Chance liga

Slavia - Pardubice 2:0

V posledním zápase před reprezentační přestávkou porazila Slavia v Edenu Pardubice 2:0 brankami Dioufa a Chorého. Poslední půlhodinu zápasu dohrávali sešívaní v deseti po vyloučení Prebsla.

Trenéři udělali oproti zápasu s Lille jen dvě změny, místo Holeše hrál Prebsl a místo Zimy nastoupil Jurásek, přičemž došlo k přesunům hráčů na jiné pozice, Bořil hrál na levém stoperovi, Douděra na pravém wingbacku a Jurásek na křídle. V dresu hostů nastoupil v bráně bývalý slávista Jan Stejskal. Do první velké šance se dostali slávisté už ve čtvrté minutě, Zafeiris chytře pustil míč k Provodovi, který se zjevil sám před Stejskalem, ten dobře vyběhl a Provod jej nedokázal obstřelit. V deváté minutě si za obranu zaběhl Chorý a z velkého úhlu trefil břevno, branka by ale stejně neplatila, asistent domávl ofsajd. O chvíli později poslal Šimek v roli posledního k zemi Chorého, sudí Orel mu ale ukázal jen žlutou kartu. VAR poslal po minutě rozhodčího Orla k videu, k rozčarování fanoušků ale ne proto, aby udělil Šimkovi červenou, ale aby celý faul zrušil, protože našel dalšího Chorého ofsajd. Na další šanci se čekalo do 19. minuty, kdy si do vápna naběhl Prebsl, krásně se uvolnil, ve vyložené šanci ale poslal míč jen doprostřed brány, kde byl Stejskal. Uběhlo dalších deset minut, než přišla další šance. To přilétl do vápna centr zleva od Zafeirise, Chorý sebral míč Prebslovi, který by za ním měl vyloženou pozici, a sám v záklonu mířil daleko mimo. O dvě minuty později utekl Provod, zpětná přihrávka prošla na hranici vápna k Juráskovi, ten ale vyslal na bránu jen slabou střelu, kterou navíc trefil jen některého z obránců před sebou. A za další dvě minuty parádním přízemním centrem našel Diouf Chorého, jeho střela z malého vápna jen lízla tyč. Pak se ke střele dostali i hosté, dalekonosný pokus Simona před Kinským nepříjemně skočil a brankář Slavie měl co dělat, aby míč vyrazil na roh. Na druhé straně se zase ke střele dobrým pohybem dostal Douděra, nicméně také on mířil jen doprostřed brány a Stejskal tak neměl sebemenší problém. Nadějně vypadal průnik Provoda, jeho střílená přihrávku Stejskal vyrazil. Na začátku pětiminutového nastavení byl Provod v další zajímavé pozici, Chorému ale nahrál pozdě a z akce nebylo nic. Na konci nastaveného času se přece jen slávisté radovali. Nejprve Chorý až komicky promáchl, následně se ale od něj odrazil míč k Dioufovi a ten už přece jen překonal Stejskala. Branku ještě zkoumal VAR, branka ale platila a do kabin tak šly týmy přece jen za vedení Slavie 1:0.

V poločase oba týmy jednou vystřídaly, v sešívaném dresu odstoupil Matěj Jurásek, nahradil jej Ivan Schranz. Hned po minutě připravil Diouf tutovku pro Chorého, ten ale míč poslal jen vysoko nad bránu. Ve 49. minutě už Chorý branku snad nemohl nedat, když přetažený roh mu vrátil na nohu na malé vápno Bořil a útočník Slavie měl tentokrát už jednoduchou úlohu. Snížit mohl v 57. minutě Míšek, naštěstí střílel z hranice vápna jen doprostřed brány, kde byl připravený Kinský. V 60. minutě to zkusil z podobné pozice Provod, trefil podobně jako jeho soupeř jen střed brány. Chorého pak na hřišti nahradil Chytil. Nesmyslně vhozený aut vedl v 64. minutě ke ztrátě míče, Provod situaci nezachránil, Prebsl neubránil jeden na jednoho Míška, při kličce jej jako poslední poslal k zemi, což po intervenci VARu vedlo k červené kartě pro slávistického obránce. Simon kopal přímý kop z hranice vápna, bránu minul. Po vyloučení se slávisté přirozeně soustřeďovali více na kontrolu hry než na snahu o vstřelení dalších branek. To se jim dařilo, a tak se ke střele dostali hosté až v 89. minutě, Míškův pokus kryl Kinský. V nastaveném čase si přišel ještě odbýt premiéru v sešívaném dresu Štěpán Chaloupek, který dohrál ve středu hřiště místo Zafeirise. Až na úplně nesmyslný žlutý faul Douděry se nic dalšího zajímavého se už nestalo a Slavia si tak připsala povinné domácí vítězství nad jedním z nejslabších ligových soupeřů.

Trenér Pardubic Jiří Saňák zhodnotil zápas: "Zajímavý zápas, člověk je vděčný, že může zažívat takovou kulisu. Prvních dvacet minut jsme měli velký respekt, pak jsme šli do mezihry, měli jsme nějaké přechody. Velmi mě mrzí laciný inkasovaný gól ke konci poločasu. To domácí zklidnilo, na začátku druhé půle dala Slavia opět gól ze standardky. Jsem rád, že jsme se nepodělali, donutili soupeře k faulu za červenou kartu. Možná kdybychom po následné standardce dali branku, měli bychom šanci na body. Branku se nám ale v zápase vstřelit nepovedlo, proto odjíždíme s prázdnou. Dominique Simon je výborný hráč, který nám hodně pomáhá, bere si těžké míče. Na to, jak je tu krátce, je ústřední postavou týmu. Máme v týmu skautské oddělení v čele s Kubou Dobiášem a Martinem Shejbalem, přišli jsme na něj v Lotyšsku, byla to týmová  práce. Štěpán Míšek, Jindra jsou mladí hráči, zvládli to slušně. S Jindrou jsme řešili ve škole individuální plán. Na Spartě jsem ho tam ještě nedal, dnes ano, jsem za to rád, je to pro něj zkušenost. Ještě to nejsou hotoví hráči, musí to obhajovat a my jim musíme udělat servis. Chceme ještě jednoho hráče přivést, ale konkretizovat to nemohu. Zvládli jsme tu odolávat o 40 minut déle než Lille, ale to samozřejmě zlehčuji. Čekali jsme u Slavie větší rotaci, myslel jsem, že ti hráči budou do pondělka na kapačkách. Bránit Chorého, Chytila nebo Schranze je pro naše kluky velmi cenná zkušenost. Repre pauzu chceme plně využít, ne na dobíjení baterek, běžecká data máme obdivuhodná, potřebujeme makat na součinnosti, sehrávání se. Každý trénink je pro nás důležitý."

Jindřich Trpišovský viděl utkání takto: "Chtěl bych poděkovat divákům, kteří nám vytvořili skvělou kulisu. V lize žádný zápas není jednoduchý, jsem rád, že lidi tým podpořili. My jsme do zápasu dobře vstoupili, zase jsme neproměnili strašně moc šancí. Do patnácté minuty byli Provod a Prebsl sami před golmanem. Na hráče to pak trošku padne, že hrají dobře, ale nedávají šance. Škoda produktivity. Měli jsme tam průniky z naší pravé strany nejvíc přes Provoda. Jen škoda, že jsme vytěžili jen jediný gól v nastavení. Byla tam spousta náběhů, sprintů. Malick nás dostal do vedení, druhá půle byla podobná, nedali jsme dvě velké šance, pak jsme přidali druhý gól. Následně jsme si to zkomplikovali, hodili jsme špatný aut a šli jsme do deseti. Mohli jsme zápas dohrát více ofenzivněji. Cítili jsme, že ten zápas potřebujeme víc rozhodnout. Z naší strany dobrý výkon, ale mohli jsme si zápas udělat hezčí. Pro ofenzivní hráče je těžké se vracet po zranění, Provi teď hraje skvěle, je to tahoun naší ofenzivy. Je pro nás strašně důležitý v organizaci pressingu. Jsme během zápasu hodně v kontaktu. Je ukázkový příklad hráče, který se o sebe stará. Myslím, že mu pomohla rodina, také mu drží zdraví, trénuje naplno, dostává se do čísel, které měl před zraněním. Navíc mu ještě víc svědčí evropský fotbal, je hodně sebevědomý. Když jsme Malicka skautovali, tak jsme hodně řešili, že se nám líbí jeho útočná hlava a kopací technika. Víc navnímal tým, zvedl se kondičně, jeho body nejsou náhoda, souvisí to také s jeho pozicí v týmu. V momentě, kdy se naši hráči cítí dobře běžecky, cítí se na hřišti komfortně. Kdybychom hráli ve čtvrtek a ne ve středu, bylo by rotace víc. Hráli jsme oba zápasy doma, nebylo tam cestování. Doudis a Provi se ještě v pátek nemohli pořádně rozběhnout, ale času na regeneraci bylo dost. Věděli jsme, že budeme dobývat, takže důležitá bude souhra hráčů. Nemám žádné informace o změnách v kádru, to řeší jiní kluci. Budeme reagovat i na zdravotní stav, mám strach o Schranze, dostal velkou ránu. Ondru Lingra rád přivítám vždy. Víme, že měl Slavii rád, měli jsme nějaký vztah. Vím, že svou situaci ve Feyenoordu řeší, uvidíme, jak to dopadne. Dveře tu má otevřené. Na Simona v dresu soupeře jsme měli speciální video, v předchozích zápasech ukázal kvalitu, připomínal nám mladého Ibru Traorého. Dnes na nás udělal velký dojem. Je ale těžké si udržet kontinuitu, nicméně vypadá jako velmi zajímavý hráč, budeme ho bystře sledovat. Dumitrescu má svolení k odchodu, probíhají nějaká jednání. U zákroku na Provoda mi hodně zatrnulo, měl štěstí, že měl nohu povolenou. Hráči musí být k sobě opatrnější. Tento zákrok splňoval všechny parametry pro červenou kartu. Matěj Jurásek musí přidat, ale on to ví. I proto hrál v základu, chceme mu pomoci. Je trošku zraněný v horní části těla, to také řešíme, ale chtěl hrát. Z mého pohledu mu chybí letní příprava. Měl skvělou nadstavbu, konec sezóny."

7. kolo - Neděle 01. 09. 2024 17:00

Chance liga, 2024/2025
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. El Hadji Malick Diouf
49. Tomáš Chorý

FK Pardubice
FK Pardubice

Komentáře (324)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé