Chance liga

Statistické okénko - 22. kolo

Výkon i výsledek z derby přinesl do řad fanoušků sešívaných uklidnění, na výhru však Slavia čeká už rekordně dlouho.

Remízu z derby by asi před zápasem leckterý fanoušek Slavie bral. A tak přesto, že Slavia dokonce nad Spartou hodinu vedla a vedení neudržela, panuje v řadách fanoušků klid a minimálně částečná spokojenost. Kromě zisku jednoho bodu jistě také díky ztrátě dvou bodů pražského rivala v boji o titul. Smutným faktem však je, že Slavia čeká na výhru už předlouhých devět ligových zápasů, nejvíc za posledních minimálně 17 let. A těžko může někoho uchlácholit, že z těch devíti zápasů Slavia prohrála jen dva a ve zbylých sedmi brala bod. Alespoň drobná útěcha: na podzim minulé sezóny mezi 5. a 13. kolem Slavia sice jednou vyhrála, ale bodů nasbírala jen šest, bodově tak současná špatná série není úplně nejhorší. Sparta na jaře ztratila v šesti zápasech už osm bodů, tedy stejný počet, jako za celý podzim čítající 16 ligových zápasů. A protože ani předváděná hra není bůhvíjaká a Liberec pravidelně vyhrává, je rázem o napětí v boji o titul postaráno, přestože po devíti kolech vedla Sparta ligu o deset bodů (před Bohemians!). Sparta má kromě jednobodového náskoku výhodu také v tom, že ve zbylých osmi zápasech hraje pětkrát doma.

Liberec bez problémů porazil trápící se Bohemians. Při karetním trestu Nešpora nastoupil v základní sestavě Pavel Vyhnal, ovšem už po 26 minutách byl střídán Hartigem. Liberec svou bodovou šňůru protáhl na 11 výher v třinácti zápasech a v jarní tabulce je na prvním místě s bilancí 5-0-1. Když už jsme u jarní tabulky, tak v ní je Sparta až pátá, Slavia dvanáctá a soupeř Liberce, tedy Bohemka, beznadějně poslední s jediným bodem.

Třetí Plzeň si celkem snadno poradila s Českými Budějovicemi a tak se po zápase mluvilo hlavně o divadlu, které předvedli sudí při druhé brance a puštěném ofsajdu při brance třetí. Hosté však byli málo nebezpeční a i kdyby je sudí nepoškodili, těžko by dosáhli byť jen na bod. Byla to však teprve první jarní porážka pro sestupem ohrožené Budějovice a s body ze hřiště Plzně těžko mohli jihočeši počítat. Domácí vyhráli na jaře počtvrté, čehož kromě Liberce nedosáhl žádný tým v lize. Ztráta Plzně na vedoucí duo je nyní sedm, resp. šest bodů, boj o titul jestě ještě nevzdala, ale musí spoléhat, že Liberec ztrácet začne a Sparta ve ztrátách bude stále pokračovat.

Čtvrtá Mladá Boleslav selhala a prohrála v Hradci Králové, což byla pro pohárového adepta druhá prohra v řadě. Spolu se včerejším vypadnutím z poháru je tak pozice Boleslavi v boji o poháry neveselá. Na třetí Plzeň ztrácí už pět bodů a bohatému klubu tak reálně hrozí, že na poháry opět nedosáhne, což by nutně muselo být hodnoceno jako neúspěch trenérské míse Miroslava Koubka.

V ještě hlubší krizi se potácí Jablonec, ambiciózní tým se přímo rozpadá před očima a svou mizérii (prozatím) završil ostudným debaklem 2:4 na hřišti posledního Žižkova, při kterém zaujaly hned tři polovastní branky v síti Jablonce. Připomeňme, že Žižkov v lize nevyhrál od doby, co tam všechny body odevzdala Slavia v premiéře Františka Straky. Jablonec na jaře vyhrál jen jednou a posbíral jen o bod víc než Slavia. Z ligy na poháry už zřejmě nedosáhne a jedinou nadějí tak zůstává domácí pohár. Domácí už podruhé v řadě neprohráli a chtějí dokázat, že jejich sestup ještě není nezvratný. Šest bodů ztráty na čtrnáctou Olomouc je však vzhledem k dosavadnímu bodovému zisku Žižkova stále obří porce. Luboš Tusjak si v dresu Žižkova zahrál posledních pár minut a byl přítomen jak inkasované brance na 3:2, tak vstřelené brance na 4:2.

A tak se na Jablonec bodově dotáhly už šesté Teplice, které si po zoufalém výkonu proti Žižkovu napravily reputaci a porazily stále sestupem ohroženou Olomouc 3:1. Teplice se však v závěru jara určitě pokusí zaměřit na pohár, kde je v semifinále čeká právě Olomouc. Ta po třech výhrách v řadě podruhé za sebou prohrála a proti Slavii tak bude jistě velmi motivovaná opět získat nějaké body.

Jediným neporaženým týmem na jaře zůstává Dukla, i když ta měla v Příbrami namále a přes herní převahu ve druhé půli vyrovnala až v nastaveném čase. V jarní tabulce je Dukla třetí za Libercem a Plzní, Příbram má naopak totožnou bilanci jako Slavia: 0-5-1.

V posledním zápase Slovácko porazilo Baník Ostrava 1:0 a přispělo tak k odvolání již druhého trenéra z lavičky Baníku v této sezóně. Tím také Baník vyrovnal Slavii, na jejíž lavičce sedí také během jedné sezóny už třetí trenér. Domácí mají se třiceti body prakticky jistotu záchrany, hosté jsou však v sestupových vodách až po uši a ve většině prognóz se objevuje, že o druhém sestupujícím se rozhodne mezi nimi a Bohemians. Ti mají o pět bodů více, vzájemné zápasy dopadly totožně 0:1 a tak by při rovnosti bodů rozhodovalo celkové skóre, které má Baník v současnosti o pět branek lepší.

Komentáře (16)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 22. kolo

    Ladislav (přítel SN)     před 13 lety 30.03.2012 09:32 |  
    0 0

    Disciplinární komise zahájila disciplinární řízení s klubem Slavia Praha za nedostatečnou pořadatelskou službu (použití pyrotechniky), za výtržnosti diváků a za podezření z rasového chování části diváků v derby se Spartou Praha.

    Ty první dvě věci, dobře, ale ta třetí je naprostý nesmysl. Když je někdo rasista, tak se tak chová pořád a napadá hráče černé pleti pořád a ne že za celý zápas ani nepípne a pak se jednou projeví. Jsou to samozřejmě zástupné důvody, to nebyla reakce na barvu kůže Kweukeho, ale na jeho střelecké schopnosti. Vidím v tom jednoznačný záměr některých novinářů (kteří na to promptně upozornili) poškodit Slavii.
    A nyní se ukáže, zda používá naše disciplinárka hlavu nebo něco úplně jiného. Snad nedopadneme, jako svého času, když nám dala naprosto nesmyslný trest za rasismus UEFA. Nevzpomínám si už, co to bylo za zápas Poháru UEFA (je už to hodně let), ale za soupeře hráli dva černoši a ten jeden permanentně simuloval a rozhodčí mu to stále pískal. Naše fanoušky to samozřejmě štvalo a pískali na něho resp. na to jeho simulování. A geniální delegát rozhodl, pískají na černocha, jsou to rasisti. Kdyby přemýšlel hlavou a ne kolenem, tak by si to dal do souvislostí nebo by si všiml, že na na toho druhého hráče černé pleti nikdo nepíská. To je samozřejmě nesmysl, aby rasista na jednoho černocha reagoval a na druhého ne. Byl to prostě blbec.
    U naší disciplinárky si nemyslím, že by to byli hlupáci, ale otázka je, jaký budou mít zájem ...

    • Re: Statistické okénko - 22. kolo

      Sokrates55 (přítel SN)     před 13 lety 30.03.2012 10:35 |  
      0 0

      Dobrý den přeji Vám všem.
      Plně Vám pane Ladislave rozumím a v kontextu toho jen poukážu, jakým způsobem vyřešila DK "rudézletné" při zápase s Baníkem Ostrava. Sparta už byla potrestána při předchozích proviněních podobného rázu na svém hřišti a naposled tuším uzavřením prostoru pro jejich "tvrdé jádro". Asi se na to jaksi zapomělo a znovu následuje měkčí trest za směšných 200 tis. kč, kdy to byla taková pecka po tom dělbuchu, že zůstal ležet jejich hráč Krejčí. Ovšem legrace byla v tom, že na něj řval vlastní pořadatel ať rychle vstane, nebo že to bude průser a tak Krejčí chtě nechtě vyskočil a běžel od jejich kotle pryč ( to prosím uvedl jeden z fanoušků Sparty při zjišťování, kdo ten dělbuch odpálil) .... A protože se tento verdikt o 200 tis. pokutě nelíbí mnoha váženým fotbalistům a pan Josef Masopust uvedl, že je to až k smíchu, tak se honem v investigativní snaze vymyslí causa "Slavia při derby", aby se na "rudochy zapomělo". Ano, hučení při derby tam v jednu chvilku bylo, však Kweuke nám taky ukazoval kdysi jak nás všechny podřízne, ale to na něho bučeli i jeho vlastní fanoušci, když se coural ze hřiště. Pokud se týká použité pyrotechniky, tak těch několik světlic při ukázce chorea nelze porovnávat s tou detonací, co byla na Spartě. Výtržnosti byli před derby a to při pochodu "rudochů " ke stadionu Slávie a hlavně jejich hlasité skandování "JUDE SLÁVIE", ale to si už nějak Ti "správní a spravedliví" novináři nedokázali upamatovat. Můžeme tušit, že trestu neujdeme a budiž, co nás nezabije , to nás posílí. Pro nás je asi důležitější potvrdit výkon z derby a nemyslet si, že teď to půjde samo. Věřím, že pan Martin Poustka je natolik pokorný a hlavně chytrý, že nic takového nedopustí. Olomouc je také naše achilova pata, kdo pamatuje Královce ať vzpomene......... V derby jsem byl překvapen maximální bojovností a dvě jména bez ostychu řeknu hned: Martin Latka má být kapitánem a Martin Berkovec také moc a moc dobře. Vývoj věcí příštích je zahalen taktickým bojem o to, kdo dosáhne lepších podmínek pro jednání s developery a jde zase jen o jedno.... a to o peníze. Nejsem zatím vůbec klidný, je to opravdu velice složité. A není pro mne útěchou ani to, že na tom ostatní nejsou o nic lépe. Dokonce jsou kluby, které mají stamilionové propady a operují s majetkem, který není jejich. Jenomže když do té Slávie se tak dobře kope......
      "Dolus est consilium alteri nocendi" - Lest je úmysl jinému uškodit.
      Sokrates55

      • Re: Statistické okénko - 22. kolo

        Khadgar     před 13 lety 30.03.2012 11:14 |  
        0 0

        Co se týče těch jejich minulých prohřešků, tak ty se nebraly v úvahu protože DK má u přestupků nějakou lhůtu, po jejímž uplynutí už ten daný přestupek nebere v úvahu. To kdysi zachránilo třeba Řepku.
        Jestli pár blbců bučelo a teď se to kolektivně rozmázne jako rasismus na Slavii, to by mě ani nepřekvapilo. Novináři a DK se umí chovat účelověji než naši zákonodárci.

      • Re: Statistické okénko - 22. kolo

        Ladislav (přítel SN)     před 13 lety 30.03.2012 14:46 |  
        0 0

        Dobrý den také Vám pane Sokrate,

        abych řekl pravdu, tak naše obvinění mne v kontextu se Spartou nenapadlo, ale když jste to tak hezky pojmenoval, tak nepochybuji o tom, čí záměr za tím je. Myslím, že letenské praktiky se nemění a je to stále stejná písnička a stejné intriky už desítky let. Vlastně už od 80 let, kdy si kooptovali do výboru Sparty soudruha Obrhela (snad jsem nepopletl to jméno) a ten při nástupu prohlásil: „Jsem vysoký funkcionář KSČ a nedovolím, aby bylo o Spartě řečeno křivé slovo“. Jo, to se pak dělaly přestupy. Namátkou si vzpomínám, že chtěli získat z Brna Romana Kukletu a Zbrojovka byla proti a sparťanský soudruh zvedl telefon a zavolal na městský výbor KSČ v Brně a ti to pak přímo nařídili fotbalovým funkcionářům Zbrojovky. To se pak budovalo kvalitní mužstvo. A světe div se, jen bylo krátce po revoluci, tak ho ze Sparty vypoklonkovali, aby jim nekazil „kredit“ …

        • Re: Statistické okénko - 22. kolo

          Kactus     před 13 lety 30.03.2012 17:36 |  
          0 0

          a jinak, rozhodci - pamatujete, jak za Macelu jsme se porad stezovali, nikdo nic neresil a nam se cela liga smala, jaci ze jsme to ufnukanci? a dnes? prumerne polovina zapasu za kolo, spis vic, je blbe odpiskana. a fnuka kazdy. :)
          misto gambac liga, nazev fnuk liga :)

    • Re: Statistické okénko - 22. kolo

      Artur (přítel SN)     před 13 lety 30.03.2012 10:57 |  
      0 0

      Bohužel rasistický to bylo, ty lidi co hučeli véděli moc dobře co dělají... samé známé firmy, kdo chodí na TS ví kdo to rozjel ... bylo mi blivno. Samozřejmě ne všichni, ale Kweukeho extempore z V.-Š. jim v takhle citlive otázce nedává právo ho takto zesměšnovat... stačilo by Kweuke je č... nebo jinak.

      • Re: Statistické okénko - 22. kolo

        Jiri1     před 13 lety 30.03.2012 11:41 |  
        0 0

        Zdravim, obecne by to chtelo, aby uz se konecne vytvoril seznam tzv. nezadoucich osob na stadionu a ty na stadion nemohly, Ja si treba nedokazu vysvetlit , ze zakon o tzv zakazu casto na akcich CMFS v praxi funguje tak, ze soudce treba vylovi zakaz vstupu i na nekolik let , ale v dobe zapasu i domaciho se Vam osoba , ktere byl ulozen zakaz nachazi u stadionu, normalne se bavi se znamym a prateli je jen na ni , jak to bude. Zadne hlaseni v dobe utkani, zadny pobyt nkde na probci ci na plicejni sluzebne. Samozejme , ze ma silne nutani porusit zakon, kdo ji v tom zabrani, poradatele do registru nesmeji , policiste se na zapasech meni dle sluzeb , ale i proto, ze nejsou penize na jejich pescasy a a casto ani nemuzou vedet o odsouzeni dane osoby. Pokud v tomhle nebude vymahatemost prava zajistena , budou hlavne vseliaci exibinosticte , nezletilci predvadet, co umi, zajimave alespon z meho pohledu , je neni moc caste , aby se na stadionu primo predvadeli rizikve skupiny divaku spis jde o nastrcene osoby, nebo opilce.

        • Re: Statistické okénko - 22. kolo

          SForever1     před 12 lety 31.03.2012 00:46 |  
          0 0

          Re:Jiri1
          Dobrý den, obecně by chtělo psát o věcech o nichž něco vím pane Jiri. Takže popořadě:
          1) Seznam osob se zákazem vstupu na stadión existuje a policie jej má k dispozici a již podle něj dochází k zatčením osob, které poruší zákaz.
          2)pokud soud vysloví zákaz vstupu automaticky nastupuje Probační a Mediační služba, která tento zákaz kontroluje a ve většině případů stanoví povinnost odsouzenému dostavit se v době konání utkání na oddělení PČR.Nedostavení se na oddělení je posuzováno jako maření úředního výkonu a následují s tím spojené trestněprávní postupy.
          3)kriminální policie(nemluvě o pořádkové, zásahové, jízdní, městské + psovodi, vrtulník atd.) je přítomna na všech zápasech Slavie v hojném počtu. Naposledy na Julisce jsem napočítal 8 známých tváří z kriminálky(z toho 2 kameramani + 1 kamaraman od těžkooděnců.)Počítám, že další tajní ušli mé pozornosti. Celkově se dá říci, že na venkovních zápasech vychází min. 1 policista na 2 fanoušky. Plus samozřejmě pořadatelé.
          O nedostatku peněz na přesčasy pro Policii tedy lze s úspěchem pochybovat.
          4) pokud se jedná o použití pyrotechniky ze strany fans Slavie, v naprosté většině jde o řízenou akci Ultras a pokud mi paměť slouží nikdy nedošlo k žádnému byť sebemenšímu zranění kohokoliv. Na rozdíl od situace kdy pyrotechniku použije Policie.

          Shrnuto: Váš příspěvek je jedna velká mystifikace od začátku až do konce. Věřím, že pramení z neznalosti a ne ze snahy ještě více šikanovat tu hrstku aktivních fans co ještě chodí na kaprligu.
          Přesto bych rád poprosil nejen Vás pane Jiri, komentujte jen to o čem máte alespoň základní informace.

          Děkuji.

          Ať žije SLAVIA !

          • Re: Statistické okénko - 22. kolo

            Eluin (přítel SN)     před 12 lety 31.03.2012 12:30 |  
            0 0

            Děkuji za vyjasnění situace, neměl jsem v tom moc jasno.

          • Re: Statistické okénko - 22. kolo

            CarlBruno     před 12 lety 31.03.2012 22:58 |  
            0 0

            Nj ale to by tady pak pan Jiri nemohl napsat ani radku :)

    • Re: Statistické okénko - 22. kolo

      DrFe1     před 13 lety 30.03.2012 18:23 |  
      0 0

      Souhlasím, komu by se taky chtělo do Bratislavy ... :-)

  2. Re: Statistické okénko - 22. kolo

    jigsaw     před 13 lety 30.03.2012 16:37 |  
    0 0

    Ten rasismus je strašná ostuda, potrestáni by ale měli být ti idoti, ne Slavia. Jak tomu může asi Slavia zabránit?

    • Re: Statistické okénko - 22. kolo

      Kactus     před 13 lety 30.03.2012 17:32 |  
      0 0

      jo, rasýzmus, to je něco.
      dyť je to k smíchu, celá tahle "kauza". ale co, do nás se teď dobře kope, když jsme si dovolili obrat rumuny o dva body! považte!
      rudí kolegové v práci mi z vážnou tváři tvrdili, že sme měli štěstí a že hráli líp, bla bla bla. na to jsem jim jenom rekl, ze fanousci rudych jsou hovada, uvedl jsem priklad ze stadionu jak vytrhavali sedacky a pak ze hazej delbuchy po vlastnich hracich a hned zmenili tema rozhovoru :)
      sasci !

      • Re: Statistické okénko - 22. kolo

        Eluin (přítel SN)     před 12 lety 30.03.2012 20:01 |  
        0 0

        V práci musíte mít atmosféru úcty a vzájemného pochopení.

        • Re: Statistické okénko - 22. kolo

          Kactus     před 12 lety 30.03.2012 22:57 |  
          0 0

          jasne
          ja je chapu :) dokonce se nad nima povznesene tlemim :)