Chance liga

Slavia - Sparta 0:2

Slávisté odehráli proti Spartě v Edenu dobrý zápas, ale Škoda se Zmrhalem neproměnili každý po dvou vynikajících šancích a protože na druhé straně se dvakrát nemýlil Lafata, sešívaní zůstali bez bodu.

Slavia - Sparta 0:2 (0:0)
Branky:
53. a 80. Lafata

Slavia: Hrubeš - Dobrotka, Latka, Bílek, Juhar - Baéz, Kodr (70. Hrubý) - Vukadinovič (61. Piták), Zmrhal, Černý (87. Petr) - Škoda

Trenér Miroslav Beránek využil na pravé straně obrany při vynucené absenci Nitrianského i Mikuly Martina Dobrotku, ve středu zálohy dostal přednost před Marcelem Gecovem Marek Kodr, zbytek sestavy byl podle všeobecného očekávání. Ani na lavičce tentokrát nebyl Damien Boudjemaa, kterého vyřadila z tohoto zápasu angína. Hned od první minuty nabral zápas očekávaný průběh, míč držela Sparta a slávisté se snažili hrát ze zabezpečené obrany. První střelecký pokus si připsal hostující Costa, jeho hlavička ale obloučkem zamířila mimo tři tyče brány Karla Hrubeše, ten ji navíc kontroloval. Na druhé straně si slávisté připsali centry ze standardních situací, které k ničemu nevedly, po Juharově dlouhém autu a přizvednutí Latky hlavičkoval nad Škoda. Po této akci se také hra aspoň částečně vyrovnala, ale Krejčí se v hodně dobré pozici ukopl. Na druhé straně mířil hodně pěkný míč za obranu na Zmrhala, ten ale v těžké pozici zaváhal a ze šance nebylo nic. Po chvíli Vukadinovič centroval z rohového kopu a Latka ač tísněn hlavou dokázal zakončit, bránu však netrefil. Slávistickým fanouškům hodně zabrnkal na nervy Černý, když v blízkosti vlastního vápna dvakrát v krátké době ztratil míč, nic z toho naštěstí nebylo. Po 35 minutách hry si zase hosté vytvořili velký tlak, ve pokutovém území Slavie to hořelo, jeden dobrý zásah si připsal Hrubeš. V 38 minutě se hosté hodně zlobili a reklamovali ruku Černého ve vápně, sudí Paták ale penaltu neodpískal. Dvě minuty před koncem poločasu se v největší šanci utkání objevil Škoda, ke kterému prodloužil Latka dlouhý aut, jeho střelecký pokus z malého vápna byl ale zablokovaný. Na druhé straně zakončovali sparťané také ve skrumáži, ve které uspěl Hrubeš, odnesl si z něj ale zranění. Než byl ošetřen, sudí Paták odpískal konec poločasu.

V první minutě druhé půle se dostal do zakončení Lafata, jeho slabý pokus Hrubeš kryl. Na druhé straně se vytáhl Bičík po dobré hlavičce Škody, který se k zakončení dostal po velké chybě Brabce. Po pěti minutách výborně získal míč Baéz a následovala kolmá přihrávka na Vukadinoviče, jeho střelu Bičík vyrazil, Vukadinovič se dostal k míči a zpětnou přihrávkou našel Zmrhala, který střílel vedle. Slavia byla bohužel potrestána, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Lafata - 0:1. Slávisté mohli rychle odpovědět, ale tečovaný pokus Škody Bičík stihl ještě na brankové čáře vyrazit. Na druhé straně kopala Sparta penaltu, Lafata si při ní počínal na hranici pravidel, ale ani to mu nepomohlo a poslal ji jen o břevno nad bránu Hrubeše. Slávisté bojovali výborně, Pitákovu hlavičku chytil Bičík, po podezřelém kontaktu Costy se Zmrhalem ve vápně se penalta jako obvykle nepískala, ale největší šanci připravil Škoda pro Zmrhala, který byl úplně sám před Bičíkem, ale nedokázal zamířit mimo jeho dosah. Sešívaní si vytvářeli neuvěřitelné množství šancí, byli v této fázi zápasu jasně lepší než hosté, Škoda v další vyložené šanci hlavičkoval těsně vedle. Na druhé straně v dobré pozici minul Krejčí. Hrubeš pak Slavii zachránil dobrými zákroky při střelách Konatého a Dočkala, inkasoval však po smolné situaci, kdy jej přeskočil míč odražený ze souboje Krejčího s Dobrotkou a na brankové čáře jej doklepl do sítě Lafata - 0:2. Inkasovaná branka Slavii dorazila a do další šance už se nedostala, naopak na druhé straně střílel ještě nebezpečně Konaté.

Trenér hostů Vítězslav Lavička uznal, že jeho tým byl šťastnější: "Viděli jsme velmi dobrý zápas. My jsme ti šťastnější, vyhráli jsme a bereme body. Naši kluci ukázali dobrou organizaci hry a odhodlání. Ve druhé půle byly šance na obou stranách, my jsme ty naše využili, soupeř tak šťastný nebyl. První gól byl určující pro další vývoj, pak jsme mohli jít do dvojnásobného vedení, ale nedali jsme penaltu. Pak měl soupeř několik šancí, ale neproměnil je i díky výbornému výkonu Davida Bičíka. Neodpískanou penaltu v náš prospěch jsem neviděl. Konaté i v dnešním zápase ukázal, že je hodně platným hráčem, zranil se nám Hušbauer, museli jsme reagovat. Costa už se dostává do lepší formy. Nemyslím, že by derby bylo přehnaně tvrdé. Pracovali jsme dobře organizovaně dozadu i kvalitně dopředu, z tohoto pohledu to byl vyvážený výkon. Věděli jsme, že Slavia bude hrozit z nakopávaných míčů na Škodu, rychlých protiútoků a standardních situací. To se v zápase potvrdilo a dělalo nám to problémy."

Miroslav Beránek hodnotil derby takto: "My jsme do utkání vstoupili s přílišným respektem, bylo vidět, že hodně hráčů hrálo derby poprvé. Postupně jsme si na hru soupeře zvykli a v první půli soupeř neměl moc šancí. Po přestávce jsme naopak by vstoupili na hřiště velmi aktivně. Když se lámal chléb, tak jsme šance neproměňovali a obdrželi jsme gól ze standardky. Znovu jsme měli několik šancí, ani jsem nečekal, že jich bude tolik. Pak nás zradili fanoušci, když se musel přerušit zápas kvůli dýmovnici. Nakonec jsme inkasovali druhý gól. Sparta byla fotbalovější, ale rozhodujícím faktorem byly z mého pohledu naše neproměněné šance. Chování fanoušků mě mrzí, něco podobného se stalo i proti Brnu, tam nás to také rozhodilo. Na několik situací se rád podívám na video, především na střet Zmrhala s Costou a na souboj Latky po jednom rohovém kopu. Předpokládali jsme, že Sparta bude kombinačně zdatnější, proto jsme postavili sestavu defenzivněji. Na můj vkus jsme dost míčů poztráceli hned poté, co jsme je získali. Lafata byl dnes rozdílovým hráčem. Naši hráči, kteří v těch šancích byli, z toho sami byli zklamaní, není potřeba je dále kárat. Horší by bylo, kdyby v těch šancích vůbec nebyli. Nemyslím, že by porážka se Spartou, byť je čtvrtá v řadě, s týmem něco udělala. Sparta je déle pohromadě a má objektivně kvalitnější tým než my. Celkově byl ten výkon v rámci našich možností a chyběly mu pouze góly."

Komentáře (521)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé