Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Názory

Do třetice všeho dobrého, ale zbytečného

Panathinaikos - Slavia 1:0

Kdo čekal, že Slavia postoupí? Buď blázen, protože kdo viděl naše výkony v poslední době a myslel si, že vstřelíme na hřišti soupeře dva góly, nemá to asi v hlavě v pořádku, nebo zarytec s klapkami na očích. Já osobně jsem doufal alespoň v bezbrankovou remízu, tu mi však pokazil svým faulem Luboš Kozel. I když podle mého názoru to faul nebyl. Alespoň ne úmyslný. Pravdou je, že naše obrana se, až na vzpomínaný okamžik, s řeckými útočníky vypořádala, na druhou stranu je třeba přiznat, že domácí hráli na údržbu, do útoku se nepouštěli zbytečně a pouze si hlídali náskok, který si vytvořili v Praze.


Co dál? čeká nás Pohár UEFA. Ne Liga mistrů s miliónovými prémiemi, ale Pohár UEFA, ve kterém jeho první kola jsou spíše nenávratnými investicemi a strašáky, aby nás někdo z Chorvatska, Moldávie, či Kypru nepřekvapil.


Potřetí jsme tedy zaváhali, po švýcarském Grasshopersu a ukrajinském Šach?oru jsme ztroskotali na řeckém Panathinaikosu. Kdo jen trošku zná slávistickou historii, nemůže si nevzpomenout na léta dvacátá a třicátá, kdy jsme se pravidelně účastnili Středoevropského poháru, zvítězit jsme však dokázali až v jeho 11. ročníku. Doufejme jen, že kvalifikací Ligy mistrů neprojdeme na stejný pokus...


Naše hra není poslední dobou dobrá. Hráči se na hřišti vůbec nepohybují, naopak, když se zmocní míče, jsou okamžitě atakováni, protože jsou téměř nehybní a navíc nemají komu přihrát. Chybí jim dravost, drzost. S míčem, ale i bez něj jsou pomalejší než soupeř. Nemáme, kromě Pavla Kuky v útoku, či Luboše Kozla v obraně, větší a silnější osobnost, která by dokázala strhnout ostatní. Mužstvo není sehrané, hráči o sobě nevědí. Například dnes hráči Panathinaikosu: jakmile se jeden z nich zbavil míče, okamžitě mohli další dva přihrávku lehce doběhnout. Na naší straně to bylo obráceně. Po odkopu míče naši čekají, až si k nim míč doskáče, místo aby mu šli naproti a soupeř je v tu ránu u nich.


Samozřejmě, od klávesnice se to povídá, já vím, ale přece nemáme o tolik horší mužstvo než řekové. Naše úspěchy na mezinárodní scéně v posledních letech ukazují, že ne! V evropských pohárech (drtivě Pohár UEFA) v posledních letech až na výjimky přezimujeme a v podstatě se staráme o český pohárový koeficient. V čem je tedy chyba? Že by mužstva, se kterýmy hrajeme kvalifikaci o největší evropskou pohárovou soutěž byla silnější než Slavia? V tom to asi nebude. Když dokážeme porazit VfB Stuttgart, AS řím, či Schalke 04, proč neporazíme Šach?or či Panathinaikos. Podle mě chybí nasazení a bojovnost. Odběhat devadesát minut na trávníku dokáží i divizní hráči. Ale poprat se o postup do Ligy mistrů dokáží jen ti, kterým nechybí odvaha a bojovnost a ti, kteří o to stojí. Ale to co předvedli sešívaní v obou zápasech, s tím by neobstáli ani v prvním kole poháru čMFS.


Jsem slávistou a za každých okolností jím zůstanu. Nynější éra našeho mužstva je pro mě vzhledem k mému věku (30) to nejlepší, co jsem zatím zažil. Ale je mi líto pánů Bicana, Veselého, či nežijících Pláničky, Kopeckého, Cháni a dalších, kteří mohou na zlaté časy věčné Slavie pouze vzpomínat.


Přesto věřím, že další zlaté časy červenobílích co nevidět přijdou.

Pokud se Vám článek líbil, můžete nás odměnit

Komentáře (3)

Funkce na sledování článků je dostupná pouze pro přihlášené uživatele.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Do třetice všeho dobrého, ale zbytečného

    Luda     před 23 lety 23.08.2001 01:13 |  
    0 0

    Bohužel (Slávistický bůh s námi tentokrát nebyl) jsme nepostoupili - čeká nás jen UEFA - chudá to přítelkině LM (myslím to na peníze) co naplat neostoupili jsme svojí neschopností, možná ne naší, ale neschopností našeho managementu . sehnat lepší hráče - ale to už je jen v teorii. Tvrdá pravda je, že nás čeká UEFA. Zítra (dnes) se dozvíme kdo nás čeká, budiž to příznivý los. Postoupíme!!!
    Jinak k zápasu - musím tvrdě konstatovat, že jsme si ani nešáhli na míč - na tož aby jsme se dostali do pořádný šance (vyjma tý penalty, která tam měla být - ovšem asi by nám stejně nepomohla - 1:1 by postup neřešilo) :-( Nevadí - my jsme Slávie!!!

    • Re: Do třetice všeho dobrého, ale zbytečného

      thomash     před 23 lety 23.08.2001 07:32 |  
      0 0

      Nevím, co tu pořád řešíme penalty. Podle mně to měl Kuka napálit na bránu a né utýct s balonem k brankový čáře a k velkýmu vápnu. Dobrý na tom bylo jenom to, že vylákal golmana z branky. Aspon se snežit to přehrát zpátky a ne čekat na faul (ten golman ho ale držel, to je pravda). PřECE NEBUDEM čEKAT NA PENALTY JAKO SPAR?ANI!?!?!?

    • Re: Do třetice všeho dobrého, ale zbytečného

      Xav     před 23 lety 30.08.2001 12:05 |  
      0 0

      Nejsem uplne az tak Slavista, ale to je jedno, mam rad ceskej fotbal a obcas jezdim i na zapasy Slavie.
      Sledoval jsem oba zapasy Slavie v proti Reckemu Panathinaikosu a myslim si, ze to nebylo az tak o fotbalovem bohu, jako spis o fotbalovem srdci, ktere slaviste, ani do jednoho zapasu nedali. Pulka druheho polocasu prvniho zapasu je dost malo na postup.
      Co se druheho zapasu tyce, myslim ze slaviste nemuseli do Recka vubec jezdit, kdo prohrava musi dat gol a kdo temer neohrozi branku gol dat nemuze, nehlede na to ze slavia potrebovala dat dva.
      Pokud budou slaviste pristupovat k zapasum tak jako proti Panathinaikosu, muze mit v tymu 30 Barošů a Rosických a stejne bude stale hrat jen pohar UEFA, nesvadejme vsechno na vedeni, je sice pravda, ze posily pred sezonou byt mely, ale pokud hraci ze sebe nevydaji maximum nemuzou v LM uspet ani na podesate.

      Nechci Vas nastvat, jen rikam svuj nazor Xav.