Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Rozhovory

Rozhovor s Josefem Jinochem

Jak jsme slíbili, nyní si můžete přečíst rozhovor s Josefem Jinochem, ve kterém mluví o své práci ve Slavii a upozorňuje na největší problémy Slavie.

Jak hodnotíte vaší tříletou manažerskou práci ve Slavii?
 
Když se na to zpětně dívám, tak musím říct, že jsem si představoval práci ve Slavii po odchodu z Liberce jinak, že to bude jednodušší, snazší. Myslel jsem, že po příchodu trenéra Beránka a mě půjde Slavie jednotným směrem a od úspěchu k úspěchu. Mrzí mě, že se mi nepovedlo to, co jsem chtěl, dostat Slavii do Ligy mistrů nebo minimálně získat titul. Na hodnocení celkové práce je brzo, určitě vím, co se mi nepovedlo, to jsou ty dvě věci, co jsem říkal.
 
Kde hledat příčiny, proč se vaše cíle nepovedly?
 
Přišel jsem do Slavie, všechno to fungovalo, během půl roku pak náhle začaly být starosti s financováním. Podle mých informací jsem zde prožil nejtěžší období, které tu za poslední dobu  bylo. Jsem rád, že se to povedlo překonat, myslím, že teď už Slavie může jít jen nahoru. Druhá věc je, že problémy s financemi brzdí člověka v plánech, které má, i v práci. I přes všechny problémy s hráči, vedením klubu a penězi jsem si myslel, že Slavia na titul dosáhne a do Ligy mistrů postoupí.
 
Myslíte si, že kdyby poskytnul majitel víc peněz na kvalitnější posily, že by se postup do LM podařil?
 
Podle mého názoru to není jen o financích, vidím problém Slavie v něčem jiném než v penězích. Největší problém Slavie je v rychlosti rozhodování. Kdyby se Slavia byla schopna rychle a pružně rozhodnout a okamžitě reagovat, tak tady byli třeba jiní hráči a možná i lepší hráči, třeba i za méně peněz. Věřím, že po valné hromadě a změnách v představenstvu se to změní.
 
O koho tak Slavie třeba přišla?
 
Hodně mě mrzí Petr Voříšek. Ale z poslední doby nejvíc příchod Kolouška a Holeňáka, kdyby se reagovalo pružně, mohli tu být už třeba v listopadu předloňského roku. Sezóna by taky vypadala jinak, kdyby tu hráči byli. Některé fotbalisty nakonec třeba Slavie koupí, ale až na konci přestupního období a soužití s mužstvem je vždycky složitější.
 
V čem konkrétně je problém v rychlém rozhodování?
 
Myslím si, že třeba hráče všichni chceme, ale je zřejmě problém přesvědčit majitele, aby v tuhle dobu hned teď dal na názor Slavie nebo lidí ve Slavii. Je to vždycky majitel, kdo o přestupu rozhoduje, protože někdo na něj musí dát peníze.
 
Když jsme spolu před rokem a půl dělali rozhovor, říkal jste, že nejtěžším úkolem pro vás byl přestup Václava Kolouška. Platí to ještě?
 
Nejtěžší bylo asi období v listopadu a prosinci loňského roku, kdy tady byly starosti s penězi a nebyly dobré vztahy mezi mužstvem a vedením. Samozřejmě každá změna trenéra je složitá.
 
Fanoušci celkově vaši práci ve Slavii pozitivně nehodnotí, moc velkých jmen během vašeho působení nepřišlo, navíc hodně hráčů šlo do Slavie spíše za trenérem Csaplárem. Co na to říkáte?
 
Fanoušci samozřejmě můžou mít svůj názor na hodnocení mé práce. Znovu opakuji, že je to vždy o tom, kdo je nad vámi, kdo rozhoduje o příchodech a odchodech hráčů, kdyby byl tento proces rychlejší, bylo by zde víc lepších a levnějších hráčů. Hráči z jednadvacítky šli do Slavie už za trenérem Beránkem, za Csaplára to bylo podobné. Je tu však někdo, kdo musí pracovat na smlouvě mezi hráčem a klubem k oboustranné spokojenosti, přesvědčit majitele, aby peníze na hráče dal, to byla moje práce, o které se třeba v novinách nepíše. Já ani nechci, aby se o tom psalo, těžko za dobu působení v Liberci a tady ve Slavii najdete v novinách spoustu článků o mně a mé práci, ale o to já nestojím. Pro mě je větším zadostiučiněním, že lidi, kteří pro mě pracují, udělají svou práci a můžu se na to spolehnout, že práce bude hotová a nemusím o tom přemýšlet.
 
Měl jste během jednání s hráči pocit, že jméno Slavie ještě hodně táhne?
 
Myslím, že teď je Slavie na přelomu. Co je důležité, je změna myšlení ve Slavii, aby dodržovala sliby, které dá.
 
Litoval jste někdy toho, že jste do Slavie šel?
 
Tuhle otázku poslouchám pořád, ptalo se mě na to hodně lidí. Musím říct, že všude, kde jsem byl, a? už jako hráč nebo manažer, tak jsem byl rád, někdy mě ta práce naplňovala víc, někdy míň. Není to asi o tom, že jeden den jsem naštvaný a jeden den spokojený, ale spíš o cíli, kam to chce člověk dotáhnout. V Liberci se mi to povedlo, ve Slavii ne. Problém ve Slavii je ten, že si každý úspěch chce někdo přisvojit, věřím, že se to změní a další úspěch bude úspěch celé Slavie a ne Jarolíma nebo Rosena.
 
Bavili jsme se zatím o příchodech, ale co odchody hráčů, kterým skončila smlouva? Neberete jako svůj neúspěch, že zadarmo odešli třeba Tomáš a Lukáš Doškovi, za které Slavie zaplatila 33 milionů?
 
Nechci to moc rozebírat, ale myslím, že když si bude Slavie plnit své závazky a sliby, tak takoví hráči tu budou zůstávat nebo budou odcházet za peníze. Pokud to tak nebude, tak tu bude spoustu hráčů, kteří budou odcházet po vypršení smlouvy zadarmo.
 
Kromě podzimu 2003 se vám však nepodařilo prodat hráče za větší peníze...
 
Myslím, že než jsem přišel, tak Slavie nakupovala hodně, po mém příchodu došlo k tomu, co jsem říkal, peněz nebylo tolik, jediný hráč, který přišel za větší peníze byl Pavel Fořt, který, a? si každý myslí co chce, má potenciál, je jenom potřeba, aby si to srovnal v hlavě. Tím, že se hráčům dařilo a byli úspěšní, tak se nám je podařilo jeden rok prodat skoro za 4 miliony euro, ale abychom je mohli takhle prodávat každý rok, tak je potřeba ty hráče doplňovat. My jsme prodali hráče a pak jsme je doplňovali, jak nám to vyšlo.
 
Asi těžko jste mohli praktikovat přestupovou politiku Sparty, která jeden rok koupí hráče za 20 milionů a další rok ho prodá za 60 milionů..
 
Tak mám pocit, že to by se teď mohlo dařit, navíc je v A týmu spoustu nadějných odchovanců, mám radost, že jsem s nimi mohl v dorostu pracovat. Jsou to hráči, kteří by se mohli dobře prodat, ale záleží to na nich samotných, oni musí chtít na sobě pracovat.
 
Nemáte pocit, že ve Slavii největší talenti postupem času zapadnou a stanou se z nich jen průměrní hráči?
 
Vezmu to jinak. Když hráč skončí v zahraničí a vrací se domů, tak se vrací do klubu, kde mu bylo dobře nebo kde chce pracovat. Jmenujte mi hráče, kteří se chtěli vrátit do Slavie.
 
Pavel Kuka, Honza Suchopárek, Radek Bejbl.
 
Pavel Kuka místo aby pracoval ve Slavii, tak pracuje v Příbrami, Radek Bejbl hraje v Rakousku, uvidíme, jak to bude dál, Honza Suchopárek pracuje na Kladně. Jediný Vláďa Šmicer říkal, že by se do Slavie rád vrátil.
 
Hodnotíte pozitivně vaši manažerskou práci ve Slavii v tom ohledu, že jste se přes ni dostal k trénování?
 
Trénování je krásná věc, hráče můžete ovlivňovat, můžete jim dát něco z toho, co jste dělali celý život. Je krásné, když vás hráči poslouchají a pak je vidíte hrát ligu. Je to dobrá zkušenost a uvidíme, kam moje kroky povedou dál, jestli budou spojeny s manažerskou prací, trénováním nebo jinou prací ve fotbale.
 
Jeden čas jste zastával funkci manažera, vedoucího mužstva A týmu a hlavního trenéra A dorostu, nenaložil jste si toho moc?
 
Samozřejmě že je to spousta práce. Kdyby ale všichni kolem vás pracovali tak, že chtějí být jednotní a Slavii pomoct, tak se práce dá rozložit mezi ostatní lidi. Je to i o rozdělení pravomocí. Věřím tomu, že když jsem si třeba teď našel novou dobrou sekretářku, tak se zapracuje, stejně tak nový vedoucí mužstva, snad se manažer bude moct věnovat jen té své práci.
 
Jaké byly hlavní důvody pro vaše odvolání z funkce?
 
To je spíš otázka pro vedení. Mně bylo oznámeno, že po valné hromadě Slavia nastupuje nový trend a že jsem spojen se složitým obdobím a že je potřeba nové lidi, kteří by Slavii odpíchli ode dna.
 
Překvapilo vás odvolání?
 
Musím říct, že když jsem měl v úterý ráno telefonát od pana Lešky a vyměnili jsme si dvě věty, tak mi bylo jasné, co asi přijde. Připravoval jsem se na to celou dobu. Je to jiné, místo aby byl člověk každý den v práci a o víkendu na fotbale, tak je doma, hraje si se synem. Je potřeba se z toho poučit, některé věci bych třeba udělal jinak.
 
Které?
 
To uvidíte, až třeba budu někde pracovat.

Komentáře (7)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

    (host)     před 19 lety 23.09.2005 09:09 |  
    0 0

    Richi co je s tím mexičanem?Psal si že by se to mělo vyřešit do čtvrtka a je pátek a nic

  2. Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

    Serf     před 19 lety 23.09.2005 11:45 |  
    0 0

    Velmi zajimave odpovedi! Diky SN za rozhovor.

    • Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

      Richi (admin)     před 19 lety 23.09.2005 13:56 |  
      0 0

      Poděkuj hlavně jane! Ta se o to postarala!

      • Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

        Serf     před 19 lety 23.09.2005 21:17 |  
        0 0

        Myslel jsem ze jste tym :)). Ale dobre, dekuji timto specialne Jane :).

        • Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

          Richi (admin)     před 19 lety 23.09.2005 23:52 |  
          0 0

          Je dobry podekovat webu, tak i jednotlivci :-).

  3. Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

    mart     před 19 lety 24.09.2005 12:05 |  
    0 0

    no dobra.... tak sem si to precetl trikrat..... Porad vsak nevim, co chtel pan Jinoch rici???? Tak poporadku. Jasne, ze jsem nemohl ocekavat, ze rekne..: " ENIC je k nicemu, dostat z nich prachy je nemozne, vsechno trva veky,.... " a pak doda, " ....navic to tady brzdi Leska.." , ale pripada mi, ze si dost protireci (treti a pata odpoved o rychlosti rozhodovani... x sedma - je to moje prace presvedcit majitele aby penize dal(?)).
    Mozna, ze je to tim, ze jsem trochu pomalejsi..., mozna si to budu muset jeste parkrat precist.
    K dalsimu - zminuje se o NEPLNENI DOHOD. Je tam narazka na Kolouska?(nevim, ja jsem to tam nenasel..) je tam dost o Doskach.. Taky se se zminuje o hracich Jako KUKA a BEJBL ( nevim u Suchoparka je to asi o necem jinem, ale mozna se pletu), tady je fakt, ze tito lide by tak nejak do Slavie patrili, a to ze tu nejsou asi o necem vypovida. No pak snad jeste o zminka o novych lidech ve vedeni (ROSEN) x odeslych lidech - Ondricek, Smetana a dalsi. Tak tady nevim uz vazne co rici - jestli mu ( Jinochovi) do prace "radili" Ondricek a Smetana - no tak to teda potes ( mam ale pocit, ze to tak asi nebylo).
    No jsem na rozpacich - asi si to jeste parkrat prectu, ale nevim..... Zdravi, trochu zmateny mart.

    • Re: Rozhovor s Josefem Jinochem

      mart     před 19 lety 24.09.2005 12:06 |  
      0 0

      ... nakonec jsem zapomel podekovat JANE, za rozhovor, a za pokus stimulovat moji mozkovnu ( i kdyz s nevalnym vysledkem). Dik, mart