Chance liga

Slavia - Brno 1:1

V rámci devátého kola přijel do Edenu nováček Fortuna ligy - Zbrojovka Brno. Ačkoliv se zdálo, že tento zápas by neměl být pro ligového lídra problémem, utkání skončilo nečekanou remízou. Hosté měli šance už v první půli, ve druhé se Slavia ujala vedení po gólu Simy, jenomže jediný roh dvě minuty před koncem znamenal pohromu.

Trenér Trpišovský udělal oproti pohárovému zápasu v Nice řadu změn. Oscar se vrátil na post levého beka, Bořil se přesunul doprava. Příležitost ve středové obranné dvojici dostal vedle Kúdely Karafiát. Největší překvapení v sestavě bylo na pravé straně zálohy, kde devatenáctiletého Simu nahradil ještě mladší Jurásek, který si v minulém kole v Opavě odbyl desetiminutový debut. Post defenzivního záložníka zaujal místo Holeše Traoré, po bok Stanciua se po výborné výkonu v Nice postavil Lingr, doleva šel Provod a na hrot Musa.

 Slavia začala náporem, který mohl zmrazit Fousek ve čtvrté minutě. Po trestném kopu zleva obrana hostí odvrátila na půlku, tam propadl Oscar a Fousek pelášil sám na Koláře, navedl si balón do středu, ale z vyložené pozice napálil tyč. Brněnské tento vývoj povzbudil. Růsek si seběhl po pravém křídle, jeho centr jenom o kousek nenašel nabíhajícího Přichystala. Slavia odpověděla centrem Oscara a nepřesnou hlavičkou Musy. Vzápětí Juráskovu přihrávku doběhl Musa, hledal ve vápně Bořila, jehož střelu obrana srazila, což rozhodčí nepostřehl, takže se rozehrávalo od branky. Na rohové kopy došlo až po desáté minutě, ten první ohrožení branky nepřinesl, druhý kroutil Stanciu přímo do brány a gólman musel vyrážet. Flodr v brance Zbrojovky se činil i v patnácté minutě, když sebral Provodův centr těsně před Bořilem. Kapitán Slavie se neprosadi ani v osmnácté minutě, kdy mu na hlavě přistála šajtle Stanciua, hlavičkoval nad branku. Na druhé straně zaváhal Karafiát, z otočky pohotově pálil Sedlák, Kolář se jenom ohlédl, balón však mířil vedle. Ve 26. minutě vnikl do šestnáctky Jurásek, pláchl dvěma bekům, Flodr jeho střelu vykopl. Po půlhodině hry to zdálky zkusil Oscar, jeho střela se odrazila od hloučku hráčů na penaltě. Následoval rohový kop, standardní situace však Slavia stále nedokázala přetavit v gólovou radost. Nepovedlo se ani v 36. minutě. kdy provodův centr na přední tyči přizvedl Bořil a Kúdela jej vracel do ohně, hosté i tuhle situaci zvládli. Pomalu se blížil poločas a obraz hry se neměnil. Slávisté se tlačili do útoku, ale v oslední třetině hřiště byli bezzubí, šance nepřibývaly, gólman Flodr byl bez práce. Brněnští byli běhaví, stále za balónem a nedávali domácím hráčům sebemenší příležitost k přečíslení. První poločas tak skončil pro červenobílé zklamáním. Hosté měli ke gólu blíže.

Do druhé půle trenér Trpišovský pořádně sáhl do sestavy. V kabině zůstali Provod, Karafiát a Lingr, do hry naskočili Masopust, Holeš a Olayinka. Hned na začátku připravil Olayinka balón pro Stancia, jeho střela povedená nebyla a zamířila vedle. Ve 48. minutě se poprvé žlutilo, kartu uviděl Čermák za faul na Stancia, po chvíli kartu stejné barvy viděl Fousek za stařžení Masopusta. Ovšem šance stále nepřicházely, přestože deset minut první půle již bylo pryč. Do sestavy sáhl i trenér hostů, který posílil defenzivu. Hodina hry byla pryč a Slavia se stále nedokázala prosadit proti úporné obraně nováčka. Kúdela se dostal ke střele na hranici vápna, ale z nepřipravené pozice pálil vysoko nad. Vzápětí byl za žlutou faulován Olayinka, ale Stanciuův centr skončil v rukavicích Flodra. Opáčko přišlo za minutu, kdy za žlutou kartu sestřelil Musu Dreksa, tentokrát balón do vápna ani nedoletěl. V 63.minutě skončil zápas pro Juráska, kterému se první půle vyvedla více než druhá, do hry naskočila kometa posledních dnů Abdallah Sima. právě Sima v 65. minutě perfektně našel před brankou Olayinku, jeho koncovku z několika kroků srazil Flodr. Vzápětí si o kartu řekl skluzem na polovině hřiště Musa. V 68. minutě přišlo vysvobození, Masopust vyhrál na hranici vápna hlavičkový souboj a kousek za penaltou do míče trkl Abdallah Sima - 1:0! V 72.minutě Stanciu parádně vysunul Musu, jeho koncovka šla o kousek vedle pravé tyče brněnské branky. Musa i v další minutě utekl obraně hostí, ale nebylo mu přáno, jeho střelu zlikvidoval Flodr. Deset minut před koncem skončil zápas pro Musu a do hry naskočil brejkovější Tecl. V 87. minutě našli brněnští okénko ve slávistické obraně, Štepanovského ránu dokázal Kolář vytěsnit na roh a z něj už udeřilo, střídající Jakub Šural srovnal na 1:1. Slávistům nezbylo nic jiného, než se vrhnout do útoku, následovaly dva rohové kopy, z nich nic nebylo. Nastavovaly se tři minuty, ovšem slávisté už se k nějaké kloudné akci nedostali. Domácí remíza s nováčkem je tak obrovským zklamáním!

Trenér hostí Miloslav Machálek: Pro koho by nebyl bod z Edenu zlatý? Konečně nám vyšla standardní situace, byla to naše druhá gólová šance. Odmakali jsme to velice poctivě, na druhou stranu Slavia nás dostala do hluboké defenzivy, nebyla tam z naší strany kvalita směrem dopředu. Je obrovský rozdíl, když hraje Dreksa a nehraje. Na začátku sezóny nám chyběl, teď už tolik neinkasujeme. Očekávali jsme, že někteří hráči domácích budou odpočívat. Oni mají Evropu a tam podávají obrovské výkony. Věděli jsme, že ta druhá půle bude zkouška ohněm a my jsme to zvládli.

Trenér domácích Jindřich Trpišovský: Náš první poločas byl nejhorší v sezóně. Ve druhé půli jsme to zkvalitnili, ale zase jsme nedali další šanci a Brno si bod zasloužilo. Druhý gól by nám pomohl a bylo by to jednodušší, ale i tak jsme přes dva roky nedostali gól z rohu a teď přijde takováhle branka, kdy nepokryjeme první centr a nezachytíme náběh na zadní. Nebyl to nejhorší výkon za celou dobu, co jsme tady, spíše bych řekl v téhle sezóně. Ale i Brno šlo v posledních kolech hodně nahoru. Jim na začátku ligy chybělo hodně hráčů, teď se jim vrací a mají výborného trenéra. My jsme po první půli byli velice nespokojení. Třeba Jurásek byl v první půli náš nejnebezpečnější hráč, což není dobrá vizitka pro ostatní záložníky. Za stavu 1:0 jsme měli dvě tutovky, kdybychom je proměnili, tak se tu dneska bavíme jinak. 

9. - Neděle 29. 11. 2020 18:30

Fortuna liga, 2020/2021
1 - 1
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

68. Abdallah Sima

FC Zbrojovka Brno
FC Zbrojovka Brno

88. Šural

Komentáře (472)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé