Chance liga

Zlín - Slavia 0:1

Slavia zahájila novou ligovou sezónu podobně jako předloni ubojovanou výhrou 1:0 ve Zlíně. V základní sestavě nastoupily dvě nové posily, Srdjan Plavšič a překvapivě také Ubong Ekpai, branku vstřelil v 70. minutě Kuchta po přihrávce Oscara.

Trenér Jindřich Trpišovský musel řešit před startem sezóny složitou situaci s absencí českých reprezentantů a postupným návratem některých dalších hráčů do tréninkového procesu. Palčivá byla především otázka levého obránce, po pozitivním testu na covid-19 však už nakonec byl k zápasu připraven Oscar Dorley. Na pravém beku nastoupil Alexander Bah a před ním na křídle překvapivě Ubong Ekpai. Na levém křídle podle očekávání začal Srdjan Plavšič a další kritické pozice ve středu zálohy zaplnili Ibrahim Traoré, Nico Stanciu a Ondřej Lingr. Na stopery postavil trenér Trpišovský Kúdelu s Kačarabou. V úvodu zápasu drželi míč více domácí a slávisté se dostali na polovinu soupeře až ve třetí minutě. Vzápětí však Traoré chyboval, Kolář nepřesvědčivě vyběhl z brány a akce domácích skončila střelou Hrubého z hranice vápna, kterou Kolář musel vyrážet před sebe. Domácí byli daleko lepší, využívali chyb slávistů a získávali míče na své útočné polovině. Hrozili také ze standardních situací, po jedné z nich hlavičkoval nad Kolářovu bránu Vraštil. Slávisté kontrovali parádním pasem Stancia na Baha, dánský bek však úplně sám ve vápně příliš dlouho váhal a při pokusu o kličku přišel o míč. Ve 14. minutě našel Stanciu centrem z hloubi pole hlavu Lingra, který poslal míč těsně vedle. To už se slávisté dostali více do zápasu a hra se vyrovnala. Stanciu to v 18. minutě zkusil z přímého kopu z 30 metrů, ale Dostál neměl problém míč zkrotit. O dvě minuty později to zpoza vápna zkusil i Traoré, šibenici minul asi o metr. Ve 26. minutě slávisté chybovali v rozehrávce, Poznar hledal následně Dramého, ten naštěstí vyslal na Koláře jen slabou střelu. Zápas se dostal do klidnější fáze a nic zvláštního se nedělo, až v 31. minutě šel Ekpai do beznadějného hlavičkového souboje s Vraštilem a způsobil tím intenzivní srážku hlavami, kterou odnesli zdravotními nepříjemnostmi oba hráči. Ekpai se na hřiště vrátil brzy, Vraštil naopak byl několik minut ošetřován mimo hřiště, slávisté však krátkou přesilovku nevyužili k vytvoření žádné nebezpečné šance. V 37. minutě Bah přetáhl centr, Oscar hlavou přiťukl Stanciovi, ten se vřítil do vápna a z úhlu prudce vystřelil, míč zřejmě vyrážel Dostál, ovšem roh se nekopal. Slávisté trošku přidali, jenže když si Ekpai poradil s bránícím hráčem, střílenou přihrávku zablokoval Procházka. Vzápětí Traoré prošel do vápna, střela se mu však vůbec nepovedla a Dostál míč lehce sebral. Po dobré Oscarově přihrávce byl v ideální pozici na hranici vápna Lingr, jenže si nedokázal zpracovat míč! Přes zvýšenou aktivitu Slavie v závěru poločasu skončila první půle bez branek a trenér Trpišovský určitě měl hráčům co vytýkat, protože v ofenzivě si sešívaní nevytvořili téměř nic vyloženě nebezpečného.

Svou nespokojenost dal najevo trenér Slavie vystřídáním Ondřeje Lingra, kterého nahradil Ivan Schranz. V 51. minutě poslal krásný míč do vápna Kačaraba, Ekpai hlavičkou ještě hledal Schranze, obrana před ním stihla odvrátit na roh. V závaru po něm se slávisté neprosadili a Kúdelova následná střela byla zablokovaná. Jen o chvíli později Oscar nasprintoval, aby mu mohl Plavšič předložit míč do tutovky, to se také stalo, jenže Oscar si nechal míč trochu víc pod nohou a Dostál pak Oscarův pokus vyrazil. Po hodině hry vystřídal Ekpaie na pravém křídle van Buren. Zlínu se povedlo otupit úvodní nápor Slavie a zase se hrálo delší dobu bez šancí. Když už to vypadalo na hřišti ze slávistického pohledu dost nepěkně a domácí po několika chybách obléhali Kolářovu bránu, přišel gól Slavie. Jakmile se totiž slávisté vymanili z tlaku, odražený míč před vápnem soupeře si našel Oscar, krásně jej zpracoval a posunul do vápna Kuchtovi, ten v nelehké pozici napálil míč nechytatelně pod břevno a poslal Slavii do vedení - 0:1! O dvě minuty později střílel z úhlu Schranz a Dostál musel vyrážet na roh. Před dvojnásobným střídáním na obou stranách to zkusil ještě Stanciu z nulového úhlu, na Dostála ale nevyzrál. V závěrečných deseti minutách začal očekávaný nápor domácích, kteří slávisty zatlačili místy hluboko k vlastnímu vápnu. V 89. minutě našel Fantiš centrem Poznara a ten nikým nebráněn poslal hlavičku mimo bránu. V 91. minutě mohl zápas rozhodnout van Buren, udělal ve vápně kličku obránci, ale střelu poslal těsně mimo vzdálenější tyče. V hektickém závěru slávisté zvládli ubránit zlínský tlak a mohou se radovat z výhry 1:0.

1. kolo - Neděle 25. 07. 2021 19:00

Fortuna liga, 2021/2022
0 - 1
0 - 0
FC Zlín
FC Zlín

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

70. Jan Kuchta

Komentáře (274)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé