Chance liga

Statistické okénko - 13. kolo

Zatímco čelo tabulky utíká, Slavia dává vzpomenout na střelecké trápení z minulé sezóny. Střílet branky už je pro slávisty opět téměř nepřekonatelný problém.

Na úvod tohoto okénka mi dovolte netradiční nestatistickou poznámku. Zápas Slavie s Plzní byl asi pro drtivou většinu fanoušků zklamáním. Nejde ani tak o výsledek, Slavia přeci jen nebyla zrovna favoritem. Spíš se navršilo hned několik faktorů. Oslavy 120 let od založení klubu nebyly ze strany Slavie tak dechberoucí, jak by si asi zasloužily. K tomu vyloženě ošklivý zápas bez větších šancí ze strany Slavie, soupeř (hrající údajně nejlepší fotbal v lize) nepředvedl taky nic a přesto si po smolném vlastenci odvezl tři body. Support na Tribuně Sever nebyl také tak fanatický, jak by si zápas zasloužil. Celkově vzato, raději zapomenout a myslet dopředu. Slavia si připsala domácí prohru po sedmi zápasech bez porážky a po stejně dlouhé sérii také nevstřelila doma gól, připomeňme, že naposledy v Edenu vyhrálo na jaře Slovácko, také poměrem 1:0. A jak to na začátku sezóny vypadalo z hlediska střílení branek nadějně, nyní se Slavia vrací tam, kde byla velkou část minulé sezóny. Z posledních osmi zápasů vstřelila gól jen ve třech a dohromady se za tu dobu trefila jen pětkrát. Plzeň sice také nepředvádí zrovna brankové hody, ale v posledních zápasech zlepšila obranu a tak jí jedna vstřelená branka za zápas stačila už podruhé v řadě na tři body.

Gólové hody zažila Olomouc, když nebohé Příbrami nadělila půltucet. Díky brankám v nastaveném čase se tak Olomouc dostala o skóre před Jablonec na první místo tabulky. Prohrála zatím jedinkrát, a to hned v prvním ligovém kole. Z posledních osmi zápasů šest vyhrála a dva remizovala, což znamená jediné, na čele je nyní tým s nejlepší formou. Příbram venku na podzim ještě nevyhrála a odvezla si z šesti zápasů jen dvě remízy.

Jablonec vyhrál těžký zápas v Jihlavě, domácím tak připravil první porážku na jejich stadionu v sezóně. Zároveň je Jablonec nejúspěšnějším týmem na hřištích soupeřů, když z šesti zápasů čtyři vyhrál a dva zremizoval. Jako jediný tým tak ještě venku neprohrál. Jihlavě se po zranění Tecla a Kolouška nedaří vyhrávat, z posledních čtyř zápasů získala jen dva body.

Jediným týmem z vedoucího kvarteta, který ztratil body, je Sparta. A v Boleslavi ztratila nejen dva body, ale také nepříjemně zraněného Kadlece. Domácím chyběli hned čtyři stopeři, přesto inkasovali od favorizovaných hostů jen jednou. Pro Spartu to byl už čtvrtý zápas venku v řadě bez vítězství. Tak špatnou sérii měla naposledy v roce 2010. Mladá Boleslav je možná za získaný bod s favoritem ráda, ovšem nadále zůstává hluboko za očekáváním a z posledních pěti zápasů vyhrála jediný.

Díky výhře nad Slováckem se před Slavii dostal Liberec. Zdá se, že se úřadujícímu mistrovi pomalu hráči dostávají do jarní formy, byla to pro něj druhá domácí výhra v řadě. Do konce podzimu na něj čekají ještě zajímavé zápasy na hřišti zachraňujících se Teplic, doma s Plzní a na Dukle - Slavia má papírově trochu lehčí los, bude tedy zajímavé sledovat, zda se dokáže před Liberec do konce podzimu dostat. Slovácko po nedávné úspěšné sérii již potřetí v řadě nevyhrálo.

Dukla poprvé v sezóně vyhrála venku a to na hřišti nečekaně úspěšného Brna. Podobně jako Jihlava i druhý nováček se potýká se zraněním útočné opory a příliš se mu nedaří. Oba nováčci mají z posledních pěti zápasů bilanci 1-2-2 a tedy jen pět bodů. Dukla sice v sezóně sbírá hlavně remízy, ale může ji těšit, že z posledních sedmi zápasů prohrála jen jediný.

V zápase dvou nejbližších soupeřů Slavie byly úspěšnější Budějovice, které vyhráli v Hradci Králové nejtěsnějším výsledkem 1:0. Výsledek je to překvapivý, Hradec totiž vůbec poprvé v sezóně doma prohrál a Budějovice naopak poprvé v sezóně venku zvítězily. Oba týmy získaly z posledních čtyř zápasů čtyři body a spadají tak do kategorie tzv. hratelných soupeřů. Je však otázka, jaký soupeř je vlastně pro Slavii venku doopravdy hratelný. To se ukáže v nejbližších dvou víkendech.

A nakonec nečekaný boj o poslední příčku (přesněji řečeno o vyhnutí se pádu na ni). V něm byl úspěšnější Baník, porazil Teplice 3:2 a díky skóre se vyšvihl dokonce i před Příbram a je tak nyní mimo sestupové pozice. Baník doma zvítězil poprvé v sezóně! Na poslední místo naopak spadly Teplice, které venku prohrály už pošesté v řadě. 

Komentáře (31)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    Huzgi (přítel SN)     před 12 lety 08.11.2012 00:57 |  
    0 0

    A není to tak dávno, kdy si Olomouc od nás ze střeleckého zoufalství půjčovala (u nás tragického) Toleského. Jinak Quelhare skvěle analyzováno.

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      dArtagnan     před 12 lety 08.11.2012 07:35 |  
      0 0

      Přesně tak, průměr ubohých 110 minut na gól, ještě, že už tu ten mrzák není. A ten tragéd Necid měl v tu samou dobu průměr dokonce ještě horší. Díkybohu, že jsme ten horký brambor odklidili do Moskvy. Třikrát sláva Škoďákovi!!!

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Eluin (přítel SN)     před 12 lety 08.11.2012 08:03 |  
        0 0

        :-)
        Připojím se k poděkování za dobře zpracovaný článek.

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      quelhar (admin)     před 12 lety 08.11.2012 12:16 |  
      0 0

      Opravdu nevidim moznost, ze by po takovych vyjadrenich mohla dotycna dama nadale setrvat ve sve funkci. Ale jsme v ceskem fotbale, tady je mozne opravdu cokoliv.

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Jiri1     před 12 lety 08.11.2012 12:25 |  
        0 0

        Zdravim, myslim si to same, Adamek mozna nezvlasdl nektere veci, neni sam, fotbalem se vicemene zivi polovina sudich, o hrani , to je problem temer kazdeho mladsiho sudiho, ktery jde rychle nahoru a spis mne prekvapuji ty castky , ktere pry byly nabidnuty , to je castka , ktera se bezne dava na urovni 2 ligy a nize, prvni liga alespon podle nekterych znalcu pomeru vzdy byvala o necem jinem.

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          Jiri1     před 12 lety 08.11.2012 12:36 |  
          0 0

          Jeste snad k Vasemu hodnoceni naseho zapasu, asi to chtelo lepsi rezii , lepsi marketing i pripravu, tohle moc povedeny prispevek k oslavam nebyl, skoro vsichni nasi funkcionari basnili o priprave tohoto jubilea a pak z toho vyjde takovy paskvil, i kdyz si treba umim predstavit vyznam toho shromazdeni v Narodnim divadle , neumim si predstavit , ze by to uspokojovalo fotbaloveho fandu, proste , jak uz jsem upozornoval v lete , zatim zustalo jen u kecu, ikdyz treba borci z Hajduku by pry proti odvete nebyli a naklady na ne byli ochotni sponzori zaplatit.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            PetCC     před 12 lety 08.11.2012 13:24 |  
            0 0

            Já teda nevím, ale podle mě se má slavit hlavně 125 leta pak 150 let, na nějaké desítky bych se už vybod. Oslava má stát za čekání a nemá být každou chvíli.

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Matlafous     před 12 lety 08.11.2012 13:21 |  
        0 0

        Zase na druhou stranu musí být člověk opatrný. Víme jak pracují komerční média, a jak kvůli čtenosti a tím pádem zisku upravují významy sdělení přesně tam, kam potřebují.

        Paní Damková SLYŠELA, že ... a oni z toho udělají hlavní titulek. Hanba takové novinařině.

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          quelhar (admin)     před 12 lety 08.11.2012 13:26 |  
          0 0

          To je sice pravda, ale pokud si novinar kompletne nevymyslel tyto dve odpovedi, tak to samo o sobe je na rezignaci...

          Zpět ještě k Adámkovi. Vy jste naznačila, že existují lidé, kteří vědí, kde je a proč výpověď sepsal. Prozradíte jména?
          To ne, ale... Podle mě to všechno zlo pochází z Moravy. Problémy byly se sudím Býmou, který je dokonce ve vazbě, pak s Lakomým, jenž měl ovlivnit dorostenecký zápas, policie mu to ale neprokázala. Adámek je také z Moravy. Tam jsou propojení současní i bývalí sudí i bývalí členové komise rozhodčích. A kontakty na Moravu mají i Moravané v Praze.

          Můžete to objasnit?
          To je jednoduché. Sparta si stěžovala na výkon rozhodčího Ardeleána, který je ze západu Čech, v sobotním utkání v Mladé Boleslavi. A Spartu vedou lidé původem z Moravy.

          Kdyz pristoupim na to, co ona sama tvrdi, tak jak muze proboha Damkova sefovat sudim, kdyz prakticky sama naznacuje, ze (moravska) cast z nich je propojena do jakehosi nekaleho svazku s byvalymi sudimi a cleny komise? Pokud si to mysli, tak proc dotycne sudi proste nevyhodi z listiny? Ona se prakticky sama usvedcuje z toho, ze svou praci dela spatne...

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            slaviator     před 12 lety 08.11.2012 13:34 |  
            0 0

            Asi takhle. Býmu někdo udal, že ve své hospodě Na Košíkárně ve Valmezu prodává několik let neokolkovanej alkohol a že se tam sází a hraje poker načerno. Udal ho před pár týdny. Po té brašně.

            Spekulace: kdo ho asi udal a proč, že by Býma nebyl tak ochotnej, jak Adámek...? ;-)

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              Matlafous     před 12 lety 08.11.2012 13:44 |  
              0 0

              Býma je evidentní prase a je dobře, že je ve vazbě. Brašna nebrašna...

              • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                slaviator     před 12 lety 08.11.2012 14:05 |  
                0 0

                Už ho z vyšetřovačky pustili. A je dost možný, že státní zástupce to ani nepošle k soudu. Očividně se mělo jednat o zastrašení... Tím neříkám, že není prase. Ale kdo není prase? Třeba šéf městských strážníků v Lounech, rozhodčí Příhoda? :-D

                • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                  Matlafous     před 12 lety 08.11.2012 14:19 |  
                  0 0

                  Kdo není prase? Znám kolem sebe dost lidí, jež prasaty nejsou. a i vy, Slaviatore, pravděpodobně prasetem nejste.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            Matlafous     před 12 lety 08.11.2012 13:43 |  
            0 0

            S tím souhlasím. Jako jediné řešení se mi zdá absolutní transparence vedení rozhodčích, profesionalizace sudích (včetně velmi vysokého platu - 100 000 měsíčně) a tvrdé (doživotní) tresty.

            Stejně tak v českých médiích (Sport, MF Dnes, ČT) naprosto chybí kvalitní analýzy výkonu sudích. Proč se sudí po zápase nevyjadřují ke sporným momentům stejně jako hráči?

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          Jiri1     před 12 lety 08.11.2012 13:34 |  
          0 0

          Ano to je presne , Krula coby mezinarodni sekretar Sparty a byvaly sekretar komise rozhodcich samozrejme jezdi casto do Evropy , delal driv i pro UEFU, tlaky na Damkovou i venku se stupnuji a bohuzel nebylo by asi dobre prijit o misto v Evropske komisi rozhodcich, kde celkem pozitivne ovlivnuje nektere veci v prospech Ceske kopane,. A Krula ty kontakty ma , mluvi 3 cizimi jazyky , po obsahove strance dobre rozumi mechanizmu UEFFY a vyuziva kontaktu na federaci stale oblibeneho Bati co by sefa mezinarodniho oddeleni Sparty. Proste mam obavu , ze to celkove nebude nic pekneho pro Cesky fotbal, jestlki si rychle nesvarene strany nesednou, Damkova to u mne posrala uz tim, ze muze takhle shazovat svy lidi/ Adamka/. Ten take nevypravi o spanilych jizdach Plzenskym krajem trojice Mikulasu Damkova , Bebr, Kralovec v drivejsich dobach a bylo by , co vypravet, o to vic si Vazim Macelky , jiste byl na 1 strane , ale nikdy nevypracvel o tom , ze treba Damkova shazovala sve kolegy a pod.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            slaviator     před 12 lety 08.11.2012 13:38 |  
            0 0

            hlavně on v tom Adámek není sám, jestli se Paclík nasere, tak taky má v rukávu pár karet, i proti Spartě.

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              Alanor (admin)     před 12 lety 08.11.2012 13:46 |  
              0 0

              Jak to vidíš, slaviatore? Rozjede se tím Adámkovým výjádřením domino, nebo se to všechno zamete pod koberec?

              • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                slaviator     před 12 lety 08.11.2012 13:58 |  
                0 0

                Těžko říct. Záleží, co se bude dít. Svoboda NENÍ zaměstnanec Plzně a nemá s ní ani žádnou externí smlouvu. Možná kromě nepojmenované smlouvy "o zajišťování úplatku k ovlivňování zápasu", jak mi dneska někdo v debatě o tom říkal. U soudu by to určitě neprošlo, horkotěžko by se totiž dokazovalo, že tam je příčinná souvislost mezi Plzní, mezi Svobodou kterej s ní oficiálně, ale neoficiálně nemá nic co společného, a mezi úplatkem. Svazová/asociační disciplinární komise ale rozhoduje na naprosto jiných základech. Nemusí ít žádné věrohodné důkazy, nemusí být stoprocentně přesvědčená, nemusí - narozdíl od trestněprávního soudu - v případě jakékoli nejmenší pochybnosti dotyčného osvobodit, ale může ho i při nějaké pochybnosti osolit.

                Takže záleží, jak se k tomu postaví disciplnárka. Střížkovu dali (dle mého oprávněně, bylo to nejen za údajné přijetí úplatku, ale i za jednoznačné poškození dobrého jména fotbalu při nenastoupení proti B1905 a další věci, na několikateré výzvy DK se Kapr nedostavil před DK, nepřines to co slíbil že přinese ukázat za důkazy, takže podle mě oprávněně ho osolili...) - 20 bodů, Olomouci - 9.

                Podle mě Plzeň určitě nepošle DK o soutěž(e) níž, protože je jasné, že v tom případě by Paclík otevřel svůj šuplík a vytáhl kompro na Spartu, na Jablonec a třeba i na jednotlivé členy DK. Takže očekávám, pokud vůbec nějakej trest, tak minus šest či mínus devět bodů a Paclík dostane "varování", že se nemá cpát na pozice místo Sparty...

                Ale žádné domino spuštěno nebude.

                Nebo Plzeň osvobodí a osolí Adámka za poškození dobrého jména fotbalu (nemyslím si, že se tak stane, ale varianta to je).

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          Edwardtheiron     před 12 lety 09.11.2012 07:15 |  
          0 0

          Vzhledem k tomu,že už se omluvila,tak to asi smyšlenka nebude.

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        slaviator     před 12 lety 08.11.2012 13:37 |  
        0 0

        Damková nebo Macela. Berbr nebo Krula. Prašť jako uhoď...

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          Jiri1     před 12 lety 08.11.2012 13:44 |  
          0 0

          Ano i to si myslim, proto se toho celkove bojim, tady uz nejde o jedince , ale o standartni valku na jejimz konci muze byt planovany prodej nekterych klubu zahranicnim zajemcum i propad akcii celeho Ceskeho fotbalu, nejen naky tresty pro kluby , ale skutecne rozpustena cela federace i se zakazem startu v mezinarodnim fotbale a to neni dobre.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            Matlafous     před 12 lety 08.11.2012 13:53 |  
            0 0

            Kéž by se to stalo.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            slaviator     před 12 lety 08.11.2012 14:03 |  
            0 0

            Otázkou je, jak z toho vyvázne Slavie. Věřím, že NA KAŽDÉHO by se ve fotbale dalo něco najít, tím spíš zpětně za poslední dvě - tři sezony. Navíc, ve fotbale disciplinární řády vůbec nemluví o žádné promlčecí lhůtě či o prekluzi, loni nastal Sigmou se Střížkovem podle mě nebezpečný precedens. Umím si představit, že by disciplinární komise mohla potrestat klub i za něco, co se stalo před dvaceti sezonama - jak říkám, fotbalové řády o žádné promlčecí ani prekluzní lhůtě nehovoří, asociace je občanské sdružení a tak má dost značnou samosprávu a může trestat své členy zcela jinak a za zcela jiných podmínek, než soudy.

            A otázkou také je, jestli je dobře, že jsme se postavili na stranu Sparty (narozdíl od jiných klubů, třeba Teplic či Baníku) a jestli jsme raději neměli zůstat stranou.

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              Jiri1     před 12 lety 08.11.2012 14:07 |  
              0 0

              Nemyslim si, ze by soucasne vedeni Slavie mohlo mit problem, stejne je to jedno, na pohary to v nejblizsich letech nebude.........

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              utrzeny_ze_retezu     před 12 lety 08.11.2012 14:38 |  
              0 0

              To si nedokážu představit, že by DK trestala zas tak zpětně, to Spartě museli vzít 20 titů nebo kolik :-)), minimálně jeden za to cinklý jaro a tomu nevěřím...

              • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                slaviator     před 12 lety 08.11.2012 20:32 |  
                0 0

                Já si to představit dokážu, DK se nemusí ničím řídit, pokud to nebude vyloženě proti zákonu/zákonům. Soud nemůže potrestat někoho za korupci, která byla před dvaceti lety, protože to je již promlčené. Ale občanské sdružení, pokud to stanovy umožňují, může takového svého člena klidně ze svých řad vyloučit nebo ho potrestat jinak. Když bude vůle tedy, tak se ve fotbale na každého něco najde..

              • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                slaviator     před 12 lety 08.11.2012 20:34 |  
                0 0

                ono stačí, aby Paclíkovi až moc šlápli na kuří oko, a on by nějakej ten důkaz o cinklým jaru se objevil. A DK by ho nemohla smést ze stolu. Respektive - neměla by...

  2. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    slamacek (přítel SN)     před 12 lety 08.11.2012 14:20 |  
    0 0

    uprimne nevim, ktery clanek doporucit driv, ale to co se udalo v poslednim obdobi v parlamentu nam nedava nadeji v lepsi zitrky ani nahoudou. kdyz se oprostim od dopadu ekonomickeho, a zamyslim se jenom nad provedenim, tak se vubec nedivim, ze ti cuckari ve fotbale si delaji beztrestne to co delaji... jsou to porad jen belice (bila ryba - jako ze plevel)

  3. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    klimi     před 12 lety 08.11.2012 15:56 |  
    0 0

    Upřímně: Co čekat od zaměstnanců svazu, jejímž nadřízeným a zároveň jakýmsi přirozeným vzorem, aspoň by tedy měl být, je člověk dříve odsouzený za korupci?
    Příjde mi to až směšné, že člověk dříve odsouzený za korupci bude nyní tento spor řešit a určitě kázat o tom, jakou špínu to hází na český fotbal...

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      slaviator     před 12 lety 08.11.2012 20:38 |  
      0 0

      on Čápa někdo odsoudil? Nějakej soud?