Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Liga mistrů

Slavia - Lille 2:1

Slavia byla blízko prodloužení, sehrála jeden z nejlepších zápasů za poslední roky, porazila silné francouzské Lille 2:1 brankami Zafeirise a Schranze, v součtu s prvním zápasem to však nestačilo. Slavia bude na podzim hrát pouze Evropskou ligu.

Trenér Trpišovský udělal oproti zápasu v Lille dvě změny v sestavě. Zraněného Masopusta nahradil podobně jako při zmíněném zápase Bořilem, místo Schranze pak hrál na postu pravého útočníka Douděra. Úvod zápasu byl rozhodně pozoruhodný. Douděra fauloval asi po třech vteřinách. Po rozehrání se vydali hosté k vlastní brance, udělali chybu a Provod měl možnost z hranice vápna střílet do odkryté brány, jenže vykopl drn a vysoko přestřelil! Ve třetí minutě měl problémy s velkou malou domů Chevalier, nakonec ale stihl míč ukopnout před Douděrou. Po odvráceném dlouhém autu šli naopak hosté do brejku, příkladný návrat Oscara ale pomohl šanci zneškodnit. V páté minutě se slávisté radovali, přes Chorého a Bořila se míč dostal k Zafeirisovi, který napálil míč z hranice vápna k tyči. Situaci přezkoumal VAR, branka ale platila a slávisté vedli 1:0! Energie na stadionu v Edenu byla neměřitelná, ale slávisté museli být pozorní i vzadu. Z dálky to zkusil Alexsandro, jeho tečovaný pokus dobře chytil Kinský. V 17. minutě si na hranici pravidel odstavil Bořil bránícího hráče a asi byl sám překvapený, že se nepíská faul, tak ve velmi nadějné pozici ve vápně nahrával velmi nepřesně a hosté míč odvrátili. Lille získalo převahu, Haraldssonova první střela byla zablokovaná na roh, o dvě minuty později to stejný hráč zkusil velmi nepříjemně znovu, Kinský vyrazil míč do strany. Pak měla absolutní tutovku Slavia, Provod přešel přes obránce na pravé straně, předložil do vyložené pozice Chorému, ten ale poslal míč jen těsně vedle tyče! To zase nabudilo slávisty a ti si vytvořili několik závarů před bránou soupeře po střílených centrech ze stran. Fanoušky i hráče pak nepotěšil neodpískaný kontakt na hranici vápna, který by Slavii jinak přiřkl velmi zajímavý přímý kop. V 38. minutě už se Slavia podobné standardní situace dočkala po faulu na Zafeirise. K míči se postavil sám faulovaný záložník a jeho pokus trefil shora břevno. V nastaveném čase, který navzdory zdržování hostů, kontrole VAR a několika ošetřováním trval pouhé dvě minuty, střílel ještě Douděra z dálky vysoko nad bránu. Slavia v poločase vedla 1:0 a mohla být ještě zklamaná, že rozdíl není vyšší, především šance Chorého po brance přímo volala.

Druhá půle začala velkou šancí Lille, Gudmundsson prošel přes několik bránících hráčů až do vápna, tam narazil na dobře vyběhnuvšího Kinského. Na druhé straně se do zakončení po přetaženém centru Provoda dostal Douděra, v obtížné pozici koníčkem přestřelil bránu. Slovinští sudí hodně brnkali na nervy slávistům na hřišti i na tribunách, třeba když pískli neexistující faul Bořilovi a následně mu za prostesty byla udělena žlutá karta. Nespokojenost se stupňovala naopak neodpískaným faulem na Douděru po zisku míče na soupeřově polovině a stejně tak neodpískanou penaltou po zákroku na Chorého. Rychlou akci vedl v 57. minutě Douděra, místo přihrávky vystřelil zpoza vápna, Chevalier vyrazil na roh. V 61. minutě pronikl do vápna Slavie Santos, v souboji s Dioufem spadl, penalta se nepískala a faul neviděl ani VAR. V 63. minutě centr Zhegrovy z přímého kopu spadl na břevno a odrazil se do hry, následně střílel z dálky Santos, ten minul. Slávisté spoléhali na centrované míče, ty ale nenacházely Tomáše Chorého a obrana francouzského týmu je celkem bez obtíží odvracela. Na poslední čtvrthodinu základní hrací doby přišli na hřiště Schranz, Jurásek a Chytil místo Bořila, Douděry a Chorého. Šanci připravil pro Provoda Oscar, český reprezentant byl však ve vápně zablokován a udeřilo na druhé straně. Zhegrova se uvolnil za vápnem a poslal míč k tyči - 1:1. Vykřesat zbytky naděje mohl pro Slavii Diouf, jeho hlavička mířila dobře do horního rohu branky, Chevalier byl však na místě. Šance však přece jen přišla. Diouf byl na hranici ofsajdu, poslal míč do vápna, tam první střelu Chytila ještě vyrazil Chevalier, do brány míč ale dorazil Schranz - 2:1! Vyrovnat celé dvojutkání mohl Zafeiris, kterému míč prostrčil střídající Vorlický, střelu však zastavilo podruhé v zápase břevno! Na začátku nastaveného času byl ve velké šanci Chytil, možná byl v ofsajdu, každopádně sám před Chevalierem selhal. A v závěru nastaveného času měl na hlavě prodloužení Jurásek, hlavou z malého vápna ale poslal míč jen vedle brány. Slávisté se na hřišti vydali ze všech sil, udělali čest červenobílým barvám, přesto byli po skončení zápasu smutní a na podzim si zahrají pouze Evropskou ligu.

playoff - Středa 28. 08. 2024 21:00

Liga mistrů, 2024/2025
2 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

5. Christos Zafeiris
84. Ivan Schranz

LOSC Lille
LOSC Lille

77. Zhegrova

Komentáře (680)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé