Názory

Normalizace

Všem lidem, kterým není osud Slavie lhostejný: NORMALIZUJEME !!! Musí se udělat radikální kroky. Slavie neustále přešlapuje na místě, ba spíše klesá k průměru. V době, kdy je postup do LM jen na úrovni teorie, je potřeba se nad fungováním klubu pořádně zamyslet. Každý musí začít od sebe.

Měli by se konkrétně pojmenovat příčiny neúspěchu. Prvním krokem by mělo být odvolání klubového vedení včetně ředitele Lešky. Nevidím do interních jednání klubu a nechci posuzovat jeho kroky černobíle, ale vedení není schopno už 5 let splnit své předsevzetí. V 96 byla Slavia perspektivním klubem, který měl ty nejlepší dispozice ovládnout český fotbal a úspěšně vstoupit do LM. Jenže vedení se nepovedlo klub aklimatizovat na tvrdé podmínky profesionalismu. Atmosféra v klubu je na hony vzdálená profesionalitě. Ač Spartu od srdce nesnáším, musím ji dát v tomto případě za vzor. Zde se s nároky profesionálního evropského fotbalu poprali opravdu dobře. Jak je možné, že od roku 96 Sparta Slavii předehnala a ještě dokázala smazat dluh 600 mil. !?! Je to jednoznačně přístupem. Slavie potřebuje v čele silnou osobnost, která dokáže změnit atmosféru v klubu a v provizorních podmínkách postavit stadion, který je taky příčinou špatné atmosféry. Přestupová politika klubu je taky katastrofální. V 96 se úspěšné mužstvo rozprodalo, Slavia vyinkasovala stamilionové částky. Za tyto peníze pak obnovilo mužstvo tak, že už pět let se musí dívat na záda Spartě (v poslední sezóně, aby si na to vzali dalekohled). Minulý rok dají 20 melounů za Švancaru, který jen vyhřívá lavičku, místo aby koupili 4 nebo 5 mladých 18,19,20-tiletých hráčů, kteří jsou opravdoví talenti. Sparta si je koupí už v 18 a na nás zbude jen druhá garnitura. Velmi špatná je spolupráce klubu a fanoušků. Určitě by prospělo zřízení oficiálního fanclubu. Po registraci by mohl člen získat slevu na vstupné, suvenýry apod. Mohl by být vydáván klubový zpravodaj, kde by byli fanoušci informováni o chodu klubu. Prostřednictvím fanklubu by se lépe lidi lákali na stadion a tím by se zvýšila návštěvnost. Jenže, jak můžeme chtít fanklub, když vedení zapomíná zaplatit za jinak slabé oficiální webové stránky. Mě to připadá, že na nás fanoušky vedení úplně se…


Radikální změny se asi u vedení jen tak nedočkáme, proto se musíme snažit ovlivnit kroky klubu my fanoušci. I když vývoj věcí moc neovlivníme, něco přece jenom dokážeme. V první řadě je důležité udělat na stadionu dobrou atmosféru. Není důležité, abyste rvali sedačky, házeli dýmovnice a rvali se soupeřem, ale stačí, když na ten stadion jenom dojdete a pomůžete klukům hlasivkama a rukama. Určitě je v Praze a okolí dost fanoušků Slavie, aby na zápas došlo aspoň 10 000 lidí, a fandové z ostatních míst republiky by mohli podpořit Slavii aspoň v evropských pohárech. Není od věci podporovat a prezentovat klub ve svém bydlišti. Utváříte tím kredit klubu v podvědomí obyvatel. Je ale těžké prezentovat klub, který se potácí od neúspěchu k neúspěchu. To když se vyhrál titul, to se člověk ani nemusel snažit. Dále musí fanoušci neustále vyvíjet tlak na vedení, i když se na první pohled zdá, že vedení fanoušky neposlouchá, rozhodně proti nim nejde.


Dalším kamenem úrazu jsou samotné výkony hráčů. Pevně věřím, že hráči mají na víc, než na hřišti předvádí. Na výkony působí mnoho faktorů. Slavistickým hráčům rozhodně chybí sebevědomí, jako ostatně celému klubu. Pokud trenér řekne, že za určitých podmínek bude i druhé místo úspěchem, tak u Slavie nemá co dělat. Dokonale se na to hodí citát od Goetha, který jsem si přečetl na těchto stránkách vlevo nahoře: „Velké a nesplnitelné cíle jsou lepší, než malé a splnitelé“. Tak nějak to zní. Je ovšem pravda, že hráči trénují a hrají v prostředí, které jim utváří klub, a to slávistické není zdaleka ideální. Na hráče je potřeba vyvíjet tlak a to jak ze strany vedení, tak ze strany fanoušků (viz. Serie A). Na takový tlak nejsou naši hráči zvyklí a potom nejsou ani psychicky odolní. Z toho pak vyplývají kolapsy a la Šach?or. Navíc kromě Kuky a tápajícího Suchopárka mužstvo nemá osobnost, protože pokud nějaká v mužstvu vyroste, hned odchází pryč.


Doufám, že někoho tento článek oslovil, možná i zmobilizoval J. Ne všichni budete se vším, co jsem napsal souhlasit, ale v jednom se všichni shodneme: Slavie potřebuje pomoct a pomocnou ruku může podat každý z nás !!! Slavia forever !!!

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Normalizace

    Zizu     před 23 lety 12.08.2001 21:37 |  
    0 0

    Je to fakt posledních 5 Let slavia pouze strácí a chtělo by s tím něco udělat protože když se podívám do minulosti vrátil bych čas nevim jestli by bylo dobré odvolat generálního ředitelel Lešku ale změny by to určitě chtělo protože tímhle tempem budeme za pár let rádi že se udříme v 1.Lize

  2. Re: Normalizace

    (host)     před 23 lety 14.08.2001 20:32 |  
    0 0

    Nesouhlasim moc s tema negativama, co se tady v clanku objevily... Vsichni jenom nadavate, at hraje Slavia jak hraje. To, ze Slavia nemela dluhy, to ze je nejuspesnejsi ceskej klub v Evrope, ze neuplaci rozhodci, to nikdo nevidi....
    Porad samy kecy a pri zapase jen bucet na Lesku. A jen tak mimochodem, webovy stranky podle me nejsou slaby, rozhodne jsou lepsi nez ten starej shit.

  3. Re: Normalizace

    (host)     před 23 lety 27.08.2001 16:36 |  
    0 0

    Ano, se vším se da souhlasit, ten kdo to napsal to má ve hlavě srovnaná a ví o čem mluví. Slavia se už jednou musí odpoutat od malosti a malé sebedůvěry, a to co řekl Pešice je vrchol všeho. Pokud chceme hrát o 2 místo, tak prodáme hráče, nepostavíme stadion, budeme se placatit od ničeho k ničemu a postupně se znás stane šedý průměr, kterého je v lize dost. A ta slavná Slavia co hrávala dřív na tu budeme jenom vzpomínat a budeme o ni vyprávět jenom naším vnoučatům....!!!??? Proto se snažme a? se Slavia definitivně zvedne zavčas, než bude pozdě.......!! Slavia forever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!