Chance liga

Slavia - Jablonec 2:2

Na Strahov dnes přijel Jablonec, který měl být pro Slavii lehkým soustem, ale jak vidíte, teorie se od skutečnosti opět lišila.

Na stadion jsme dnes mířili s mírnou nervozitou, ale i s velkým očekáváním. Začínala jarní část ligy, kde by Slavia měla zvednout svou povadlou vlajku a zamířit k lepším zítřkům. I přesto dorazilo jen 3500 fanoušků, tedy jen o málo více než na podzim...


sestava: R. černý - L. Došek, J. Suchopárek, A. Petrouš, M. Müller (71. T. Kuchař), - K. Piták (87. J. Kozák), P. Gedeon, R. Dostálek, T. Hrdlička - T. Došek, L. Zelenka (64. P. Švancara)

góly: Dostálek, Kuchař

Hned od začátku byla vidět zásadní změna ve stylu hry domácích. Již žádná archaická hra na libera, i Slavia se vydala moderní cestou fotbalu a přešla na zónovou obranu a systém hry 4 - 4 - 2. Samozřejmě jen to k úspěchu nestačí, o čemž se přesvědčili slávisté v 25. minutě, kdy po náhodném brejku hostů prohrávali 0:1 gólem hostujícího spar?ana Tomáše Juna - Radek černý nejdříve reflexivním zákrokem nohou vyrazil tečovaný centr, ale na dorážku již neměl nárok. Již od této chvíle dospěli okolní důchodci a další návštěvníci k přesvědčení, že už to nemá cenu. Je s podivem, že svému oblíbenému klubu dali jen asi 20 min šanci a pak ho opět odepsali. Ríša Dostálek to nejspíše vycítil a nádhernou střelou z dálky vymetl šibenici Koubovy branky - 1:1. Stejným výsledkem skončil i první poločas, ve kterém Slavia nehrála vůbec špatně, ale do zakončení se příliš nedostávala. Naopak Jablonci stačilo málo ke vstřelení branky. Do druhého poločasu nastoupila totožná sestava, která se měla pokusit o zvrat. Bohužel to se naopak povedlo Jablonci - po centru se odražený míč dostal k soupeři, který prostřelil vše co před ním stálo a Jablonec v 54. minutě opět vedl - 1:2. Vůbec slávisté dnes měli velké problémy s centry do vápna. Opět jsme museli dotahovat, nervozita stoupala. Nakonec jsme se dočkali, střídající Kuchař po Dostálkové skvělé přihrávce střílel z levé strany levačkou, bylo vyrovnáno - 2:2. Všichni jsme začali ještě doufat v plný bodový zisk, ale žádné další góly ve velmi nervózním konci nepadly. Nutno ovšem říci, že jsme klidně mohli i prohrát. Takže se jen strhla smrš? nadávek na hlavního rozhodčího, který hlavně ke konci utkání pískla dosti podivně. Nejdříve neodpískal penaltu na Dostálka, která rozhodně být mohla. Poté si nevšiml brutálního faulu loktem na stejného hráče. Ríšu museli odnést na nosítkách a po utkání nevypadal vůbec dobře, v obličeji byl celý od krve. Snad to nebude zlomený nos.

hodnocení hráčů:

R. černý - po půl roce se dostal do branky, ale nijak nenadchl. Měl sice několik pěkných zákroků, ale opět měl problémy při centrech. Jednou dokonce promáchl vysoký míč, který se snažil odkopnout.

M. Müller - hrál na levé straně obrany, což se mi pro něj nezdá jako vhodné místo. Po návratu Sankoviče se nejspíše do sestavy nevejde.

J. Suchopárek - nastoupil s kapitánskou páskou a nezklamal, ale rezervy by se rozhodně našly. Podílel se na první obdržené brance.

A. Petrouš - podal dobrý výkon, ale překvapující bylo, že společně s Honzou Suchopárkem měli problémy při centrech. To se musí zlepšit.

L. Došek - hrál na místě, které je pro něj ideální, tedy pravá strana obrany. Snažil se podporovat útok, i ke střelbě se dostal.

T. Hrdlička - příjemné překvapení. Začal na levé straně zálohy, ve druhém poločase se přesunul do obrany, když jeho post převzal střídající Kuchař, kterého vytlačil ze sestavy. Univerzální hráč, velký příslib do budoucna. Zahrával většinu standardních situací.

P. Gedeon - plnil tradičně roli rozbíječe v záložní řadě. Při snaze podporovat útok mu to moc nešlo.

R. Dostálek - nejlepší hráč Slavie. Vstřelil nádherný gól, na další přihrál, bojoval. Snad to nebyla náhoda a stane se tím, kterého jsme v něm chtěli mít.

K. Piták - Nastoupil tentokrát na pravé straně zálohy. Snažil se, bojoval, nebál se míč zatáhnout přímo do vápna. Univerzální hráč.

T. Došek - měl několik pěkných průniků, k zakončení se však pořádně nedostal.

L. Zelenka - do základní sestavy se dostal pro mě překvapivě. Nic moc nepředvedl.

Miroslav Beránek: "Věděli jsme, že Jablonec má dobrou formu, což dokazoval v přípravě. Upozorňovali jsme hráče na dvě situace - na křížné míče za naši obranu a na standardní situace, bohužel z obou jsme inkasovali. Udělali jsme taktické chyby, dvakrát dotahovali ztrátu, bohužel v hektickém závěru jsme rozhodující gól nedali. Myslím, že zápas byl nadprůměrný, diváci viděli čtyři branky, ale s remízou spokojen nejsem."

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavia - Jablonec 2:2

    (host)     před 23 lety 09.02.2002 21:30 |  
    0 0

    Dnes jsem byl na Strahově a nelituju toho.
    V obraně to sice nebylo ještě idealní ,ale dopředu mi hra Slavie přišla mnohem lepší než dřív.
    Akorát mě naštvaly fanoušci který jenom pořád nadávaly přítom mě přišlo ,že hráči se opravdu snažili

    • Re: Slavia - Jablonec 2:2

      Richi (admin)     před 23 lety 09.02.2002 21:41 |  
      0 0

      Musim s tebou souhlasit a ty fanousci me take neustale stvou, treba na hlavni, kde sedim, je i docela dost duchodcu a nekteri porad kritizujou, jsou chytri a radej jak odbornici a pritom vubec nepovzbudi! Tito lide na Slavii nepatri, akorat zhorsujou naladu!

      • Re: Slavia - Jablonec 2:2

        (host)     před 23 lety 09.02.2002 21:49 |  
        0 0

        Mel jsem jednoho vedle sebe - neustale kritizoval, ze se nic nedari a vse kopou jinam nez maji atp. Kdyz srovnali hraci na 2:2 ani neceknul! Nic proste sedel a cucel. A sebral se tesne pred koncem 90.. minuty a odesel! Fakticky "fanousek" :-(((

    • Re: Slavia - Jablonec 2:2

      (host)     před 23 lety 10.02.2002 13:40 |  
      0 0

      Jelikož jsem na zápase nemohl být, na Vašem hodnocení mě potěšilo, že Slávie po dlouhé době snad hrála aktivněji dopředu. Jinak s módním tvrzením, že dobrý fotbal může hrát jen mužstvo, které hraje "moderně" se 4 obránci v řadě, naprosto nesouhlasím. V Bohemce tak také nehrají a soupeře aktivitou a bojovností válcují. Mužstvo má vzadu hrát to, na co má hráče. A při vší úctě k Honzovi Suchopárkovi, který snad ještě neřekl poslední slovo, nemyslím si, že by zrovna on byl hráčem pro tento "moderní" systém. Jiná je ovšem situace třeba ve Spartě, kde když se trenér rozhodne, že bude hrát se 4 obránci v řadě, tak může vyřadit koho chce a vedení mu požadované hráče dokoupí (tady bych také viděl důvod, proč trenér Hřebík září ve Spartě, když předtím všude vyhořel).

      Ke kritice fanoušků. Souhlasím. My slávističtí fanoušci jsme asi ti nejhorší v lize. Na jedné straně hlavní tribuna "důchodců" (omlovám se všem lidem důchodového věku, přejímám toto označení z původního článku), která nepovzbudí a začíná kritizovat snad již při nástupu mužstva, na druhé straně kotel, který snad právě proto, že je tak malý, nezvládne vytvoření atmosféry bojovými chorály apod., a tak se často zaměřuje na vulgární nadávání a při mezinárodních zápasech např. na primitivní rasistické bu bu bu na černé hráče soupeře. Ale co s tím?

      Velmi jednoduché řešení jednoho problému nám nabízí současné vedení a hráči sami. Díky tomu, jak hrajeme, nebudeme v příštím roce zřejmě žádný pohár hrát a tak nebude na koho volat bu bu bu. To ale asi není to, co bychom si zrovna pod pojmem řešení představovali.

      Přiznejme si ale jedno. Skalních "cvoků", kteří na Slávii budeme chodit, a? hraje, jak hraje, nás zase tak moc není. A hodně mezi nimi je i těch kritizovaných "důchodců". Ostatní diváky, především nové a mladé, je něčím potřeba přitáhnout. A to je ten problém. V Praze je teď velká konkurence a my jsme v Praze momentálně nejslabší. Na fotbal se chodí, když mužtvo jede nebo se ještě chodí "na hráče". Slávia už dlouhou dobu nejede a hráče, na které by se chodilo, jsme již dávno prodali a noví jsou zatím v nedohlednu. O Spartě není třeba mluvit, v Bohemce mužstvo od první do poslední minuty maká, Viktorka má např. Straceného. Ale proč by se měl "normální" divák vláčet na Strahov? Nic ve zlém, ale kromě snad Pavla Kuky; je dnes ve Slávii hráč, na kterého by stálo za to jít? Já si myslím, že v Bohemce, která je považovaná za mužstvo, nahrazující nižší fotbalovou kvalitu bojovností, jsou dnes výraznější fotbalisté než ve Slávii. A to i přes to, že všechny, kdo trochu vyrostou, skupuje okamžitě Sparta. Ve Slávii jsou hráči sice lépe placeni, ale jinak nic. Navíc bylo to, co v kádru ještě zbylo, žárlivě vedením vydáváno za mimořádnou kvalitu. Když pak trenéři (Jarolím, Pešice) připomněli, že v mužstvu již žádná mimořádná fotbalová kvalita není, vedení se vztekalo a trenérům dávalo ultimáta, nebo je rovnou měnilo. To se snad změnilo a trenér Beránek má doufejme konečně alespoň podporu vedení a klid pro práci. Zde by mohl být ten pozitivní obrat, ve který všichni doufáme.

      Píšete, že mužstvo proti Jablonci hrálo dobře. Fajn. Ale výsledek 2:2 s Jabloncem asi nebude to, co v běžném fandovi probudí touhu být příště u toho. V zápase s Jabloncem prý zahrál výborně Ríša Dostálek. Skvělé. Doufejme, že se to stane pravidlem. Potom se třeba na Strahov začne chodit na něj. Ale na podzim bylo člověku při pohledu na jeho trápení spíš smutno. Prostě Slávia důvěru běžného fotbalového příznivce ztratila a získat jí zpět nebude jednoduché. Chodit se na ni začne a novou sílu do kotle získáme, až suverénně vyhraje alespoň 5 zápasů v řadě a třeba Ríša těch gólů z 25 m dá 10 za sezónu. Pak si divák možná najde cestu i na ten nenáviděný Strahov.

      • Re: Slavia - Jablonec 2:2

        jacko (přítel SN)     před 23 lety 10.02.2002 15:31 |  
        0 0

        Je samozrejme pravda, ze moderni system hry neni zaruka uspechu, ale je to jeho velka cast. Uspesnych tymu hrajici tento system je podstatna cast. Staci se podivat nekdy na Ligu mistru ci jine prestizni souteze a uvidite sam. Ovsemze se vyjimka najde, ale je to opravdu jen vyjimka. Honza Suchoparek - no kdo by zase rekl, ze Jirka Novotny ve Sparte bude nekdy takle hrat ze.

        Nekrituzuji vseobecne duchodce, par vyjimek se jiste najde - ale staci si zajit na Strahov a tech klidnych a rozumnych tam moc nenajdete. Je nepekne zevseobecnovat, ale je to tezke. Samozrejme se nejedna jen o duchodce. Kotel je taky v katastrofalnim stavu, o nejakem podporovani se neda mluvit - vcera sem ho zaslechnul jen jednou a to kdyz Jablonec vstrelil prvni gol, tak kricel Leka ven. Ale mozna jen spatne slysim ze.

        Tech skalnich "cvoku" je tak max 2000, coz jsme meli moznost poznat na podzim. Duchodcu je podstatna cast, to je pravda. Holt fotbal je soucast zabavniho prumyslu - a ja taky nepujdu do kina na spatnej film.

        Je pravda, ze kdyz si deti vybiraji svuj tym, tak jen tezko sahnou po Slavii. Pokud tedy je k ni nedovede treba deda, otec...

        • Re: Slavia - Jablonec 2:2

          (host)     před 23 lety 12.02.2002 02:49 |  
          0 0

          Já tam také to doplnění k "důchodcům" dopsal dodatečně. Prostě, když jsem si ten svůj výtvor po sobě četl, tak se mi to označení nelíbilo. S těmi příbuznými se snažím. Slávistou jsem vychoval mladšího bratra, dnes pracuji na synovi, i když ten je na to ještě trochu malý. Brácha se mnou ještě občas zajde i teď. Ale z kamarádů, co jsme chodívali na Slávii jako študáci, už tam dnes nezavítá nikdo. Smutné.

          A s tím systmémem 4 obránců v řadě, opravdu nevěřím, že aplikace toho, co se zrovna ve světě nosí, je všelék. Já si ještě pamatuji, jak jsem jako kluk hltal Holanďany na MS 74. Když začínala po MS liga, Sport jako vždy provedl anketu s ligovými trenéry, co si z MS odnesli a co budou aplikovat. Jako dnes si pamatuji, jak teplický trenér Rýgr prohlásil, že totální fotbal. Komentovat asi není potřeba.

          Real Madrid prostě nebude hrát to, co současná Sparta, protože má Zidaneho a Figa. Ti sice nevykrývají dokonale svěřený prostor, ale zase jsou to jedni z nejlepších fotbalistů na světě.

          Proti panu Hřebíkovi nic nemám, ale myslím si, že třeba Tomáš Rosický měl štěstí. Kdyby Hřebík přišel do Sparty o rok dřív, možná by se mu nehodil do jeho moderního stylu a mohl skončit v Maďarsku nebo na Kypru.

  2. Re: Slavia - Jablonec 2:2

    JaChm (host)     před 23 lety 10.02.2002 11:05 |  
    0 0

    Souhlasím, že dnes se na fotbal dalo dívat a budoucnost co se herního projevu týká vidím celkem optimisticky. Vše se musí zažít i nový herní systém a když vydrží odhodlání, tak se zlepší i výsledky.
    Horší je to s budoucností stadionu, i když si Super z 90% vymýšlí, v tom že se územní řízení přerušilo, má pravdu.

  3. Re: Slavia - Jablonec 2:2

    Mattingly (host)     před 23 lety 11.02.2002 11:43 |  
    0 0

    Problém s "fanoušky" jsem zažil na vlastní kůži i teď v sobotu. Na tribuně naproti hlavní jsem musel celý zápas poslouchat dva starý dědky (sorry panové), kteří jenom nadávali a to střídavě rozhodčímu a našim hráčům. Vedle nás seděl pán s malou dcerkou, která to musela chudák celej zápas poslouchat. Vyvrcholilo to tím, že jsme se s posledním hvizdem zvedli a to nás zachránilo před letícím "gambáčem", kterej si letěl právě přes naše sedadla.
    Jít na fotbal, poslouchat tam ty žvásty starejch pitomců, vidět remízu doma a ještě bejt politej, tak to bych byl blázen, kdybych tam chtěl jít znova. Jenže já půjdu, protože věřím, že naši kluci budou hrát znova o titul.

  4. Re: Slavia - Jablonec 2:2

    2holms (host)     před 23 lety 11.02.2002 12:16 |  
    0 0

    Byl jsem v Sobotu na Strahově ,a protože nechci zatěžovat sáhodlouhym článkem ,který jsem z prvního jarního dojmu z ligy napsal posílám na něj Tenhle odkaz pro toho kdo se nudí a chce si případně zkonfrontovat svůj názor i když tolik názorů se mi tam zase vklínit nepodařilo.Chtěl bych ,ale vyvolat diskusi na téma našeho brankáře(ů).Samozřejmě máme za sebou teprve první zápas ,ale nedá mi to a myslím si ,že bychom na jaře v bráně neměli vidět Radka ,ale Michala .Chci sem o tom něco napsat hned jak budu mít čas a doufám , že nebudu sám.
    P.S.Těšíte se na Šestáka ? Já ano !

    • Re: Slavia - Jablonec 2:2

      2holms (host)     před 23 lety 11.02.2002 12:20 |  
      0 0

      Tak TAMTENto není je to TENHLE LINK

    • Re: Slavia - Jablonec 2:2

      (host)     před 23 lety 11.02.2002 18:41 |  
      0 0

      Těšíš se marně. Zrovna přestoupil do Slovanu Bratislava.