Chance liga

Druhá liga volá - popáté a naposledy

Třetí a poslední příležitost definitivně se zachránit v nejvyšší české soutěži bude mít Slavia v Ostravě. Špatné výkony v posledních dvou kolech však příliš důvodů k optimismu nedávají.

Už popáté a tentokrát jistě naposledy vydáváme přehled aktuální situace v ligovém suterénu, přestože situace Slavie je jistě již dostatečně známá všem. První text na toto téma naleznete zde, druhou verzi zde, třetí verze je zde a nakonec před 29. kolem jsme psali toto.

Sestoupit mohou už pouze čtyři kluby, z nichž Slavia má nejvýhodnější pozici. Vzhledem ke vzájemným zápasům se Znojmem je navíc jisté, že Slavia neskončí poslední, Znojmo totiž skončí jistě za Slavií. Sešívaní navíc v neděli byli jen pár desítek vteřin od jistoty záchrany, jenže v poslední minutě v Jablonci vstřelila Bohemka vítěznou branku a Slavii tak odsoudila k potřebě zvítězit v Ostravě, pokud se chce zachránit bez ohledu na výsledky soupeřů. Dno ligové tabulky vypadá takto:

13. Slavia 8-6-15 24:49 30 bodů
14. Bohemians 7-8-14 26:40 29 bodů
15. Olomouc 7-7-15 41:59 28 bodů
16. Znojmo 6-9-14 32:47 27 bodů

Jak všichni vědí, Slavia nastoupí v Ostravě, Bohemians hostí Plzeň, Olomouc jede do Liberce a Znojmo hostí Duklu.

Pro Slavii je situace velice jednoduchá. Aby nemusela spoléhat na výkony již jistých pohárových účastníků Plzně a Liberce proti týmům bojujícím o udržení, musí v Ostravě zvítězit. Remíza nestačí, protože v případě výhry Bohemians i Olomouce by nastala bodová rovnost právě s moravským týmem a v takovém případě by Slavii poslala do druhé ligy špatná vzájemná bilance. Nepomohlo by ani, kdyby se do této bodové rovnosti přimíchala ještě Příbram, která má také 31 bodů, jelikož i v takovém případě by Slavia v minitabulce tří týmů byla se 4 body poslední, Příbram má v této minitabulce bodů 5 a Sigma 7.

Pokud Slavia nevyhraje, je už poté celkem jedno, jestli z toho bude remíza nebo porážka, tak či tak ji v lize zachrání jen nevýhra Bohemians nebo nevýhra Olomouce. Poskládalo se to totiž před posledním kolem tak, že Bohemka je za Slavií o bod, ale má horší vzájemné zápasy, zatímco Olomouc je za Slavií o dva body, ale má naopak lepší vzájemné zápasy.

Pro úplnost tedy: Remíza nebo porážka Olomouce znamená, že Olomouc bude mít méně bodů než Slavia a protože - jak už jsme psali na začátku - za Slavií jistě skončí Znojmo, bude Slavia zachráněná bez ohledu na svůj výsledek v Ostravě.

Prohra Bohemians s Plzní zase znamená, že Bohemka zůstane bodově za Slavií bez ohledu na výsledek z Ostravy. Remíza Bohemians by mohla v případě porážky Slavie v Ostravě znamenat bodovou rovnost, tam má ovšem Slavia 6 bodů a Bohemka nulu. Nic se nezmění ani v případě, že by se do této bodové rovnosti na 30 bodech přimíchalo Znojmo výhrou nad Duklou, protože Slavia porazila dvakrát i Znojmo a měla by tedy v této minitabulce plný počet 12 bodů.

Dostáváme se tak k perličkce na závěr: V případě porážky Slavie v Ostravě, remízy Bohemians s Plzní, výhry Olomouce v Liberci a výhry Znojma nad Duklou nastane situace, kdy Olomouc bude mít 31 bodů a zachrání se, načež na posledních třech místech ligy budou Slavia, Bohemians a Znojmo, všichni se 30 body. Jak už jsme psali, v takové situaci by se Slavia zachránila díky vzájemným zápasům, ovšem zároveň by Slavia měla nejmenší počet bodů ze všech týmů ligy a nejhorší skóre ze všech týmů ligy - tedy nejhorší tým ve dvou základních ukazatelích v ligové tabulce by se paradoxně zachránil.

PS - možná se divíte, že se zatím neobjevil žádný názorový článek ohledně ostudného průběhu jara (a vlastně celé sezóny). Nyní před posledním zápasem sezóny již nebudeme jitřit atmosféru, nicméně po skončení sezóny se jistě k této nebetyčné ostudě vrátíme - ať už se Slavia zachrání nebo ne.

Komentáře (276)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé