Fortuna liga

Slavia - Baník Ostrava 5:0

Slavia nadělila Baníku v Edenu bůra, brankově se prosadili dvakrát Chytil a jednou Schranz, Jurečka a Jurásek.

Trenér Trpišovský opět nechal jen na lavičce Davida Zimu, v obraně hráli podobně jako v Hradci Králové Holeš, Ogbu a Vlček. Také od zálohy výše zůstala téměř stejná sestava jako v Hradci Králové, jedinou změnou bylo nahrazení Zmrzlého Bořilem. Hostům chyběl Ewerton, který tam hostuje právě ze Slavie, jen na lavičce zůstali například Buchta a Rigo, kteří Slavii vstřelili branky v posledním vzájemném zápase v prosinci. V brance Baníku zůstal odchovanec Slavie Jakub Markovič. Slavia začala zápas dobře, už v první minutě hlavičkoval po dobrém centru do vápna Chytil mimo. V další nadějné akci si Douděra ukopl míč při průniku do vápna až do autu a z výborné pozice nebylo nic. O další dvě minuty později hlavičkoval Bořil, ani on bránu netrefil. Střely Chytila a Provoda v sedmé a osmé minutě byly zablokovány, slávisté však vypadali svěže a tlačili se do vápna soupeře. Minuty ubíhaly a akce Slavie neustále končily buď nepřesnými centry nebo zablokovanými střelami. Hráči Baníku se na polovinu Slavie dostávaly jen sporadicky. Radost na tribunách přinesla 25. minuta zápasu, kdy centr zprava prošel do vápna, kde jej zakončil do brány Lukáš Provod. Branka ovšem neplatila, VAR našel při akci ofsajd. O tři minuty později už branka nemohla být zpochybněna, Bořilova zpětná nahrávka našla nabíhajícího Schranze, jeho pumelici ještě Markovič neskutečným zákrokem vyrazil před sebe, za volným míčem se ale nejdřív prodral znovu Schranz a nekompromisní hlavičkou poslal Slavii do vedení - 1:0! Na druhé straně se k prvnímu střeleckému pokusu Baníku dostal Kubala, Staněk jeho pokus nad bránu kontroloval. Ve 34. minutě si na Schranzův centr naběhl Douděra, hlavou bránu netrefil. Nesmyslný faul Ogbua se pokusil potrestat střelou z přímého kopu Kubala, naštěstí se mu to nepovedlo, protože trefil jen zeď. Tutovku hostů pak spálil Rusnák, když zblízka hlavou na zadní tyči netrefil bránu. Do poločasu už slávisté soupeře do žádné šance nepustili a šli tak do kabin za nejtěsnějšího vedení 1:0.

Do druhé půle nahradil Lukáše Provoda Václav Jurečka. A hned po čtyřech minutách se Slavia radovala podruhé. Odvrácený míč po rohovém kopu si za vápnem našel Douděru, vystřelil a jeho pokus duchapřítomně tečoval patičkou Mojmír Chytil do protipohybu Markoviče - 2:0! Za další dvě minuty hry Tanko ošklivě došlápl na nohu bránícímu Holešovi, sudí Szikszay nejdřív ani nepískal faul, když viděl, že Holeš se svíjí ve velkých bolestech, tak hru přerušil, šel se podívat na video a Tanka vyloučil. Netrvalo to dlouho a Eden se radoval potřetí. Schranz se prokličkoval do vápna, narazil si s Chytilem, v nouzi před Markovičem poslal míč patičkou do strany, skluzující Blažek na míč nedosáhl a Jurečka měl velmi lehkou práci doklepnout míč z metru do odkryté branky - 3:0. Baník se přirozeně úplně sesypal a brzy inkasoval počtvrté. Míč si zase sebral na hranici vápna Schranz, uvolnil se ve vápně a centrem našel úplně volného Chytila - 4:0. Václav Jurečka v další tutovce sám před Markovičem selhal, branka by ale stejně neplatila, protože asistent mával dodatečně ofsajd. V 65. minutě byl v další vyložené šanci Bořil, trefil ale jen brankáře Markoviče, který míč lapil do náruče. Na druhé straně se k ojedinělé střele dostal Šín, branku se mu trefit nepodařilo. Na závěr zápasu se dostali do hry Zima, Tijani a Jurásek. Právě Tijani se pak zapojil do kombinace, po které Jurečka našel ve vápně úplně volného Juráska, který se mohl dlouze rozmyslet, kam míč umístit, aby na něj Markovič nedosáhl - 5:0. Posledních deset minut přišel odehrát ve středu zálohy Tecl místo Ševčíka. Další tutovku pak spálil Tijani, který trefil jen dobíhajícího obránce. Závěr se odehrál v poklidu, Staněk ještě zneškodnil jednu nebezpečnou šanci hostů. Slavia svého soupeře deklasovala výsledkem 5:0.

Pavel Hapal okomentoval zápas takto: "Myslím, že první půle z naší strany byla velmi slušná, byli jsme vyrovnaným soupeřem Slavii. Tento zápas rozhodly tři situace, měli jsme vstřelit gól na 1:1 ve 43. minutě, po změně stran šťastný gól Slavie na 2:0 a následně červená karta. Gratuluji Slavii k vítězství, my se musíme poučit a nachystat se na domácí zápas. Já jsem situaci u červené karty Tanka ještě neviděl. Naštvaný jsem, protože ho potřebujeme na další zápasy a on nám vypadne. Nevím, jestli to byl úmysl nebo jen shoda okolností. Tanko nemá takovou formu, jakou jsme si představovali, i rychlostně nevypadá tak dobře. Dnes odehrál mimo tu červenou kartu spíš průměrný zápas. Myslím, že Slavia byla v úvodu nebezpečná po své levé straně proti naší pravé. Nechci hodnotit, jestli hrála lépe levá nebo pravá strana. Ivana Schranze velmi dobře znám ze slovenské reprezentace. I po červené kartě jsme se snažili tlačit dopředu. Jsem velmi spokojený se Samem Grygarem, jsou tam i pozitiva, ale pět gólů je hodně. Dnes jsme šetřili hráče ohrožené žlutými kartami, proto jsme se rozhodli pro tuto sestavu. Je to na mém rozhodnutí. Jsem rád, že kromě Tanka budeme mít na další zápas všechny hráče k dispozici. Za poslední dobu jsme hráli ve čtyřce vzadu, teď několikrát ve trojce vzadu, ale inkasované branky nejsou vinou jen obránců, nedostupujeme správně hráče z druhé vlny. Takács ještě není úplně top, jsem rád, že jsem mu mohl dát nějaké minuty. Je plnohodnotně v procesu, má za sebou vážnou operaci."

Jindřich Trpišovský řekl na pozápasové tiskové konferenci: "Zápas splnil parametry velkého zápasu. Soupeř byl velmi dobře připravený, potvrdil, že se v této sezóně hodně zlepšil. V prvním poločase to ukázal, byl to náročný zápas nahoru dolů, ve velké intenzitě po běžecké a soubojové stránce. Výsledek vypadá jednoznačně, ale je za ním hodně práce a úsilí. Nám se podařilo být produktivní, dát góly, rychle přistupovat k soupeři a být agresivní. Jsme rádi za výsledek, za hru i atmosféru. Musím vyzdvihnout parádně připravený trávník. Každý hráč je důležitý, Ivan Schranz má důležitou typologii, kterou jinak v kádru moc nemáme. Vykazuje emoční stabilitu, dobře pracuje s prostorem, jsme rádi, že je zdravý a zpět. Takové hráče potřebujeme, při prvním gólu jak šel do té situace, to nám někdy chybělo. Někdo ten tým musí strhnout takovou akcí. Už před zákrokem Tanka jsme Holeše chtěli střídat, protože měl tři žluté karty. Rozhodčí nejprve nedal ani žlutou, strach jsem měl velký. Tomáš je další velmi důležitý dílek skládačky našeho týmu. Naštěstí to nevypadá vážně, ale pojede ještě na vyšetření. Obránci to mají u nás složité, Tomáš odehrál jak dnes tak v Hradci skvělý zápas. Poslední dva zápasy jsme hráli v jiném rozestavení než dříve. V Hradci to pro nás nebyl jednoduchý zápas, kluci to zvládli až na posledních patnáct minut velmi dobře. Proto jsme sestavu neměnili, jen se nám uzdravil Bóřa. Pokud hráči odvedou, co mají, není důvod dělat změny. Konec soutěže je něco trochu jiného než během sezóny. Potřebujeme vyhrát pět z pěti zápasů, to zvládají hlavou a zkušenostmi jen někteří hráči. Máme trošku strach, aby nám trenér hokejového nároďáku ještě nedonominoval Mojmu Chytila, na tréninku mu říkáme Voženílek. Myslím, že to je v rozpoložení týmu, že tam dnes bylo více patiček. Když jste hlavou a emočně nahoře, tak si hráči dovolí i takové věci, které si třeba jindy nedovolí. Tohle jsou specifické zápasy, dnes se hrál jeden díl. Nemůžeme koukat moc dopředu, za týden přijde další díl. Potřebovali jsme dnes potvrdit některé věci z Hradce, ale za týden to bude zase úplně jiný zápas. Výsledek Sparty na Slovácku naši strategii nijak neovlivní. Máme týden na přípravu na zápas. Mentalitu hokejového Třince bych si určitě do Slavie rád vzal. Sice jsme čtyři derby nevyhráli, ale prohráli jsme jen jedno ze šesti, pohárové bylo po 90 minutách remízové. Jsou to vyrovnané zápasy, týmy jsou vyrovnané. Nesmíme dělat fauly, penalty, nedávat si vlastní góly. Zítra jedu do Teplic podívat se na naše kluky na hostování. Musíme se dívat na sebe, na vlastní výkony a být úspěšní. Věřím, že když budeme hrát tak jako dnes, tak nás to odmění. Když o něco hrajete, tak ztráty soupeřů jsou příjemné, ale chci se dívat na nás, aby byly naše výkony emočně stabilnější."

1. - Sobota 04. 05. 2024 18:00

Fortuna liga - nadstavba, 2023/2024
5 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

Komentáře (413)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé