Liga mistrů

Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

Los čtvrtého předkola LM červenobílým postavil do cesty celek ze severu Francie. Pojďme si Lille i místní klub představit trochu podrobněji.

Lille

Lille je město v severní Francii na řece Deûle. Jedná se o hlavní město kraje Nord-Pas-de-Calais a také zde sídlí prefektura depártementu Nord. V samotném městě žije něco málo přes 200 tisíc obyvatel, spádovou oblast ale obývají bezmála dva milióny lidí, a tato skutečnost činí z Lille jednu z nejhustěji osídlených oblastí v Evropě.

Rodiště velkého muže Francie, generála Charlese de Gaulla bylo založeno roku 1030. Po dlouhá staletí jím procházeli útočníci z celé Evropy, nejednou ho poničila anglická vojska, v 17. století se pro změnu dostalo na několik desetiletí do španělského područí. K Francii patří až od roku 1713.

Už ve středověku bylo Lille významným střediskem textilní výroby a obchodníci z něj vyjížděli do celého světa. V 19. století došla řada na těžký průmysl, který se rozvinul díky uhelným dolům a ocelárnám jižně od města. Svět kruté dřiny a chudoby zachytil Emil Zola v románu Germinal a tento obraz přisuzují mnozí městu dodnes. V posledních desetiletích se ale jeho tvář výrazně změnila. V roce 2004 bylo dokonce vyhlášeno evropským městem kultury.

Oblast kolem Lille je původně vlámská, a tak i samo město se spíše podobá sousedním Flandrám. Plochý kraj, jehož obzor často přerušují vlámské věže z červených cihel a se zvonicemi, má svou osobitou, i když maličko pochmurnou krásu.

 

První dekáda LOSC

Před druhou světovou válkou mělo město Lille dva kluby na nejvyšší úrovni; Olympique Lillois a SC Fives. Oba týmy patřily k zakládajícím klubům nejvyšší francouzské soutěže, prvně jmenovaný dokonce získal domácí titul v sezóně 1932/33. Tyto dva kluby se na konci druhé světové války dohodly na sloučení. 23. září 1944 se tak zrodil Stade Lillois, který byl o několik týdnů později přejmenován na Lille Olympique Sporting Club.

 Ve své první sezóně se novorozený klub dostal do finále Coupe de France. Příští sezónu už přišlo double. Během prvního desetiletí existence klub shromáždil drtivou většinu svých trofejí, vyhrál dva ligové tituly a čtyři po sobě jdoucí sezóny dosáhl na druhé místo. Dále v tomto období sedmkrát postoupil do finále domácího poháru a pětkrát Coupe de France získal. LOSC byl označován jako nejlepší francouzský klub v poválečném období. Toto období slávy a hegemonie vedlo k jedné z přezdívek klubu: La Machine de Guerre (Válečná mašina).

 

Období temna

V sezóně 1955/56 přišel šok v podobě prvního sestupu. Klub trpěl vnitřními konflikty, někteří hráči po fyzickém napadení svého kolegy odmítli hrát některé zápasy. Sestup sebou nesl finanční problémy, které byly řešeny prodejem hráčů. V roce 1969 klub poprvé sestoupil do třetí ligy. Několik sezón postupů a sestupů stále provázely finanční problémy. Klubu pomáhaly slavné kluby jako Marseille, Feyenoord, Anderlecht a Standard Lutych, které souhlasily s přátelskými zápasy. Příjmy ze vstupenek pouze dočasně zlepšily finanční situaci klubu.

 

Rekonstrukce klubu

Po turbulentních sezónách se Lille konečně vrátilo do nejvyšší soutěže na konci sezóny 1977/78 a zůstalo tam až do roku 1997. V červenci 1980, se Lille jako první francouzský klub rozhodl pro statut společnosti se smíšenou ekonomikou (SAEMS), jejímž majoritním akcionářem se stalo město Lille a změnilo klub na veřejně kontrolovaný podnik. Nová finanční udržitelnost umožnila sportovní stabilizaci klubu. LOSC pak dosáhl některých úspěchů a v letech 1983 a 1985 se dostal do semifinále Coupe de France.

V roce 1991 skončilo Lille, které tehdy trénoval Jacques Santini, na šestém místě, pouhé dva body od evropských míst. Toto je pohříchu jediná sezóna devadesátých let, kdy klub skončil v horní polovině tabulky. Po finančních problémech převzal v roce 1994 funkci prezidenta klubu Bernard Lecomte a v následujícím roce ho zachránil před administrativním sestupem vyjednáváním s řídícími orgány. Během tohoto období úsporných opatření, kdy klubu byly zakázány přestupy, se LOSC musel rozejít se svými hvězdnými hráči, kterými byli například Antoine Sibierski nebo Miladin Bečanović  a rozhodl se rozvíjet svou mládežnickou akademii. Další ekonomická krize přivedla klub na pokraj bankrotu a vedla k sestupu do druhé ligy v roce 1997.

V roce 1999 byl klub zprivatizován, role ředitele se chopil Francis Graille a tým trénovaný bosenským trenérem Vahidem Halilhodžićem vyrazil na cestu vzhůru.

 

Vzhůru k výšinám

Hned ve své první sezóně v nejvyšší soutěži 2000/01 French Division 1 se Lille poprvé v historii klubu kvalifikovalo do evropských pohárů a zajistilo si místo v Lize mistrů 2001/02. Klub se rychle stal pravidelným hráčem na evropské scéně. Mezi jeho nejvýraznější výsledky patřilo vítězství 1:0 nad Manchesterem United na Stade de France v roce 2005, triumf 2:0 nad AC Milán na San Siru v roce 2006 a domácí vítězství 1:0 nad Liverpoolem v roce 2010.

V sezóně 2010/11 pod vedením trenéra Rudiho Garcii, padesát šest let po poslední klubové trofeji, se klub dočkal dalších přírůstků do síně slávy. Tým vyhrál domácí soutěž a přidal druhý double v historii klubu poté, co ve finále Coupe de France porazil Parid Saint-Germain. Mladí hráči byli žádaným zbožím v celé Evropě, především pak Eden Hazard, kterého koupila Chelsea za 32 milionů liber. Gervinho, Cabaye a Mathieu Debuchy rovněž odešli do Premier League.

V ročníku 2017/18 Lille zabředlo do sestupových bojů, ačkoli během letního období vynaložilo 70 milionů eur na příchozí posily. Tehdejší trenér Bielsa se dostal do křížku s technickým ředitelem Luísem Camposem a sezónu nedokončil, neboť byl v prosinci vyhozen, na jeho místo dorazil trenér Christophe Galtier. Ani ten se zpočátku nedokázal vymanit ze sestupových příček i kvůli tomu, že kádr postrádal zkušenost, nejstarším hráčům bylo 26 let. Francouzská fotbalová asociace navíc Lille zakázala přestupy, takže klub nemohl v lednu nikoho přivést. Frustrace příznivců se projevila po březnové domácí remíze 1:1 s Montpellierem, kdy někteří vběhli na hřiště a napadli fotbalisty vlastního mužstva. Galtierovo mužstvo nakonec zvládlo závěrečné klíčové zápasy a udrželo se v nejvyšší soutěži.

Francouzský trenér mužstvo v další sezóně 2018/19 pozvedl a dosáhl na druhé místo za triumfujícím PSG. Kvalitní výkony ve své druhé sezóně předváděl Nicolas Pépé, který v létě odešel do Arsenalu za 80 milionů eur. Inkasované peníze klub použil např. při příchodu portugalského záložníka Renata Sanchese z Bayernu za 20 milionů eur.

Na začátku března 2020 byli Seveřané na 4. místě se 49 body po 28 kolech. Sezóna Ligue 1 však náhle skončila, protože LFP nejprve pozastavila domácí ligy na neurčito po vypuknutí COVID-19 ve Francii a poté francouzské fotbalové soutěže definitivně zrušila.

V letním přestupovém období 2020 se Lille získalo mimo jiné veterána Buraka Yılmaze. Byl to právě on, kdo svými góly táhl Lille sezónou, která skončila čtvrtým titulem. Brankář Mike Maignan udržel 21 čistých kont.

Sezónu 2021/22 zahájilo Lille ziskem své první Trophée des Champions (domácí superpohár), když v Tel Avivu porazilo Paris Saint-Germain. Tým v sezóně dokázal vyhrát svou skupinu ligy mistrů, následně byl v osmifinále vyřazen Chelsea. Podle analytické zprávy zveřejněné na konci sezóny Ligue 1 je Lille čtvrtým nejlepším francouzským klubem v Ligue 1 v 21. století za Paris Saint-Germain, Lyonem a Marseille.

V létě 2022 klub jmenoval novým hlavním trenérem prvního týmu Paula Fonsecu. Ten Ve své první sezóně skončil s týmem na pátém místě, o rok později si o jednu příčku polepšil, což znamenalo postup do předkol LM. V nich už mužstvo vede Bruno Génésio, sedmapadesátiletý bývalý dlouholetý hráč Lyonu, který během své kariéry vedl Lyon, v němž začínal jako asistent, Peking Guoan a v posledních dvou sezónách Rennes, s nimiž rozvázal smlouvu v listopadu 2023.

 

Identita klubu

Znak Lille se mnohokrát změnil. Prvním znakem klubu byl jednoduše erb města Lille roku 1235, který zobrazuje stříbrný květ lilie (fleur-de-lys).

Bílá a červená byly barvy Olympique Lillois, zatímco modrá, tradiční barva týmových šortek, odkazuje na SC Fives a je také přítomná ve vůbec prvním klubovém znaku z roku 1946. Červená zůstává hlavní barvou používanou klubem na svých webových stránkách nebo sociálních sítích.

OSC přijal barvy obou fúzujících klubů a symbol lilie. V roce 1981 se poprvé objevil ve znaku klubu mastif. Přezdívka Les Dogues (francouzsky „The Mastiffs“) evokuje a zdůrazňuje agresivitu a obětavost týmu a byla poprvé použita ve 20. letech 20. století pro hráče Olympique Lillois. Často se používají jiné přezdívky jako Les Nordistes (francouzsky „Seveřané“) nebo Les Lillois.

V roce 1989 byl představen nový znak, kombinující mastifa, který jako by vyskočil z květu. Zkratka „LOSC“ byla doplněna výrazem „ Lille Métropole “, aby se zvýšila velikost a význam Metropole Européenne de Lille v západní Evropě. Představitelé klubu v té době chtěli zdůraznit, že klub je doma nejenom ve stejnojmenném městě, ale i v celém regionu s milionem obyvatel. Tento znak byl v roce 2002 nahrazen stylovějším, kde jsou výraznější pes a zkratka. V roce 2012 se fleur-de-lys opět stal ústředním prvkem loga. Tvar znaku připomínal předchozí heraldiku a v horní části loga se jako koruna objevil pouze název města a klubu.

Nejnovější znak, pod kterým se klub prezentuje od roku 2018, používá všechny symboly klubu (iniciály, mastif, fleur-de-lys a tři barvy) uvnitř pravidelného pětiúhelníku ve tvaru srdce Citadely v Lille.

 

Stadion

LOSC Lille vystřídalo několik stadionů, na nichž hrálo své domácí zápasy. Nejprve po svém založení sloučením Olympique Lillois a SC Fives, střídavě používalo stadiony obou klubů: Stade Henri-Jooris z Olympique Lillois a Stade Jules-Lemaire z SC Fives.  V roce 1949 se klub rozhodl ponechat si první jako své domácí hřiště a druhé používat jako tréninkové. V roce 1975 se Les Dogues přestěhovali na Stade Grimonprez-Jooris. Tento stadion byl roku 2000 zrekonstruován, leč ani po rekonstrukci nedokázal splnit licenční předpisy FIFA.

Byla tedy zahájena stavba nového stadionu, ale projekt čelil odporu ochránců přírody, kteří úspěšně zabránili projektu získat potřebná povolení, protože pozemek stadionu byl blízko citadely ze 17. století. V květnu 2004 stadion zavřel své brány a Lille muselo hrát ligové zápasy na Stadium Nord Lille Métropole, kde zůstalo až do konce sezóny 2011/12 . Zatímco LOSC se potýkal s problémy, administrativa oblasti Lille se změnila. Nová správa se rozhodla opět spustit projekt nového stadionu.

Víceúčelový stadion s kapacitou 50 000 míst se zatahovací střechou, známý jako Decathlon Arena – Stade Pierre-Mauroy, byl slavnostně otevřen 17. srpna 2012. Má kapacitu 50 186 lidí, což z něj činní čtvrtý největší stadion ve Francii.

Stadion se může stát plně funkční arénou s 30 000 místy k sezení, kde se mohou konat zápasy basketbalu, nebo házené a to způsobuje problémy týmu LOSC v letošních předkolech CHL: aréna byla vybrána pro pořádání turnajů v házené a basketbalu na právě proběhlých olympijských hrách a tak jak třetí předkolo proti Fenerbahce, tak zápas s červenobílými bude hostit stadion Stade du Hainaut ve Valenciennes. Padesát kilometrů vzdálený stadion má kapacitu 25 172 diváků a při duelu s tureckým klubem prošlo turnikety pouze necelých třináct tisíc diváků.

 

Aktuální kádr

Brankářskou jedničkou klubu je Lucas Chevalier (#30; 22 let), odchovanec klubu. Nejhodnotnějším hráčem kádru je útočník Jonathan David (#9; 24 let; CAN), kterého LOSC přivedli před čtyřmi lety z Genku za 27 milionů Euro. V současné době u jeho jména svítí cenovka 50 milionů. Poloviční hodnotu má v kádru soupeře červenobílých vícero hráčů: Vedle výše zmiňovaného gólmana Chevaliera je to pravý křídelník Edon Zhegrova (#23; 25 let; KOS), kosovský reprezentant narozený v Německu a také Angel Gomes (#8; 23 let, ENG) reprezentant Anglie s portugalskými kořeny. Ten ovšem první ligový zápas LOSC v této sezóně nedohrál pro otřes mozku a jeho start není příliš pravděpodobný. V samotném zápase byl oficiálně střídán ve 44. minutě, ale při podrobnějším přehledu zápasu zjistíme, že ke zranění došlo v 15. minutě a posléze byl zápas na půl hodiny přerušen. Dalším zajímavým jménem v kádru LOSC je Ethan Mbappé (#29; 17 let) – jak příjmení napovídá, autor branky do sítě Rennes v posledním ligovém kole je mladším bratrem hvězdného útočníka Realu Madrid.  

V obraně tvrdí muziku Bafodé Diakité (#18;23 let; FRA/GUI) francouzský reprezentant s Guinejským pasem a Tiago Santos (#22; 22 let; POR), portugalský krajní bek, u jehož jména září cenovka 15 milionů Eur.

Když si uvědomíme, že nejcennějším hráčem červenobílých dle TM je Oscar s 8,5 miliony, dojde nám, jak těžký soupeř Slavii čeká..

 

Zdroje použité při tvorbě článku:

https://francie.svetadily.cz/clanky/Mesto-z-cervenych-cihel#google_vignette

https://en.wikipedia.org/wiki/Lille_OSC

https://www.transfermarkt.com/losc-lille/startseite/verein/1082

 

 

Komentáře (82)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    kostelnivlajka     před 28 dny 19.08.2024 18:04 |  
    4 10

    Máš tam hrubku...

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Myšák     před 28 dny 19.08.2024 18:21 |  
      1 2

      Jakou?

  2. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Myšák     před 28 dny 19.08.2024 18:24 |  
    0 5

    Děkujeme za vyčerpávající představení našeho soupeře.

  3. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    knawi     před 28 dny 19.08.2024 18:24 |  
    4 3

    Děkuju za uměřeně didaktický a pěkný text.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      KarJal68     před 28 dny 19.08.2024 20:02 |  
      0 7

      Zajímavé, jméno Raqued mi úplně vyšumělo z hlavy.

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        mpik     před 28 dny 19.08.2024 21:46 |  
        2 4

        Já mu v souvislosti s výkony na hřišti říkal TRagued...

        • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

          Edenjejenjeden     před 28 dny 19.08.2024 21:55 |  
          6 0

          No jo Hocine Ragued . Všichni jsme tak nějak doufali , že z něj bude novej Tavares. Nebyl no :-)))

          • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

            JS (přítel SN)     před 28 dny 19.08.2024 22:06 |  
            6 2

            Vlastně jsme tehdy ještě neměli tak šílenej kádr, jako rok poté. Trochu už tam tehdy vyčníval jako red flag Benjamin Vomáčka, který Ericha Brabce fakt nenahradil, a Dušan Vasiljević z Chotěbuzi (nebo odkud dorazil :D ). Ale all in all vlastně furt mistrovskej kádr.
            A o rok později už velikáni jako Koreš, Milutinovič, Trapp a Dembele.

            • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

              slaviator     před 27 dny 20.08.2024 13:49 |  
              2 0

              Zlatej Vomáčka! Chápeš, že pak tu hráli základ Cicman nebo Bortel? A náš nejlepší útočník byl Juhar?

              Nebo tohle byly sestavy na úrovni...
              Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Čonka - Mičola, Vošahlík, Juhar, Kisel - Škutka, Fenin

              Čontofalský – Hubáček, Latka, Nitrianský
              (37. Cicman), Čonka – Zmrhal, Jarolím (74. Kisel), Mičola,
              Petrák, Koreš (59. Tusjak) – Škoda. Trenér Petr Rada


              Komentář byl uživatelem upraven (20.08.2024 13:50) . Zobrazit původní komentář

        • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

          Lantenac     před 28 dny 20.08.2024 00:17 |  
          3 0

          Vidíš, mě nikdy nepřišel tak zlej, bral jsem ho jako takovou čistokrevnou šestku na černou práci s nulovou nadstavbou dopředu.
          Bohužel, novej Tavares to fakt nebyl a navíc měl podle mě i dost nadstandardní plat.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Ferguss     před 28 dny 20.08.2024 08:28 |  
      2 1

      Byl to jeden ze dvou zápasů, ze kterého jsem odešel před koncem. V druhý půlce si nás povodili jak malý kluky a jak píšeš, tam začal náš propad do dlouholetého bahna.

  4. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Ragnarok     před 28 dny 19.08.2024 20:44 |  
    14 1

    Lille mám rád především proto, jaký mají stadion, fantastický, jakou mají strategii, nepředržovat hráče a pěkně to točit, fantastické, kde leží - blízko všude a hlavně i fanoušci, kteří nemluví jen francouzsky. Je to klub, který šel neskutečně nahoru díky skvělým krokům managementu. Narozdíl od přeslapujících velikánů z Lyonu a Marseille. Miluju francouzský fotbal i Ligue 1. A i proto si myslím, že můžeme v pohodě uspět. JiT umí mužstvo na tyhle zápasy skvěle připravit. Máme velkou šanci projít do hlavní části Ligy mistrů. Lille vyřadíme, protože se připravíme na jejich silní stránky a budeme na to výborně atleticky. Těším se na to. Zítra to bude super. Žádný Turkylmaz, Mostovoj, Karagunis, Kompany, Voroběj, Atělkin a podobní kati našich nadějí.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Lord_Edmund     před 28 dny 20.08.2024 07:14 |  
      1 0

      Voroběj, Atělkin...au!!! ta vzpomínka zabolela i po těch letech :-)

  5. Takže jsme bez šance :)

    Pert     před 28 dny 19.08.2024 20:49 |  
    10 14

    Tak jsem si se zájmem přečetl článek a zjistil jsem, že nemáme šanci postoupit. Nepoměr ceny hráčů Slavia/Lille je ještě výraznější než Slavia/Teplice. A jak jsem se od mnohých místních znalců dozvěděl, o tolik dražší hráči musí ty levnější vždycky porazit minimálně rozdílem třídy, jak doma, tak venku. Tohle bude jenom ostuda. Jestli by nebylo lepší zůstat doma a trénovat :)

    • Re: Takže jsme bez šance :)

      Slávista 51     před 28 dny 19.08.2024 20:58 |  
      1 9

      To jako že tam Slavie dopadne, jako Sparta minulý rok v Anglii - 7:0 ?

  6. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    záplata     před 28 dny 19.08.2024 21:14 |  
    16 1

    Já jsem dneska u Sv. Antoníčka zapálil svíčku a poprosil jsem ho ať je vod tý lásky a přimluví se za nás u toho fotbalovýho pánbíčka, abychom zítra s pomocí Boží nakopali těm frantíkům prdel.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Ragnarok     před 28 dny 19.08.2024 21:45 |  
      3 7

      Ty seš příbuzný tuneláře a korupčníka, pana Koláčka? Ten dělal to samé, vždy před soudem v Bellinzoně.

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        záplata     před 28 dny 19.08.2024 21:47 |  
        10 0

        No jasně, teď ti zrovna píšu z naší jachty, momentálně kotvíme v Zadaru.

        • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

          knl66 (přítel SN)     před 28 dny 19.08.2024 21:53 |  
          3 1

          Vydržte tam do středy do rána, pls, nastoupím v Bibinje nebo Sukošanu! Díky za vstřícnost!

          • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

            záplata     před 28 dny 19.08.2024 21:58 |  
            4 0

            Žádnej problém, poznávací znamení, plešatej chlap na molu v šortkách, pod levým podpažím čtvrteční Le Figaro.

            • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

              knl66 (přítel SN)     před 28 dny 19.08.2024 22:14 |  
              7 0

              Kdyby mě tam čekala žena, poznávací znamení "bochník chleba," těšil bych se víc. Nesehnala jsem chleba - Nevadí, Arianno, my dva jsme se nemohli minout. (Vzpomínka na film Muž z Acapulca.)
              Když se neozvu do 04:00 hodin ve středu nad ránem, nečekejte na mě. Asi jsem zapíjel výsledek nad Lille.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      wimpy     před 28 dny 19.08.2024 22:20 |  
      4 1

      A v kostele nebo v hospodě? :-)

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        mig52     před 28 dny 20.08.2024 06:45 |  
        2 2

        :-)))))

  7. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    knl66 (přítel SN)     před 28 dny 19.08.2024 21:27 |  
    3 2

    a) Dost mě překvapilo, že i francouzské týmy se vehementně snaží o přesah do jiných zemí. Sice to není Arábie jako u anglických týmů, ale Blízký východ: "Sezónu 2021/22 zahájilo Lille ziskem své první Trophée des Champions (domácí superpohár), když v Tel Avivu porazilo Paris Saint-Germain."
    b) To jejich logo nepatří mezi ta nejhezčí. Abych pravdu řekl, považuji ho za hnusné, vůbec na mě nepůsobí pozitivně.
    c) Karle, díky za článek.

  8. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Eskaes     před 28 dny 19.08.2024 21:36 |  
    3 2

    Děkuji za pěkné představení.

  9. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    SForever1     před 28 dny 19.08.2024 21:36 |  
    2 1

    Která TV vysílá zápas? Dík

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Myšák     před 28 dny 19.08.2024 21:38 |  
      0 3

      02.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      knl66 (přítel SN)     před 28 dny 19.08.2024 21:50 |  
      5 1

      o2tv, kanál Nova Sport 6, začátek ve 20:15. Nova Sport 6 = součást i toho nejlevnějšího balíčku.


      Komentář byl uživatelem upraven (19.08.2024 21:51) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        A.Lima     před 27 dny 20.08.2024 13:40 |  
        1 0

        Dodám i Vodafone má nova sport 6.

  10. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Ragnarok     před 28 dny 19.08.2024 21:59 |  
    17 24

    Karel tradičně. Lille má strašně silný a drahý kádr. Všichni si to uvědomte. To se nedá. Je to 241 ku 86 milionům. Slavia ku Teplicím 86 ku 9. Obhájci šlendriánu: Teplice jsou nepříjemný a těžký soupeř. Achjo.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Ivan     před 28 dny 20.08.2024 00:25 |  
      5 4

      No však to Teplice proti nám taky mají docela těžké a v dvojzápase s námi by asi neměli nejsvětlejší vyhlídky...

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Lunaris     před 27 dny 20.08.2024 09:11 |  
      13 5

      Karel napsal akorát, že nás čeká těžký soupeř, nikoliv že se to nedá. Se divím, že tě už dávno nebanovali, tohle není nic jiného než trollení.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      martyni (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 09:53 |  
      9 4

      Nejlepší je diskutovat sám se sebou.. člověk pak vyhraje každou debatu.. :)

  11. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Joeker44     před 28 dny 19.08.2024 22:35 |  
    5 1

    Pokud by Slavia předkolo nezvládla, tak by v EL byla nasazena do 1. koše?

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      rak (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 10:35 |  
      1 0

      Pokud to správně chápu, tak by to mělo být úplně jedno. Každý dostane z každého koše 2 soupeře.

  12. Dogy

    Sevi14     před 28 dny 20.08.2024 06:30 |  
    4 0

    A já žil celou dobu v domění, že to jsou dogy... a oni nakonec mastifové :)

    • Re: Dogy

      slaviator     před 28 dny 20.08.2024 08:20 |  
      3 0

      "Les Dogues" je v překladu z francouzštiny do češtiny "mastifové" (podle google translate)

  13. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    old_school_boy     před 28 dny 20.08.2024 08:22 |  
    6 1

    Díky za komplexní představení soupeře. Bude to strašně těžké, ale naděje umírá poslední. Přivézt si jakoukoli remízu by bylo více než skvělé do odvety. Zvláště po té sobotní "exhibici" s Teplicemi. Tak nezbývá než doufat a držet palce. Takže s červenobílou vírou a bez bázně do boje o čempijons lig.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Lukavo     před 28 dny 20.08.2024 08:54 |  
      4 1

      Hovno, vyhrajeme 5:0

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        Slávista 51     před 27 dny 20.08.2024 10:05 |  
        2 6

        KOLIK SI NA TO
        vsadil, co ?

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Akuls     před 27 dny 20.08.2024 16:19 |  
      2 1

      Standa Vlček si to už nepamatuje, asi na lavičce náhradníků tenkrát nedával moc pozor. Na plac šel až za stavu 1:2, na poslední čtvrthodinku a to už pravda trochu fičak ze strany Lille byl. Trenér Jarolím si to se silným LOSC tehdy rozdal na férovku. Slavia po gólů Belaida z penalty vyhrála dokonce poločas 1:0. Na začátku druhé půlky si ale dal bohužel Suchý nešťastný vlastňák a už se to se Slavií trochu vezlo. Nicméně ještě v 85. min. to bylo jen 1:2. Slavia ale chtěla s výsledkem něco udělat, šla v závěru zápasu vzadu do velkého rizika a LOSC nás trestal z brejků. V odvetě už nebylo o co hrát, protože Slavia s Janovem hrála doma jen 0:0, když nás o vítězství připravil zkušený německý sudí Kircher.
      Mimochodem byla to sezóna 2009/2010, kdy nás v 3. předkole Ch.L. vyřadil gólem v poslední minutě Sheriff Tiraspol. Potom jsme ale vyklepli ve 4. předkole E.L. CZ Beograd a zahráli si spolu s Lille, Janovem a Valencií skupinovou fázi E.L.. Slavia sice v silné skupině skončila s 3 body poslední, ale hlavně 2 plichty s výbornou Valencií byly cenné.


      Komentář byl uživatelem upraven (20.08.2024 20:21) . Zobrazit původní komentář

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        Akuls     před 27 dny 20.08.2024 16:47 |  
        2 0

        A takhle si v základní skupině E.L. vedli proti LOSC v sezóně 2020/2021 povidloví čerti:
        AC Sparta Praha - Lille OSC 1:4 (0:1)
        Góly: Dočkal - Yazici (3), Ikoné
        Vývoj skóre: 0:1, 1:1, 1:2, 1:3, 1:4
        Lille OSC - AC Sparta Praha 2:1 (0:0)
        Góly: Yilmaz (2) - Krejčí
        Vývoj skóre: 0:1, 1:1, 2:1
        Zatím v Lille neměli důvod mít z českých klubů bláto na hřišti, resp. naděláno v kalhotách, Snad je dnes Slavia vyvede z omylu.

  14. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Kadel     před 27 dny 20.08.2024 10:19 |  
    1 28

    Dnes se Podvod a Hněvčík stanou slavnými

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      pipe1980     před 27 dny 20.08.2024 11:03 |  
      14 8

      Smrt spartě ty debile

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        Slávista 51     před 27 dny 20.08.2024 12:13 |  
        2 7

        Až takhle ?

  15. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    rak (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 10:44 |  
    9 8

    Všichni do LM asi chceme. Výrazně vyšší finance, atraktivní soupeři. Když se ale dívám na potencionální soupeře v LM a EL, tak mně přijde, že v LM nemáme moc šancí něco udělat. V EL bych to viděl přece jen o dost lépe a soupeři vcelku atraktivní také. Takže je to dvojsečné. Ale je to dobře. Pokud postoupíme, bude to super, pokud ne, tak úplně brečet nebudu. Nejhorší byly kvalifikace - buď postup do evropské soutěže nebo vůbec nic.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Slávista 51     před 27 dny 20.08.2024 10:46 |  
      3 7

      Pokud nepostoupíme po boji, bude Slavii odpuštěno.

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        rak (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 10:55 |  
        6 0

        Určitě. Ostudu nechce nikdo. Ty staré výsledky s Lille (1:5, 1:3) se také, doufám, opakovat nebudou.

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        pipe1980     před 27 dny 20.08.2024 11:03 |  
        6 8

        Bude Slavii Odpuštěno? Ty si o sobě dost myslíš co?

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 13:16 |  
      2 1

      Nejhorší by bylo, kdyby si frantici udělali vánoce s pořádnou nadílkou...

  16. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    mpik     před 27 dny 20.08.2024 12:48 |  
    11 1

    Pojďme se těšit na skupinu EL a cokoli navíc bude fajn bonus. S výjimkou Chorého jsme tým neposílili, nemůže čekat zázraky. Věřím základní sestavě, ale až dojde na střídání, tak aktuálně půjdeme kvalitou dolů. Každopádně začíná to 0:0 a třeba zrovna bude pro Slavii šťastný den!

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 13:15 |  
      4 1

      Balón je kulatej, může se zatoulat kamkoliv...

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        knl66 (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 14:41 |  
        3 0

        a fotbal nemá logiku.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      slaviator     před 27 dny 20.08.2024 13:44 |  
      3 7

      Posílili jsme i na postu brankářském

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        mpik     před 27 dny 20.08.2024 15:22 |  
        7 2

        Neposílili, ale na druhou stranu Kinský nahradil Staňka adekvátně.

        • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

          slaviator     před 27 dny 20.08.2024 19:17 |  
          1 1

          Podle mě je Kinský o chlup lepší brankář... nebýt zranění Jindry Staňka, tak je Kinský v Liberci

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Eluin (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 17:55 |  
      2 1

      Prebsl není posila?

  17. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 13:14 |  
    4 2

    Dnes na čt4?

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      Slávista 51     před 27 dny 20.08.2024 13:19 |  
      3 4

      Tak moc, zase Slavii v ČT rádi nemají, bohužel !

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        Max1     před 27 dny 20.08.2024 13:40 |  
        5 1

        4 předkolo už je v rámci celých práv na celý ročník LM, takže novasport

        • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

          kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 13:53 |  
          5 4

          To má jen kapitalista wimpy...

          • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

            slaviator     před 27 dny 20.08.2024 15:11 |  
            4 2

            Já mám Nova Sport hned šestkrát

            • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

              kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 15:12 |  
              3 3

              Páč to umíš vylustrovat...

              • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

                slaviator     před 27 dny 20.08.2024 19:15 |  
                0 2

                ty ne?

                • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

                  kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 19:47 |  
                  1 1

                  Ne, nemám v polsku signál

  18. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    p!erreCORE     před 27 dny 20.08.2024 14:09 |  
    2 0

    Bude to těžký.. ale v současný 'pohárový' formě hratelný. Vsadil jsem remízu, tipuju 1:1, gól Shchranz.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      jipeslav (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 14:30 |  
      2 0

      Já mam stejný výsledek, ale gól Provod.

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        Slávista 51     před 27 dny 20.08.2024 14:46 |  
        1 5

        OBA DVA
        takže 0:2.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      slaviator     před 27 dny 20.08.2024 15:10 |  
      1 1

      2:2 - naše goly Diouf, Chorý

  19. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Fido22     před 27 dny 20.08.2024 14:43 |  
    17 2

    Věřím, že nakládačku tam dneska nedostaneme. Okolnost, že Lille nebude hrát na svém domovském stadiónu a jejich kotel tedy bude také v novém prostředí, by mohla hrát do karet především našim fanouškům, kteří vyjeli Slavii podpořit. Jestli budou slyšet podobně jako před týdnem v Belgii, tak to bude další hnací motor pro naše hráče a naopak i "depka" pro soupeře. Takže holky, kluci, co jste tam, chceme vás slyšet :-) .
    Prosím, vykašlete se aspoň v Evropě na skandování jména našeho úhlavního nepřítele ve slávistických chorálech, nedělejte jim reklamu, na bolševika dnes s..e pes.
    My jsme Slavia a my chceme gól. Slavia oleeee!

  20. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    lantsmit     před 27 dny 20.08.2024 14:55 |  
    2 6

    Pozdrav #SešívanýmSobě, kteří hodnotí sílu Slavie podle toho, jak si vede back up s Teplicemi.

    Rozehnal: “… rozdíly mezi kluby, jako jsou Lille a Slavia, se mažou, jsou to týmy skoro na stejné úrovni. Slavia se minimálně kvalitou kádru a herního projevu může Lille postavit, určitě lze do odvety v Praze přivézt solidní výsledek.“

  21. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    cedar55     před 27 dny 20.08.2024 15:13 |  
    3 3

    Tak jsou nerozehraní, nám bude vyhovovat, že budeme bránit a nebudeme muset nic dobývat, uvidíme, ale nic nereálného odvézt dobrý výsledek není, jen to pokoukání asi nebude nic moc.

    • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

      kostelnivlajka     před 27 dny 20.08.2024 15:14 |  
      4 1

      ..leda zařadit prešovský beton a čekat

      • Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

        cedar55     před 27 dny 20.08.2024 15:18 |  
        5 1

        Po naší změně konceptu hry s tím tak nějak počítám a to by jim mohla vadit.

  22. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    Carlos1     před 27 dny 20.08.2024 15:52 |  
    5 2

    Ja dnes nepotrebuji nejake pokoukani,budu rad za disciplinovany defenzivni vykon, znechutit jim hru a idealne dat gol. Myslim, ze nas trochu podceni a celkove nam ta pozice bude vyhovovat. Tip: 1:1

  23. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    navzdyslavia     před 27 dny 20.08.2024 16:00 |  
    6 1

    Dnes nebudu raději tipovat, ale remíza z venku by byla zlatá. Ideální scénář by byl : dát rychle góla ať oni musí dotahovat...

  24. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    mis3     před 27 dny 20.08.2024 16:04 |  
    2 0

    Děkuji velmi za článek. Mám dotaz na toho Mbappého, jaký gól je zmíněn, nikde jsem to nenašel?
    Pak ještě názor k té poslední větě – ceny na TM určuje nejen kvalita hráčů, ale také liga ve které hrají, myslím, že v týmech LIgue 1 stojí hráč tak 2-3x víc jenom kvůli soutěži – viz právě 17letý Mbappé, který přišel zdarma, má za sebou minimum startů a má hodnotu 1,5M v našem kádru je věkem i pozici stejný Dominik Pech, který má hodnotu 250k Eur. Určitě hodně dělá to jméno.

  25. Re: Lille Olympique Sporting Club Lille Métropole – Mastifové z Citadely

    axxoSKS (přítel SN)     před 27 dny 20.08.2024 17:04 |  
    1 1

    Co jsem se zběžně díval tak naše poslední střetnutí s Lille ze sezóny 2009/2010 je největší gólový příděl v dvojzápase za celou naši dobu působení v evropských pohárech. Skóre 2:8. (s Arsenalem to bylo 0:7 ve skupině LM)
    Vycházel jsem z tohohle článku:
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDsledky_Slavie_Praha_v_evropsk%C3%BDch_fotbalov%C3%BDch_poh%C3%A1rech