Chance liga

Slavia - Plzeň 2:1

Také podruhé na jaře porazila Slavia v Edenu Plzeň výsledkem 2:1. Obě branky vstřelil Václav Jurečka.

Trenér Trpišovský se vrátil k rozestavení 4-2-3-1, ve kterém se ve středu zálohy postavili vedle sebe Ševčík s Oscarem a před ně Zafeiris. Na pravém křídle nastoupil v základní sestavě Matěj Jurásek a na hrotu útoku Václav Jurečka. Před výkopem oslavila Tribuna Sever 15 let v Edenu povedeným choreem a mohlo se začít. Hosté začali velmi aktivním pressingem, který vytahovali až ke Kolářově bráně. O první střelu se pokusil v páté minutě Zafeiris, tu ještě zablokoval Jemelka. Jen o pár vteřin později se z faulu vymanil Matěj Jurásek a jeho střela zpoza vápna už na brankáře Tvrdoně prošla, ten s ní ale neměl problémy. O minutu později už se Slavia radovala, po levé straně utekl David Jurásek, uvolnil Schranze, ten ještě krásně našel Jurečku a útočník Slavie zavěsil nekompromisně pod břevno - 1:0! Ve 12. minutě dostal přihrávku za obranu znovu Jurečka, bránu ale minul a branka by stejně neplatila pro ofsajd. Ve 14. minutě dostal míč za obranu Matěj Jurásek, hrudí si ho zpracoval ale příliš daleko, u míče byl dříve Tvrdoň, Jurásek se přesto snažil zakončit, trefil ovšem Tvrdoně a to tak nešťastně, že Tvrdoň musel střídat, nahradil jej Staněk. Matěj Jurásek dostal žlutou kartu a kupodivu ani VAR toto rozhodnutí nezměnil. Brzy po restartu hry vybojovala Plzeň rohový kop, ten ale zakončil Hejda hlavičkou daleko mimo. Ve 23. minutě se hosté dostali do své první velké šance, když Ševčík při rozehrávce ztratil míč, rychlý brejk zakončil Květ střelou vedle brány. Tempo zápasu pak opadlo, slávisté sice kombinovali, ale daleko od brány soupeře. Hru pak přerušila situace po dlouhém autu Plzně, kdy dostal ve shluku těl ránu do hlavy Hejda, musel být odnesen na nosítkách a také on musel střídat. Do hry šel Havel. V 36. minutě pronikal do šance Matěj Jurásek, jeho pokus byl zablokován na roh. Z něj centroval Ševčík, nejvýše se vyšrouboval Ogbu, ale hlavičku poslal jen doprostřed brány, kde s ní Staněk neměl problém. Ve 45. minutě se ještě do zakončení dostal Schranz, kterého výborně vychytal Staněk. V nastaveném čase se ještě po centru Matěje Juráska rybičkou natahoval Oscar, na míč však nedosáhl. Slavia tak vedla v poločase 1:0.

Druhý poločas načal Holeš střelou z 30 metrů vysoko nad bránu. Když už šli jednou slávisté do rychlejší akce směrem vpřed, Ševčík místo střely ještě našel ve vápně Schraze, ten se probíjel podél brankové čáry, ale akce skončila jen rohovým kopem. Na druhé straně hlavičkoval Durosinmi nad bránu. O tři minuty později se po několika odrazech dostal míč za obranu Slavie k Durosinmimu, ten si odstrčil Oscara a sám před Kolářem se nemýlil - 1:1. VAR pak ještě dlouze zkoumal možný ofsajd, faul na Oscara ale nikoliv. Branka platila a Slavia ještě před rozehráním vystřídala Ševčíka s Matějem Juráskem za Lingra s van Burenem. Další šanci si však vytvořili hosté, Havel střílel z rohu vápna technicky, ale poměrně výrazně mimo. Až poté zahrávala Slavia standardní situaci u rohového praporku, odvrácený míč šel proti noze Douděrovi, ten tentokrát bránu přestřelil. Chvíli nato předvedla Slavia skvělou akci, Ogbu se vymanil z napadání soupeřů, krásně rozdal do strany Lingrovi, ten přesně našel na zadní tyči Jurečku, který však ani na dvakrát nedokázal překonat Staňka! Pak zase Douděra, Zafeiris a van Buren připravili velkou šanci Lingrovi, ten ale ani nedokázal vystřelit. Uběhla jen minuta a po průniku Davida Juráska střílel Douděra jen do náruče Staňka. V 69. minutě tvrdě odebral Mosquerovi míč Douděra, následně nejprve Schranz nedokázal projít přes postavenou obranu na hranici vápna, hosté však váhali, co se získaným míčem, Jurečka jim ho vypíchl, předal Oscarovi, ten mu jej do vápna vrátil a Jurečka spektakulární střelou o tyč vrátil vedení na stranu Slavie - 2:1. Červenobílí však brzy nato přišli o Igoha Ogbua, který začal mít problém s tříslem a musel střídat. Do hry šel Ousou a s ním také Tecl místo Douděry. Pak byla hodně rozháraná pasáž hry, kdy hráči volili suboptimální řešení, vyústila však v šanci van Burena, který ve vápně nedokázal vystřelit. Davidu Juráskovi o chvíli později se to povedlo, vytloukl jen blok bránícího hráče a byl z toho roh. Jurečka se Schranzem pak připravili míč do vápna Lingrovi, ani on ale v nadějné pozici vystřelit nedokázal. Poté, co obrana zablokovala pokus soupeře, našel Lingr Tecla, ten místo střely ještě chtěl najít Jurečku, Staněk ale míč sebral. David Jurásek připravil palebnou pozici pro van Burena, ten tvrdou střelou trefil jen jednoho z obránců. Na druhé straně ještě musel Kolář kontrolovat tečovanou střelu soupeře. Hosté i v nastaveném čase chtěli vyrovnat, střílený centr Havla jen proletěl vápnem, nikdo na něj nedosáhl. Slavia se zatáhla a nechala prudce z 25 metrů vystřelit Kašu, Kolář výborně míč ztlumil. Další velkou šanci zastavil Ousou a po něm ještě David Jurásek. Poslední roh, na který přiběhl do vápna Slavie i Staněk, také k ničemu nevedl, Slavia tak zvítězila 2:1.

Trenér hostů Michal Bílek řekl k zápasu: "Myslím, že to dnes bylo lepší utkání než náš poslední zápas tady. Dobře jsme dnes bránili, dobře jsme k soupeři přistupovali, nenechali jsme ho vytvářet šance. V závěru zápasu jsme byli i nebezpeční. Je škoda, že jsme to nedotáhli do remízy. Utkání se pro nás nevyvíjelo dobře, přišli jsme o Tvrdoně po nesmyslném zákroku Juráska. To mě hodně mrzí. Pak jsme přišli ještě o Hejdu a museli jsme dvakrát střídat v první půli. Věděli jsme, že v druhé půli budeme mít jen jedno okno pro střídání, to jsme natahovali tak daleko, jak to jen šlo. U Hejdy nevím, jak to s ním bude, teď je otřesený. U Tvrdoně je zranění samozřejmě na delší dobu. Když hraju na Slavii, motivace je velká bez ohledu na situaci Sparty. Mrzí mě, že jsme tu remízu dnes nevyválčili. Uplatnění opce na Durosinmiho je pro Plzeň skvělá zpráva. Dává branky, je produktivní, je platný i v mezihře, je dobře vybavený rychlostně. Před druhou brankou ztratil míč Mosquera, ale pak tam byla ještě jedna zbytečná ztráta před vlastním vápnem."

Jindřich Trpišovský viděl utkání takto: "Nám se podařilo dobře vstoupit do zápasu, dali jsme gól po krásné akci. Potom jsme se dál snažili dostat do plné obrany, což se dařilo někdy víc a někdy méně. Něco jsme prováhali nebo neproměnili, pak jsme ztratili míč v přechodové fázi a Plzeň měla brejk. V druhé půli byl zápas rozháraný, my jsme dostali gól na 1:1, pak jsme zlepšili výkon a přitlačili jsme soupeře, což vyvrcholilo nádherným gólem Venci Jurečky. Plzeň měla v závěru závary, které naštěstí neskončily gólem. Předvedli jsme fotbalový, ale někdy až příliš pomalý výkon. Konec zápasu jsme měli dohrát lépe, z brejkových situací jsme toho měli vytěžit více. Hráči zápas Sparty sledovali, znali jsme ten průběh. My jsme se snažili na tým apelovat, aby náš výkon byl profesionální a abychom zápas zvládli bez ohledu na situaci v tabulce. Chtěli jsme divákům ukázat dobrý výkon. Venca je teď tahoun týmu, jsem s ním maximálně spokojený. Jeho výkonnost je skvělá, i bez gólů je pro tým přínosný. Aktuálně je v perfektním rozpoložení, dává krásné góly, má dobrý pohyb, ukazuje herní aktivitu, zapojuje se do akcí. Když máme míč, je nebezpečný, když nemáme míč, je zodpovědný. Durosinmi je zajímavý typ hráče, sledovali jsme ho už v Karviné v dorostu, první jeho dobrý zápas byl v dorostenecké lize na Spartě. Sledovali jsme jej celou dobu, nakonec to skončilo tak, jak to skončilo. Je to hráč, který má velkou budoucnost před sebou. Ogbu má problém s přitahovačem, zlobí ho to dlouhodobě. Je pro nás velmi důležitý v soubojích, při standardkách. Nechtěli jsme riskovat, že by došlo k vážnějšímu zranění."

33. - Sobota 20. 05. 2023 18:00

Fortuna liga - nadstavba, 2022/2023
2 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

6. Václav Jurečka
69. Václav Jurečka

FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

Komentáře (377)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé