Rozhovory

J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

Splnil si svůj sen a založil fotbalovou akademii v Sarajevu, kde se snažil uplatňovat svou vizi výchovy mládeže. S rodinou si užíval příjemný život ve věčně prosluněném Splitu, ale neodolal nabídce vrátit se po 12 letech do Slavie, a to přímo do funkce manažera mládežnické akademie. "Slavia je přesně to, co jsem hledal," říká Jiří Plíšek.

Oficiálně jste byl jako ředitel akademie Slavie představen na začátku října, jak k vašemu angažmá došlo?

Oslovil mě pan Jinoch a pan doktor Šimáně ve chvíli, která byla trochu náhodná. Vždy jsem jezdil na 14 dnů do Čech kvůli doktorům a úřadům a na podzim jsem právě takhle byl zrovna v Praze. Během těchto 14 dnů jsem dostal nabídku, abych přišel na schůzku s panem doktorem Šimáněm, kterého jsem viděl osobně poprvé v životě. Začali jsme se bavit na téma fotbalu a našich vizí. Z této schůzky vzešla další schůzka, která už byla konkrétnější, na třetí schůzce už jsem dostal konkrétní nabídku.

Asi jste dlouho neváhal?

Mezitím jsme se potkali i s panem Trundou, to byl začátek fungování nových procesů, kdy o příchodu člověka nerozhoduje jednotlivec. Prochází k posouzení celého týmu, aby byla jistota, že nově příchozí bude zapadat do klubové chemie. Pro mě bylo důležité, že jsem měl naproti sobě lidi, kteří měli jasnou vizi, jak chtějí Slavii řídit a jak si myslí, že by měl fotbal fungovat. Vzhledem k tomu, že jsme se v tomto pohledu shodli a našli jsme se, tak to pro mě byla rychlá a jasná odpověď na to, jestli se mám do Slavie vrátit. Když jsem odcházel na Balkán, tak jsem říkal, že se vrátím jen v momentě, kdy se objeví klub, který mě skutečně přesvědčí o tom, že chce pracovat koncepčně a má jasné vize. A Slavia byla přesně to, co jsem hledal. Jinak pro rodinu nebyl návrat jednoduchý, zvykli jsme si na život ve Splitu a bylo to spíš více profesní než rodinné rozhodnutí.

Dá se říct, že podobný přístup jste už kdysi našel v Teplicích?

Ano, v Teplicích to z trenérského pohledu fungovalo, samozřejmě to bylo spojené s panem Hrdličkou, který velmi podporoval takové myšlenky. Nicméně tam jsme mohli pracovat do určité míry, poté už jsme nemohli překročit jisté, řekněme lokální, hranice. Možná nám chyběla odvaha udělat ještě něco více neobvyklého, udělat něco oproti zažitým českým a svazovým standardům.

Ve Slavii můžete zajít dál?

Ve Slavii jsme si řekli, že nevidíme žádný důvod přizpůsobovat se zajetým kolejím a koloritům a říkat si, že takhle to dělají ostatní a říká svaz, tak to musí fungovat. Řekli jsme si, že to můžeme udělat obráceně. Slavia je náš klub a jenom my budeme rozhodovat o tom, jak to v ní bude fungovat a jakým směrem se bude vyvíjet. Proč bychom to nemohli udělat ve Slavii tak, jak to má být? Kdo nám může zabránit v nastavení tréninkového procesu, přístupu k trenérům, trenérským koncepcím, výběru hráčů, jak často a kolik se bude trénovat? V tom nám přece nemůže nikdo bránit. Když říkáme, co všechno funguje na Západě, proč si to nevytvořit ve Slavii? To, jestli se k nám někdo přidá, už ovlivnit nemůžeme.

Jak je to s vaší fanouškovskou příslušností?

Nevím, kolik se v tomto ohledu o mně ví nebo neví, ale vždy jsem se snažil být férový. Když pro mě kdysi přijel Honza Říčka do Boleslavi a řekl mi, ať s ním jdu do Slavie trénovat, řekl jsem mu, že je to super nabídka, ale musím ji probrat s tátou. Táta se narodil na Letné a byli jsme vychováváni jako sparťani. Každý je nějak odmala vychovávaný. Táta ale řekl, že tohle je něco jiného, jedna věc je, komu doma fandíme, a druhá věc je práce, příležitost a lidé, se kterými člověk pracuje. Trenér nemůže sedět doma a čekat, až se mu ozve jeho klub.

Tenkrát byl ale váš příchod do Slavie dobrým krokem.

Pro mě to bylo jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, zažil jsem tu tři pro sebe úžasné roky, poznal jsem tady skvělé lidi, i když ne všechno bylo tenkrát bezchybné. Slavia mi strašně moc dala do trenérského života, pomohla mi v kariéře. Dostal jsem se k mládežnickým reprezentacím a přišla první nabídka ze zahraničí a rovnou k dospělému fotbalu. Prošel jsem si dalšími angažmá, byl jsem v Ústí, Slovácku, pak se ozvala Sparta a nabídla mi manažerskou pozici. Tam jsem byl konfrontovaný některými lidmi, co ta Slavia. A myslím, že jsem tenkrát řekl to samé, co říkám dnes: ve Slavii jsem poznal skvělé lidi, dala mi hrozně moc a rád na to vzpomínám.

Proč jste ze Sparty odešel, když jste působil v "tom vašem klubu"?

Ze Sparty jsem odešel sám, protože od vize, se kterou mě pan Křetínský přesvědčil při mém příchodu, se upouštělo. Měl jsem nabídky na trénování, necítil jsem se pak ve Spartě šťastný, požádal jsem ho, aby mě pustil a já odešel do již zmiňovaných Teplic.

Při návratu do Slavie jste se cítil jak? Neřešil jste, že vám někdo vyčte angažmá ve Spartě?

Když teď přišla nabídka Slavie, bylo to pro mě moc hezké, uzavřel se kruh dvanácti let. Přemýšlel jsem o tom a asi je to nějaký přirozený vývoj, kde člověk jde životem, učí se, zažívá v různých ohledech porážky i vítězství, a pak dojde do nějakého bodu a kruh se uzavře. Beru to tak, že to asi tak mělo být a měl jsem se do Slavie vrátit. Den předtím, než jsem měl definitivně kývnout na návrat, mi volal Honza Čapek a říká: "Boha jeho, Jirko, ty se vracíš domů do Slavie!" A druhý den jsem přišel do Edenu a potkal jsem tu spoustu lidí, se kterými jsem tady před dvanácti lety byl. Cítil jsem z nich stejnou pozitivní energii a to je jedna z věcí, na kterých bychom chtěli Slavii stavět a kterým se chceme odlišovat - nechceme zapomínat na lidský faktor, na to, že lidi mají mít mezi sebou respekt, cítit důvěru, stát nohama na zemi. Takže abych se vrátil k otázce, když jsem se do Slavie vrátil, asi mohu říct, že jsem slávista, momentálně si nedovedu představit, že by to mělo být jinak.

Máte ještě trenérské ambice v budoucnu anebo je vám bližší manažerská práce?

Když jsem kývnul na nabídku Slavie, bylo trénování jasně uzavřenou věcí. Nedokážu si představit, že bych přijal tuhle pozici a přitom měl někde vzadu myšlenku, že když přijde trenérská nabídka, budu o ní uvažovat a vrátil bych se k trénování. Možná, že se někdy v budoucnu objeví jako pokračování mé profesní cesty, ale v horizontu několika následujících let mám jasno. Měl bych problém i sám se sebou, kdybych tady teď někomu vysvětloval koncepce a vize a přitom bych chtěl dělat něco jiného. Manažerská práce mě maximálně naplňuje a je to pro mě velká výzva, moc si přeju, abych to s lidmi, kteří jsou kolem mě, zvládnul.

Dá se říct, že na manažerské pozici máte větší šanci něco dlouhodobě budovat a zažijete na ní větší klid, než kdybyste trénoval?

To je těžká otázka, protože si myslím, že ani trenér, který třikrát prohraje, by neměl být odvolaný. Tím se dostáváme k vizím a koncepcím a obecně si ve fotbale musíme začít uvědomovat, co to znamená a co to přináší. Buď mám vizi, která má vzestupnou tendenci, vím, co to přinese za rok, za tři roky, za pět let, a někam se škrábu, a zároveň mám důvěru v její stabilitu a smysluplnost, anebo tady vykládám pohádky a za 14 dnů, což jsou tři zápasy, se vše zhroutí a vize jsou pryč. To znamená, že trenér, který přichází do klubu a do první řady, by měl být vybraný managementem jako nejlepší typ pro naši vizi a koncepci. Takto to funguje ve větších klubech, lidé, kteří skládali Barcelonu, si nejdřív vytvořili koncept, a pak se bavili, jaký člověk se jim do koncepce na jednotlivé stupně hodí. U nás se to ale dělá obráceně, u nás se vezme člověk, řekne se, že tohle bude náš trenér. A tenhle trenér si udělá svou koncepci, která shoří jako papír po 14 dnech. Pokud se tedy rozhodneme pro konkrétního člověka, musíme vědět, že má ty nejlepší předpoklady pro náš systém, a musíme za ním stát. To není o tom, že musíme pořád vyhrávat, pořád je to sport, vítězství.

Kolik trenérů v Čechách může splňovat kritéria pro koncepční práce?

Troufnu si říct, že v Čechách jsou kvalitní trenéři, a jsou tady i ti, kteří by chtěli pracovat koncepčně. Neshazoval bych českou trenérskou školu, otázka je, jestli jim prostředí dává možnost pracovat kvalitně a koncepčně. Praxe je však taková, že pomalu v každém zápase jde takzvaně o život. Hodně jiné je i finanční ohodnocení trenérů u nás a na Západě, anebo leckdy i na Východě. Když tam vyhodí trenéra, tak má relativní klid na dva roky života možná i více. Když je vyhozen v Čechách, tak za tři měsíce nemá z čeho žít. A tím se také deformuje zdravé prostředí. Pokud trenérům nevytvářím ideální podmínky, pak si skutečně musíme říct, jaká je naše cesta. A ta musí být koncepce, dlouhodobá práce a vytváření kvalitního produktu, a tím jsou především hráči. Co jiného by měly mít na starost kluby, které nehrají o poháry, kde se dají vydělat peníze? Všichni ostatní by měli pracovat na tom, aby vychovali dobré a kvalitní hráče, kteří se budou dobře prodávat a budou přinášet peníze do klubové kasy. A nevidím problém v trenérech prvních týmů. Dnes jsou mraky trenérů s profilicencí a všichni by chtěli trénovat ligu. Ale my potřebujeme i kvalitní trenéry pro mládež, tam potřebujeme ty nejlepší. Tam potřebuji dostat ty, které tam chci mít, ale nesmím zapomínat na to, že je musím odměnit. Za pět tisíc měsíčně to asi nebudou chtít dělat na sto procent.

Náhled na koncepci, kterou chcete zavést ve Slavii, jste získal kde? Co jsou myšlenky přímo z vaší hlavy a co inspirace odjinud, kde to dělají dobře?

To bych asi takhle neříkal, vždycky něco někde načerpáte a něco přinesete sám, ale není podstatné říkat, co je co. Podstatné je, abychom se shodli na společné fungující vizi a společně ji uvedli do života, abychom vytvořili silný a kompaktní tým, který bude kráčet za společným cílem.

Jste spolumajitel mládežnické akademie klubu Sporta Sarajevo. Můžete o ní říct více, byla to vaše hlavní práce před příchodem do Slavie? Jakým systémem funguje, je pro vás v něčem inspirací pro Slavii?

Je to akademie, která se stále vyvíjí. Když jsem odešel z Čech, tak to bylo s tím, že raději sám budu někde budovat svou koncepci, pokud to není možné u nás, a půjdu si splnit sen někam jinam. S touto myšlenkou jsem odešel na Balkán a stavěl jsem ji na dvou opěrných nohách - jednou byl skautink, který je postavený na celém Balkáně, je relativně funkční a pracují v něm kvalitní lidé. A druhou byla právě akademie. Oproti Slavii je to ale poměrně malá jednotka, která má cíl pracovat s talentovanými kluky a vytvořit jim podmínky, aby dostali maximum v tréninkovém i lidském vztahu. Myslím, že má svou budoucnost.

Je to akademie klubu nebo jak je organizovaná?

Je to klub, který má mužstvo dospělých, aby mohla akademie fungovat. A tým hraje čtvrtou nejvyšší soutěž, jsou to sedmnáctiletí, osmnáctiletí kluci. Loni jsme skončili v baráži o postup do třetí ligy, letos jsme také v boji o postup. Není to cíl, chceme tomu dát volný a přirozený průběh, postoupit můžou za rok, za dva, kluci, kteří budou postupně dorůstat. Dnes především investujeme do infrastruktury a zázemí.

Takže kolem dvaceti let by měli tito hráči přestoupit do jiného klubu?

Je to tak. Tím, že procesy a organizace na Balkáně jsou velmi složité, a že Bosna není v Evropské unii, tak hráči pod 18 let nemohou odejít do zahraničí. Talenti v rozmezí 15 - 18 let hrozně umírají, nikdo se o ně nestará, leží ladem. Myšlenka je kluky "pochytat" a dát jim možnost projevit jejich talent a perspektivu. A pokud budou nadprůměrní, je jen dobře, když půjdou dál.

Můžete porovnat materiální podmínky pro mládežnický fotbal v balkánských zemích a v ČR?

To se nedá porovnat. Do Sarajeva před dvěma lety vstoupil investor z Malajsie, vložil do klubu peníze, materiální vybavení, hodně se posunuli. To je ale otázka jednoho klubu. Když se mě někdo ptal před čtyřmi lety, když jsem trénoval v Sarajevu, jaké jsou podmínky, říkal jsem, že většina našich trenérů by tam nevydržela ani týden. Je to všechno skromné, hodně se improvizuje, ale fotbal je jen jeden.

Jak vychází Slavia v porovnání s Hajdukem Split?

Hajduk má horší tréninkové podmínky než Slavia, jsou hodně limitovaní počtem hřišť. Vedle stadionu mají jednu travnatou plochu a jednu umělou trávu a to je pro celý klub všechno. Tam se musí všichni vystřídat. Hajduk má ale jinou přidanou hodnotu, je to jediný klub celé Dalmácie. Všichni kluci chtějí hrát za Hajduk, mají větší a lepší výběr hráčů. Slavia se pere s několika kluby v jednom prostoru.

A pokud by se měl porovnat rozpočet?

To je těžké říct, protože tam nejsou pořád zažité zákony o sportu. Stále se perou s minulostí, klub je jakousi tělovýchovnou jednotou. Reálný rozpočet je zatěžovaný věcmi, které v něm už nemají co dělat. U mládeže není moc rozdílů, platí se příspěvky, zájezdy, soustředění, a buď to platí rodiče nebo klub. Tam pak vznikají rozdíly. Navíc do všeho stále výrazně vstupuje politika a tím pádem se složitě tvoří dlouhodobá stabilita.

Jak to vypadá s placením příspěvků a dalších nákladů ve Slavii, chcete v tomto směru rodičům ulehčit?

Chceme se dostat minimálně na úroveň servisu pro své hráče, který má Sparta. Máme detailně zpracovanou tabulku, která porovnává výdaje u Sparty a dalších našich konkurentů, nyní je to v procesu schválení. Slavia v zimě zaplatila všechna zimní soustředění mládeže, to je obrovská pomoc pro rodiče. Mění se celý pohled na vztah klub-rodiče, bude to úplně překopané. Na druhé straně budeme očekávat ze strany rodičů a samotných hráčů absolutní respektování klubových pravidel a vizí.

V čem konkrétně spočívá spolupráce s Hajdukem? Je možné, že Slavia naváže podobnou spolupráci i s jinými kluby?

Zaprvé je to spolupráce mezi kluby, které k sobě mají velké historické pouto a jejichž fanoušci cítí, že patří skutečně k sobě. V tomto ohledu má velký společenský a kulturní rozměr. Myslím, že takové dva kluby se budou těžko kdekoliv na světě hledat a byla by velká škoda, kdybychom toho nevyužili. Zadruhé je to další hledisko, spolupráce je otevřená na všech úrovních, ať to jsou přátelské zápasy, výměnné turnaje, stáže trenérů v obou klubech, soustředění. Postupně můžeme i řešit, jestli si nemůžeme navzájem pomoct hráči prvního mužstva. Hajduk bude pozvaný na mládežnický turnaj v březnu, přijede ředitel marketingu, který mají fantasticky rozpracovaný, a bude prezentace jejich projektu pro naše marketingové oddělení.

Uvažuje Slavia o exkluzivní spolupráci s nějakou fotbalovou základní školou na Balkáně? Tak o svých začátcích ve fotbalové základní škole financované Interem Milán mluvil Muris Mešanovič.

To jsou fotbalové školy, ne základní školy. Měl jsem včera hosta z Tuzly, kde funguje velmi dobrá fotbalová škola. Obecně chceme mít i v Čechách partnerské kluby, se kterými budeme spolupracovat. Nechceme jen v rámci skautinku od nich čerpat hráče, ale chceme jim naopak pomáhat i s metodikou, vzděláváním trenérů. To samé platí pro Balkán, to není jen Hajduk, to není jen akademie v Sarajevu. Balkán jsou i zajímavé fotbalové školy v Srbsku, v Černé Hoře. Budeme se snažit mít více partnerů a využít moje kontakty, které tam mám, abychom měli i v tomto ohledu potřebnou konfrontaci, a abychom mohli i takto najít zajímavé kluky pro Slavii, kteří by byli ti praví.

Muris pochází z prvního projektu, který jsem před 12 lety spouštěl, když jsem byl v Bosně. To byl první pokus o postavení fotbalové akademie a Muris je jedním z jejích prvních produktů. Inter Milán nabízel spolupráci fotbalové akademii a směrem k naší sarajevské akademii je hodně evropských klubů, které by měly zájem s ní spolupracovat. Jsem rád, že jsme to ustáli a nikdy jsme nikoho jiného do akademie nepustili, ono to přináší i těžkosti. V době, kdy jsem dostal nabídku od Slavie, tak pan doktor Šimáně vůbec netušil, že akademie v Sarajevu existuje. Teď je však připravený na to, že pokud ve Slavii vyhodnotíme, že spolupráce pro nás může mít význam, tak to může být jedna ze společných vizí. Každý velký západní klub má ve své zemi stovky základních škol, se kterými spolupracuje, a poté má své akademie v Africe, Jižní Americe, Asii. A to všechno stojí nejen peníze, ale je za tím i spoustu práce a samozřejmě výsledných produktů.

Uvažujete o možnosti vyhledávání mladých talentů U15 - U16 z fotbalově technicky vyspělých zemí, jak to dělají velké evropské týmy? Anebo se Slavia ještě nemůže na jejich úroveň řadit a konkurovat jim?

V 16 letech můžete přivést hráče z Evropské unie, ale má to svá specifika a není to jednoduché. Až v 18 letech můžete přivádět kluky bez nějakých větších problémů. Přivádět tedy plnoleté hráče je administrativně jednodušší, na druhou stranu se tím dostáváme do problémů, že v některých zemích talent mezi 16. a 18. rokem začne umírat. Skautink je po odchodu Jakuba Dovalila ve stavu, že se zatím nerozvíjí, ale toto je jedno z velkých témat, kterými se na jaře budeme zabývat a pracovat na něm. Skautink se musí postupně stát jednou z našich opěrných noh a přinést našemu systému velké posílení a zkvalitnění.

Jak se stavíte k přivádění talentovaných dorostenců z Afriky, či Asie?

To se dostáváme k systému. Anglický, francouzský nebo německý klub, který má akademii v Africe, ty kluky zná. Mají tam své lidi, kteří pro ně pracují. Nekupují zajíce v pytli, vědí, jak ten kluk trénuje, z jaké je rodiny, jakou má povahu. Poté si vyhodnotí, jestli má předpoklady prosadit se v Evropě. A kdybychom my chtěli přivést podobného hráče, tak jsme v situaci, že poletíme do země na týden, na dva, budeme na něj koukat a bude na nás nějak působit a budeme si myslet, že by to mohl být on. Pokud nám bude říkat jeho manažer, že je dobrý, tak musíme být opatrní, jestli to tak opravdu je nebo není. Takže se jedná o propracovaný systém, který musí mít ochranné a kontrolní faktory. Nemůžeme sem přivádět deset kluků z Afriky, můžeme přivést jednoho dva jednou za čas, a to si ještě musíme říct, do jakého týmu. Měl by přinést kvalitu a nadstavbu.

Jako nejlepší řešení se tak asi nabízí Balkán?

Balkán je k nám pořád nejblíž. Je tady určitá společná kulturní historie, skutečně k nám vzhlíží jako k zemi, která má vysokou historickou, kulturní a společenskou úroveň. Berou nás jako vstupní bránu do západní Evropy a byla by škoda toho nevyužít. Druhou nespornou věcí je talent. Podívejte se na všechny balkánské národy a míčové sporty - basket, volejbal, házená, vodní pólo - a jak v ženách, tak i chlapech patří k nejlepším na světě. Černá Hora, která má 600 tisíc obyvatel, má jedny z nejlepších házenkářek na světě. Ve fotbale nikdy neudělali ostudu, jsou schopni porazit i velké země. To jsou věci, které bychom neměli přehlížet. Každý národ má samozřejmě svá specifika - emoční, charakterová. Na nás zase je, abychom si toho byli vědomi a uměli jsme se v tom orientovat a vybrat si kluka, který bude vyhovovat naší mentalitě a charakteru. Když si vezmu Murise Mešanoviče, tak si myslím, že jeho charakter není v rozporu s naší mentalitou a funguje to bez problémů. Naučil se skvěle česky, řekl bych, že to byl jeden z méně talentovaných kluků, ale měl v sobě pracovitost, ctižádost. Proto je dneska tam, kde je, a ještě není na konci, musí na sobě dál pracovat. Ale v prvé řadě musíme pracovat s našima klukama a vytěžit z nich maximum a udělat vše pro jejich rozvoj.

Jak v současné době funguje vyhledávání mladých hráčů v České republice? Má Slavia své spřízněné lidi, trenéry, kteří na hráče upozorňují?

V tomto ohledu nás čeká hodně práce, skautink v tomto ohledu prostě nemáme. Je to jeden z velkých úkolů pro jaro. Nemělo by to být tak, že nám někdo zavolá s tím, že někoho viděl, ale měli bychom mít propracovaný systém a vědět, jaké typy hráčů hledáme. Správné posty, budeme schopní se na kluky jet několikrát podívat, vyhodnotit si je. Na tom celém se bude podílet celý sportovní úsek a sportovní rada.

Skautink dnes už začíná u přípravek. Prvními skauty jsou naši trenéři. Každý trenér má za povinnost psát hodnocení zápasu a k němu napsat naše nejlepší hráče a nejlepší hráče soupeře. Hráče si začneme zařazovat do tabulek, když se v nich objeví dvakrát, třikrát, asi už to něco znamená. Podobně by měli fungovat trenéři našich partnerských klubů. Tyto kluby máme také vytipované, zatím nebudu říkat jejich jména. V různých kategoriích můžeme mít různé partnery, někdo může mít zajímavou přípravku, někdo žáky.

V další části rozhovoru se dostaneme k analýze stavu mládeže a ke konkrétním změnám, které už se u mládeže udělaly.

Komentáře (35)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Jiri1     před 9 lety 23.03.2016 14:50 |  
    0 0

    Rád vám to připomenu třeba za dva roky, zatím nebudu skrývat své překvapení, že ani témeř 7 mesících nejsme schopnit sehnat lidi na vyhledávání talentů, taky mne překvapila ta Vase Sarajevská akademie, najít totiž o ní jakékoliv informace je nemozné a vzhledem k tomu , že se jí věnujete od září, tak mi to nějak nesedí.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Robinator     před 9 lety 23.03.2016 15:07 |  
      0 0

      Však tady byl Dovalil, naštěstí pan Plíšek, jak jsem z rozhovoru pochopil, má jiný způsob myšlení a neuteče v nejbližší době jinam : ))

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        Jiri1     před 9 lety 23.03.2016 15:14 |  
        0 0

        Ja nevím co teda víte o práci Dovalila , ale už zhruba 3 měcíce pro klub nepracuja

        • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

          Robinator     před 9 lety 23.03.2016 15:20 |  
          0 0

          Právě že nic, byl to vtip...

  2. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Robinator     před 9 lety 23.03.2016 15:05 |  
    0 0

    Kdy bude zveřejněna další, jistě o mnohem více zajímavější část rozhovoru??díky

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Jiri1     před 9 lety 23.03.2016 15:09 |  
      0 0

      Snad raději ty partnerské kluby opravdu neříkejte, tšeba by to pro ně bylo překvapení.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      jane (admin)     před 9 lety 24.03.2016 10:00 |  
      0 0

      Plánuju zveřejnění zítra. Ono ale zůstalo hodně otázek nezodpovězených, takže bude jistě ještě další pokračování rozhovoru, termín ale ještě nemáme daný.

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        Robinator     před 9 lety 24.03.2016 10:03 |  
        0 0

        super, těším se, dobrá práce, díky :)

  3. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Viking     před 9 lety 23.03.2016 15:13 |  
    0 0

    Ovšem nejvíce mě zaujala zákulisní věta jednoho z bývalých, velmi úspěšných trenérů Slavie: „Ono je to s těmi přestupy těžké, když se v Edenu motá jakási firma ve firmě, která se jmenuje Basic for Stars.“

    Pokud to není jen fáma nebo křivé nařčení, byla by to silnější káva než nějaké unáhlené soudy. Tahle kritika totiž nejspíš míří na sportovního ředitele Slavie Josefa Jinocha a manažera slávistické fotbalové akademie Jiřího Plíška, mj. velkého znalce bosenských fotbalistů, jenž pro velký fotbal před časem objevil Edvina Džeka.

    Jinoch, jak známo, ještě nedávno působil v Jihlavě, odkud v zimě přišel do Slavie jiný bosenský útočník a mládežnický reprezentant Muris Mešanovič. „Když šel Mešanovič k nám, byl s tím spojen nestandardní, poměrně značný, bonus další straně,“ citují zdroje efotbalu.cz jednoho z předních zástupců jihlavského klubu.

    Těžko říci, třeba ve Slavii bylo vše v pořádku a šéfové klubu Jiří Šimáně s Jaroslavem Tvrdíkem mají všechny přestupové záležitosti zcela pod kontrolou.

    Pro zajímavost jsme nahlédli do obchodního rejstříku. A v něm lze nalézt, že jmenovaná firma Basic for Stars sídlí na adrese Praha 10 – Vršovice v Petrohradské ulici, kde mají sídlo jiné firmy sportovního ředitele Slavie Josefa Jinocha.

    V Basic for Stars ovšem Josef Jinoch ani Jiří Plíšek nefigurují. Členkami představenstva jsou sice dámy, které se jmenují Martina Jinochová-Matyášová a Monika Plíšková, ale to může být jen náhoda. A třeba jde o cílenou pomluvu a činnost Basic for Stars s činností ve Slavii nikterak nesouvisí.

    I takové zákulisní řeči by ale bylo dobré mít pod kontrolou a rázně proti nim zakročit. Jsou totiž pro ambiciózní klub velmi nebezpečné.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Robinator     před 9 lety 23.03.2016 15:21 |  
      0 0

      jezis...co to je zase za blud :D

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        Jiri1     před 9 lety 23.03.2016 15:25 |  
        0 0

        Karle, Karle, to je větší byznys než ta tvoje Nováková, kam se tady na to sereš. , ne tedy to byl vtip samozřejmě.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      navzdyslavia     před 9 lety 23.03.2016 15:42 |  
      0 0

      To se zase opakujes? Jednou uz to tu snad bylo. A stacilo. Diky. A ted snad neco novejsiho. Diky.

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        Jiri1     před 9 lety 23.03.2016 15:49 |  
        0 0

        Jo novějšího, no třeba docasné tréninkové plochy pro mladež, nebo sportovní rada nebo co takhle Smicer a Slávia.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 24.03.2016 11:43 |  
      0 0

      Já bych řekl, že v tom rozhovoru je odpověď. Jde o tu akademii, ze které Muris přišel a té šel ten bonus. I název té firmy tomu napovídá. Přijde mi to OK.

  4. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Fallen (přítel SN)     před 9 lety 23.03.2016 16:19 |  
    0 0

    Super rozhovor

  5. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    MDCCCXCII (přítel SN)     před 9 lety 23.03.2016 16:29 |  
    0 0

    Supr se to čte. Budu věřit, že se povede i zrealizovat. Nejsem blázen, že něco takového bude vidět za pár měsíců. Buďme trpěliví. Myslím, že zatím jdeme postupnými kroky, přesně jak je vedení avizovalo. Že to zatím úplně 100% nefunguje na hřišti, se dalo čekat. Byla by velká náhoda, kdyby to najednou jelo jak po másle. Je to život a zatím jsme nevyhráli jackpot.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Guly (přítel SN)     před 9 lety 23.03.2016 16:40 |  
      0 0

      Podle mě by to ani nebylo dobře, kdyby přišel strmej vzestup. Pak by mohl rychle přijít strmej pád. Nicméně jsem s hrou na jaře hrubě nespokojen a oproti podzimu nevidím pokrok, spíš naopak.

  6. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Barra     před 9 lety 24.03.2016 07:04 |  
    0 0

    Teprve ted jsem mel cas si v klidu precist rozhovor s Jirim Pliskem. Dobre polozene otazky (Jane, reporterkou bylas ty, predpokladam - dekuji, mas to velmi dobre zpracovane!), jasne odpovedi Jiriho Pliska. Mam z toho velmi, velmi dobry pocit. Je evidentni ze vysledky nove vize a smeru neprijdou za tyden, mesic, ani rok. Je to beh na dlouhou trat, bude to zadat tvrdou praci jak ze strany Pliska a jeho tymu treneru, tak mladych hracu a jejich rodin. A od nas fandu trpelivost, potrebnou davku tolerance, pochopeni ze ferove soudit se da az za par let. Vysledky u mladeznickych tymu a jejich finalni umisteni na konci sezony neni tak dulezite, ted jde k to mit trpelivost, duveru v tom, ze jsme se vydali na spravnou cestu. Kde se tento koncept osvedcil u jinych velkych klubu, neni duvod neverit tomu ze i Slavie bude za par let vzor v Cesku co se tyka pripravy mladeze na velky fotbal. Tesim se na pokracovani rozhovoru s Jirim Pliskem.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Robinator     před 9 lety 24.03.2016 09:41 |  
      0 0

      Bohužel tady je to tak prohnilý, že se na to bude muset jít s bičem :D

      Každopádně naprosto klíčové bude: 1) správný výběr trenérů, 2) Dobře je zaplatit, 3) Nepodléhat tlaku rodičů a tím pádem nevytvářet prostředí pro korupci

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        malan (přítel SN)     před 9 lety 24.03.2016 10:45 |  
        0 0

        Ten chybějící skauting je zarážející, jak se chceme posunout dál? Takto se pořád bavíme o nějakých vizích, což je sice hezké, ale vzhledem k tomu že se na nich ještě nepracuje (jak jsem z rozhovoru pochopil) zcela bezvýsledné.
        Jak to, že ještě není náhrada za Dovalila? Na co se čeká? Náhrada se měla shánět v okamžiku, kdy Dovalil oznámil, že má lukrativnější nabídku. To v ČR není vhodná osoba která by slávistický skauting mohla řídit? Očekával bych, že taková věc se dá projednat např. s panem Říčkou (od kterého máme přislíbeny konzultace), myslím že člověk s jeho zkušenostmi by mohl vědět o někom kdo by naplnil Plíškovy vize.
        Čekal jsem víc.

        • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

          JS (přítel SN)     před 9 lety 24.03.2016 10:52 |  
          0 0

          Já také. Navíc doufám, že chybějící skauting neznamená, že nám Plíšek nedohodí v létě nějaké balkánce.

          • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

            Robinator     před 9 lety 24.03.2016 11:01 |  
            0 0

            Tady je nejdůležitější lovit hráče v rámci ČR, když jim je třeba deset let, lákat je do slavie a budovat tak silné mančafty už v tomhle věku, aby nám je pak nevyfoukla sparta, jak tomu je teď. Jak se píše, prvními skauty jsou opravdu trenéři, kteří na to ale mnohdy serou. Znám jednoho skvělého trenéra, který takhle na spartě vybudoval vynikající ročník, budoval ho už velmi aktivně sám už od mladší přípravky, teď ten ročník nemá konkurenci, protože je postahoval po všem koutech čr..teď působí u nás ve slavii..

        • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

          Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 24.03.2016 11:39 |  
          0 0

          Protože je lepší si kvalitu pořádně vybrat a klidně si na ní počkat. Ne brát prvního kdo je volnej (top kvalita obvykle volná není). To platí obecně o hledání kandidátů do top managementu.

          • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

            malan (přítel SN)     před 9 lety 24.03.2016 12:03 |  
            0 0

            Otázka je jestli se vůbec nějaká Top kvalita v ČR nachází. A potom, jak dlouho se dá takové hledání odkládat.

            • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

              bongor     před 9 lety 24.03.2016 20:06 |  
              0 0

              To už jsme tady dlouhodobě probírali,že v ČR ta top kvalita chybí.Bylo to ještě v době AŘ,kdy jsme věděli,že začít u hráčů a trenérů nepomůže,když vedení nemá peníze ani znalosti prostředí.Teď se naše touha po silných šéfech vyplnila a je potřeba intenzivně hledat výjimečné hráče.Tady je podle mě nelze najít,co za něco stálo má svoje jisté.A výchova,to je běh na hodně velkou vzdálenost.

        • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

          Barra     před 9 lety 24.03.2016 12:14 |  
          0 0

          Jak pravem rika Plisek, prvni skauti jsou treneri mladeze, kteri mapuji hrace soupere. Nejde jen o to najit druheho Dovalila, ktery nemuze se sam starat o celou republiku, ale ktery k tomu potrebuje sit spolupracovniku, kteri se staraji o prvni informaci a selekci, alespon z nasich souperu. Postavit skauting na nohy je hlavni ukol jara, jak sam rika Plisek, coz ale neznamena ze by se jeste nic nedelo.

          • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

            Robinator     před 9 lety 24.03.2016 12:37 |  
            0 0

            tak tak, tam jde o to, aby to mapovali treneri, sikovny kluky, jejich rodice oslovovali uz v pripravnych zapasech a lakali je k nam, podivat se na trening, zazemi apod. tady vse zacina. Ale jsme zas u toho, že toto dělá jen část trenérů, který svoji práci milujou, ostatní musíte motivovat finančne, aby měli tu chut a čas na to to dělat, většina z nich má ještě druhou práci, jinak se neuživí, když trenují za 0 CZK

            • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

              Barra     před 9 lety 24.03.2016 12:40 |  
              0 0

              A toho si je Plisek plne vedom, jak sam říká. Cesko ma moc kvalifikovanych treneru, kteri by meli na vyssi souteze. Jde o to je nalakat na mladez a financne spravne ohodnotit, aby to nebrali jako praci pod svoji uroven.

  7. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    Travinho     před 9 lety 25.03.2016 13:27 |  
    0 0

    Slávistou se člověk nestává, ale narodí.

  8. Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

    knl66 (přítel SN)     před 9 lety 25.03.2016 16:34 |  
    0 0

    Nechci vypadat jako qerulant, ale existují webové stránky oné Plíškovy fotbalové akademie v Sarajevu? Google toho moc nenašel - ale možná jsem jen špatně hledal. Díky.

    • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

      Barra     před 9 lety 25.03.2016 19:33 |  
      0 0

      Hraji ctvrtou ligu, mozna tedy ne. Ustni reklama je jinak ta nejlepsi. Myslim ze v male zemi jako je BiH se rychle roznese ze muz ktery poslal Dzeka do vrcholniho fotbalu se venuje mistni mladezi.

      • Re: J. Plíšek: Přesvědčila mě vize Slavie

        knl66 (přítel SN)     před 9 lety 26.03.2016 00:05 |  
        0 0

        Souhlas jen do jisté míry.
        Když si dáš do vyhledávače cokoliv (nogomet, sarajevo, academy, football, atd) vyjede ti jako nejnovější odkaz jmenování bývalého trenéra FK Železničar šéfem akademie Slavia, jinak žádná zmínka o současném působení v BiH. Další odkazy z roku 2011 a starší. V době, kdy je na netu (i v BiH) kdejaký pralesní klub, je to trochu zarážející. A Džeko je už taky stará vesta - do Teplic přestoupil v roce 2005, před 11 lety.