Fortuna liga

Slavia - Plzeň 1:0

Slavia v Edenu před 11 tisíci diváků senzačně porazila vedoucí tým ligy Viktorii Plzeň 1:0 brankou Zmrhala a dostala se po pěti kolech znovu do čela ligové tabulky!

Slavia - Plzeň 1:0 (0:0)
Branky:
 66. Zmrhal 

Slavia: Hrubeš - Nitrianský, Latka, Bílek, Juhar - Baéz (90. Kodr), Gecov (63. Dobrotka) - Vukadinovič (85. Petr), Zmrhal, Černý - Škoda

Trenér Miroslav Beránek při skládání základní sestavy vzal na vědomí velkou sílu soupeře a postavil do zálohy pět typických záložníků, na hrotu zůstal samotný Škoda a místo Bekima Balaje hrál Marcel Gecov. To také znamenalo, že Jaromír Zmrhal se vysunul v záloze výše směrem dopředu, kde hrával v předchozích zápasech právě po střídání Gecova za Balaje. Od prvních minut se hrál fotbal ve vysokém tempu, první šanci si připravili hosté, když po chybě obrany Slavie dostal možnost si zpracovat míč ve vápně Chramosta, neudělal to však dobře a Latka v klidu uklidil na roh. Po něm mohli jít slávisté do brejku, nic z toho ale nebylo, možná i proto, že Hořava při návratu do obrany jasně držel Škodu. Ve 14. minutě Pilař lehce prošel kolem tří bránících slávistů a z hranice vápna zkoušel obstřelit Hrubeše po zemi na zadní tyč, brankář Slavie byl pozorný a míč vyrazil. Na druhé straně našel dlouhým míčem Zmrhal Škodu, který si tělem udělal prostor a dostal se k zakončení, zadní tyč však minul. O chvíli později se neúspěšně pokoušel střílet ve vápně Černý. Slavia tou dobou přebrala aktivitu a Plzeň k ničemu závažnému nepouštěla. Až ve 27. minutě to v situaci 4 na 4 zkusil Petržela z 22 metrů, Hrubeš jeho pokus chytil. Největší šance dosavadního průběhu přišla po 30 minutách, kdy centr z přímého kopu hlavičkoval zblízka Kolář do břevna, Hrubeš se jen ohlédl. Na druhé straně vyrobil velmi bohorovnou chybu Limberský a pustil do tutové šance Vukadinoviče, který však trestuhodně mířil jen přímo do náruče Kozáčika. A trest opravdu mohl přijít, ve velké šanci se objevil Kolář, kterému do střely skočil obětavě Černý. Deset minut před koncem poločasu Limberský loktem (opakovaný záběr ukázal, že to bylo kopačkou) na chvíli vyřadil ze hry Vukadinoviče, který musel být ošetřen, sudí Zelinka však tento střet vůbec neodpískal jako nedovolený. Absenci Vukadinoviče na hřišti pak právě Limberský využil k získání přímého kopu na pravé straně slávistické obrany, ten naštěstí defenziva sešívaných odvrátila. Ve 42. minutě střílel Juhar z přímého kopu z dobré vzdálenosti, ale s jeho slabou střelou neměl Kozáčik problémy.

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy beze změn. Hosté začali náporem, ke kterému přispěly také nepřesnosti Juhara a vzápětí i Nitrianského. Kolářova střela v 50. minutě však nebyla nijak nebezpečná. Sešívaní však jen odevzdávali míče a dostávali se tak sami pod ještě větší tlak. Slavii vysvobodil až únik Zmrhala, který hledal ve vápně Škodu, byl z toho jen roh. Velké emoce vzbudilo v Edenu několik rozhodnutí sudího Zelinky a jeho asistentů kolem 54. minuty utkání, kdy na jedné straně neodpískal ruku bránícího hráče Plzně, které se dožadoval Juhar, a na druhé straně naopak odpískal hraní rukou Nitrianskému, který byl někde kolem hranice vápna. Zelinka mohl zřejmě nařídit i pokutový kop, míč naštěstí pro Slavii vytáhl mimo velké vápno a následný přímý kop namířil Procházka do zdi. V 64. minutě vznikl po jednom z mnoha rohů hostů závar před Hrubešem, brankář Slavie z něj vyšel úspěšně. A vzápětí na druhé straně získal příkladnou bojovností rohový kop Milan Černý, Vukadinovičův centr Kozáčík podběhl a na zadní tyči měl už relativně snadnou práci špatně pokrytý Zmrhal - 1:0! Plzeň po inkasované brance podle očekávání Slavii zatlačila hluboko do obrany. V 76. minutě trefil Bakoš z přímého volného kopu tyč. Po následném rohu zachraňoval na brankové čáře Nitrianský. O dvě minuty se parádně vytáhl Hrubeš proti hlavičce Koláře. Tlak hostí byl drtivý a Slavii rozhodně nepomáhalo, že sudí Zelinka veškeré sporné souboje rozhodoval ve prospěch Plzně. V 82. minutě zachraňoval po dalším rohovém kopu hostů na brankové čáře opět Milan Nitrianský. V poslední minutě nastavení pak Hrubeš vychytal Hrošovského a když ani následný roh nevedl k ničemu nebezpečnému ze strany Plzně, Eden mohl propuknout v jásot. Slavia senzačně porazila jeden ze dvou nejlepších týmů ligy!!

Trenér Miroslav Koubek nebyl spokojený: "Nemůžu projevit spokojenost. Je to pro nás ztráta, ztráta zbytečná, toto utkání jsme neměli prohrát. V první půli jsme měli problémy s očekávanou agresivitou Slavie. Ne vše klapalo, jak mělo, chybělo mi větší procento úspěšnosti v soubojích, to mě mrzí. Přitom to bylo motto naší přípravy na zápas. Měli jsme možnosti, ale utkání bylo vyrovnané. Ve druhé půli jsme přebrali otěže zápasu a když jsme se dostali úplně do hry, Slavia nehrozila, tak jsme inkasovali. Slavii to jistě stálo mnoho sil. Při pokrytí Zmrhala byla chyba. Když už jsme nedali šance vepředu, neměli jsme inkasovat z ničeho. Slavia šla štěstí naproti a měla ho. Zbytečná porážka, jak jsem řekl na začátku. Chtěl bych do týmu dostat větší soubojovou agresivitu, někteří se v tom musí zlepšit. K mé minulosti ve Slavii bych se nevracel, tato porážka mě mrzí velmi, ale ne kvůli tomu, že jsem byl ve Slavii, ale kvůli tomu, jak k ní došlo. My jsme věděli, že nás Slavia může ohrozit nejvíce ze standardních situací. Roh, ze kterého jsme inkasovali, byl naprosto zbytečný, inkasovaný gól tak vyčítám nejvíce Řezníkovi, který tu situaci chtěl uhrát fotbalově a udělal tak špatné rozhodnutí."

Miroslav Beránek přišel i na další tiskovou konferenci jako trenér vedoucího týmu tabulky. "Opět nesmírně obtížný zápas. Hosté byli lepší fotbalově, to jste všichni viděli. V první půli tam byla ale jen jediná situace, kdy střílel Pilař, která pro nás byla nebezpečná. Ve druhé půli jsme byli horší, ale dali jsme branku. V několika situacích nás podržel brankář a nakonec z toho bylo vítězství vůle, vítězství pracovitosti. Hráli jsme na krev, střídali jsme zraněné hráče. Nakonec jsme byli odměněni fotbalovým pánembohem. Mí kolegové dělají obrovskou práci při tréninku a vzestup Jaromíra Zmrhala je především jejich zásluha, víc bych to nechtěl rozebírat. Samozřejmě to je odměna za jeho velkou pracovitost. Víte dobře, že jsem pořád na zemi. Vidím tam spoustu věcí, které můžeme zlepšit. Proti Teplicím jsme měli na začátku utkání pasáže, kdy hráči neplnili své povinnosti. Dnes jsme se toho vyvarovali. Plzeň je kvalitní, někdy jsme měli štěstí, něco chytil golman, ale naše odpovědnost na hřišti a pracovitost, to bylo něco úplně jiného než v Teplicích. Baézovi žlutou kartu vytýkat osobně nebudu, my na to máme interní pravidla. Totéž platí dnes i pro Vukadinoviče. Při pohledu na los úvodních pěti kol jsem si samozřejmě pomyslel, že to je těžké, ale ve fotbale není nic nemožné. Třeba pro nás budou těžší zápasy ve druhé polovině sezóny, kdy naši soupeři budou hrát zase jiný fotbal."

Komentáře (262)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé