Fortuna liga

Slavia - Liberec 3:0

Liberec nedal v Edenu svou kůži lacino a ve druhé půli téměř sahal po bodu, když Slavii za stavu 1:0 podržel málo vídaným "trojzákrokem" Staněk. V závěru pak sešívaní udeřili ještě dvakrát a nakonec vyhráli 3:0.

Sešívaní nastoupí opět v rozestavení 4-2-3-1. Po menší pauze způsobené zraněním se do základu vrací Petr Ševčík. Na hrotu útoku dostává šanci proti svému bývalému týmu Van Buren. Celkově je oproti čtvrtku v sestavě hned pět změn.

Liberci chybí zraněná jarní jednička Bačkovský, nahradí ji Vliegen. Z hráčů, kteří prošli Slavií, nastoupí v základu Slovanu hned čtyři - Mikula, Chaluš, Žambůrek a Višinský. Za áčko si ale více startů připsal jen první jmenovaný. Nastoupit pak nemohou kmenoví hráči Slavie Prebsl a Horský.

První šance přišla ve 4. minutě, kdy se ve vápně míč trochu šťastně odrazil k Van Burenovi, který byl sám před brankářem. Vliegen byl ale natolik blízko, že ho náš útočník nedokázal propálit. Jurečka se o pár minut později pokoušel o střelu ze střední vzdálenosti, míč ale minul branku hostů o několik metrů. Ze stálého územního tlaku vytěžila Slavia penaltu ve 14. minutě, kdy byl po narážečce mezi Juráskem a Douděrou sražen druhý jmenovaný. Pokutového kopu se ujal Václav Jurečka, který poslal Vliegena na druhou stranu a pohodlně otevřel skóre zápasu! Červenobílí nadále tlačili, vidět byla v úvodu zápasu hlavně pravá strana ve složení Douděra - Jurásek. Jurečkovi ve 23. minutě chyběl kousek, aby dosáhl na centrovaný míč za obranu. Ve 25. minutě se za obranou Slavie zjevil Ghali, který ještě nahrával do velké šance Kulenovičovi. Liberecký útočník ale pálil vysoko nad, i tak byl ale následně domávnut ofsajd. Hned z následné akce se míč dostal až k malému vápnu Liberce, kde se několikrát odrazil a slávistům nechybělo k zakončení mnoho. Belgický brankář ale nakonec zvládl míč uzmout. Liberec se začal osmělovat a v 29. minutě mohl vyrovnat. Po chybném vystoupení Zimy se před Staňkem ocitl Kulenovič, který naštěstí trefil jen břevno! Ve 38. minutě přeskočil ve vápně Kulenovič Dioufa, ale mířil jen doprostřed branky, kde bez problémů zasáhl Staněk. Více už se kromě žlutého faulu Pourzitidise nestalo. Slavia byla jasně lepší první půl hodinu, během které se dostala do vedení. Závěrečných 15 minut ale sešívaní ubrali plyn a Liberec nebyl daleko od vyrovnání.

Trenéři na upadající výkon Slavie reagovali hned o pauze, po které na hřišti nahradil Dioufa Zmrzlý. O 10 minut později přišli na hřiště i Chytil se Zafeirisem, kteří nahradili Van Burena se Ševčíkem. O ohrožení liberecké branky se v 56. minutě postraral kapitán Holeš, ale Vliegen zvládl jeho střelu vytěsnit nad břevno. V 64. minutě se už už za obranu dral Višinský, Zima ho ale zvládl zakřižovat a následně ztečoval přihrávku soupeře do bezpečí. Slavia bohužel nadále působila ospalým dojmem. Hned o minutu měli hosté trojnásobnou možnost na vyrovnání. Zima nebyl ve vápně důrazný a k míči se dostal Kulenovič. Staněk ho vychytal ve vyložené pozici a následně dokázal až zázračně pokrýt i další dvě dorážky téhož hráče! Při posledním pokusu mu u tyčky pomohl i Douděra. A záhy se musel činit i brankář na druhé straně. Jurečka se prosmýkl obranou, Vliegena ale neprostřelil! Infarktové momenty na obou stranách! Jak se blížil konec zápasu, tak Liberec začal otevírat hru a dění na trávníku nabralo na zajímavosti. V 80. minutě odvrátil na malém vápně centrovaný míč těsně před Kulenovičem Zima. Když už se schylovalo k dramatu do posledních minut, tak se narážečkou na straně uvolnil Wallem a ve vápně se výtečně prodral k hlavičce Chytil a zamířil neomylně k tyči - 2:0! V samotném závěru zápasu přišla kuriózní situace. Zafeiris se výborně dral do vápna, před kterým byl podražen, v pádu ale šťastně nahrál míč Zmrzlému, který orazítkoval tyč. Míč se ale odrazil přímo před Jurečku, který už měl snadnou práci a zvýšil na 3:0! Zápas pak skončil tímto výsledkem.

25 - Neděle 17. 03. 2024 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
3 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

15. Václav Jurečka (pen)
83. Mojmír Chytil
90. Václav Jurečka

FC Slovan Liberec
FC Slovan Liberec

Komentáře (338)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé