Chance liga

Slavia - Dukla 4:1

Slavia porazila Duklu vysoko 4:1, udržela první příčku v tabulce a navýšila náskoku na Spartu před derby na sedm bodů. O branky se dnes postarali dvakrát Stoch, a jednou Coufal s Olayinkou.

Trenér Jindřich Trpišovský musel poprvé v sezóně řešit absence způsobené žlutými kartami, vyřešil je podle očekávání fanoušků, Ngadeua nahradil Deli a Bořila Zelený. Otazníkem také byly účasti Hušbauera a Traorého, kterým hrozilo v zápase udělení čtvrté žluté karty a chyběli by v následujícím derby se Spartou. Traoré zůstal na lavičce a nahradil jej na hřišti Baluta, kapitán Hušbauer nicméně na hřišti nechyběl. Z obvyklé sestavy chyběl ještě Jaromír Zmrhal, který absentoval ze zdravotních důvodů, podruhé v sezóně tak nastoupil v základní sestavě Peter Olayinka. K dispozici nebyl ani Stanislav Tecl, na hrotu útoku tak nastoupil opět úspěšný střelec z Kodaně Jan Matoušek.

Slávisté začali dobře, už na začátku druhé minuty zakončoval Matoušek, jeho pokus z úhlu vyrazil Rada, vyražený míč zkusil akrobaticky dostat do sítě Baluta, nicméně vysoko přestřelil. Jen o chvíli později dostal zajímavý míč za obranu Olayinka, jen těsně na něj sám před Radou nedosáhl. Slávisté byli i nadále aktivnější, jejich akce však nějakou dobu končily na nepřesnostech. To se ale změnilo na konci 14. minuty, kdy Olayinka udělal na levé straně kličku obráncům, poslal přetažený centr do vápna, kam naběhl nikým nehlídaný Coufal a poslal míč nechytatelně do sítě - 1:0! V následujících minutách sešívaní dobře napadali a dvakrát se tak málem dostali do vyložené šance, hosté však vždy na poslední chvíli nebezpečí odvrátili. V 21. minutě už ale obránci i brankář Dukly byli krátcí. Miňo Stoch si míč na dvaceti metrech zasekl a poslal levačkou do šibenice - 2:0 a další kandidát na gól týdne! Jen o pět minut později mohlo být ještě veseleji, Baluta centroval zprava, Olayinka na míč ve vápně těsně nedoskočil a míč se tak odrazil jen od nic netušícího Matouška a Rada jej sebral. V 30. minutě předvedli slávisté hezkou akci na hranici vápna, dopravili míč do sítě Součkem, videorozhodčí však odhalil v průběhu akce sporný ofsajd a branka tak nemohla být uznána. I do konce poločasu si Slavia udržovala výraznou převahu, Kúdela z hranice vápna ale nepropálil hradbu těl a tak se šlo do kabin za stavu 2:0.

Brzy po začátku druhého poločasu prakticky rozhodl zápas Peter Olayinka, ke kterému se příznivě odrazil míč ve vápně od Tomáše Součka a nigerijský útočník poslal míč prudkou střelou pod břevno, Filip Rada asi neměl úplně čisté svědomí - 3:0. Olayinka branku do sítě svého bývalého klubu ani neslavil. Hosté se poté konečně dostali také k ofenzivním akcím a v 67. minutě přišla zápletka. Z nepříliš nebezpečně vypadající akce hostů vyplynul pád Miloševiče a Zelinka po konzultaci s videem odpískal penaltu. Tu proměnil Schranz - 3:1. Hned vzápětí Slavia opět přidala, to už byl na hřišti uzdravený Škoda a právě on hlavou po rohovém kopu těsně minul. Jen o dvě minuty později se ocitli za obranou Baluta se Škodou, první hledal druhého, ale útočník Slavie byl o trošku pomalejší, než by bylo potřeba. V 82. minutě střílel z přímého kopu Stoch, rozvlnil tentokrát jen boční síť. O tři minuty už se ale mohl radovat, střelou ze strany, kam ho vysunul Souček, poslal míč na zadní tyč a zaznamenal svůj sedmý gól v sezóně - 4:1. V 87. minutě ještě získal míč Škoda a hledal nabíhajícího Frydrycha, ten těsně minul. V nastavení lapil Kolář přímý kop Tetoura a sešívaní tak mohli slavit další vysoké vítězství.

Trenér hostů Roman Skuhravý uznal, že Dukla byla horším týmem. "Dneska je to celkem jednoduché. Zaslouženě jsme prohráli. Za 90 minut jsme nenašli zbraň, abychom to Slavii ztížili. Díky množství ztrát, které jsme měli, jsme dostávali Slavii do situací, ve kterých je silná. Pro mě byl zápas důležitý v tom, že jsme ho mohli hrát, že se mi hráči ukázali ve světle, ve kterém jsem je v minulých zápasech neviděl. Úroveň kádrů obou týmů je naprosto odlišná, Slavii jsme to udělali moc lehké. Jsem přesvědčený, že se Slavii dá konkurovat, v pozvánce na zápas jsem říkal, že si přeju, aby hráči ukázali to, co trénujeme. Je to o sebevědomí, pokud přijedete na Slavii bez sebevědomí, tak konkurovat nelze. Pokud to mužstvo předvede výkon na hranici možností, tak konkurovat lze. Slavii fungují mechanismy a zastupitelnost hráčů je velká. Syndrom Slavie pro Duklu je dlouhodobý, celý týden jsme se o tom bavili, byli jsme odhodlaní, měli jsme neuvěřitelnou atmosféru na tréninku. Je to v sebevědomí i ve zkušenostech. Někteří hráči tyhle těžké zápasy nejsou zvyklí hrát a možná je hrát ani neumí. Slavia není pro nás soupeř, se kterým se budeme prát o klíčové body."

Jindřich Trpišovský byl po zápase opět spokojený s vítězstvím. "My jsme spokojení se vstupem do zápasu, s výsledkem, se čtyřmi brankami, nikdo se nám nezranil a nevykartoval. V první půli jsme v jistých pasážích hráli skvelý fotbal. Za stavu 3:0 jsme mohli odehrát lepší fázi, chyběl nám tam trošku větší hlad, mohli jsme se pouštět do mnohem více nebezpečných akcí. Náš výkon mohl být ještě mnohem lepší než byl, ale vítězství jsme si zasloužili. Situace, které jsme dnes nevyřešili, by nás mohly v jiných zápasech mrzet. Já jsem rád, že nám Stoch potvrzuje to, co o něm říkáme, důležití jsou ale pro nás všichni hráči. On je nyní nositel vysoké fotbalové kvality a rozhodujících momentů. Momentálně je v nejlepším rozpoložení, je to komplexní hráč, je nebezpečný při zakládání a vedení útoků, tak i při zakončení. Když je v pohodě, je natrénován, tak mu tam spadne skoro všechno. Hřiště bylo měkké vzhledem k počasí, je ale pořád skvěle připravené a umožňuje kvalitní ofenzivní akce. Mrzí mě neuznaný gól, kdy jsme měli mnoho přihrávek z jedné. Pro nás je důležité, abychom dokázali být nebezpeční i z postupných útoků, nejen z brejků a standardek. Hráči, kteří naskakují, jsou schopni pochopit filozofii týmu. Postupnému útoku se věnujeme, často to nacvičujeme. Říká se, že každý hraje to, co mu soupeř dovolí, my to taky občas poznáváme. Já jsem byl velmi spokojený s prvními 30 minutami a někdy hrajete tak dobře, že soupeř inkasuje ať dělá, co dělá. Vletěli jsme do zápasu, dobře jsme přenášeli hru, Dukla určitě není jednoduchý soupeř, pomohl jim nový trenér, stoper Ďurica, a tak jsem rád, že jsme to zvládli. U Tecla došlo v Kodani k obnovení problému, nevypadá to dobře, jsem z toho špatný. Pokud by nám vypadl na dlouhou dobu, bude nám chybět v kabině i na hřišti. Definitivně uvidíme ve čtvrtek. Vážím si toho, že v pondělí večer v takovém počasí přijde tolik lidí, 11 tisíc je skvělé číslo. I proto jsem možná trochu zklamaný, že jsme nedali ještě víc gólů, například nerozehrávat standardku v 90. minutě dozadu."

13. - Pondělí 29. 10. 2018 18:00

Fortuna liga, 2018/2019
4 - 1
2 - 0
SK Slavia Praha
FK Dukla Praha
FK Dukla Praha

67. Schranz (pen.)

Komentáře (317)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé