Chance liga

Slavia - Olomouc 2:0

Slavia porazila ve čtvrtém ligovém kole v Edenu Olomouc 2:0. Poměrně nezáživný zápas rozhodl už v sedmé minutě z penalty Jurečka, druhý gól přidal až v závěru zápasu Diouf. Olomouc se do žádných větších šancí proti pozorné obraně Slavie za celý zápas nedostala.

Trenér Trpišovský podle očekávání protočil sestavu, ale možná ne tolik, kolik mnozí očekávali. Ve středu zálohy zůstali Oscar se Zafeirisem a v obraně Ogbu. V rozestavení 4-4-2 nastoupili na krajích obrany Tomič s Bořilem, na stoperu s Ogbuem Holeš, na krajích zálohy Douděra s Juráskem, v útoku pak Fila a Jurečka. Zápas začal oboustranně aktivně, první velkou šanci měl ve čtvrté minutě Bořil, nejprve trefil obránce a z opakované střely z otevřené pozice pálil možná zbytečně prudce a bránu netrefil. Vadit mu to ale nemuselo, protože VAR přezkoumal jeho první střelu a zjistil, že střela byla zablokovaná rukou. Sudí Petřík tak ukázal na penaltový puntík a osvědčený exekutor pokutových kopů Jurečka se nemýlil - 1:0! Jurečka to o deset minut později zkusil z dvaceti metrů, jeho pumelici Stoppen vyrazil. V 18. minutě trefil Zafeiris z přímého kopu tyč. Pak se dostali k první střele i hosté, Kliment z hranice vápna minul branku Kinského. Ještě před půlhodinou hry zahrávali slávisté přímý kop, po kterém vznikl ve vápně Olomouce závar, ve kterém Stoppen sebral míč před Holešem. Ke střelám ze zajímavých pozic se dostali Jurečka a Jurásek, žádná z nich však neskončila v síti. Do poločasu ještě Tomičovu nabídku zakončil Jurečka mimo. Slavia tak šla do kabin za jednobrankového vedení.

Do druhé půle nahradil v dresu hostů Elbel Leibla. V 51. minutě hlavičkoval po rohu Ogbu nad bránu. Hrál se celkem vyrovnaný fotbal, slávisté dobře bránili a v dlouhých pasážích hry nechali kombinovat soupeře. Olomouc pak zaznamenala střelecký pokus Spáčilem, ten ale branku Kinského minul. Nezáživný fotbal se trenér Trpišovský pokusil změnit trojnásobným střídáním v 62. minutě. Do hry šli Chorý, Diouf a Prebsl, ze hry Fila, Jurásek a Zafeiris. V 72. minutě musel Kinský vyškrábnout Zorvanův roh, který letěl přímo do brány. V závěru poločasu, kdy byl na hřišti i Provod místo Douděry, se slávisté dostávali k brance soupeře trošku častěji, občas byly jejich akce i nebezpečné, ke střelám ale nevedly. Až v 88. minutě prokličkoval vápnem, jeho střelu z úhlu nadzvedl jeden z obránců tak nešťastně, že Stoppen nemohl zasáhnout, a Slavia mohla dohrát zápas v klidu - 2:0! V nastaveném čase ještě Jurečka dobře hledal Chorého, třetí branku ale obrana hostů už nedopustila. Sešívaní tak zaznamenali třetí ligovou výhru v řadě a drží se v tabulce na druhém místě.

Trenér Olomouce Tomáš Janotka se vyjádřil k zápasu těmito slovy: "Musíme pogratulovat domácím k zaslouženému vítězství. Z pohledu většího počtu vytvořených šancí si zasloužili vyhrát. Myslím, že jsme tu zanechali dobrou stopu, dokázali jsme být kvalitní na balonu, chybělo tomu ale dohrání ve finální fázi, nedostali jsme se do vyložené příležitosti. Jsem rád, že naši kluci, kteří si tu odbyli první start před tak bouřlivou atmosférou, nepropadli. Kromě gólu z penalty jsme dlouho drželi s domácími krok. Dali jsme postupem do hry tři útočníky, snažili jsme se se zápasem něco udělat, druhá inkasovaná branka ale naši snahu ukončila. Myslím, že není jednoduché se proti tak kvalitnímu týmu prosadit. Je to střet jiných světů, Slavia má útočníka za sto milionů, to je náš rozpočet. Někdy jsme se chovali kolem vápna zbytečně zbrkle, chyběla nám občas rozvaha. Práce ligového trenéra mě naplnuje, jsem vděčný, že se můžu účastnit ligového kolotoče. Pro mě je důležité, že fungujeme jako tým. Jsme jedna parta lidí, která se snaží táhnout za jeden provaz a to se nám daří. Jsme rádi, že se kluci nechali přesvědčit, že když to máme postavené na náročnosti a pracovitosti, tak to přináší ovoce. Dnes jsme prohráli poprvé ať už v rámci přípravy nebo ligy. S naším stylem hry je těžké se proti nám prosadit. Čeká nás ale ještě hodně práce, pro naše kluky to je vysoká škola fotbalu. Budeme potřebovat půl roku nebo rok, než budeme tam, kde chceme být. Nemyslím, že z nás měli domácí přílišný respekt. Jsem ale rád, že se nám podařilo kluky připravit na to, jaký tlak tady na ně bude směřovat. Jsem rád, že nás Slavia nezmáčkla a nevařila nás před svým kotlem. Kluci zaslouží kredit za to, že jsme tu nepropadli."

Jindřich Trpišovský okomentoval zápas takto: "Zápas byl hodně náročný, stál nás hodně sil. Olomouc potvrdila, co jsem viděl v předchozích třech zápasech. V této sezóně hrají hodně náročný fotbal a dnes potvrdili výkony z předchozích kol. Dnes jsme to zvládli díky skvělé defenzivě, jak kluci hráli dozadu. Nedovolili jsme žádné ohrožení naší branky, to nás udrželo v zápase. Běžecky dnes byla Sigma lepší, my jsme trochu tahali nohy. V první půli jsme do toho dobře vstoupili, dali jsme gól z penalty, ale nedokázali jsme vstřelit druhý gól. Zápas jsme sice kontrolovali, ale byl hodně náročná. Jsem rád, že jsme začali čtyřmi nulami v lize. Navázali jsme na přípravu, kdy jsme taky góly nedostávali. Za pět soutěžních zápasů jsme toho soupeřům dovolili minimum. Vidím tam zlom už od zimy, kdy se defenziva hodně zlepšila. Děláme dobrá rozhodnutí směrem dozadu. Třetí titul jsme udělali s 12 inkasovanými brankami za sezónu. Věřím, že jsme schopní v každém zápase gól dát, takže když budeme držet nulu, máme šanci vítězit. Chtěli jsme v zápase střídat jinak, ale vedli jsme jen o gól, takže to úplně nešlo. Sestavu jsme skládali podle rozhovorů s hráči, jak se cítili. Osky a Igy chtěli hrát, chtěli se udržet v zápasovém tempu. Střídání ke konci byla jiná, než jsme si představovali, že budou. Venca Jurečka je na penaltu určen vždy, kdy je v sestavě. Svou pozici v kádru kouše velmi dobře, je profesionál. Skvěle trénoval, potřebovali jsme od hráčů jako on tuto výpomoc. Není pro nás útočník, vidíme ho jako podhrotového hráče nebo křídelníka. Bylo vidět, jak moc chce tu šanci dostat. Je to ukázka pro další hráče, kteří zrovna nehrají, jak se mají připravovat. Sezónu jsme začali s jinými hráči, na Vencu vyšla řada až teď. Některé věci tam byly otevřené, ale to nechci komentovat. Mojma má problém, který se táhne už od jeho návratu do týmu, ve čtvrtek byl na rezonanci. Je to věc, která ho limituje, teď už máme jasno, co v tom je. Doufáme, že bude co nejdřív v pořádku. Hráči jako on musí být fyzicky top, aby byli platní. U Conrada Wallema nemám úplně přesné informace, projevil velký zájem nabídku přijmout, vypadá to, že odejde. "

4. kolo - Sobota 10. 08. 2024 20:00

Chance liga, 2024/2025
2 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

7. Václav Jurečka (pen)
88. El Hadji Malick Diouf

SK Sigma Olomouc
SK Sigma Olomouc

Komentáře (326)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé