Chance liga

Slavia - Žižkov 1:0

V posledním ligovém kole se bojovalo o vše důležité - titul, Ligu mistrů, pohár UEFA. Hlavním mužem dneška se stal slávista Pavel Kuka, který svým gólem rozhodl o mnohém...


sestava: R. černý - L. Došek, A. Petrouš, T. Šilhavý (46. D. Šuškavčevič), T. Hrdlička - K. Piták (88. F. Stibůrek), R. Dostálek, P. Gedeon, R. Skácel - T. Došek, Š. Vachoušek (57. P. Kuka)

góly: Kuka

Na Strahov dnes přijel Žižkov, který bojoval o titul. Slávisté však též chtěli vyhrát, aby upevnili své šance na pohár UEFA. Utkání začalo ve klidném tempu, nikdo se nikam nehnal, nastalo tzv. typické o?ukávání. S postupem času však hosté začali prebírat iniciativu, ale i díky štěstí jsme udrželi čisté konto. Někdy až nepochopitelně slávisté chybovali. Ve druhém poločase se role obrátila, domácí se více snažili a s postupem času dostávali soupeře více a více pod tlak. V té době jsme již věděli, že Liberec prohrává s Bohemkou, tedy i remíza by Viktorce stačila na titul. A právě o bránění výsledku se Viktorka snažila, počet žlutých karet na jejich straně závratně rostl. Navíc během utkání musel odstoupit Stracený, časem i Pikl. To byla pro hosty velká ztráta. Nervózní závěr nakonec rozhodl uzdravený Pavel Kuka, který vstřelil jedinou branku utkání. Nastavovaly se ještě čtyři minuty, ale ani to nezabránilo pádu Viktorky až na třetí místo v tabulce a postupu Slavie do poháru UEFA - cíl pro jarní sezónu je splněn.

Info ze Sportovních novin: Oslavovaným hrdinou fotbalové Slavie se dnes stal její útočník Pavel Kuka. Na hřiště přišel až ve druhém poločase, ale svou trefou pět minut před koncem vzal Viktorii Žižkov mistrovský titul. Slavii výhra vylepšila nepovedený ročník. V tabulce sice skončila pátá, ale místo v Poháru UEFA už má jisté díky účasti ve finále Poháru čMFS, v němž se utká se Spartou.

Oba týmy vstoupily do zápasu opatrně. Hra se odehrávala ve středu hřiště, do velkých šancí se žádný ze soupeřů dlouho nedostával, chyběla i účinná střelba. Více aktivity sice bylo na kopačkách slávistů, ale i oni příliš neriskovali a kromě průniku Tomáše Doška v 8. minutě, který odhadl brankář Pižanowski, nebyli domácí nebezpeční.

Hosté začali být vidět až po dvaceti minutách, kdy se na hranici šestnáctky dvakrát opřel do míče Stracený, ale jednou mířil nepřesně a podruhé našel přesně stojícího černého. Větší nebezpečí pro domácí branku přišlo až po příchodu Chihuriho, který vystřídal zraněného Straceného. Jenže neujala se ani střela Ščasného, která ke zděšení bohorovného gólmana černého orazítkovala z boku tyč, ani Piklův lob těsně před přestávkou v síti neskončil.

Kapitán Žižkova se při svém nevydařeném pokusu navíc zranil, a krátce po přestávce zamířil předčasně ze hřiště. Jeho odchodem Žižkov ve svém výkonu hodně polevil, na druhé straně naopak přinesl zřejmé oživení střídající Kuka. Slávisté své šance ale spalovali. V 58. stačil oblouček Tomáše Doška vyškrábnout Pižanowski, stejně jako vzápětí Gedeonovu dělovku.

Slávistický tlak v závěru vrcholil, hosté se už zmohli jen na bránění nerozhodného výsledku. Na jejich kontě přibývaly jen ošklivé fauly a žluté karty. V 71. minutě se domácí dožadovali penalty za Šmardovo sražení Lukáše Doška, ale rozhodčí Beneš nechal hru pokračovat

Chvíle domácích přišla až v samém závěru. Kuka, který byl po svém příchodu nejlepším hráčem na trávníku, se pět minut před koncem prodral na pětimetrovou vzdálenost před Pižanowského a prostřelil ho střelou k tyči. Slávisté se z gólu radovali tak, jako kdyby titul vyhráli oni a ne Liberec, kterému mu ho na dálku vybojovali.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)