Názory

Tomáš Chorý míří do Slavie. Co teď?

Příchod Tomáše Chorého do Edenu je na spadnutí, potvrdil to v sobotu Jaroslav Tvrdík v pořadu Desítka z Edenu. Pro část fanoušků Slavie tím vzniká před sezónou nepříjemné dilema.

Slavii čeká velmi důležitá sezóna. Po třech sezónách bez titulu je už nejvyšší čas dosáhnout zase na nejcennější českou trofej, která je tentokrát navíc spojena s bonusem postupu přímo do základní skupiny Ligy mistrů. Nepochybně si to uvědomuje i vedení klubu. A to se rozhodlo, že pro titul a do Ligy mistrů vyrazí s reprezentačním útočníkem Tomášem Chorým. Pokud člověk odhlédne od všeho ostatního, smysl to celkem dává. Chorý v lize několik let ukazuje, že góly dávat umí a je svému týmu platným hráčem. V posledním roce se jeho výkonnost zvedla natolik, že nikdo nemohl moc namítat proti tomu, že se dostal do reprezentace a jel na Euro. V zápase s Gruzií bylo hlavním tématem, že se Chorý nedostal na hřiště, přestože tým potřeboval skórovat a měl velkou převahu.

Problém je, že v případě Tomáše Chorého jednoduše nejde odhlédnout od všeho ostatního, právě naopak. Nejsou to branky, ale jeho styl hry, který jej v očích fotbalových fanoušků definuje. Při odchodu Ladislava Krejčího z ligy je jednoznačné, že Chorý je nejvíce nenáviděným hráčem ligy - nejen fanoušky Slavie samozřejmě, ale o jiné než slávistické fanoušky v tuto chvíli nejde. K této pověsti nevedl jediný incident, ale série zákroků, ve kterých prokázal nedostatek respektu k soupeři a jeho zdraví. V zápasech proti Slavii to předvedl například při zákroku na Davida Zimu, do paměti všech se ale zapsal především hlavičkou proti Asgeru Sörensenovi. Poté, co dle všeho úmyslně hlavou udeřil soupeře do obličeje, se následně vymlouval tím, že se podíval do světel a ztratil se mu z očí míč. O rok později udeřil hlavou stejného hráče znovu a znovu to vzbudilo značné kontroverze.

Ačkoliv tyto zákroky přišly proti hráči Sparty, Chorý byl odsouzen fanoušky skrz naskrz celou ligu, samozřejmě včetně slávistů. I pro ně se Chorý postupem času stal symbolem nečisté hry a absence základní úcty ke zdraví soupeře. K těmto okolnostem můžeme přidat ještě fakt, že v mládí se Chorý vyjádřil ve smyslu, že je od malička sparťanem, nebo to, že po zisku titulu skandoval Jude Slavie, což jeho popularitě mezi slávisty rozhodně nepřídá. Nyní tento hráč dle všeho přichází do Slavie a nejeden fanoušek bude postaven před těžkou volbu, jak se k této situaci postavit. Cílem tohoto článku rozhodně není někoho soudit, nemyslím si, že je jediný správný postoj. Je v pořádku, že to každý fanoušek bude vnímat jinak.

Jistě bude nemálo fanoušků, kteří Chorého ve Slavii uvítají. Přece jen, fotbalově to je kvalitní hráč, Slavii na hřišti jistě může pomoci a koneckonců o to jde především. Jak zdůraznil Jaroslav Tvrdík, Slavia má během 14 měsíců dvě šance se dostat do Ligy mistrů. Jak je ale zřejmé z reakcí na sociálních sítích, existuje velká skupina fanoušků, pro které je Chorý ve Slavii nepřijatelnou představou. A přece tento hráč do Slavie přijde. Jak se k této situaci tito fanoušci postaví, to dost možná může ovlivnit šance Slavie v nadcházející sezóně.

Jaroslav Tvrdík si pochvaloval, že absolvoval v uplynulých dnech velmi plodnou diskuzi se zástupci Tribuny Sever, a na spolupráci s TS v sezóně se dle všeho velmi těší. Na tomto setkání jsem samozřejmě nebyl, ale nepředpokládám, že tam spolu diskutovali možnost příchodu Tomáše Chorého. Právě to, jak se nejhlasitější tribuna postaví k příchodu Chorého, bude dost možná klíčové pro úspěch Chorého ve Slavii a pro šance Slavie v sezóně. Vyhrávat zápasy samozřejmě lze i v případě, že fanoušci nemají rádi některého hráče týmu. Nicméně nelze se tvářit, že tato okolnost není komplikací, která ve finále může Slavii stát pár bodů v sezóně. A není třeba zdůrazňovat bodové rozdíly mezi Slavií a Spartou v posledních dvou sezónách.

Nemyslím si, že by Tribuna Sever jakkoli koordinovala akce či fandění proti Tomáši Chorému. Ale těžko si umím představit, že jej alespoň v úvodu jeho angažmá budou fanoušci nadšeně vyvolávat při předzápasovém představení sestavy. Pokud bych si měl tipnout, očekávám pískot a pro klub by asi byla výhra, pokud by pískot nepřišel a hráče fanoušci jen "vymlčeli". Pevně věřím, že tyto okolnosti lidé, kteří rozhodli o tomto přestupu, vzali v úvahu. Apel vedení klubu na fanoušky, aby si sezónu užili a byli pozitivní, dle mého názoru nebude stačit, aby se postoj části fanoušků k Chorému změnil.

Na druhou stranu, snažím se být realistou a je asi přirozené očekávat, že s postupem času si fanoušci na Chorého zvyknou a pokud na začátku jeho angažmá budou nějaké projevy nevole proti jeho osobě, ty po nějakém čase budou slábnout a dost možná pominou úplně. Zvlášť pokud Chorý bude opravdu týmu platný a pomůže mu k cenným bodům nebo úspěchům v evropských pohárech.

Pro mnohé fanoušky je úspěch klubu velmi cenná hodnota, ale patří k ní neodmyslitelně i to, jakým způsobem a za jakou cenu toho úspěchu klub dosáhne. Skoro bych si troufl tvrdit, že část příznivců Slavie si vybrala tento klub právě na základě toho, jak se klub v dřívějších časech profiloval. Ostatně, část těchto hodnot zakódovala sama Slavia do svého etického kodexu. V bodě (IV) tohoto kodexu se mimo jiné píše: "Za všech okolností a při maximální odpovědnosti vůči ostatním a sobě samým by proto [všichni ve Slavii] měli jednat fair-play, ve vzájemné úctě a respektu ke všem spoluhráčům a spolupracovníkům, soupeřům, rozhodčím, partnerům klubu, rodinám a všem dalším." Myslím, že lze tvrdit, že některé Chorého zákroky v dresu Plzně tento bod porušily.

 Co říci závěrem? Slavia angažováním Chorého dostává část svých fanoušků do hodně nepříjemné pozice a bude po nich žádat, aby odhlédli od nějaké své osobní integrity a přijali Tomáše Chorého do svých řad. Je reálné očekávat, že minimálně někteří to nedokáží a jejich vztah ke klubu alespoň na nějaký čas ochladne. To je před startem tak důležité sezóny, jako bude ta nadcházející, přinejmenším hodně nešťastná okolnost. Nejsem si jistý, jestli si klub plně uvědomuje riziko, s jakým je příchod Chorého spojen - a tím nemyslím riziko, že se Chorému nebude dařit či jej tým nebude umět využít podobně jako mnoho vysokých útočníků před ním.

Komentáře (385)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé