Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Chance liga

Blšany - Slavia 1:2

Dnešní první výhra na hřištích soupeřů v jarní části nám zajistila druhé místo a tedy i postup do druhého předkola Ligy mistrů. Dva góly vstřelil kapitán Pavel Kuka.

Sestava:
R. černý - L. Došek, A. Petrouš, R. Bejbl, T. Hrdlička (67. M. Müller) - K. Piták (78. D. Kalivoda), P. Gedeon, R. Dostálek, Š. Vachoušek - P. Kuka, T. Došek

Branky:
23. P. Kuka, 28. P. Kuka

Lavička:
M. Václavík, J. Suchopárek, F. Stibůrek, J. Hottek

V Blšanech, které stále bojují o záchranu, jsme dnes byli svědky něčeho neuvěřitelného, Slavia vyhrála zápas venku. Nutno říci, že asi již nebyla jiná možnost, jelikož tradiční výmluva na špatný terén by zde jen těžko uspěla, jelikož trávník byl v dobrém stavu.

Oproti minulému utkání v Brně nastalo několik změn v sestavě. Chyběl Ruda Skácel, který se posadil s přítelkyní jen na tribunu, má problémy s třísly. Jeho post levého záložníka zaujal Vachoušek a do útoku se postavil s kapitánskou páskou Pavel Kuka. Naopak do sestavy se vrátil Dostálek.

Na zaplněném stadionu jsme mohli od začátku sledovat zajímavé utkání. Navíc i počasí bylo na naší straně. Slávisté byli od začátku aktivnější, přesto se do šancí ze začátku dostávali hlavně domácí. Sešívaní však rychle získávali převahu, začali domácí fotbalisty jasně přehrávat. To se projevilo i na skóre, kdy se hned dvakrát povedla spolupráce kapitána Kuky s Pitákem - prvně jmenovaný střílel, druhý nahrával. Bylo to tedy 0:2 a začínali jsme tušit, že by to snad dnes mohlo konečně vyjít. Tolik gólu jsme tuším letos venku ještě nedali.

Do druhého poločasu nastoupili aktivněji opět slávisté a jen jsme čekali, kdy se potřetí rozvlní sí? za zády gólmana Chvalovského. To se bohužel nestalo. V době, kdy se domácí marně snažili dostat míč za naší brankovou čáru, naši hráči sváděli stejný boj se stejným výsledkem na druhé straně. Své šance postupně zahodili Kuka, Dostálek a Vachoušek. Zvláště šance Dostálka byla naprosto stoprocentní, když dostal přesný centr od Tomáše Doška přímo na hlavu, ale neatakovaný zamířil nad břevno. Právě i proto jsme se na konci zbytečně strachovali o výsledek, když se domácím podařilo snížit. To se jim ale nepovedlo. A jelikož v nastaveném čase zahodil svou šanci i střídající Kalivoda, skóre se již neměnilo.


Info ze Sportovních novin:Fotbalisté Slavie Praha ukončili více než šestiměsíční čekání na výhru na soupeřově hřišti a dvě kola před koncem ligy si zajistili minimálně druhé místo. Po vítězství 2:1 v Blšanech jsou už tři body za vedoucí Spartou, která však čeká na osud nedohraného utkání na Bohemians. Blšanům k definitivní záchraně chybí stále ještě bod.

Slávisté rozehráli v Blšanech svůj obvyklý kombinační koncert, ale více šancí měli na svých kopačkách domácí. Ti dokázali využít rychlých akcí po levé straně, kde slávisty zlobil především Josef Němec. Ve třetí minutě sice po Burešově centru ohrozil hlavičkou branku i Žemlík, ale jinak si neuměl poradit s pohyblivými slávisty a většina jeho akcí končila nezdarem.

Jenže domácí nebezpečí skončilo už v osmé minutě, kdy Josef Němec tvrdě pálil nad černého branku. Po čtvrthodině hosté zcela ovládli trávník a kombinační souhra na domácí platila. Narážečky mezi domácími stopery vycházely a nebýt tradičně výborného Jiřího Němce, mohli hosté vést už brzy.

Nakonec si museli počkat až do 22. minuty, kdy Piták našel přízemním pasem z levé strany Kuku a ten do prázdné branky překonal Chvalovského poprvé. Zároveň tím po 344 minutách ukončil slávistický střelecký půst na hřištích soupeře. A když po hrubé Pleškově chybě přidal tentýž hráč vzápětí druhý gól, vypadalo to, že slávisté konečně prolomí svou sérii zápasů bez vítězství mimo Strahov.

Hned po změně stran sice mohl cestu za výhrou slávistům zkomplikovat Josef Němec, ale jeho oblouček skončil po teči v rohu a pak už znovu úřadovali hosté. Po protiútoku mohl domácí osud zpečetit Dostálek, ale ačkoliv nebyl nikým tísněn, poslal svůj hlavičkový pokus nad Chvalovského břevno. Kuka zanedlouho zase mohl postupovat sám na branku, ale míč si v rozhodujícím okamžiku ukopl.

V závěrečné půlhodině byli sice aktivnější domácí, ale jejich akce končily daleko před brankou Slavie. A když se už přece jen nějaký domácí hráč pokusil o střelbu, pálil mimo branku nebo do připravených obránců. Hosté si hlídali výhru a radost už jim nepokazil ani domácí kanonýr Žemlík, který po Bejblově zaváhání pět minut před koncem snížil na 1:2. Slavia se tak po dvou letech znovu může pokusit proniknout jako druhý český klub do Ligy mistrů.

Blšanský kouč Günter Bittengel přiznal, že hostujícímu celku patřil první poločas. Vyzněl jasně pro Slavii, ale dvě branky přišly i díky našim hrubým chybám. I my jsme měli šance, jenže to co Pavel Kuka trefí, naši hráči dokáží spálit. Při kvalitě takového mužstva je pak těžké ještě něco změnit, povzdychl si kouč.

Hráče pochválil za to, že zápas neodevzdali ani v těžkých chvílích. Nezbývalo než zápas důstojně dohrát. Měli jsme ještě další šance, ale obránci Slavie nám zablokovali snad šest střel z velkého vápna, upozornil na možnosti v druhém poločase.

Jeho bývalý trenér v Blšanech a nynější kolega Miroslav Beránek potvrdil, že se rozhodlo před přestávkou. V prvním poločase jsme hráli velmi dobře a mohli přidat i další branky. Jenže po dalších spálených možnostech hned po přestávce se Blšany zlepšily a my se zbytečně přizpůsobili jejich hře. Nakonec jsme ještě nechali zápas v závěru zbytečně zdramatizovat, přiznal kouč Slavie, že poslední půlhodina jeho svěřencům nevyšla.

Komentáře (4)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Blšany - Slavia 1:2

    bojler     před 21 lety 18.05.2003 19:27 |  
    0 0

    konecne sem tipl presnej vysledek... to bylo poprvni co sem kalivodovi nepral aby dal gol :)))

    • Re: Blšany - Slavia 1:2

      Richi (admin)     před 21 lety 18.05.2003 19:56 |  
      0 0

      Ty jsi mrcha, neprad slavistum vstrelit dalsi gol :-).

  2. Re: Blšany - Slavia 1:2

    (host)     před 21 lety 19.05.2003 14:49 |  
    0 0

    Zapomněl ses vyjádřit k úrovni blšanského občerstevní, víc stánků než na celým Strahově. A hlavně mě tam zaujaly výborné steaky :o) jane

    • Re: Blšany - Slavia 1:2

      jacko (přítel SN)     před 21 lety 19.05.2003 18:14 |  
      0 0

      Samozrejme, to je dalsi dulezita vec :) Celkove jsem se na Blsanskem stadionu cejtil velice prijemne. Obcerstveni je tam snad vice, nez na celem Strahove. Coz je bohuzel pro slavisty dosti trapne zjisteni.