Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Názory

Vcelku vyvedený slávistický start do ligy

Michal Janáček alias symboll nám zaslal další zajímavý článek, tentokrát o startu Slavie do ligy a malé nahlédnutí do historie začátků ligy.

Prvních pět ligových kol je za námi. A už se mohou vytahovat statistiky a porovnávat. Třeba jak kdo odstartoval. Komu se začátek vydařil, kdo zaváhal. Vlastně jde o první metu, která skýtá dostatečný prostor úvahám a spekulacím.

Někdo řekne, že dobře odstartovat je umění. Že na první fázi hodně záleží. Jiný zastává mínění, že pět kol je pouhý zlomek ligy a nemá smysl nad něčím takovým přemýšlet. Pravda, těžko ze současné tabulky někdo vyčte, kdo bude mistr, kdo skončí na druhém místě, nebo kdo sestoupí. Takovouto výpovědní hodnotu opravdu zatím uhrané výsledky nemají.

Ale můžeme se podívat, jak si mužstvo touto dobou vedlo loni, předloni, nebo tenkrát, jak hrálo ten skvělý fotbal...

Podívejme se na starty Slavie Praha do samostatné české ligy. Hledejme v čem je letošek výjimečný a v čem naprosto běžný. Může být Slavia se začátkem ligy spokojená? Má někde oproti předchozím letům výraznější slabinu?

Zde je tabulka znázorňující výsledky prvních pěti kol ligy od roku 1993. Za ročníkem je uvedeno jméno trenéra Slavie v tom období, poměr vítězství - remíz - proher, bodový zisk, umístění v tabulce a na konci pro zajímavost bodový rozdíl se Spartou.

* v ročníku 95 - 96 měla Slavia odložen (podobně jako Sparta) zápas čtvrtého kola. V pozdější dohrávce pak zvítězila na Viktorií Žižkov 5:0. Vzhledem k tomu, že se ale mezitím hrálo ještě několik utkání, tak jsem tuto dohrávku (stejně jako Drnovice - Sparta 4:4) nezařazoval...

Letos získaných dvanáct bodů je tedy pěkný výsledek. Vlastně jeden z nejlepších. Jen fantastický start na podzim 99 přinesl Slavií o bod víc. Těšit může i útočná potence. čtrnáct vstřelených branek je zatím nejvyšší počet. Přitom v posledních třech letech už se zdálo, že Slavia góly na začátku šetří... Horší je to ale s obrannou fází. Devět obdržených branek je vyrovnáním smutného rekordu z Hřebíkovy éry. Ostatní ročníky vykazují čísla i menší než poloviční.

Zajímavé je srovnání s podzimem 99. Slavia nyní nastřílela dvakrát víc branek než tehdy pod vedením trenéra Cipra. Pro změnu jich ale víc než čtyřikrát více dostala. Když to převedeme do světa zprůměrovaných čísel, pak v zápasech sešívaných je vidět průměrně téměř o tři branky více než tehdy na podzim. A to už je docela znatelný rozdíl. A z hlediska podívané fotbalové podívané i ocenitelný.

Těžko ale předpokládat, že by na tuto statistiku byli slávisté pyšní. Obdržených branek je příliš, s tím se musí něco dělat. Obrana se zatím hledá, brankář se snad na chvíli našel a snažně drží poměr obdržených branek co nejníže.

Zajímavé je ale porovnat si výsledky útočně a obranné fáze z pohledu ligových utkání Slavie a předkola Ligy mistrů. Úplné protiklady. V předkole červenobílí vyhořeli na efektivitě ofenzívy, v lize (ale částečně též v zmiňovaném předkole) krutě hoří defenzíva a útok je ze všech nejlepší.

Bodový zisk z prvních pěti kol tedy přiživuje optimismus fanoušků mužstva ze Strahova. Start se vyvedl, náskok na Spartu je pro začátek slušný, útoku se docela daří. Ještě trochu vzadu to propracovat a hurá za titulem... Inu, proč ne?! Vždy? určitou opěru v uvedené tabulce tato myšlenka má. Dobré starty v podzimech 94 a 99 vedly k litým bojům o titul mistra ligy. 95 byl trochu výjimkou.

Jenže jak to všechno nakonec dopadne, na to si přeci jen budeme muset počkat. Zatím můžeme dumat, koumat, spekulovat. Koneckonců, proto tady ty statistiky a přehledy jsou. Ne?

Pokud se Vám článek líbil, můžete nás odměnit

Komentáře (0)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)