Chance liga

Příbram - Slavia 0:2

Tři dny poté, co sešívaní ve fantastickém zápase oholili tým FC Sevilla lépe, než by to zvládl proslulý lazebník z téhož města, nastaly všední starosti. Další ligové kolo. Cesta za titulem vedla do Příbrami. Zápas to vůbec nebyl jednoduchý, ale po brankách Olayinky a Hušbauera brala Slavia další tři body

Trenér Trpišovský opět udělal v sestavě řadu změn, z nichž jedna byla vynucená: Tomáš Souček zůstal na tribuně pro čtyři žluté karty. Vedle něj usedl Jan Bořil, který toho měl po čtvrtečních 120 minutách opravdu dost. Na lavičce se vedle sebe srovnali  Deli, Traoré, Masopust a Stoch. V sestavě se místo nich objevili Coufal, jehož do bitvy se Sevillou nepustil karetní trest, Zelený, Hušbauer, Zmrhal, Baluta a Olayinka. Sestava se vrátila ke klasickému čtyřobráncovému systému 4-2-3-1 a očekávala se demolice domácích, kteří měli problém dát dohromady vůbec základní jedenáctku. Ke dlouhodobým marodům (Rezek, Slepička) přibyli na tribunu hráči, kteří ve středočeském Palermu hostují právě ze Slavie (Chaluš, Matoušek, Mingazov) a vykartovaný Antwi, což je další hráč, který nějaký čas oblékal červenobílé barvy.

Příbramští začali sympaticky a hned ve druhé minutě měli k dispozici zajímavou standardku po zbytečném faulu Baluty na Jablonského, ale hlavičku Keity bez problémů stáhl Kolář. Následoval protiútok, přesná přihrávka Baluty na Olayinku a po jeho střele Slavia vedla 1:0. Vedoucí gól vnesl do červenobílých řad klid, hned z další akce Zmrhalův centr obrana odvrátila k Coufalovi a jeho přihrávku těsně nad napálil Baluta. Vzápětí pálil Hušbauer a jeho střela byla sražena na roh. Po dalším Balutově centru hlavičkoval nad Škoda. Příbram zahrozila v osmnácté minutě, kdy Keita hledal před brankou Voltra, ale míč vyrazil Kolář. Hned z protiútoku těsně vedle střílel Hušbauer. Ve 25. minutě Zmrhal svým pokusem trefil Kodra, balón se k němu vrátil a tak dalším dotykem vykouzlil uličku na Balutu, jehož pokus se mezi tři tyče nevešel. Na druhé straně za to vzal pravý bek domácích Nový a svým pokusem pořádně protáhl Koláře. Ve 37. minutě si míč šikovně narazil Voltr a o metr minul pravou tyč Kolářovy branky. Po prvních deseti minutách se zdálo, že zápas je otázkou skóre, ale obraz hry v další části první půle už byl jiný. Příbrami se podařilo hru rozdrobit do řady osobních soubojů a zlobit v útoku. V poslední minutě první půle hrozil domácí Květ, jeho první střela trefila Krále, druhou zblokoval Ngadeu. Slavia tak šla do kabin s vedením 1:0 v zádech.

 Na začátku druhé půle si připravil dobrou střeleckou pozici Hušbauer, ale jeho slabá střela byla pro Kočího lahůdkou. Po rohovém kopu o dvě minuty později Ngadeuova rána trefila ruku jednoho z bránících hráčů, ale penalta se nepískala ani po kontrole videem - šance uhnout pro obránce byla mizivá. A tak zase zlobili domácí. Květova rána letěla nad, nebezpečněji vypadal průnik Kodra, který zasekl okolo Ngadeua, ale míč mu upálil od kopaček Kúdela. Vzápětí poslal z dálky Kolářovi navštívenku Jablonský.  Slavii se na začátku druhé půle vůbec nevedlo držet míč. Přihrávky byly nepřesné a zdálo se, že střed hřiště pomalu přebírají domácí, bojující na hranici seběobětování. V 58.minutě po faulu na Fantiše centroval Květ balón trefil Ngadeu tak, že ten se odrazil od Kolářovy levé tyče! Hned na druhé straně poslal Coufal na zteč Balutu, ale gólman Kočí situaci ustál a přehodit se nenechal. Domácí trenér nahradil útočníka Keitu pohyblivějším Hlúpikem, trenér Trpišovskýkontroval nahrazením Milana Škody Mickem van Burenem. Vzápětí Balutu nahradil Traoré. Ovoce tento tah přinesl záhy, i když v ekrásné akci neměl žádný střídající hráč prsty: Král poslal míč doleva na Zmrhala, ten přesně našel nabíhajícího Hušbauera, který netradičně hlavou zvýšil na 2:0! Zápletka byla na světě v 69.minutě, kdy rohový kop na přední tyči útočící hráč minul a za ním stojícího Krále trefil míč do ruky. Po dlouhém zkoumání byl nařízen pokutový kop. Míč si postavil domácí bombarďák Roman Květ a jeho tvrdá střela proletěla nad břevnem. Slavii mohl definitivně uklidnit Olayinka, který krásně prošel zprava do vápna, ale jeho rána šla vedle. Příbram pokračovala v sympatickém výkonu, trenér Csaplár poslal do hry dva mladíky a domácí se i nadále snažili alespoň o čestný úspěch. Ovšem daleko blíže ke skórování měl v nastaveném čase Zmrhal, jehož pokus pravou nohu vytáhl zpod břevna Kočí. Slavia už si cestu za vítězstvím nezkomplikovala a po těžkém zápase v Příbrami vede tabulku už o devět bodů.

Trenér Příbrami Josef Csaplár: pro mě první branka zápas neovlivnila. My jsme byli prvních patnáct minut hrozně vystrašení, potom se ta hra srovnala a snad jsme byli chvilku lepší. Daleko více zápas ovlivnila kvalita v kombinaci a v zakončení. My jsme se do šancí dostali, dokonce jsme tam měli i pokutový kop, ale tam kde Slavia chladnokrevně zakončila a dala první gól, potom krásný centr a hlava na 2:0, tam my jsme prostě selhali. My jsme chtěli hrát celý zápas jako druhý poločas, ale zafungoval tam přehnaný respekt, měli jsme špatně nastavenou hlavu. Jsem zklamaný z výsledku, chybělo nám osm kluků, kteří by jinak asi hráli, ale máme jiné hráče, trénují s námi, není důvod se vymlouvat na chybějící hráče.

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: Bylo to utrápené vítězství, ten výkon od nás nebyl dobrý. Bylo vidět, že jsme trochu tahali nohy, chyběla nám dynamika. Příbram hrála velice snaživě. Vítězství je pro nás důležité, ale výkon dobrý nebyl. Ten první gól nám hodně pomohl, máme za sebou náročný program. Alex Král ve čtvrtek naběhal patnáct kilometrů, někteří hráči měli v nohách 125 minut. Hrací plocha nebyla v dobrém stavu, ovšem za našeho vedení potřebovala hrát dopředu i Příbram a bylo vidět, že se tam také dostávala pouze nákopy, protože kombinovat na takovémhle terénu, to je prostě katastrofa.  V poločase jsem nebyl spokojený s pohybem a snažil jsem se hráče trochu probudit. Hlavně naší levou stranu, protože přes pravou jsme byli nebezpeční a dali jsme odtamtud i ten gól, zatímco levá nám moc nehrála. Apeloval jsem na kluky, kteří nehráli ve čtvrtek, aby nám více pomohli. Samozřejmě jsme cítili, že nehrajeme dobře, Příbram tam měla dvě, tři dobré příležitosti, Ondra tam měl dva dobré zákroky.  Upozorňovali jsme hráče, že ještě není nic hotového, že je tu spousta lidí, odhadem tak čtyři tisíce slávistů a že si zaslouží vidět lepší výkon, než předvádíme. Vzhledem k tomu, že se letos hraje nadstavba, tak devítibodový náskok ještě nemusí být rozhodující. Pro nás je důležité, že zvládáme své zápasy a pokud budeme i nadále vítězit, tak se nemusíme ohlížet, jak hrají ostatní.

 

25. - Neděle 17. 03. 2019 17:30

Fortuna liga, 2018/2019
0 - 2
0 - 1
FK Viagem Příbram
FK Viagem Příbram

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

3. Peter Olayinka
65. Josef Hušbauer

Komentáře (553)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé