Chance liga

Slavia - Dukla 2:2

Slavia v Edenu nedokázala porazit Duklu a pro jistotu titulu musí oba zbylé zápasy vyhrát. Sešívaní měli šance, ale směrem dozadu udělali dvě velké chyby a hosté z nich vstřelili dvě branky.

Trenér Jaroslav Šilhavý nemohl využít Ruslana Mingazova, který ještě nedoléčil kotník zraněný v zápasu s Bohemians, stejně tak kvůli zdravotním problémům z tohoto zápasu chyběl v základní sestavě Milan Škoda, ten se ale posadil alespoň na lavičku. Slavia se tak vrátila k rozestavení 4-5-1 s Mešanovičem na hrotu, křídly Zmrhalem a Sýkorou a dvojicí ofenzivních středních záložníků Hušbauer, Barák. Dukla začala velmi aktivně, už ve třetí minutě kopala nebezpečnou standardní situaci po nedorozumění Zmrhala s Bořilem, Podaný místo střely centroval, přizvednutý míč už ale Šimůnek prakticky neměl kudy dostat do brány a Pavlenka u své tyče neměl zas tak těžkou práci. Slávistům v poli odskakovaly míče a Dukla byla viditelně lepší a nebezpečnější, přesto se do první vyložené šance dostali právě sešívaní. Pomohl jim k tomu odraz míče od sudího Příhody, po něm se k míči totiž dostal Hušbauer, hned poslal do šance Mešanoviče, jeho střelu ale zablokoval poslední dobíhající obránce na roh. O chvíli později Sýkora z levé strany našel ve vápně Baráka, jeho střela ale nebyla příliš razantní a hlavně mířila přímo na Radu, který tak míč jistě sebral. Třetí šance Slavie už znamenala branku. Hušbauer byl v poli faulován vysokou nohou, sám se postavil k míči a poslal do vápna nádherný centr, který si našel Mešanovič a hlavou poslal míč o břevno do sítě - 1:0! O chvíli později kopala Slavia roh, Hušbauerův centr tentokrát našel Lüftnera, který v docela dobré pozici hlavičkoval daleko mimo. Obrovskou šanci mohl mít Zmrhal, po dlouhém nákopu Frydrycha z vlastní poloviny si dobře naběhl za obranu, ale nedokázal zpracovat míč, který mohl kromě sebe dávat i Mešanovičovi. Hra v poli se tou dobou už vyrovnala a Dukla se nedostávala na dostřel k Pavlenkově bráně, když to ale nezvládla sama, pomohl jí neskutečnou chybou Frydrych. Ten kontroloval míč při brejku soupeře, místo nahrávky Pavlenkovi ale poslal míč jen Olayinkovi, ten pak přihrál do vápna Korešovi, který měl už jednoduchou pozici a vyrovnal - 1:1. Dukla po vstřelené brance ožila, slávisté naopak byli jako opaření. Přesto se ale po průniku Baráka středem hřiště dostali do tutovky, Mešanoviče ale vychytal Rada. Během sotva tří minut pak předvedl Hušbauer dva nebezpečné skluzy, za první viděl zaslouženě žlutou kartu a po tom druhém mohl být rád, že jej sudí nevyloučil. Když měl ale míč u nohy, byl Hušbauer nebezpečný, krásným centrem zprava hledal ve vápně Mešanoviče, byl z toho jen další roh. Tři minuty před koncem poločasu dobře přihrál patičkou Mešanovič Hušbauerovi, jeho pokus ale zblokovala obrana. O chvíli později pak výborným centrem našel Frydrych na malém vápně nabíhajícího Ngadeua, ten ale trestuhodně přestřelil. Do kabin se tak šlo za stavu 1:1, slávisté měli výrazně víc šancí, branku Dukle nabídli sami jako na zlatém podnose.

Během přestávky se Tribuna Sever přesunula na jih a i v druhém poločase tak měla Slavia největší podporu na straně, kam útočila. A hned v první minutě mohl rozveselit slávisty Mešanovič, který si výborně zpracoval míč a postupoval stíněný dvěma obránci na bránu Rady, vystřelil ještě před pokutovým územím a branku bohužel netrefil. Další nadějnou akci vedli slávisté v 52. minutě, ale Zmrhal pokazil jednoduchou přihrávku Ngadeuovi. Slávisté se tlačili před branku soupeře, posílali do vápna centry, ale větší počet vyložených šancí tomu chyběl. Dukla spoléhala na brejky, během prvních 15 minut druhé půle se jí povedly dva, Tetour i Juroška ale stříleli z nějakých 20 metrů nad. V 67. minutě musela Slavia nuceně střídat, Bořil byl faulován tak, že už se z trávníku nedokázal zvednout, na hřišti jej nahradil van Buren a na post levého beka se zatáhl Zmrhal. A hned po minutě na hřišti vybojoval van Buren penaltu. Po dobré práci Mešanoviče se van Buren ve vápně dostal k míči o zlomek vteřiny dříve než Štětina, následný kontakt tak sudí Příhoda posoudil jako Štětinův faul. K penaltě se postavil Barák a proměnil ji naprosto nekompromisně, nepříliš prudkou střelou umístěnou přesně do levé šibenice - 2:1! Zápas se ale nedohrál v klidu, po sporném souboji ve středu hřiště, po kterém zůstal ležet Hušbauer, se k míči dostal Podaný, centrem našel Holendu, který míč jen sklepl na malé vápno, kde byl první střídající Edmond a nemohl nedat - 2:2. Slavia se hned pustila do tlaku, Mešanovič poslal do úniku Tecla, ten byl ale dobře stínovaný a branku nevstřelil, Rada jeho pokus z úhlu vyrazil. Dukla pak dokázala tlak Slavie otupit a minuty utíkaly pro červenobílé zběsilou rychlostí. Zběsilé nákopy dopředu už nic nepřinesly a Slavia tak zůstala po zápase od titulu stejně daleko jako před ním - aby jej získala, musí oba zbylé zápasy vyhrát.

Trenér hostí Jaroslav Hynek: "Slavia je hodně na očích, hraje jednoduchý fotbal. Ukázala to, na co jsme byli připraveni. Umožnila nám hrát naši hru, hlavně v prvním poločase. Neměli jsme moc šancí, Slavia toho v první půli taky neměla moc. Začátek druhé půle jsme byli málo přesní, Slavia měla standardní situace a tlak, pak to byly atletické závody. Přišla penalta, která Slavii posadila na koně. Ale vypořádali jsme se s tím dobře, dostali jsme se zpět do utkání, vyrovnávací branka to pak dostala do situace, kdy mohly pak vyhrát oba týmy. Remíza tomu sluší. Kluci si zápas užili, charakter týmu byl vidět. My se snažíme i na trénincích hrát kreativní hru, je to o výměně hráčů, jejich posunech. Ten zápas nejde hrát jen nahoru, na prodloužené nebo odražené míče. Proti takové kvalitě, jako má Slavia, se prosazuje hůř. V boji o titul nechci stranit ani jednomu týmu, spíš jsem počítal se zkušeností Plzně, ale v posledních dvou zápasech to nepotvrdila. Ty týmy mají i na lavici velkou sílu, nám se třeba se střídáním pracuje trochu hůř. O penaltě nechci vůbec polemizovat, ale myslím, že tam byl faul Mešanoviče v souboji před penaltou. Ale myslím, že si na rozhodčího nemůžeme stěžovat. Čtrnáct tisíc diváků je pro mě jako pro trenéra největší návštěva v zápase, který trénuji."

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý: "Nemůžu zapírat, že jsme všichni zklamaní. Nadřeli se jako koně a kýžené vítězství se nedostavilo. Ten poslední krok se ukazuje jako nejtěžší, sledujeme to na hráčích, z nervozity pramení chyby a ty nás připravují o body. Nemůžu říct, že jsme nemakali. Dukla hrála dobře kombinačně, ale nevím, jestli měla víc šancí než ty dvě, ze kterých dali branky, jednu jsme jim připravili my. Měli jsme šance, abychom dali víc gólů, vlastními chybami jsme se připravili o lepší výsledek. Nevyužili jsme šanci, kterou nám Plzeň nabídla. Máme to ve svých rukou, byť nás čekají těžké zápasy. My se o to určitě popereme. Do hlavy hráčům nevidím, ale když vidím, jaké chyby vzadu děláme, je to jistě o hlavě. Určitě bychom mohli mít lepší organizaci a komunikaci, ale tlak je velký, zvlášť tady na domácím hřišti, nervozita je tam z naší strany větší než v zápasech venku. Škoda chyběl v základní sestavě ze zdravotních důvodů, čekali jsme, jaký bude vývoj, nakonec se to vyvinulo, že na hřiště šel. Jan Bořil odešel s berlemi. Nakopávané míče v posledních minutách byly i taktikou, proto tam byl Škoda, ale špatně jsme dostupovali odražené míče, obránci zůstavali všichni na polovině hřiště. My jsme v zápase moc chtěli, asi jsme naběhali víc, než bylo potřeba, nervozitou jsme ztráceli míče. Poslední dva týdny jistě budou o psychické přípravě. Zažili jsme s trenéry ledacos, podobně jsme bojovali o titul i v Liberci. Není to pro nás teď jednoduché, ale hrajeme o titul a jsme dva body napřed, je to o hlavách. Přijde mi, že na Michaela dopadá to mistrovství Afriky, od křídel taky očekáváme víc. Před týdnem jsme hráli na Bohemce, tam mi nepřišlo, že jsme byli špatní. Míša Frydrych sedí v kabině s hlavou v dlaních, je to bojovník, má charakter, on to ví, že takovou chybu dělat nesmí, nemusím ho nijak plísnit. Když je nervozita a hráči na křídlech se schovávají, tak je jednodušší hrát dlouze dopředu. V průběhu zápasu nám to docela fungovalo, Tecl po takovém míči šel třeba sám na bránu. Myslím, že to, že poslední zápas hrajeme na Strahově, ani nebudeme vnímat. Je to realita. Za stavu 2:1 jsme zvažovali poslat na hřiště defenzivního hráče, ale mezitím jsme inkasovali branku, tak jsme museli poslat na hřiště Škodu. Trenér hostí možná myslí, že byli dobře připravení, ale my jsme dali dvě branky a měli šest dalších šancí. Možná je v naší hře zastoupeno moc nakopávaných míčů. V hlavě mám, jak hrát v Boleslavi, ale tady to samozřejmě říkat nebudu. Pepa Hušbauer je zkušený hráč, ale dnes jsem obavu měl, aby nedostal červenou kartu. On to někdy přežene. Po tom druhém zákroku v první půli si to ale pak už pohlídal."

28. kolo - Sobota 13. 05. 2017 18:45

ePojisteni.cz liga, 2016/2017
2 - 2
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

16. Muris Mešanovič
69. Antonín Barák (pen)

FK Dukla Praha
FK Dukla Praha

30. Koreš
80. Edmond

Komentáře (384)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé