Liga mistrů

Panathinaikos Athény - Slavia 1:0


Jenom velký smutek a beznaděj zavládl v duších všech slávistů...


sestava: Václavík - Kozel - A. Petrouš, Muller P. Novotný - Gedeon, Dostálek (69. Luk. Došek), Kuchař, Sedláček (58. Svoboda) - Kuka, T. Došek

Tak to bohužel ani napotřetí nevyšlo. Slavia si tedy i letos zahraje jen náhradní evropskou soutěž - pohár UEFA /losuje se v pátek/.

Všichni, kteří stále věřili v postup, očekávali, že kluci do jednoho zabojujo, budou hrát rychlý ahresivní fotbal. A kdyz nepostoupí, tak jedině po těžkém boji. Nestalo se. Viděli jsme jen nudný fotbal, Slavia hrála ve křeči, domácí si v klidu a bez většího snažení hráli přesně to, co potřebovali. Slávisté dostali jen do minima šancí. Kuriózní na tom je, že obrana, dosavad naše nejvetší slabina, zahrála výborně, inkasovala až ze smolné penalty.

Dalo by se možný vymlouvat na napřízeň rozhodčího, který neodpískal jednu či dvě penalty v náš prospěch, které mohl písknout. Ale to je vedlejší, výkon prostě postupu neodpovídal.

Liga mistrů je soutěž pro nejlepší evropské týmy, Slavia si bohužel zatím do této vybrané společnosti nezaslouží vstoupit.

Špatné je také to, že letos to mohla být poslední šance, kdy Slavia patřila do šestnácky nasazených. Je tedy možné, že v dalších letech budeme stát na druhé straně a budeme se klepat před zahraničními velkokluby.

Letos se nejspíše můžeme rozloučit s dalšími posilami, stejně jako po loňském neúspěchu.

Budoucnost Slavie v této oblasti nevypadá vůbec růžově, je mě smutno.

Info ze Sportovních novin:Ani třetí pokus fotbalistů pražské Slavie o postup do prestižní Ligy mistrů nevyšel. Po prohře na Strahově 1:2 podlehl český vicemistr v Aténách Panathinaikosu na zcela zaplněném stadiónu Apostolose Nikolaidese 0:1 a směřuje do prvního kola Poháru UEFA. Jedinou branku vstřelil ve 27. minutě z penalty Angelos Basinas.
Zatímco kouč Panathinaikosu Janis Kirastas úspěšnou sestavu z prvního duelu na Strahově neměnil, jeho protějšek Josef Pešice sáhl hned k šesti změnám. Nenastoupili potrestaný brankář černý, zraněný Skála a dále Lukáš Došek, Šuškavčevič, Svoboda a Zelenka. Nahradili je gólman Václavík, Kozel, Novotný, Kuchař, Sedláček a Tomáš Došek.
Slavia začala v úvodu tvrdě a už ve třetí minutě vyfasoval Sedláček žlutou kartu, o sedm minut později ho napodobil Novotný. Problémy před českou brankou dělal nejprve rychlý Fin Kolkka, ve 27. minutě se odhodlal k výpadu obránce Panathinaikosu Henriksen, což bylo pro Slavii osudné, nebo? Dána dokázal zastavit jen za cenu nedovoleného zákroku v pokutovém území Kozel. K penaltě se odvážně postavil stejně jako v Praze Basinas a tentokrát zamířil přesně. Zvolil stejnou stranu jako na Strahově proti záložníkovi Dostálkovi, tentokrát s lepší muškou.
Ve 35. minutě přišel Panathinaikos o svého kapitána Liberopoulose, který se zranil a nahradil ho Vlaovič. Slavii potřeba vstřelit dvě branky hnala vpřed, centry do vápna soupeře však byly buď nepřesné nebo končily u gólmana Nikopolidise. Po jeho nedorozumění s obranou se však ocitl ve stoprocentní šanci Tomáš Došek, jenž měl z levé strany před sebou prázdnou branku. Hledal ale Kuchaře, jehož střelu hráči Panathinaikosu odvrátili.
Hned po třech minutách druhého poločasu spadl při souboji s Kolkkou ve vápně Gedeon, ale penaltového hvizdu švédského sudího Friska se nedočkal. Pak se dostal ke slabé hlavičce Tomáš Došek, na druhé straně vypálil vůbec poprvé (kromě pokutového kopu) na Václavíkovu branku Vlaovič.
Slavia se nemohla prosadit a kouč Pešice se snažil o změnu k lepšímu střídáním. Svoboda nahradil Sedláčka a Lukáš Došek Dostálka. Pražanům však chyběla přesnost, naopak rozhodnuto mohlo být po nebezpečné hlavičce po Kolkkově rohu, těsně vedle mířil i Mikaelsen. Deset minut před koncem se rýsovala nadějná situace pro Slávii - z úhlu obcházel brankáře Nikopolidise Kuka, upadl, ale Frisk penaltu nepískl. Další snaha Slavie už byla marná. Naopak jen těsně vedle vystřelil domácí Kolkka.
Pro Slavii tak skončil další pokus o kvalifikaci do Ligy mistrů, stejně jako v roce 1996 proti Grasshoppers Curych a loni proti Doněcku. Místo čtvrtečního losu základních skupin Ligy mistrů v Monte Carlu jí bude zajímat páteční osudí, kde se bude rozhodovat o dvojicích pro první kolo Poháru UEFA.

Josef Pešice: "Panathinaikos postoupil, protože byl celkově z obou zápasů lepším a fotbalovějším mužstvem. I dnes potvrdil, že má mužstvo evropské úrovně. Podali jsme lepší výkon než v Praze v poli i v obraně, ale bohužel jsme se neprosadili v útoku. Právě tam je důležité se v evropských pohárech prosadit. Chybělo nám třeba to, že se za stavu 0:0 nenašel hráč, který by vzal míč, obešel dva beky a vystřelil na bránu. Kdybychom dali gól, byl by soupeř trochu nervóznější, protože by každý další pro něj znamenal vyřazení nebo prodloužení. Penaltový moment jsem z lavičky dobře neviděl, ale Luboš Kozel mi řekl, že uhnul a Henriksen na něj naskočil."

Slova slávistických hráčů se točila kolem penaltových situací. Ve 27. minutě totiž po sporném střetu Luboše Kozla upadl ve vápně René Henriksen a rozhodčí Anders Frisk odpískal penaltu. Po ní dal jediný gól zápasu Angelos Basinas.
"Rozhodčí to Henriksenovi sežral. Šel ke mě, věděl jsem, že na míč nedosáhnu, tak jsem uhnul. Protihráč na mě naběhl a škrtl o mě nohou. Kdyby to rozhodčí posuzovali správně, tak nedají Pavlovi Kukovi v prvním zápase žlutou kartu. Remízu jsme si zasloužili, minimálně měl písknout faul ve vápně na Kuku," zlobil se Kozel.
Také sám kapitán hostujícího celku Kuka si myslí, že byl ve vápně faulován. "Ta penalta byla jasná, nemá cenu se o tom vůbec bavit. Jasná penaltová situace," zdůraznil.
Podle Patrika Gedeona promeškala Slavia první poločas zápasu na Strahově. "Vypadalo to, že to tak bylo první půli i tady. Ale soupeř nás dobře napadal, neměli jsme prostor na přihrávky. V závěru Panathinaikos trochu odpadl jako v Praze, ale nedali jsme bohužel kontaktní gól," mrzí slávistického záložníka.
Další hráč středu pole Lumír Sedláček litoval, že neproměnil svou šanci Tomáš Došek. "Tomáš to měl na levou nohu a asi prováhal pravou chvíli na střelu. Pak na něj někdo asi křikl. Nic jsme mu nevyčítali, ale gól by nám pomohl," řekl Sedláček.

Pokud se Vám článek líbil, můžete nás odměnit


Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)