Evropská liga

Slavia - Ajax 1:1

Slavia nastoupila proti Ajaxu v hodně kombinované sestavě a v první půli udělala mnoho zbytečných chyb v obraně, jednu z nich hosté potrestali z penalty. V druhém poločase přišli na hřiště všechny opory, Chorý vyrovnal, k ničemu dalšímu se už slávisté i vinou zdržování hostů a opravdu pozoruhodného výkonu rozhodčího Tremianise nedostali.

Trenér Trpišovský před nedělním derby šetřil v zápase s Ajaxem hned pět opor základní sestavy - Bořila, Dioufa, Zafeirise, Provoda a Chorého. Ke své premiéře v základní sestavě naopak nastoupil Simion Michez, na postu levého beka hrál Ondřej Zmrzlý a ve středu zálohy Filip Prebsl. Úvod zápasu byl vyrovnaný a oba týmy měly zajímavé náznaky ofenzivních akcí, které ale nevedly k žádnému zakončení. V deváté minutě viděl žlutou kartu Holeš, když se mu nepovedlo předskočit Brobbeyho a následně jej stáhl k zemi. Brzy poté chyboval Wallem a poslal při rozehrávce do brejku Brobbeyho, který odmítl Zimu a následně z úhlu střílel mimo. Ve 14. minutě propadl při bránění Michez, přihrávku do vápna tečoval Holeš a Kinský musel vytáhnout těžký zákrok, aby neinkasoval vlastní branku. Další neskutečný kiks v obraně už slávisté s čistým kontem nepřežili. Zmrzlý nesmyslně ve vápně čekal na míč, předskočil jej Rasmussen a Zmrzlý jej poslal k zemi. Pískala se jasná penalta, kterou proměnil van den Boomen - 0:1. Na druhé straně ve vápně padl k zemi Michez, lotyšský sudí Treimanis ale šalamounsky následně odpískal předchozí útočný faul a situaci tak nemohl zkoumat ani VAR. Ve 24. minutě zkusil získat penaltu pádem v pokutovém území po rohu také Chytil, ani tentokrát ale slávisté v tomto snažení neuspěli. První střeleckou příležitost tak měli slávisté až v 31. minutě. Wallem z přímého kopu nacentroval do vápna, na bližší tyči usměrnil míč Chytil, bohužel jen těsně vedle. Pak dobře zachránil míč na hrací ploše Lingr, následný centr propadl až na zadní tyč, kde Zmrzlý ve skluzu netrefil míč před úplně odkrytou brankou! Do míče se Zmrzlý dobře trefil v 38. minutě, zpoza vápna však mířil jen doprostřed branky a Pasveer míč vyrazil před sebe. Na druhé straně se při střele zranil Hlynsson a hosté hráli chvíli v deseti. Sešívaní toho využili jen ke střele Lingra, se kterou Pasveer neměl žádné problémy. Na začátku nastaveného času Zima vůbec neodhadl letící míč, lehce jej předběhl Brobbey, který následně tváří v tvář Kinskému poslal míč těsně vedle. Pak musel být ošetřován Prebsl po srážce s protihráčem a nic dalšího, co by stálo za zaznamenání, se už nestalo. Slavia v poločase zaslouženě prohrávala 0:1, když Ajax potrestal jednu z mnoha laciných chyb defenzivních hráčů sešívaných.

V poločase žádný z trenérů nestřídal. Slávisté si vytvořili zajímavou šanci hned po třech minutách hry, ale Lingrova střela byla ve skrumáži nadražena mimo. Červenobílí tlačili svého soupeře, zahrávali několik standardních situací, míče létaly do vápna a velkou šanci měl Michez, jeho tečovanou střelu ale skvěle vyrazil Pasveer. Po osmi minutách dokázali hosté tlak Slavie rozmělnit, hodně drželi míč. Dalším kiksem navíc daroval soupeři šanci Zima, tu naštěstí Zimovi spoluhráči zvládli zažehnat. Na poslední půlhodinu přišli vybojovat nějaké body pro Slavii na hřiště Chorý, Provod, Diouf a Jurásek. Tlalk Slavie tím ještě znatelně narostl a po pětiminutovém obléhání branky Ajaxu poslal Jurásek centr do vápna, kde nikým neatakovaný Chorý míč poslal do sítě - 1:1! Na poslední čtvrthodinu přišel do hry ještě Zafeiris místo Prebsla a jen o minutu později uviděl druhou žlutou kartu hostující Baas za faul na Juráska, byl tedy vyloučen. První šanci po vyloučení ale měli hosté, Gaaeiho ale vychytal Kinský. Na druhé straně byla další hlavička Chorého sražena na roh. Pak na přízemní centr Juráska nikdo ze slávistů nereagoval a míč jen proletěl malým vápnem. Zafeirisova střela zpoza vápna letěla nad bránu. Pak byla hra zase rozkouskována fauly slávistů a poleháváním hráčů Ajaxu. Juráskova střela byla hodně slabá. Závěr zápasu vzal do rukou sudí Treimanis a všechny situace posuzoval v neprospěch Slavie, vymýšlel fauly slávistů mimo těžiště hry. Těch několik málo desítek vteřin, co se opravdu v nastaveném čase hrálo, slávisté nedokázali využít ke vstřelení vítězné branky, zápas tak skončil remízou 1:1.

Trenér hostů Francesco Farioli řekl k zápasu: "První poločas jsme měli zápas pod absolutní kontrolou, měli jsme šance i před penaltou i po ni, bohužel jsme zápas nedokázali uzavřít druhou brankou. Druhý poločas byl odlišný, inkasovali jsme branku, ale hráči ukázali velký charakter a reagovali dobře. Měli jsme šance odjet odsud se třemi body, ale s radostí bereme i bod. Eden není hřiště, na které je snadné přijet hrát a vyhrát. V jisté fázi druhého poločasu jsme začali bránit velmi nízko, potřebovali jsme dostat čerstvé síly nahoru, proto jsme třikrát střídali. Slavia měla několik změn v sestavě, nicméně třeba Chytil nám přišel v přípravě jako ještě nebezpečnější hráč než Chorý. Střídající hráči Slavie měli velký vliv na hru, přinesli technické dovednosti a přišli na hřiště v momentu, kdy jsme ztráceli kontrolu. Litujeme, že jsme nepřidali druhou branku v prvním poločase. Brobbeymu v šancích chyběly centimetry. Náš soupeř byl velmi fyzickým týmem. Jsem pyšný na hráče, že ukázali charakter a ochotu trpět pro dobrý výsledek. Naši obránci předvedli skvělou práci při bránění. Slavia pro tento zápas hodně změnila svůj styl hry, tím ukázala, že má před námi velký respekt. Už před zápasem jsem hráčům říkal, že se musí připravit na to, že naše úspěšnost přihrávek bude nižší, než jsou zvyklí, kvůli stylu, jakým hraje Slavia. Přijde mi trošku nefér, že domácí skončili zápas se třemi žlutými kartami, zatímco my se šesti a jednou červenou. Naši hráči jsou ochotni hrát na pozicích, které jim nejsou úplně vlastní, ale nebudu si stěžovat, že jsme neposílili dostatečně. Když soupeř vystřídá čtyři hráče najednou, je těžké dostat k hráčům pokyny, jak osobně bránit standardní situace, proto jsme se snažili to udělat co nejrychleji."

Jindřich Trpišovský okomentoval zápas takto: "Trošku jsem od zápasu čekal fotbalově víc, že to bude zajímavější před brankami. Nevstoupili jsme do zápasu dobře, hosté dobře kombinovali a nás stálo hodně sil se do nich dostal. Udělali jsme dvě chyby v defenzivě, z jedné z nich byla penalta, inkasovali jsme a museli jsme to dohánět. Ve druhé půli se hrálo jen na jednu bránu, ale dokázali jsme jen vyrovnat. Střídající hráči dostali do hry kvalitu. Neměli jsme ale takový tlak, jak jsme chtěli. Moc se toho ve druhé půli nenahrálo, bylo hodně prostojů, krátké nastavení. Je to škoda, chtěli jsme zápas rozhodnout ve druhé půli. Kdybychom byli přesnější a bylo tam víc intenzity, vytěžili bychom z toho víc než jeden gól. Udržet klid v některých situacích je těžké, ale je potřeba udržet koncentraci. Dnes nám nelítaly správně standardky, nechodily do vápna dobré míče. Někteří hráči, kteří dřív moc nehráli, předvedli dobrý výkon. Prvních dvacet třicet minut nám chyběly emoce, nebyli jsme správně nažhavení, měli jsme moc velký respekt. Stejná sestava ve druhé půli hned od prvních minut soupeře zatlačila. Zmrzka udělal chybu při penaltě, dobře to ví. Kluci předvedli to, co jsme potřebovali, nahradili hráče základní sestavy. Pro kluky to bylo složitější, moc toho doposud nenahráli. Dnes jsme v pokutovém území nebyli tak dobří jako v minulých zápasech. Hráli jsme doma, chtěli jsme určitě vyhrát. Máme vyrovnaný kádr, musíme to zvládat. Dnes jsme hráče mimo základní jedenáctku potřebovali a oni to zvládli. Udělali jsme zbytečnou penaltu, pak nás přelétl dlouhý míč a soupeř šel sám na brankáře. Zápasy si nemůžeme vybírat. V neděli nás čeká další zápas, který musíme zvládnout, bude to fyzicky a běžecky náročný zápas. Chtěli jsme Doudise stáhnout v 60. minutě, ale nakonec to nešlo a museli jsme střídat jinak. Náhradní golmani to mají těžké se dostat do hry, když má jednička formu, brankáři po zápasu nejsou unavení. Tondova rozehrávka nám hodně pomáhá, i proto jsme nechávali dva stopery před ním stejné. Prvních dvacet minut jsme hráli pomaleji, než jsme chtěli. Kdybychom dnes vyhráli, bylo by naše postavení v tabulce lepší. Teď jedeme dvakrát ven, nemám zkušenost s tak velkou tabulkou, vlastně nevím, co bude stačit. Musíme se prát v každém zápase o body. Když budeme hrát zápasy ve stejné kvalitě jako doposud, věřím, že postoupíme dál. Simi Michez byl na tom podobně jako hráči Ajaxu, v 55. minutě mu úplně vyply motory. Začátek měl dobrý, jednou se pozdě chytil s hráčem při bránění a byla z toho šance. Byl to pro něj těžký zápas, musí se zlepšit kondičně. Wallemovi se dnes moc nedařilo, ví to sám. Dnes moc nepodržel míče, ale přispěl ve druhé půli k tlaku v úvodu. Čekali jsme od stranových hráčů dnes více."

2. kolo - Čtvrtek 03. 10. 2024 18:45

Evropská liga, 2024/2025
1 - 1
0 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

67. Tomáš Chorý

AFC Ajax
AFC Ajax

18. van den Boomen (pen.)

Komentáře (421)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé