Hráči Slavie

Marek Icha přestupuje do Liberce

Marek Icha po dvou sezónách strávených na hostování v Pardubicích přestupuje do Liberce.

Marek Icha přišel do Slavie z Táborska v lednu 2022, média tehdy spekulovala o přestupní částce nižší než tři miliony Kč. Klub jej obratem poslal na hostování do Vlašimi. Icha odehrál všech 14 jarních zápasů a Vlašim s ním dosáhla na druhé místo tabulky a hrála baráž o postup do nejvyšší soutěže. V prvním zápase Vlašim však podlehla Teplicím 0:3 a v odvetě jen remizovala 2:2, zůstala tak v druhé lize. Icha však zaujal, v létě absolvoval přípravu se Slavií a v úvodu sezóny naskočil v sešívaném dresu do tří ligových zápasů. Ve své ligové premiéře nastoupil dokonce v základní sestavě Slavie proti Zlínu a hned po deseti minutách skóroval, když si našel Ševčíkův roh a hlavou poslal míč do sítě. V zápase pak stihl ještě asistenci na gól Davida Juráska. Asistenci také zvládl o dva týdny později při domácí výhře nad Pardubicemi 7:0, při které odehrál poslední půlhodinu. Poslední start za Slavii absolvoval v dalším kole při výhře 4:0 v Brně. Pak končilo přestupní období a v jeho závěru se Icha přesunul na hostování do Pardubic.

V Pardubicích se hned zařadil do základní sestavy a během dvou sezón odehrál 50 ligových zápasů, ve kterých si připsal tři branky a dvě asistence. Postupem času si vytvořil i silnou pozici v reprezentaci do 21 let, za kterou odehrál celý březnový kvalifikační zápas proti Islandu, který reprezentace zvítězila 4:1. Když v létě Liberec pod novým majitelem Kaniou angažoval pardubického trenéra Kováče, ten si jako první posilu vybral hráče, na kterém v Pardubicích stavěl hru, Marka Ichu. Toho Slavia po dvou a půl letech dobře zhodnocuje, protože nyní se přestupní částka má pohybovat nad desíti miliony Kč. Slavia má navíc předkupní právo při jeho dalším přestupu.

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

    JS (přítel SN)     před měsícem 11.06.2024 20:06 |  
    9 3

    Vzorový byznys. Za mě dobře.

    • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

      žbl68     před měsícem 11.06.2024 20:43 |  
      4 2

      dobře a čas to ukáže až ho bude Slavie vykupovat zpět

    • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

      cunak     před měsícem 12.06.2024 09:20 |  
      4 8

      Kdybychom byli komerční firma, je to vzorový byznys. Pokud chceme být sportovní klub, je to provar.

      • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

        Ragnarok     před měsícem 16.06.2024 07:07 |  
        2 1

        Ani tak by to nebyl vzorový byznys. Náklady na příchod, náklady na plat (vůbec za nás nehrál, tak je třeba je počítat) a vyjde z toho skoro 0.

  2. Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

    fajtik     před měsícem 12.06.2024 07:29 |  
    0 0

    Měl bych zde dotaz na někoho, kdo tomu opravdu rozumí a ví jak to funguje. Jde mi o princip onoho zpětného odkupu. Chápu to správně tak, že pokud na hráče se zpětným odkupem přijde nějaká nabídka, tak jeho klub o ní musí informovat původní klub s tím, že ten může nabídku dorovnat a hráče si vzít zpět?
    Pak bych měl ovšem další podotázky.
    1. Co když nový zájemce po té nabídku zvýší? Musí se o tom opět informovat původní klub a má opět právo nabídku dorovnat? A tak pořád dokola až se to jednomu z klubů bude zdát příliš?
    2. Co když hráč na kterého je nabídka a tu dorovná původní klub, do toho klubu zpět jít nechce? Tím se zpětný odkup ruší a hráč může jít jinam?

    Děkuji za objasnění, pokud někdo ví.

    • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

      DF007     před měsícem 12.06.2024 07:52 |  
      1 0

      Odpovím jen na druhou část. Přestupy ve fotbale jsou trojstrannou dohodou. Tedy, pokud se hráč odmítne vrátit, pak má klub s předkupním právem smůlu.
      K té první části, tam mám jen domněnku, že klub posílá na vědomí finální nabídku a klub s předkupním právem ji buď dorovná nebo nechá ležet. Žádné další licitování není možné.

    • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

      Dennis     před měsícem 12.06.2024 08:32 |  
      5 0

      Myslím, že mícháš dvě věci dohromady.

      Předkupní právo znamená, že když na hráče přijde nabídka, máme možnost nabídku dorovnat na stejnou částku a současný klub hráče s námi musí jednat, tj. neměli by hráče prodat bez našeho vědomí. To jsme si nejspíš domluvili u Riga, hodně lidí to tu kritizovalo jako chybné řešení, teď jsme to domluvili u Ichy a lidi to tu kvitují. Moc nerozumím proč. Předkupní právo nám podle mě nijak silnou pozici nedává. Když za rok přijde nějaký zahraniční klub, že Ichu hrozně chce a nabídne za něj 60 milionů, tak to můžeme dorovnat, ale je to dost balík. Viz případ Rigo. Plus ještě pak je otázka, jestli ten hráč k nám vůbec bude chtít. Nemusí.

      Na rozdíl od toho zpětný odkup chápu jako sjednanou možnost si daného hráče za předem domluvený obnos koupit zpět. Tzn. že my hráče někam pustíme levně, ale dojednáme si možnost koupit ho např. za 15 milionů zpět. Takto jsme to často dělali u některých hráčů, např. u Valenty, když šel do Budějovic. Klubu (rozuměj Slavii) to dává mnohem silnější pozici než předkupní právo, ale pochopitelně to asi je obtížnější vyjednat s druhým klubem, protože ten defacto ztrácí možnost na tom hráči nějak výrazně vydělat (leda bychom my nechtěli uplatnit zpětný odkup a někdo ho chtěl draze koupit, což není moc pravděpodobná situace...).

      • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

        Radek097 (přítel SN)     před měsícem 12.06.2024 08:48 |  
        5 0

        Ani u zpětného odkupu nemusí chtít jít hráč k nám a neuděláš s tím nic.
        Když to co nejvíc zjednoduším, tak u zpětného odkupu známe maximální částku, za kterou hráče můžeme pořídit, ale u předkupního práva žádný strop neexistuje.
        Ale u zpětného odkupu máš tu výhodu, že můžeš hráče levně obratem prodat viz sparta a Gabriel. Prodali ho do HK, pak se ozval Midtjylland, tak ho sparta koupila za jednotky miliónů Kč zpět a za desetinásobek střelila do Dánska.

        • Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

          Dennis     před měsícem 12.06.2024 16:19 |  
          0 0

          Jojo, máš pravdu, díky za doplnění. Každopádně pro nás vždycky lepší zpětný odkup, ale chápu, že ostatní kluby na to ne vždy chtějí přistoupit...

  3. Re: Marek Icha přestupuje do Liberce

    Kukič     před měsícem 14.06.2024 01:30 |  
    1 9

    Majtrštyk - Icha je slabý a za ty peníze je to neuvěřitelné, že ho prodali.