Chance liga

Slavia - České Budějovice 4:0

Slavia porazila v druhém ligovém kole České Budějovice 4:0 brankami Douděry, Fily, Prebsla a Wallema. Prakticky po zápase bylo už v deváté minutě, kdy byl stav 2:0.

Trenér Trpišovský tentokrát zařadil do základní sestavy Dioufa a posunul Bořila do stoperské trojice, čímž vyřešil zranění Vlčka. David Zima tím zůstal jen na lavičce náhradníků. V útoku dostali šanci Fila s Schranzem místo Chytila s Juráskem. V základní sestavě zůstali v záloze Prebsl s Oscarem, takže ani v tomto zápase trenéři nesáhli po kreativnějším středním záložníkovi. Zatímco v zápase na Slovácku Slavii nestačilo 90 minut a nastavený čas ke vstřelení branky, proti Budějovicím se prosadila z první útočné akce. Prebsl dal do strany Douděrovi, který překvapil Janáčka střelou na přední tyč, míč se o ni otřel a zaplul do sítě - 1:0! Slavii vstřelená branka přirozeně pozvbudila a v deváté minutě přišla druhá, Dioufův míč za obranu si našel Fila, zpracoval si jej a poslal jej zblízka pod břevno - 2:0! Zápas byl po deseti minutách prakticky rozhodnut a slávisté se fotbalem bavili, hrálo se téměř neustále kolem vápna soupeře, Provodovu pumelici vyrazil  brankář Janáček před sebe, Bořil o chvíli později hlavičkoval mimo. Ve 24. minutě si střílený Dioufův centr srazil do břevna vlastní branky Havel. Pak sešívaní vykombinovali míč do volného prostoru pro Holeše, ten chtěl najít Filu ve vyložené pozici, obrana míč zablokovala na roh. V 32. minutě měli šance krátce po sobě Douděra a Schranz, ani jeden ale míč neprocpali skrz hradbu těl do sítě. Pět minut před koncem poločasu hledal Schranz Filu, ten na míč jen těsně nedosáhl. Jen o minutu později však za obranou našel Oscar Provoda a ten jistě poslal míč podél Janáčka do sítě. Branku pak dlouhé minuty kontroloval VAR kvůli ofsajdu a sudí u něj sedící nakonec aplikovali kalibrovanou čáru na rozmazaný záběr tak, že nalezli několikacentimetrový ofsajd, pro který byla branka odvolána. Dvě pozoruhodné minely vytvořili obránci Slavie v nastaveném čase, nejprve Holeš přímo nahrál do protiakce Šigutovi, toho skvěle vychytal Kinský a volný míč následně poslal Ogbu nikým neatakován skoro do vlastní branky. Tu naštěstí o kousek minul a kopal se jen roh, ze kterého hosté nezakončili. Slavia tak v poločase vedla o dvě branky, několik dalších šancí zůstalo nevyužito.

Slávisté v poločase nestřídali a pokračovali v tlaku kolem pokutového území hostů. Nepovedená hlavička Fily nalezla Schranze, ten nastřelil míč zpět na Filu, který z metru trestuhodně minul branku. Po centru z přímého kopu reklamovali slávisté hru rukou soupeře, neúspěšně a ani tentokrát nebyl VAR na jejich straně. Když ve skvělé pozici našel Diouf Provoda, český reprezentant poslal míč jen do boční sítě. V další nadějné akci Bořil místo přihrávky střílel a bránu daleko minul. Pak už se asi nemohl na nemohoucnost slávistických útočníků dívat brankář Janáček, ani na dvakrát nedokázal sebrat lehký centr Dioufa a vypadl mu míč přímo před Prebsla, který měl lehkou úlohu poslat míč do sítě - 3:0! Po vstřelené brance nahradil na hřišti Jurásek Schranze a Chorý Filu. Tomáše Chorého přivítala Tribuna Sever pokřikem "Zku*vená Plzeň". Byl to ale právě on, který poslal do šance Juráska, který ji ale ostudně zazdil, když ani nevystřelil, ani nepřihrál volnému Provodovi a následně při kličce přišel o míč. Na poslední čtvrthodinu přišel na hřiště ještě Vorlický místo Provoda a ve stejný okamžik se spustil hustý déšť. Vorlický pak jen těsně nedostal po krásné individuální akci míč na Chorého. Jurásek pak zazdil tutovou šanci, když místo do brejku Vorlickému přihrál do křídla Dioufovi a ten pak nedokázal přihrát nikomu ze spoluhráčů. Při posledním střídání šli do hry Wallem s Tomičem místo Dioufa s Douděrou. Právě Wallem se hned radoval z branky, když ho centrem našel Vorlický - 4:0. Zbytek zápasu se dohrál v poklidu, mrzet Slavii mohla jen trošku zbytečná žlutá karta pro Oscara. Sešívaní splnili povinnost a slabého soupeře porazili rozdílem třídy.

Trenér hostů a bývalý hráč Slavie Jiří Lerch řekl k zápasu: "Když jedete do Edenu a dostanete v první minutě gól, tak je po zápase. Sám jsem tu devět let hrál, tak to vím. Slavia pak přidala druhý gól a v desáté minutě nebylo o co hrát. Apelovali jsme na kluky, aby se nebáli hrát a nepodlehli atmosféře, ale moc se jim to nepovedlo. Ve druhé půli to bylo po střídání trošku lepší. Slavia zvítězila naprosto zaslouženě. Po sezóně jsme si řekli, že potřebujeme posílit na pěti šesti postech včetně brankářského, to se nám zatím nepovedlo. Přišlo nové vedení, jsou tam krátce. Řekli jsme si, že ještě budeme řešit posily včetně brankáře. Utkání se Janáčkovi příliš nepovedlo, ale nechtěl bych jej kritizovat. Zbraně neskládáme, musíme dát hlavy nahoru, nebudeme jediní, kdo tu prohraje. V neděli hrajeme s Pardubicemi, musíme se připravit, abychom ten zápas zvládli."

Jindřich Trpišovský zhodnotil zápas takto: "Podařilo se nám dobře vstoupit do zápasu, hned na začátku z první akce jsme se dostali do vedení. Celkově byl první poločas dobrý, škoda, že jsme z toho nevytěžili víc branek, bylo tam břevno, neuznaný gól, akce do prázdné brány. Měli jsme dobrý pohyb na ofsajd lajně. Směrem dozadu jsme navázali na výkon z minulého kola, byla tam jediná střela z akce, kterou jsme založili my. Prvních 25 minut jsme měli dobré mikropohyby na ofsajd lajně. Získávali jsme odražené míče díky Prebslovi s Oscarem. Ve druhé půli jsme dlouho čekali na třetí gól. Budějovice byly v druhé půli aktivnější, ale třetí gól nás uklidnil, pokračovali jsme v aktivním výkonu. Chtěl bych poděkovat trávníkářům, že to dostali do stavu, že to bylo hratelné, nebylo to pro ně jednoduché. Trávník byl v dostatečné kvalitě na zápas. Bylo potřeba po ztrátě bodů na Slovácku dnes vyhrát. Na hráčích bylo vidět, že si víc věřili, dost jsme zrychlili hru. Víme ale, že v některých věcech musíme hodně přidat. Prebsl vypadal dobře na tréninkovém kempu, je tam výhoda, že absolvoval šestitýdenní přípravu. Na Slovácku jsme měli za tři roky nejhorší běžecké data, on jediný měl dostatečnou úroveň. To potřebujeme pro náš způsob hry. Je schopný zrychlit hru, zatím vypadá dobře. Posledních deset minut už toho měl plné zuby. V tuto chvíli je to pro nás bonusový hráč, jsme s ním hodně spokojení. Ceníme si na něm komplexnost výkonu. Malinko se dá přirovnat k Tomáši Součkovi. Postupně roste, ale zdaleka není na vrcholu. Má dost benefitů směrem dopředu a je zodpovědný dozadu, má herní inteligenci. Tomáš Chorý musí přesvědčit fanoušky svými výkony a brankami. Uvidíme, jaký bude ten vývoj dál. Musí nabrat zápasový rytmus, u každého hráče je to trošku individuální. Máme tři útočníky a někdy můžeme použít všechny tři. Mojma má drobný zdravotní problém ze Slovácka, tak dnes dostal šanci Fila, který měl také dobrý tréninkový kemp. Chceme mít hodně pohyblivých hráčů na ofsajd lajně, pak mít případně hráče do zavřené obrany k dispozici. Kondičně to u Tomáše Chorého zatím není na celý zápas. U Petera Olayinky to vypadá teď na to, že to v dohledné době nedopadne, došlo k nějakému problému mezi kluby."

2. kolo - Sobota 27. 07. 2024 20:00

Chance liga, 2024/2025
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

2. David Douděra
9. Daniel Fila
66. Filip Prebsl
84. Conrad Wallem

SK Dynamo České Budějovice
SK Dynamo České Budějovice

Komentáře (425)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé