O Slavii

Slavii opouští Jan Říčka

Slavii opouští jedna z výrazných osob, za kterou je řada úspěchů. Na postu sportovního ředitele končí Jan Říčka a nahradí ho Michal Šrámek, šéftrenér dorostu.

„Pracoval jsem v klubu rád, nyní však cítím, že nastal čas pro změnu,“ prohlásil Říčka. Do Slavie přišel před pěti lety. „Těší mě, že dostávali příležitost odchovanci a někteří z nich si vybojovali i místo v áčku. Stejně tak mám radost z podílu Slavie na vystoupeních našich hráčů a trenérů v juniorských reprezentacích.“ Slávisté se podepsali například pod zlato „jednadvacítky“ v roce 2002, bronz výběru do devatenácti let o rok později či nedávné stříbro týmu U17.
 
„Držím palce všem, co budou ve Slavii pracovat. Přeji klubu co nejvíc úspěchů. V mladých fotbalistech tu je obrovský potenciál,“ uzavřel Jan Říčka.
 
Novým sportovním ředitelem bude čtyřicetiletý Michal Šrámek, který bude kompletně zodpovídat za úsek mládeže. „Beru to jako velkou výzvu. Čeká mě náročná práce, ale těším se na ni. Chci navázat na tradičně vysoce kvalitní výchovu mladých hráčů ve Slavii,“ řekl Šrámek.
 
O působení Jana Říčky ve Slavii
Jan Říčka odchází ze Slavie v době, kdy mravenčí práce jeho i jeho spolupracovníků začala nést hodně viditelné výsledky. Dorostenecké i žákovské tituly, ocenění slávistů v anketách o nejlepší dorostence ČR. Všechna tato ocenění a triumfy však mají mít jeden výsledek – prosazení odchovanců v A týmu. Po několika hluchých letech, co se tento úkol nedařil, konečně přišla nadějná generace, která za pár let může Slavii vládnout. Tito hráči se však ve Slavii neobjevili sami od sebe, ale musel je někdo přivést. Navíc je to celé o dlouhodobé práci, která snad díky Michalu Šrámkovi, který mládež ve Slavii dobře zná, nebude narušena a nadále se bude jen pozitivně rozvíjet.
 
V životě vystřídal Jan Říčka několik profesí, během studia na vysoké škole začal ve dvaadvaceti letech trénovat, sedm let, od roku 1988 do roku 1995 pracoval ve slávistických juniorských týmech jako trenér. Vedle toho se věnoval své učitelské profesi, působil na základní škole ve Vladivostocké ulici, která úzce spolupracuje se Slavií formou sportovních tříd. Několik let si vyzkoušel profesi sportovního novináře, psal pro Fotbal press, Sport a Telegraf. Od roku 1995 následovala angažmá v Blšanech, kde pracoval jako asistent Miroslava Beránka. V létě 2001 se do Slavie vrátil, ale tentokrát už ne jako trenér, ale jako sportovní ředitel, o půl roku později přišel na trenérský post i jeho bývalý spolupracovník Miroslav Beránek. Začali pracovat na začlenění odchovanců do A týmu, které bylo přerušeno působením Beránkova nástupce Josefa Csaplára. Z úspěchů, na které mládež za Říčkova působení v klubu dosáhla, musím zmínit úspěchy na mládežnickém turnaji ve Viareggiu, kde v roce 2003 obsadilo béčko druhou příčku a dalo o sobě hodně vědět i v dalších ročnících. Velká škoda, že v posledních dvou letech se nenašly v rozpočtu finance na zaplacení startovného, pro hráče je to velká zkušenost. Dále pak co se týče individuálních úspěchů, tak určitě za pozornost stojí triumfy v kategorii mladších a starších dorostenců za rok 2004 a 2005, kdy slávisté obsadili všechny čtyř příčky. Úspěchem je pak určitě i přestup Tomáše Pekharta do Tottenhamu, byl to přitom právě Říčka, kdo tohoto útočníka ze Sušice přivedl. Úspěšných týmů i hráčů je však mnoho a těžko tady vše vyjmenovávat.

Není bez zajímavosti podívat se na odchod Říčky v širších souvislostech. Přišel do klubu v době, kdy byla chuť ke změnám, změně koncepce a většího důrazu na výchovu vlastních talentů. Do Slavie přišel na podzim 2001, v zimě přišel Miroslav Beránek, na jaře Jiří Vrba, v létě pak Josef Jinoch. Jak je známo, tak ani jeden ze tří posledně jmenovaných v klubu není, Beránek byl vyhozen za dosud nevyjasněných okolností, Jinoch musel opustit Slavii loni v létě a Jiří Vrba ukončil spolupráci proto, že se jeho představy o práci ve Slavii rozešly s představami vedení. A nyní opouští Slavii i poslední ze „čtyř mušketýrů“. Vězme, že za odchodem není nic víc než oficiálně udávaný důvod.

Komentáře (13)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slavii opouští Jan Říčka

    (host)     před 18 lety 25.05.2006 15:30 |  
    0 0

    Určitě ztráta, ale když už sme u těch odchodů, tak by se mohl poroučet pan Puček - a.) namočen do korupce b.) přicházel, aby se pískala rovina - nesplněno

    • Re: Slavii opouští Jan Říčka

      (host)     před 18 lety 25.05.2006 17:13 |  
      0 0

      a hlavne kvuli sporum s nim odchazeji jini schopni...

    • Re: Slavii opouští Jan Říčka

      (host)     před 18 lety 25.05.2006 17:13 |  
      0 0

      Tak ta rovina byla holt trošku nakloňená..

  2. Re: Slavii opouští Jan Říčka

    (host)     před 18 lety 25.05.2006 17:51 |  
    0 0

    Chtěl bych vás poprosit jestli někdo nemáte nějaký mail na DDS ze superslavie?Nebo nějaký údaje o tom kde bydlí a taak

    • Re: Slavii opouští Jan Říčka

      Richi (admin)     před 18 lety 25.05.2006 18:41 |  
      0 0

      Uz by to stacilo ne? Neustale tu obtezujes temito dotazy

      • Re: Slavii opouští Jan Říčka

        (host)     před 18 lety 25.05.2006 19:07 |  
        0 0

        Ok tak já to zjistím sám.

    • Re: Slavii opouští Jan Říčka

      (host)     před 18 lety 25.05.2006 19:22 |  
      0 0

      Dej si bacha Richi a DDS jsou jak kosí bratři........ :((

      • Re: Slavii opouští Jan Říčka

        Richi (admin)     před 18 lety 25.05.2006 22:42 |  
        0 0

        je videt ze nas neznas ....

        • Re: Slavii opouští Jan Říčka

          (host)     před 18 lety 27.05.2006 11:46 |  
          0 0

          Bohužel vás znám, například v jihlavě jste oba přihlíželi jak vaši oblíbenci z jihu demolují plot! Ba dokonce,tysto natáčal a DDS to vyprovokoval (byl iniciátorem)!!!

          • Re: Slavii opouští Jan Říčka

            Richi (admin)     před 18 lety 28.05.2006 22:46 |  
            0 0

            :DDD ... ja natacel celej zapas a s DDS jsem se tusim ani v Jihlave nepotkal ... at zije paranoa

  3. Re: Slavii opouští Jan Říčka

    (host)     před 18 lety 25.05.2006 20:19 |  
    0 0

    Richi a celá redakce patří vám velký dík za vaši skvělou práci ste daleko před ostatními weby jako je (Superslávka atd.) I když u mě je číslo 1 Slavia.cz,ale ste fakt dobrý-Klobouk dolůů

  4. Re: Slavii opouští Jan Říčka

    (host)     před 18 lety 25.05.2006 22:14 |  
    0 0

    Asi mu ti různí nicmochrové nedokázali odopustit, že umí svou práci a pro Slavii tolik udělal. Je ostatně dobrým českým zvykem likvidovat lidi, kteří vynikají nad průměr a ostatní se vedle nich právem cítí jako blbci. Panu Říčkovi je třeba moc poděkovat. Spíš bych pustil Šventa k rudochům a zadarmo než pana Říčku.
    Tantalos

  5. Re: Slavii opouští Jan Říčka

    gary     před 18 lety 28.05.2006 22:38 |  
    0 0

    Odchod pana Říčky zapadá do koncepce budování Slávie v posledních třech letech. Ta koncepce znamená pomalé ničení tohoto klubu.
    Proto bych byl rád, kdyby pan Leška s panem Rosenem ještě jednou uposlechli volání diváků.
    Zakřičme Leška ,Rosen ven !!!!!!!