Chance liga

Bohemians - Slavia 1:4

Fotbalisté SKS nastoupili v sousedním Ďolíčku k tradičnímu Vršovickému derby. Přestože šli domácí do vedení hned z první akce zápasu, tři body se stěhují do Edenu po výhře 4:1. Peter Olayinka se blýskl bilancí 2+1, Václav Jurečka za stavu 1:1 proměnil penaltu, na 3:1 zvyšoval Ondřej Lingr. 

Trenér Trpišovský nasadil sestavu, která vykrystalizovala v průběhu posledních zápasů, pouze pohárového střelce Lingra nahradil Stanislav Tecl. Domácí poslali do hry sestavu v rozložení 3-4-3, ve středové záloze vedle sebe nastupují bývalí hráči červenobílých Martin Dostál a Ondřej Petrák. 

Zápas nemohl pro červenobílé začít hůře. Už v první minutě slávistická obrana nedokázala odehrát balón do bezpečí a Květ ranou z voleje zpoza vápna otevřel skóre - 1:0. Ovšem hned po rozehrání se trefili i Slávisté: Masopustův přetažený centr vrátil před branku z druhé strany Jurásek a Olayinka špičkou kopačky nadzvedl balón nad Bačkovského - 1:1. Zápas nahoru - dolů pokračoval. V osmé minutě nejprve na jedné straně pádil směrem na branku hostí Drchal, jeho přihrávku pod sebe odklidil Ousou, následoval dlouhý pas na Tecla, ten parádním centrem našel Olayinku a toho vychytal Bačkovský, který ráně nastavil obličej a byl posléze s krvavým zraněním ošetřován. o deset minut později po faulu na Tecla centroval Jurásek a Olayinkově hlavičce cca z prostoru penalty moc nechybělo, balón proletěl okolo levé tyče domácí branky. Vzápětí na druhé straně po souboji s Masopustem spadl Drchal, z trestného kopu Květa však nehrozilo nebezpečí pro hosty, naopak přišel protiútok, po kterém si Olayinka doběhl relativně ztracený míč, jeho centr obrana odvrátila k Hromadovi, leč ten svou střelou nenavázal na velké derby z minulého týdne, balón šel vedle. Ve 23. minutě přišel souboj ve vápně hostí a dlouho se zkoumalo video, sudí se nakonec šel podívat a trval na svém - po souboji Hromady s Prekopem nařídil odkop od branky. Slávisté hned rozehráli skvělou akci, Tecl vysunul Jurečku, toho v pokutovém území skřípli Krch s Křapkou a tentokrát už se pískalo. I v tomto případě videoasistent pozval hlavního rozhodčího k monitoru, ale ten i po shlédnutí záznamu opět trval na svém původním verdiktu. K penaltě se postavil faulovaný Jurečka a potvrdil pověst penaltového specialisty ranou doprostřed pod břevno - 1:2. Hra se poněkud zklidnila, domácí se museli tlačit do útoku, hosté čekali na příležitost k brejku. Ve 41. minutě se dostal ke střele Hromada, Bačkovský vyrazil. Obrana domácích měla problém i po rohu Juráska ve 43. minutě a vzápětí i po akci Tecla, který se prosadil po levé straně a našel před brankou Jurečku, jehož zakončení šlo vedle. Sudí po videohrátkách nastavil čtyři minuty. ve třetí z nich se otevřela slávistická pravá obrana, s míčem se do ní vřítil Hronek, zakončit nedokázal, ale připravil střeleckou pozici Dostálovi, jehož ránu zblokoval Ousou. Zajímavý první poločas tak skončil vedením červenobílých 2:1.  

do druhé půle nastoupili hosté beze změny, v dresu domácích Petráka nahradil další odchovanec sešívaných Kovařík. Domácí do druhé půle vlétli hodně nabuzeně a přimáčkli hosty k jejich bráně i díky sérii autových vhazování, které zahrával Hronek. Slávisty mohl vysvobodit Olayinka, který dostal parádní míč od Tecla, ale sám na hranici vápna nezvládl první dotek, míč do rukavic tak ukryl gólman Bačkovský. Na druhé straně Koláře nenachytal z úlu Drchal. Tentýž hráč se opět pokusil vykoledovat si pokutový kop, ovšem u sudího neuspěl. Tlak domácích ovšem sílil, před Kolářovu bránu lítal jeden centr za druhých, ať už z dlouhých autů, nebo rohových kopů, které skvěle zahrával střídající Kovařík. Slávistům se v této pasáži nedařilo držet míč na svých kopačkách a pouze odkopávali. Trenérský štáb hostí zareagoval střídáním, ze hry byl stažen dnes velice dobrý Tecl, který předfinálními přihrávkami připravil oba góly hostí i střelec druhé branky Jurečka, na zelený pažit vyběhli Lingr a Usor. Slavia tím tlak domácch trochu otupila. V 69.minutě hledal Masopust v pokutovém území Lingra, obrana domácích míč posunula až k Usorovi, ten branku přestřelil. přišel čas na další střídání, domácí trenér psolal do hry Hálu a Mužíka, slávisté stáhli Douděru a poslali do hry rychlíka Sora. V 76. minutě slávisté zvádli odvrátit další Hronkův aut a rozjeli smrtící brejk, balónu se chopil Olayinka, vyvezl jej do otevřené obrany, jejíž střed neměl šanci vrátit se z vápna hostů po předchozí standradní situaci a předložil jej Lingrovi, Bačkovský si na míč sáhl, ale mimo tyče jej dostat nedokázal - 1:3. za tři minuty přišel další dokonale zvládnutý brejk, Usor si počkal na rozeběhnutého Masopusta, jeho přízemní přihrávku Lingr patičkou suměrnit nedokázal, ale Olayinka byl na správném místě a zasunul míč do prázdné - 1:4 . Vzápětí podobně uklízel míč Lingr, ale sudí odhalili těsný ofsajd nahrávajícího Sora. V 85. minutě lavička červenobílých vyměnila střed zálohy, na místo Oscara s Hromadou vyběhli Tiéhi a Kričfaluši. I v dresu domácích došlo ke dvěma změnám, na hřiště přišli Hůlka a Novák, ovšem Slavi už byla v pohodě. hned po rozehrání Lingr vysunul parádně Sora, jeho střela olízla pravou tyčku soupeřovy branky. Na druhé straně Tiéhi fauloval Prekopa, trestný kop Kovaříka zpod břevna vytáhl Kolář.  Domácí v samotném závěru ještě Slavii přitlačili, po rohovém kopu pálil z dobré pozice Krch, ovšem našel pouze Kolářovu náruč. Tím byl zápas ukončen, Slavia si připsala další tři body do tabulky.

Trenér Bohemians 1905 Jaroslav Veselý: Škoda, že jsme nepodpořili ten dobrý vstup do utkání. Myslím si že rozhodnutí VAR nevstupují do zápasu citlivě a všechno jim trvá moc dlouho. Utkání mělo vynikající tempo a tímhle čekáním totálně opadlo, já bych čekal, že zodpovědní lidé budou rozhodovat rychleji. Rozhodčímu jsem řekl, že to utkání zkazil. Buď měla být penalta na obou stranách, nebo žádná. Hrálo se bylo nahoru-dolů, myslím, že divákům se utkání muselo líbit. Do druhé půle jsme šli s tím, že bud dokážeme srovnat, nebo dostaneme třetí, bohužel nastala ta druhá možnost a to nás hodně srazilo. Mohli jsme být rádi, že jsme nedostali ještě pátý gól. Jsem hrdý na kluky, jak bojovali, ale některé gólové situace si naši hráči za rámeček nedají. 

Trenér SK Slavia Praha Jindřich Trpišovský: Budíček jsme dneska měli všichni o hodinu později, ani jsme nepotřebovali, aby nás budila ještě Bohemka. Roman Květ to trefil skvěle, ale náš tým na to stejně skvěle zareagoval. V podstatě jsme dneska udělali dvě chyby, z té první padl gól, tu druhou soupeř nepotrestal. Jurečka u nás proměnil svou první penaltu, věří si na ně, na Slovácku je proměňoval, tak doufáme, že v tom bude pokračovat. Teď jsme mínus čtyři tradiční střední záložníky, české reprezentanty. Oscar nám hodně pomáhá a musíme mu moc poděkovat. Podobně nám pomáhají oba střední obránci, kteří to musí táhnout bez střídání. Bohemka hrozila z dlouhých autů a já musím opět pochválit naše kluky, jak to uskákali. Bohemka dneska hrála hodně houževnatě a podala dobrý výkon, ale i přes něj jsme to dokázali zvládnout. Máme za sebou tři vítězná derby, z toho dvě venku, to je vždycky něco víc než normální zápas. 

14. - Neděle 30. 10. 2022 15:00

Fortuna liga, 2022/2023
1 - 4
1 - 2
Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905

2. Květ

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

3. Peter Olayinka
30. Václav Jurečka (pen)
76. Ondřej Lingr
79. Peter Olayinka

Komentáře (391)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé