Chance liga

Statistické okénko - 28. kolo

Eden viděl po třech a půl letech hattrick! Vzpomenete si, kterému slávistovi se naposledy povedlo vstřelit jednomu soupeři tři branky?

Slavia pokračuje v závěru sezóny ve výborných výkonech a výsledcích, po nástupu Michala Petrouše zaznamenala už třetí výhru v řadě a nastřílela v těchto zápasech devět branek. Díky tomu už v jarní tabulce vyrovnala Duklu, oba týmy se se ziskem 21 bodů ve 12 zápasech (1,75 bodu na zápas) dělí o čtvrté místo. Pokud Slavia vyhraje alespoň jeden ze zbývajících dvou zápasů, získá za celou sezónu nejvíce bodů od mistrovského titulu 08/09. Od té doby totiž posbírala postupně 41, 40 a 34 bodů. Nyní má tedy 39 bodů a dva zápasy ještě před sebou. Slavii se velmi dobře daří v domácích zápasech a už nyní před zápasem s Hradcem posbírala doma více bodů než v předchozích třech sezónách. 28 bodů ve 14 zápasech znamená průměr přesně dva body na zápas a s tím lze pomýšlet dokonce i na zisk titulu, vždyť při titulu v sezóně 07/08 uhrála Slavia doma 32 bodů (2,13 bodu na zápas). Eden také po docela dlouhé době viděl hattrick! Naposledy se to povedlo Rudolfu Skácelovi v závěru podzimu 2009 proti Brnu (3:1) a jen o pár týdnů před ním také Zdeňku Šenkeříkovi proti střížkovským Bohemians (3:1), to byl první zápas po nešťastné odvetě s Tiraspolem. Od posledního hattricku v Edenu tak uběhlo už téměř tři a půl roku! Tomáš Mičola se mimochodem pod Michalem Petroušem neuvěřitelně rozstřílel, zatímco od svého příchodu pod Petrem Radou nastoupil do 17 zápasů a trefil se jen jednou (na jaře do sítě Mladé Boleslavi), po výměně trenéra má Mičola 5 branek ve třech zápasech a to v nich přitom odehrál jen 108 minut.

Po minulém kole jsem psal, že Plzeň má problém. Nyní to naopak vypadá, že o titul se může připravit už pouze totálním kolapsem. Pět bodů náskoku dvě kola před koncem znamená, že Plzni stačí k jistotě jediná výhra, dvě remízy a nebo vůbec nic v případě, že Sparta nevyhraje oba své zbývající zápasy. Plzeň tak bude moci slavit titul doma v předposledním kole, pokud porazí Liberec nebo Sparta nevyhraje v Teplicích. V Olomouci to byla pro hosty už devátá jarní výhra. Domácí naopak budou příští rok zřejmě bez pohárů, na Liberec totiž ztrácí šest bodů a jedinou nadějí pro ně ještě je lepší vzájemný zápas (3:0 doma, 0:1 venku). Vyhazov trenéra Pivarníka tak pro Olomouc nepřinesl kýžený efekt a po podzimu a výborném začátku jara, kdy měla "Modrá lavina" poháry doslova na dosah ruky, přichází možná až příliš krutý konec. Jenže pět bodů v posledních osmi kolech ani nemůže znamenat nic jiného. Za toto období je Olomouc totiž vůbec nejhorším týmem ligy.

Sparta překvapivě prohrála v Brně, kde dokonce po 50 minutách svítil na ukazateli stav 3:0 pro domácí. Už tradiční a typický finiš rudých tentokrát znamenal jen snížení na konečných 3:2, tyč a správně neuznaný gól z více než metrového ofsajdu. Sparta vyhrála jediný z posledních čtyř zápasů a ukázala, že už zdaleka není tak psychicky odolným klubem jako dříve. Venku vyhrála v této sezóně jen šest ze 14 odehraných zápasů. Brno se touto výhrou definitivně zachránilo v lize, přestože má s 48 inkasovanými brankami nejhorší defenzivu v lize. Zajímavostí také je, že Brno je vedle Slavie jediným dalším týmem, který v sezóně porazil jak Spartu tak Plzeň (oba týmy navíc stejným výsledkem 3:2). K tomuto elitnímu klubu se může přidat ještě v neděli Liberec, pokud zvítězí v Plzni.

Liberec stále zůstává nejlepším jarním týmem, po výhře nad Teplicemi (již osmé v řadě!) získal na jaře už 31 ze svých 50 bodů. Rozdíl ve výkonnosti na podzim a na jaře je obrovský. Osm výher v řadě znamená nejdelší vítěznou sérii této sezóny, nejdelší série Plzně má šest zápasů, v případě Sparty ještě o jeden zápas méně. Teplice si mohli oprávněně stěžovat na nepřízeň sudích, nicméně disciplinárka alespoň pro zápas proti Spartě omilostnila Litsingiho, který v zápase inkasoval čtvrtou žlutou kartu za údajné simulování.

V klíčovém boji o udržení v lize mezi Hradcem a Příbramí padla remíza a už to tak opravdu vypadá, že se Hradec s ligou rozloučí. Hradec totiž hraje v Edenu a doma s Plzní, zatímco Příbram hostí Brno a končí v Liberci. Jen pro úplnost, vzájemné zápasy mezi Hradcem a Příbramí jsou stejné (2x 0:0) a skóre má nyní o tři branky lepší Hradec. Hradec má vůbec nejméně výher z celé ligy - pouhých pět. O to víc může Slavii mrzet, že je jedním z týmů, které Hradci podlehly. Pro zajímavost těmi dalšími jsou jen Brno a Teplice, které Hradec porazil vždy v obou vzájemných duelech. To může být malý varovný prst pro Slavii.

Dukla remizovala v Ostravě a má na jaře stejně jako Slavia 21 bodů, ovšem s jinou bilancí. Zatímco Slavia má bilanci 6-3-3, Dukla 5-6-1 a již osm zápasů v řadě neprohrála. Baník na jaře sbírá domy téměř výhradně jen doma. Venku uhrál v pěti zápasech jediný bod, doma naopak 11 bodů v sedmi zápasech. Není to žádné velké terno, ale na záchranu to stačit bude a protože město nalije do klubu prostřednictvím koupi stadionu 115 milionů, Baník dostal i licenci pro příští sezónu.

Mladá Boleslav remizovala v repríze pohárového finále s Jabloncem a díky tomu Slavia poskočila o příčku výše na sedmé místo. Jablonec je na jaře třetím nejhorším týmem s 11 body ve 12 zápasech a pouhými dvěma výhrami. To je pro tým, který bude hrát Evropskou ligu dost hrůzostrašná bilance. Domácí však na tom nejsou o moc lépe, na jaře uhráli jen 14 bodů a zvítězili jen třikrát. Pro bohatou Boleslav jednoznačně neúspěšná sezóna.

V posledním zápase remizovala Jihlava se Slováckem. Oba týmy jsou (de facto) zachráněny, Jihlava remizovala již popatnácté. Zajímavé je, že v lize jen sedmkrát prohrála, méně porážek mají na kontě pouze Plzeň, Sparta a Dukla.

Komentáře (4)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    Elanius     před 11 lety 25.05.2013 16:09 |  
    0 0

    Není co dodat, jako vždy velmi zajímavé shrnutí uběhlého kola :-)

    Snad jen České budějovice nedostali v komentáři moc prostoru, myslím, že u nich se jasně dá mluvit o prvním sestupujícím. I když se Slavii obvykle proti nim docela dařilo (až na poslední roky venku) jsem rád, že z ligy vypadnou. Destruktivní fotbal, tým s hlavní ambicí nespadnout, minimální zájem diváků. Sbohem a šáteček ...

    • Re: Statistické okénko - 28. kolo

      quelhar (admin)     před 11 lety 25.05.2013 16:48 |  
      0 0

      Souperi Slavie to maji s prostorem v okenku vzdycky trosku slozitejsi :o) Souhlasim, ze Budejovice jsou sestupujicim a taky mi v lize vubec chybet nebudou.

  2. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    Lenkestr     před 11 lety 26.05.2013 02:30 |  
    0 0

    no misto Hradce bych radej videl dole Pribram, kde krom panu Starky a Straky fotbal nikoho nezajima,ale musim uznat, ze jsou na tom co se tyce fotbalovych individualit v tymu o trochu lepe.

  3. Re: Statistické okénko - 28. kolo

    zeleznik2     před 11 lety 26.05.2013 21:54 |  
    0 0

    Souhlas, ale u Bortela bych dal 7, v posledních kolech velmi dobrý, určitě o jeden stupeň lepší než Dostál. Nejslabší asi Škoda.