Po jednom odpískaném zákroku ve vápně soupeře se Ogbu rozčiloval natolik, až dostal zbytečnou žlutou kartu.

David Zima - 6 - Rozestavení na tři stopery mu vyhovovalo víc. Dominantní sice nebyl, ale vzadu obstál a dopředu se dostal k jedné povedené hlavičce, kterou s námahou vyrazil Holec.

David Douděra - 6 - Poctivý výkon, připsal si i trochu kuriózní asistenci na Chytilův gól, kdy odvracel dlouhý míč z vlastní poloviny. Schytal nepříjemné došlápnutí od Ražnatoviče.

Petr Ševčík - 6 - Je v dobré fazóně a při jeho neustálých zdravotních problémech je až paradoxní, že na něm v Pardubicích bude stát střed zálohy coby jediném klasickém tvůrci hry (Zafeiris bude pravděpodobně stále zraněný a Oscar je mimo kvůli kartám).

Oscar Dorley - 6 - Za podzim byl našimi čtenáři vyhlášen nejlepším slávistou a zatím má na jaře o něco horší formu než předtím. V Karviné Oscar odvedl mírný nadprůměr. Zaujal hlavně jeho skvělý dlouhý náběh do gólové šance. Bohužel ji ale vzápětí Oscar pokazil nesmyslným "bekhendovým" zakončením levou nohou. Jít tam pravačkou, tak byla velká šance na gól, takto branku ani neohrozil. Jeho žlutá karta po skluzu byla jasná a příště bude chybět.

Ivan Schranz - 6 - Hrál na svém ideálním postu podhrotu, resp. jako útočník doplňující vysokého parťáka. Ve Slavii se mu to tolikrát nepoštěstilo, když hrává spíše zleva ať už v záloze nebo obraně. V Karviné každopádně výrazněji nezaujal, pro mě to byl výkon na hranici pět a šest. Dobře centroval před vlastním gólem Memiče, naopak si nechal dát hloupou žlutou kartu. Až se nabízelo, jestli nechtěl stát na Pardubice, aby stihl derby. Na druhou stranu tím ale nevyužije pravděpodobného trestu Jurečky a šanci nejspíš dostane Van Buren.

Malick El Hadji Diouf - 7 - Už jserm mu věnoval jeden odstavec v úvodním slovu. Svým výkonem potěšil. Sice se nedá říct, že by na hřišti vyloženě vynikal nad ostatními, ale dozadu si své bez problémů odvedl, zatímco výborně doplňoval vápno v útoku, což nakonec vyústilo ve dvě branky. Tu na 3:0, která mu byla přiznána, mazácky proměnil. Velmi nadějný výkon.

Conrad Wallem - 6 - Určitě se mu dařilo více než ve Zlíně, kde mu zápas moc nesedl. U první branky dostal s Dioufem pod tlak Memiče, který si vsítil vlastence. Jednou pak chytře zakombinoval ve vápně a přihrával tím do šance.

Mojmír Chytil - 7 - V úvodu jara je v nejlepší formě z našich útočníků. V Karviné to potvrdil druhou brankou za sebou. I při své výšce utekl obraně, nenechal se odstavit a zakončil přesně mezi nohy brankáře. Po Dioufovi druhý nejlepší hráč zápasu.

Muhamed Tijani - 6 - Jak je jeho nešikovnost v kombinaci někdy až úsměvná, tak občas mívá i geniální záblesky, což se v Karviné potvrdilo naplno, když výborně prostrčil míč na skórujícího Dioufa. Povedený moment! Dostal se pak i do hlavičkové šance, ale míč trochu přeběhl a nedokázal se ideálně zkoordinovat k zakončení.

Mick van Buren - 6 - Jeho dosavadní jarní střídání bývají tak na pomezí pětky a šestky. Buren se snaží, je aktivní, ale úplně výrazné a rozdílové momenty zatím moc nemá. Tentokrát dávám vyšší známku za dobrý centr do šance Tijanimu. Rozjel i akci před brankou na 3:0, ale tam jde kredit hlavně za Tijanim s Dioufem.

Lukáš Provod - 5 - Za necelých třicet minut na trávníku výrazněji nezaujal. Na startu jara zatím nevypadá v ideálním rozpoložení.

Ondřej Zmrzlý a Tomáš Vlček nejsou hodnoceni, protože hráli příliš krátce.

21 - Neděle 18. 02. 2024 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
0 - 3
0 - 2
MFK Karviná
MFK Karviná

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

15. vlastní branka
16. Mojmír Chytil
80. El Hadji Malick Diouf

Komentáře (32)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Marek3     před měsícem 21.02.2024 16:08 |  
    18 2

    Vypada to ze Provod je opet bez formy. Obrovska skoda pro nej I klub, ten kluk mel naslapnuto do top 5 soutezi a ted je bohuzel Jen stinem. Mozna bych dal Wallema na podhrot s velkou volnosti.

  2. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Flame     před měsícem 21.02.2024 16:18 |  
    4 7

    Zdravím všechny,

    mně se ten zápas líbil a zdá se, že se mužstvo probouzí ze zimního spánku, nicméně není to ještě úplně to pravé ořechové.

    Co mě potěšilo, je změna taktiky, tedy nehrát na dlouhé držení míče a obléhání branky jako v házené, ale rychlý útok s centrem, nebo pasem do vápna. Tam by se dala hodně vylepšovat přesnost, ale (jak říká jeden kamarád) nejme všichni modroocí blonďáci.

  3. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    kupik     před měsícem 21.02.2024 16:20 |  
    19 1

    Dobrý odpoledne,přátelé
    známky vcelku odpovídají výkonům na hřišti.
    Já osobně mám radost nejen z výhry,ale konečně i z tý nuly na našem kontě.Nějak se mi totiž v poslední době A.Mandous nepozdává.Dobrá,nohama dejme tomu OK,ale je tam určitá nerozhodnost při centrovanejch balónech a při výběru místa.Možná ta nula mu pomůže.
    A rád bych zmínil i D.Douděru.Nemyslím si,že Tomič je až tak špatnej,ale faktor Douděra má vliv na zápas.Jeho zápal a bojovnost je určitě vejš a dokáže tím nakazit i vostatní spoluhráče.
    Až další zápasy ukážou jak je na tom M.Diouf.Nezačal špatně,prubířskej kámen na něj však teprve čeká.
    Opět pochvala pro Oskárka,obsáhne velikej prostor,a kdyby měl lepší střelu a dával góly tak mám dojem,že už u nás nehraje.
    V neposlední řadě dobrá volba taktiky,hřiště fakt bylo hrbolatý,což ovšem bylo pro oba mančafty stejný.Stejný byly i dresy v TV zvláště proti slunci,nechápu,že takovou taškařici dovolí delegát a ostatní potentáti co vymejšlej nesmysly.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Alanor (admin)     před měsícem 21.02.2024 16:30 |  
      21 2

      Jo, ty dresy jsem zapomněl zmínit, ale nebylo to poprvé, kdy se sešla ta naše mentolová varianta s bílou u soupeře. A je to děs.

      Z módního hlediska beru, že chtěli zkusit něco kontroverzního. Ale z hlediska fotbalu je fakt totálně nešikovný mít dvě světlé sady, přičemž třetí kontrastní nepoužíváš. Kvůli tomu bych se nebál říct, že jde o naše nejhorší dresy, co pamatuju. I když ty domácí s prázdným bílým obdélníkem a ty tyrkysovo-modrý, kterým se odlepovala hvězda, byly taky ostudný.

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        kjandourek (admin)     před měsícem 22.02.2024 12:32 |  
        6 3

        Mně se ty dresy celkem i líbí, ale měly by být nasazovány pouze v situaci, kdy soupeř nastupuje v červené barvě... pro případ, kdy soupeř hraje v bílé, jsme si měli nechat z loňska ty tmavě modré....

        Vůbec nechápu, proč musí být venkovní dresy na každou sezónu nové

  4. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Pedro50     před měsícem 21.02.2024 17:06 |  
    2 18

    Jenom bych upozornil, že Oscar se nejmenuje Oscar.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      SKEP     před měsícem 21.02.2024 17:28 |  
      13 3

      Pelè se nejmenoval Pelé, Didi se nejmenoval Didi a Pešek se nejmenoval Káďa.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Fačín     před měsícem 22.02.2024 17:40 |  
      3 3

      To je dobrý, napíšeš pravdu (navíc potvrzenou samotným Murphym Dorleyem) a dostaneš 16 mínusů...

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        Pedro50     před měsícem 22.02.2024 22:53 |  
        1 0

        Myšleno jako taková legráckám po shlédnutí upoutávky na rozhovor MvB s MD a vida kolik lidu se chytí....


        Komentář byl uživatelem upraven (22.02.2024 23:36) . Zobrazit původní komentář

  5. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    IJS     před měsícem 21.02.2024 18:47 |  
    19 3

    Od Alanora přesné hodnocení. Já bych jen polemizoval tu 6 u Ivana. Mě se prostě nelíbil. Na post, který hrál se mu nějak nedostává rychlost, technicky nikdy nevynikal a do šancí se taky moc nedostal. Zatím na Jurečku nemá!
    Viděl jsem všechny jarní zápasy Slavie a kromě toho, že se herně moc nepovedly, tak mě překvapilo, že jsme úplně opustili útočný pressing, tlak na obránce ihned po ztrátě míče. Stopeři Zlína i Karviné si klidně vyjížděli s míčem na noze do třetiny hřiště a mohli se rozmyslet komu ho dají! Přitom jsme to hráli dost dobře, útočníci naháněli míč a hlavně to bylo účinné. Ale asi jsou k tomu nějaké důvody...


    Komentář byl uživatelem upraven (21.02.2024 18:49) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Steve2924 (přítel SN)     před měsícem 22.02.2024 11:53 |  
      2 2

      řekl bych, že to bude právě snaha trochu tu hru otevřít. Dostat soupeře dál od jeho branky aby se vytvořilo místo. Takže necháš obranu hrát a útočník stínuje. Hra se přenese ke středové čáře a tam už čeká víc hráčů a zkusí napadat tam a poslat pak dlouhou rychlou přihrávku útočníkům ideálně do běhu

  6. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    buran     před měsícem 21.02.2024 21:51 |  
    7 4

    Tak nevím kdo tomu nerozumí,tady Holeš nejnižší známka a náhodou jsem zahlédl sestavu v isportu a je v sestavě kola

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Slávista 51     před měsícem 22.02.2024 06:16 |  
      1 1

      JO !

  7. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Leksel     před měsícem 21.02.2024 23:09 |  
    1 13

    Ještě když vidím ty žlutý karty, tak se mi vybavil žlutej zákrok Schranze, kterej byl už za stavu 0:2 a považoval jsem ho za úplně zbytečnej, když se zhruba v půlce hřiště snažil vehementně rukama zastavit hráče. Já z toho vycítil soíš takovou jeho frustraci, že už toho má dost a nestíhá. A k tomu je to jeho čtvrtá, takže příště stojí.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Harvey     před měsícem 22.02.2024 00:58 |  
      31 3

      Nechal si dát úmyslně žlutou, aby si odseděl Pardubice a nehrozil mu trest na derby.

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        Leksel     před měsícem 22.02.2024 12:33 |  
        1 1

        Je to možný, to mě nenapadlo.

  8. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Lunaris     před měsícem 22.02.2024 09:49 |  
    4 8

    Doufám, že Holeš už zůstane na pravé straně, kde mu to sedí o poznání víc než na levé straně. Doufám, že Trpišovský to už pochopil a od teďka k tomu bude přistupovat trochu s rozumem. Doufám, že skončily i nesmyslné experimenty se čtyřčlennou obranou. Už toho bylo opravdu dost.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      mig52     před měsícem 22.02.2024 13:07 |  
      12 6

      Já doufám, že na pravé straně začne JiT co nejdříve hrát Vlčka.

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        Lunaris     před měsícem 22.02.2024 13:16 |  
        1 2

        Jako jo, ale nesdílím názor, že Holeš už tomu nemá co dát. Akorát nesmí hrát primárně svou horší nohou, pak to bude ok, což ukázal na podzim. Respektive on samozřejmě i vlevo hrál hlavně pravou nohou, ale působil u toho nepřesvědčivě.


        Komentář byl uživatelem upraven (22.02.2024 13:18) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Ke hře Slavie

      Ados     před měsícem 22.02.2024 10:45 |  
      19 3

      Slyšel jsem dnes a víceméně Petržela říká, co už zde bylo několikrát napsáno:

      - ustálená sestava
      - rychlý přechod do útoku
      - chybí kreativní a technický hráči

      Ve všech těchto aspektech ztrácíme.

      • Re: Ke hře Slavie

        Slávista 51     před měsícem 22.02.2024 12:41 |  
        4 4

        Slavia zaostává především ve střelbě z dálky a případných následných dorážkách.
        To jmenované je až za tou střelbou.

  9. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    Taky     před měsícem 22.02.2024 13:27 |  
    4 2

    Mandous měl ještě jednu minelu, já mu dal trojku. U té první, to bylo o fous a mohl to díky tomu být výsledkově zase průšvih.
    Diouf vypadá velice nadějně, snad bude dobře snášet rotaci, jinak mu věřím, že bude velmi užitečnej.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Sherudan     před měsícem 22.02.2024 18:18 |  
      7 1

      Díval jsem se na stream v polštině a komentátor tam řekl zajímavou myšlenku: Mandous se mu jevil lepší (jistější), když měl jasnou pozici jedničky. Tlak konkurence mu zjevně nesvědčí. Nebudu tvrdit, že to tak stoprocentně je, ale ledacos se zdá to potvrzovat.

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        slavistajiri     před měsícem 23.02.2024 08:59 |  
        4 0

        pak nemůže ovšem chytat ve velkým klubu

        • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

          Radek097 (přítel SN)     před měsícem 23.02.2024 09:47 |  
          1 3

          Jelikož většinu své kariéry plnil roli dvojky, tak si nemyslím, že konkurence je pro něj problém. Naopak je na ní zvyklý. Kolářovi se třeba konkurence nepřiváděla do zranění vůbec a měl bezmeznou důvěru. I když už před zraněním ta výkonnostní křivka šla dolů.
          U Mandouse bych narážel spíše na fakt, že pro trenérský tým to nikdy nebyla plnohodnotná jednička. A to je dle mého kámen úrazu, když brankář necítí důvěru trenérského týmu, tak ty výkony můžou jít dolů.
          Osobně si nemyslím, že by se Mandous udržel mezi třemi tyčemi, i kdyby chytil nějakou tu branku navíc, jen se čeká, až se Staněk uzdraví.
          To nic nemění na tom, že k formě má daleko, ale v ní není naprostá většina kádru.


          Komentář byl uživatelem upraven (23.02.2024 09:48) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        Taky     před měsícem 23.02.2024 09:57 |  
        1 3

        Nevím, jestli to má polský komentátor ze své hlavy, zda to nepřevzal od některých českých novinářů, ti to tvrdí už delší dobu...
        Mandousův strop je pro jedničku v nynější, natož budoucí Slavii málo. Spokojí se s dvojkou?

  10. Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

    cvočkař Danda     před měsícem 22.02.2024 20:44 |  
    2 7

    Ad Prtrzela, kromě účinkování v Zenitu nic moc
    Všechny prachy co vydělal naházel do automatů,a teď rozdává rozumy.
    Jinak kontrolované vítězství.Už se těším jak večer Turci rozeberou sraltu.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      japoko     před měsícem 22.02.2024 20:53 |  
      7 3

      To se dost mýlíš, naopak Slávii a její současný stav popsal docela přesně! A jak se choval v osobním životě, je jen jeho věc!

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      Slávista 51     před měsícem 22.02.2024 21:56 |  
      1 1

      JO,
      maj jí načatou.

    • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

      damade     před měsícem 23.02.2024 00:50 |  
      3 7

      Nikdo tomu nerozumí! Ani Šmicer, ani Petržela. Ta sestava se prostě losovat musí! V neděli doufám v 11 změn, jinak to nepujde. Ve středu pak taky.

      • Re: Hodnocení slávistů - 21. kolo

        cunak     před měsícem 23.02.2024 03:34 |  
        4 6

        Fšechno ve Slavií je v nejlepším pořádku, zalité sluníčkem a směřujeme ke světlým zítřkům, vítězství v EL a tak. Pokud náhodou jednou za čas nevyhrajeme,
        může za to rozhodčí nebo terén. Podvratné živly jako gamblera Petrželu a Šmicra, co stejně dal většinu gólů náhodou, bych pozaviral.