Hráči Slavie

Mick van Buren odchází ze Slavie

Jedna výrazná kapitola Slavie se dnes definitivně uzavírá. Po osmi letech Slavii definitivně opouští nizozemský útočník Mick van Buren, přestupuje do polské Cracovie Krakov. Navždy zůstane v paměti fanoušků především jeho branka na 3:3 v legendárním osmifinále Evropské ligy proti Seville.

Mick van Buren přišel do Slavie v létě 2016 z dánského Esbjergu. Cestu do sestavy ale neměl jednoduchou, v první sezóně naskočil jen do deseti zápasů, do všech jen jako střídající hráč, ani jednou nehrál déle než půlhodinu. Nezaznamenal ani gól ani asistenci. Kromě ligy nastoupil do dvou zápasů v evropských pohárech, hned do toho prvního na hřišti Levadie Tallinn a pak na poslední poločas Slavie v Evropě proti Anderlechtu. Přidal také tři starty v domácím poháru. Tam také zaznamenal své první soutěžní branky za Slavii, první Chrudimi ve třetím kole, trefil se i proti Litoměřicku v osmifinále. Slavia v sezóně získala titul, v poháru vypadla v semifinále se Zlínem, do Evropské ligy nepostoupila.

Ve své druhé sezóně ve Slavii už měl van Buren silnější pozici, především na podzim nastupoval poměrně pravidelně. Své první ligové branky vstřelil v srpnu 2017 Mladé Boleslavi, celkově v sezóně naskočil do 16 ligových zápasů, ve kterých vstřelil 5 branek a přidal jednu asistenci. Byla to sezóna velkých změn ve Slavii, po nepostupu do Ligy mistrů Slavia nedokázala postoupit z poměrně snadné základní skupiny Evropské ligy po domácí porážce s Astanou v posledním kole a Slavia v zimě změnila sportovního ředitele i trenéra. Mick sice nastoupil do všech podzimnních zápasů v evropských pohárech, ve skupině ale vždy jen jako střídající hráč. Na jaře Slavia získala domácí pohár, k tomu ale van Buren nepřispěl ani jedinou jarní minutou.

Na rok 2018 by Mick asi nejraději zapomněl, protože pro zranění neodehrál téměř nic ani na jaře a vůběc nic na podzim. Na hřiště se vrátil až na jaře 2019 a hned ve svém prvním zápase skóroval proti Teplicím. V průběhu jara nastupoval pravidelně, byť častěji jako střídající hráč. V lize nasbíral tři branky v třinácti zápasech a následně oslavil svůj druhý titul se Slavií. Zároveň na jaře přišel jeho asi nejpamátnější moment, když v prodloužení osmifinále Evropské ligy skóroval v zápase se Sevillou, vyrovnal na 3:3 a následně slavil památný postup do čtvrtfinále. Slavia vyhrála i domácí pohár, k čemuž van Buren přispěl brankou ve čtvrtfinále proti Karviné i asistencí v semifinále proti Spartě.

Na podzim 2019 se Slavia dostala do Ligy mistrů, když v zápase proti Kluži byl na hřišti v základní sestavě také van Buren. V odvetě sice už nehrál, v základní skupině pak nastoupil jako střídající do dvou zápasů. V lize hrál čtrnáctkrát, ale opět téměř výhradně jen jako střídající hráč a nasbíral jen jeden gól a jednu asistenci. V domácím poháru byl v základní sestavě při vypadnutí s Baníkem v prodloužení, v něm už ale hrál místo něj Júsuf. Na jaro jej Slavia odeslala na hostování do nizozemského Den Haagu, tam ale nastoupil do zápasu Eredivisie jen čtyřikrát. Přesto si za své podzimní působení připsal třetí titul ve Slavii.

Podzim 2020 strávil van Buren na hostování v Českých Budějovicích, na jaro se pak vrátil do Slavie. V lize odehrál za Slavii 12 zápasů a vstřelil jednu branku. Do evropských zápasů nezasáhl, v domácím poháru si jako střídající zahrál ve čtvrtfinále, semifinále i finále a oslavil double. Sezónu 21/22 odehrál Mick van Buren téměř celou opět na hostování v Českých Budějovicích, přesto ale stihl nastoupit před svým odchodem do dvou ligových zápasů za Slavii, v nich ale nepřipsal žádný bod.

Série van Burenových hostování pokračovala také na podzim 2021, který Mick odehrál pro změnu v Liberci. Tam se mu dařilo, takže se v zimě do Slavie vrátil, hrál pravidelně a v lize si připsal hned 19 startů v sešívaném dresu, které okořenil pěti brankami a třemi asistencemi. Evropské poháry Slavia na jaře nehrála, domácí pohár ale vyhrála a van Buren tak získal svou další trofej.

Minulou sezónu strávil van Buren ve Slavii celou, nasbíral hned 27 ligových startů, většinu ale opět jen jako střídající hráč. Bylo z toho pět branek a jedna asistence, všechny branky ovšem vstřelil na podzim. Poslední soutěžní branku za Slavii tak zaznamenal v posledním podzimním kole, když v Ostravě vyrovnával po propadlém dlouhém autu na 2:2.

S Mickem van Burenem bude navždy spojena úspěšná éra Slavie, přestože v ní hrál téměř celé své působení v klubu více roli náhradníka než klíčového hráče. I tak si získal srdce mnohých fanoušků a tribuny mu poslední dva roky nadšeně aplaudovaly. Nyní tedy van Buren ze Slavie definitivně odchází a jedna kapitola se tak uzavírá.

Komentáře (42)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    buri     před měsícem 15.07.2024 12:29 |  
    43 0

    Měl jsem Tě rád Micku... Ať se Ti dál daří!!!!

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      hiker42     před měsícem 15.07.2024 16:14 |  
      4 0

      Moje šťastné číslo 14.. připojuji se..

  2. Díky Micku a hodně štěstí!

    Pert     před měsícem 15.07.2024 12:31 |  
    42 0

    Snad se mu bude v Polsku dařit. Bylo by nádherné, kdyby se tahle snažil zapadnout každý cizinec. Jemu bych i věřil, že se cítí být Slávistou. Navíc hráč, kterého mám spojeného s největšími úspěchy posledních let. Na Sevillu nikdy nezapomenu a na jeho urputnou bojovnost taky ne :)

  3. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    rybarmirek     před měsícem 15.07.2024 12:38 |  
    23 0

    Zdravím,při předčteni rozhovoru s Mickem mě opravdu tekly slzičky,mel jsem ho moc rád.Preji mu jen dobré a doufám v dustojné rozloučení před nějakým ligovým zápasem.At se ti daří brachu.

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      rak (přítel SN)     před měsícem 15.07.2024 13:06 |  
      16 2

      I když ho nemálo lidí tady už nějaký čas vyhazovalo, do poslední chvíle jsem si přál, aby ještě zůstal. Pořád si myslím, že přínos měl větší než někteří, kteří v kádru jsou. Nejde jen o to (a to se možná i tady hodně lidí shodne), že je to sympaťák. Chápu ale, že chce ještě stabilně hrát a to by asi ve Slávii úplně nešlo při konkurenci, která teď v útoku je. Také mu to bylo zřejmě naznačeno. Tak, ať se v Polsku daří. Když nastupoval během zápasu, přišlo s ním vždycky ještě spoustu energie a to občas potřebujeme. Jsem zvědav, jestli v takovéto roli ho třeba někdo nahradí.


      Komentář byl uživatelem upraven (15.07.2024 13:07) . Zobrazit původní komentář

  4. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Ados     před měsícem 15.07.2024 12:40 |  
    43 0

    Díky za vše Micku! Jeden z největších sympaťáků co ve Slavii pamatuju. Ať se daří a třeba zase někdy v Edenu jako fanoušek.

  5. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    denydzlSKS     před měsícem 15.07.2024 12:49 |  
    15 0

    Za mně vždy kvalitní nahradník, který ale bohužel tenhle stín kvalitního náhradníka, nikdy nepřekročil.

    Mám ho rád, svoje si odvedl.
    Díky.

  6. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Fačín     před měsícem 15.07.2024 13:08 |  
    15 2

    Tak tentokrát už definitivně... Bohužel. Ale potřebujeme se posunout dál, zvýšit nároky na hráče, zvednout kvalitu.

    Děkujeme Micku!

  7. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    sicilianbrno     před měsícem 15.07.2024 13:08 |  
    36 0

    Micku dik za vše, tvoje pozitivni nalada, přistup ke všemu ( i tva roztomila čeština, kterou ses dobrovolně naučil) a buldoči povaha v zápasech nám bude chybět...at se ti v polsku daři a nezapomeň na slavii, ona nezapomene na tebe....

  8. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Marbulinek     před měsícem 15.07.2024 13:20 |  
    30 1

    Jsi skromný a pracovitý borec. Úroveň tvé češtiny úžasná. Přeji ti, Micku, další sportovní úspěchy, budu na tebe vždy rád vzpomínat !

  9. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    SLAVIESTA     před měsícem 15.07.2024 14:14 |  
    28 2

    Nebyl to jen sympaťák, ale vždy poctivý hráč, který utkání nikdy nevypouštěl i když se mu zrovna nedařilo. Šel vždy ukázněně tam, kam ho poslali a dělal všechno proto, aby se vrátil. Teď už je to tedy odchod bez návratu(i když On by seděl asi ukázněně i na lavici a čekal, jestli přijde ještě příležitost). Měj se Micku van Burene, nejsympatičtější cizinče, jakého ve Slávii pamatuji, ať se Ti v novém působišti daří!

  10. Tak šťastnou cestu a

    Slávista 51     před měsícem 15.07.2024 14:42 |  
    9 0

    pohodu i úspěchy v novém angažmá.

  11. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    JS (přítel SN)     před měsícem 15.07.2024 14:59 |  
    5 26

    Zajímalo by mě, za kolik jsme ho udali. Má někdo nějaké vodítko?

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      cunak     před měsícem 15.07.2024 15:05 |  
      25 6

      A víš, že to je mi v tomto případě úplně jedno?

  12. 8 let je 8 let

    KarJal68     před měsícem 15.07.2024 14:59 |  
    14 2

    Bude alespoň mě chybět. Doufám, že se najde chvilka na rozlučku. Nikdy nic nevypustil. Spálil sice řadu šancí, ale zanechal za sebou pěknou červenobílou stopu v novodobé historii. Takových za posledních 15 let ve slavii moc nebylo. Neznám fanouška, který by ho neměl rád.

  13. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Sokrates55 (přítel SN)     před měsícem 15.07.2024 15:18 |  
    30 1

    Moc děkuji za Tvé působení ve Slavii Micku a v novém působišti ať se daří.
    Pro mne zůstaneš frajerem, který pro červenobílý dres odmakal poctivě každý zápas a budu na Tebe vzpomínat s úctou. Věřím, že své místo na stadionu ve Slavii budeš mít vždy i jako čestný host:-))
    Sokrates55

  14. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Jikom33     před měsícem 15.07.2024 15:22 |  
    18 0

    I když se mu už v posledních letech nedařilo, vzpomínat na něj budu jen v dobrém. Byl to rváč a bojovník.

    Taky na něj budu vzpomínat s obdivem proto, jak se naučil komunikovat v češtině, to pro nizozemce muselo být sakra těžký. Mnozí jiní cizinci se ani po letech nesnaží komunikovat česky, on se snažil (velmi úspěšně), což jsem od něj bral jako určitý výraz pokory a respektu k naší zemi a klubu. Celkově mi to tak nějak zapadalo do toho, jak se po dobu svýho angažmá projevoval - jako skromej, poctivej, pracovitej a charakterní kluk.

    Přeju mu jen to nejlepší.

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      Mates204     před měsícem 15.07.2024 16:29 |  
      5 0

      Jako upřímně mi skromnost nepřijde jako až taková ctnost v situaci, kdy tam ta kvalita prostě není, nicméně když si vzpomenu třeba na krajana Van Kessela, tak samozřemost to ani v takovým případě určitě není, každopádně ze sebe určitě vždycky vydal maximum, je to profík a sympaťák, za to respekt, gól proti Seville je nezapomenutelnej, určitě i pro něj.

  15. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Arya     před měsícem 15.07.2024 15:59 |  
    20 1

    Mick byl můj oblíbený hráč, bude mi chybět.
    Tak ať se ti daří, chlape! Na Sevillu budu vzpomínat asi navždycky

  16. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Blad21     před měsícem 15.07.2024 16:33 |  
    29 0

    Tak je to tu... to co jsem si nepřál, ale čas dozrál tomu, že určitá éra končí a tento krok bude správný pro obě strany. Za dobu co byl ve Slavii jsem si k němu vytvořil až nezdravě kladný vztah, kdy mne pak mrzelo pokud se mu tolik nedařilo a odnesl to hostovaním, nebo ke konci, kdy byl někdy až urputně kritizován a stavěn do role, že ve Slavii nemá co dělat, ačkoliv spousta jiných zasluhovala mnohem větší kritiku. Ten vztah si však vybudoval i přes některé fotbalové deficity svou nesmírnou urputností, vůli, pokorou a touhou se ve Slavii prosadit a porvat se s ní o všechno za jakýchkoliv okolností. Míra jeho oblíbenosti dokazuje, že touto zvláštní aurou okouzlil nejen mne, ale spousty dalších a potvrzuje staré dobré: ne všechno zlato třpytívá se. Mick nemusí nikomu nic dokazovat. Prosadit se v cizí zemi, největším klubu, vydržet v něm tolik let a získat tolik trofejí není samo sebou a zaslouží zápis do kroniky. Mick je přesně typem hráče, které si ve Slavii přeji a to zejména z pohledu základních myšlenek, proč od malička fandím našemu klubu. Odvaha, píle, pracovitost, poctivost....Micku díky za vše, přeji ti to nejlepší v další kariéře a životě a zůstaneš navždy v mém srdci a na mém červenobílém dresu!

  17. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    záplata     před měsícem 15.07.2024 16:51 |  
    11 0

    Kartičku s tvým podpisem uchovávám jak panna milostný dopis.

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      looko     před měsícem 15.07.2024 20:30 |  
      3 0

      Já ji věnoval synovcovi.....jeho otec sparťan až za hrob.....a když vidíš , jak je kartička Micka hrdě vystavena......k nezaplacení ....díky Micku.

  18. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    buran     před měsícem 15.07.2024 17:04 |  
    21 0

    Co dodat??? Celý stadion burácí Mick van Buren,Mick van Buren !!!! Tím je řečeno vše !!! Ať se daří, fakt mi budeš chybět chlape!!!

    • Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

      záplata     před měsícem 15.07.2024 17:10 |  
      12 0

      Přesně jak řekl, od první minuty co vlezl na hřiště byl náš. A nikdo to neumí racionálně vysvětlit.

  19. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    martyni (přítel SN)     před měsícem 15.07.2024 17:10 |  
    10 1

    Díky, Micku, bylo to skvělý vidět tě v červenobílem dresu, nikdy si nic nevypustil a byla to s tebou zábava! A fotbal má bavit! Ať se daří!

  20. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    jenusp     před měsícem 15.07.2024 17:40 |  
    14 0

    moc díky Micku, poslední z původní sestavy? možná ještě Bóřa. I když nebyl vždy technicky excelentní, vždycky makal, proto ho mají Slavisti rádi!

  21. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Komix     před měsícem 15.07.2024 18:10 |  
    10 0

    Díky, Micku, nezpomeneme. Jsem rád, že jdeš rozdávat radost (a možná někdy i trochu nervy:))) do dalšího červenobílého klubu!

  22. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    o5aradecek     před měsícem 15.07.2024 18:20 |  
    22 0

    Osm let je kus života a podstatná část fotbalové kariéry. Mick je tady odmakal a nikdy nic nevypustil, na hřiště vždy přinesl energii. Navíc to byl naprostý profesionál (viz. jeho čeština). Bude mi chybět, ale je čas jít dál, pro Slavii i pro něho.

    V jeho případě, stejně, jako u Simona Deliho, věřím tomu, že má Slavii opravdu pod kůží. Díky za vše, Micku!

  23. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    lassiter     před měsícem 15.07.2024 18:48 |  
    11 0

    Micka mám moc rád, paradoxně nejsilnější zážitek s ním mám spojený s přátelákem s Nice.

  24. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    A.Lima     před měsícem 15.07.2024 19:28 |  
    18 0

    Hodně štěstí v tvém dalším působišti Micku. Vždy bylo krásně vidět, že se rveš za náš klub!! Děkuji

  25. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    obiwan     před měsícem 15.07.2024 20:00 |  
    25 0

    Asi byl čas se rozejít...ale toho kluka mám v srdci, skromnej, pracovitej, nezatrpkl, ani když jsme s ním posunovali z hostování na hostování...a smekám před jeho češtinou:-). No a gól Seville? Kdo z Vás to má?

  26. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Leksel     před měsícem 15.07.2024 20:45 |  
    17 0

    Odchází buldok, kterej neuhejbá. Micku, za Tvoje odhodláni a chuť se rvát v tom krásným červenobílým dresu, kterej znáš jen v jiným rozložení i z holandský ligy, Ti ze srdce děkuju a v novým angažmá v Cracovii Ti přeju hlavně zdraví a úspěšnou adaptaci v týmu. Good luck and succes!

  27. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    coogee     před měsícem 15.07.2024 20:55 |  
    19 0

    Micku, díky za zěch osm let v červenobílém, u Tebe jsem měl pocit, že ses opravdu stal Slávistou, ať se Ti daří!

  28. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Bicanovský7     před měsícem 16.07.2024 00:07 |  
    6 0

    Mick byl mým velkým oblíbencem- na jeho gol proti Seville nikdy nezapomenu!!! Patří mu DÍK!!! :)

    https://www.eurofotbal.cz/clanky/van-buren-po-osmi-letech-opustil-slavii-a-prestoupil-do-cracovie-705373/

    Pro mě je navždy pravověrným SLÁVISTOU!!!

    /I v Polsku zůstává v červeno-bílém= ať se mu daří atd. /


    Komentář byl uživatelem upraven (16.07.2024 00:10) . Zobrazit původní komentář

  29. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Ajvn     před měsícem 16.07.2024 01:35 |  
    4 0

    Díky Míčku!

  30. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    knl66 (přítel SN)     před měsícem 16.07.2024 04:40 |  
    3 1

    Martin van Buren = osmý prezident Spojených států amerických. Kdoví, jestli ten "náš" Mick není jeho nějakým vzdáleným příbuzným :)
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Martin_Van_Buren
    https://www.whitehouse.gov/about-the-white-house/presidents/martin-van-buren/


    Komentář byl uživatelem upraven (16.07.2024 06:51) . Zobrazit původní komentář

  31. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    slavanda     před měsícem 16.07.2024 07:31 |  
    7 0

    Díky Buráku, ať se Ti daří na všech frontách!

  32. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    žbl68     před měsícem 16.07.2024 10:08 |  
    6 0

    velíké díky za vše a ať se daří :-)

  33. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Slavistat     před měsícem 16.07.2024 16:49 |  
    4 0

    No jo, už jsme tak nějak byli zvyklí, že tu je. Byl tu fakt dlouho, Měl svoje nedostatky, ale taky klady a to poctivost, zodpovědnost a nic nevypustil, a tím mi byl sympatický. Vyrovnávací gól Seville bude jeho památka ve Slávii. Teď už se kvalita přes něj převalila a přestup je správné řešení. Ať se mu v Polsku daří.

  34. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    Gigish     před měsícem 16.07.2024 18:13 |  
    8 0

    Slávistický Micku, díky za krásné a radostné zážitky, kterými jsem se od Tebe bavil.
    Ať se Ti daří a hodně štěstí, pane SLÁVISTO !

  35. Re: Mick van Buren odchází ze Slavie

    vojta66     před měsícem 17.07.2024 12:46 |  
    4 0

    Nezapomenu na něj. Můj oblíbenec. Přeju vše nej.

  36. Mick van Buren odchází......

    Myšák     před měsícem 17.07.2024 13:41 |  
    5 0

    Proč mám v očích slzy? Promiňte, p.....ý stáří, díky Micku!