Názory

Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

Přichází nová sezóna, a tak je myslím si vhodný čas na polemiku o tom, jak se vypravit se Slavií na venkovní zápasy.

Společným cílem nás všech, slávistů je, aby nás na venkovní zápasy jezdilo co nejvíce a abychom našemu týmu dokázali vytvořit co nejlepší support. Otázkou však zůstává, jakým způsobem se Slavií vyrazit. Protože související otázka, zda-li se vůbec vypravit, je přeci naprosto zbytečná...

Cesta autobusem s fanklubem
Autobus vyráží vždy od Hotelu Slavia v Edenu a oproti vlaku poměrně rychlou jízdou doveze fans přímo až ke stadionu. Cestou autobus staví na čerpacích stanicích, takže pokud dojdou nějaké zásoby, není problém je doplnit, případně se naopak vyprázdnit.

A teď k nákladům. V porovnání s vlakem, či snad autem jsou náklady o poznání nižší.Po zápase se fanklub nikde nezdržuje a co nejdříve nabírá směr Praha. Tím odpadá potenciální hrozba napadení slávistické výpravy domácími, případně jinými fans při zpáteční cestě, což v případě vlaku a vinou četných zastávek nelze vyloučit. Dalším bodem pro fanklub je vedoucí výjezdu, který většinou obstará vstupenky v případě, kdy hrozí zaplněný sektor, čímž odpadá další starost a člověk si může místo shánění lístku skočit do místní osvěžovny.

Cesta vlakem s ultras
Nespornou výhodou vlaku, oproti jakémukoli dopravnímu prostředku je větší volnost v pohybu během cestování, což se především na delších výjezdech velice hodí. Dále bych rád uvedl, že cesta vlakem se dá i přes veškeré zákazy a kontroly průvodčích zpříjemnit kouřením, a to jak v kupé, nebo na toaletách, kde je člověk průvodčím prakticky nepolapitelný. Cigaretu si holt kuřák při výjezdu s fanklubem musí odepřít, ne však ale zcela, pouze v autobuse, nikoli při zmiňovaných zastávkách.

A pojďme opět k ceně. I přes veškeré slevy (skupinové, zpáteční, víkendové) se může stát opravdu jen zřídka, že je výjezd vlakem lacinější než autobusem. A to z prostého důvodu. Není výjimkou, že SKS, potažmo fanklub, doplácí na každého jednotlivce v autobuse menší, či větší částkou. Zdá se mi to jako vstřícný krok od Slavie k fanouškům...

Další nevýhodou vlaku je cestování od nádraží ke stadionu, vždyť kolik prvoligových stadionů je v bezprostřední blízkosti nádraží?

A protože já osobně mám nepříjemnou zkušenost, když jsem cestoval vlakem např. ze Zlína, tak ji zde uvedu. Nejenže od stadionu to je pěkná procházka, ale navíc jsem čekal 2h. na nejbližší spoj na Prahu, a to už nebudu psát o přestupech, které skutečně nikomu nepřijdou vhod. I zde mi vychází autobus fanklubu, nikoli vlak, jako vítěz...

Ať už si ale vyberete jakoukoli variantu, hlavně jezděte. Přeji šťastnou cestu.

Komentáře (12)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

    (host)     před 18 lety 24.07.2006 09:42 |  
    0 0

    No tak nevim. Popravde poznatky z tohohle clanku by se dali shrnout do tri-ctyr vet. Prijde mi to dost nedotazeny. Taxi

    • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

      mudrc     před 18 lety 24.07.2006 11:46 |  
      0 3

      Díky, rád si ty 3-4 věty přečtu. Sem s nimi.

      • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

        (host)     před 18 lety 24.07.2006 13:27 |  
        0 0

        hmm... prijedte do ostravy, jedno jak, ale doporucuju jet autobusem, vlakem se bojim..a mas to v jedny vete...pedro

        • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

          mudrc     před 18 lety 25.07.2006 10:31 |  
          0 3

          nicméně jsi zdaleka nevystihl vše Petře, snaž se.

  2. Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

    (host)     před 18 lety 24.07.2006 11:20 |  
    0 0

    Vlak je lepsi, velka vyhoda je, ze nejses vazanej jen na zapas ale muzes si projít mesto posedet s prateli..:) . nevim ale dotovany autobus je stejne drahy jako hromadna jizdenka vlakem obcas je vlak levnejsi...(ale o tech 20 korun nejde)
    Ve vlaku se zazije hodne legrace na kterou se vzpomíná jeste nekolik let. Pokud nebudete mit ssebou male deti ci babicku s dedeckem urcite vyrazte vlakem... ultras

  3. Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

    (host)     před 18 lety 24.07.2006 12:22 |  
    0 0

    mno neviděl bych to tak černě ale mě osobně vadí příjezd přímo na zápas.. člověk vystoupí z vlaku najde hospůdku dá si obídek pivička a pak se pln spokojenosti vydá na zápas.. pro mě příjemně ztrávený den.. a procházky po cizím městě mi starosti nedělaj když je pěkne nevidím problém v pár krocích

    jediné mínus je to že se človek snadněji může dostat do problémů

    Majklhauske

    • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

      Richi (admin)     před 18 lety 24.07.2006 13:47 |  
      0 0

      Zas na druhou stranu, pro někoho je lepší, když ten čas na výjezdu je co nejkratší, není třeba dostatek času. A fanklub přijíždí i docela včas, třeba v Blšanech se dalo ještě někam odskočit, v Teplicích loni na podzim či teď v Jihlavě byl čas.

      • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

        (host)     před 18 lety 24.07.2006 15:18 |  
        0 0

        šak v pohodě.. ;) to byl jen můj osobní pocit ne přemlouvaní lidí at nejezdí busem..;) navíc busem mužou jet lidi jako je pedro jak psal o něco výše.. který se prostě vlakem bojí..;)

        • Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

          (host)     před 18 lety 24.07.2006 18:53 |  
          0 0

          Pedro je typickej pasazer autobusu :DD gordy

  4. Re: Výjezd ano, ale vlakem, či s fanklubem?

    (host)     před 18 lety 24.07.2006 17:19 |  
    0 0

    no s tema zastavkama na benzinkach to neni moc slavny , jestli to bylo jednou nebo dvakrat, tak je to moc.

  5. Dvě věci

    (host)     před 18 lety 25.07.2006 18:33 |  
    0 0

    Takže dvě upřesňující věci v článku:
    1) Cena cesty vlakem se hodně odvíjí od toho, jestli se jede o víkendu nebo ne. Pokud by se utkání hrálo v Ostravě o víkendu, cena lístku by byla 180Kč, to je o 100Kč levnější, než v dotovaným fanclubu, pokud se jede ve všední den, tak je cena přibližně stejná, to znamená, že velká výhoda vlaku je o víkendech.

    2) Autor píše, že stadion je v některých městech hodně daleko od nádraží. To souhlasim a v tomhle má FC velkou výhodu, ale co se týče výjezdu do Ostravy, budeme mít z nádraží zajištěný busy od PČR, je to klasickej krok Policie v Ostravě, kdy hostující fanoušky odveze až na stadion, tím odpadá, jakákoliv možnost napadení ostravskými fans, samozřejmě můžou nás napadnout ve vlaku, ale nepamatuju si, že by se něco takovýho za poslední roky stalo, navíc i ve vlaku budou policajti.

    • Re: Dvě věci

      (host)     před 18 lety 27.07.2006 21:11 |  
      0 0

      hmm já si pamatuji atak sigmáců co stál za to.. a tehdá tam nejeli zadní svatouškouvé i když je pravda že ten den olomoučtí slavily něčí narozky tak rozhodně riziko bych nepodcěnoval a pokud nejste typem bijce tak radši moc neukazujte červenobílé symboly.. jinak v ten den co jsem se o něm zminoval nám policajti ve vlaku moc platný nebyli to jen tak na okraj ..;) ale jinak cím více tím lépe.. see ya...

      majklhauske