Fortuna liga

Slavia - Teplice 4:0

Slavia porazila v Edenu Teplice vysoko 4:0, když v první půli rozhodl zápas dvěma krásnými střelami Matěj Jurásek. V druhé půli přidali branky Wallem a Jurečka. Slavia díky ostatním výsledkům snížila ztrátu na čelo tabulky na jediný bod.

Trenéři se rozhodli nešetřit ani jednoho ze středních záložníků z posledních zápasů, a tak ve středu hřiště opět hráli Masopust s Oscarem. V rozestavení 4-2-3-1 se však úplně změnila ofenzivní čtveřice, do které se poprvé na jaře po zranění dostal Matěj Jurásek. Na druhé straně hřiště operoval Wallem, pod hrotem Jurečka a na hrotu van Buren. Do stoperské dvojice se vrátil Igoh Ogbu, který doplnil Zimu. Hostům chyběli pro zranění Kričfaluši, pro žluté karty Fila a na základě dohody o hostování také Labík s Hronkem. Naopak jako kapitán nastoupil Štěpán Chaloupek, který se v létě stane hráčem Slavie. Hned ve druhé minutě měli slávisté slušnou šanci, Masopust hledal centrem Dioufa, jeho hlavička byla zablokovaná na roh. Z úvodního tlaku se pak narodila ještě střela Ogbua mimo a zablokovaná přihrávka směřující do vyložené pozice na Juráska. V jedenácté minutě měl po rohovém kopu obrovskou šanci Vlček, pro kterého spoluhráči připravili střeleckou pozici uvnitř vápna, Vlček jen velmi těsně minul vzdálenější tyč. Převaha Slavie byla trvalá, centr Masopusta Wallem netrefil ideálně a minul bránu, následně brankář Ludha chtěl zamezit rohu, ale vytvořil tím velký závar, po kterém dvakrát zakončoval Diouf, ani jednou ale míč nedoputoval až k bráně. Juráskova střela byla zablokovaná na roh, Jurečka pak po signálu z něj vysoko přestřelil. O chvíli později Ludha podběhl centr z rohu, van Buren za ním ale hlavičkoval jen nad bránu. Nadějné přečíslení pak zazdil van Buren, míč prakticky odevzdal soupeři. Když Jurásek dobře našel Wallema, ten udělal ve vápně kličku, jen aby jeho následná střela mířila opět jen do jednoho z obránců. Další dobře vypadající brejk slávisté zazdili mimo jiné proto, že Matěj Jurásek nepochopitelně jen vyklusával a nesnažil se doplnit ofenzivní hráče. Asi se šetřil na situaci o tři minuty později, kde k němu na hranici vápna doputovala přihrávka Vlčka, Jurásek si odstavil obránce a krásným obstřelem poslal Slavii do vedení 1:0! Mick van Buren to zkusil z podobné pozice, ale vysoko přestřelil. Po rohovém kopu, který obrana Teplic odvrátila, se míč dostal na roh vápna k Juráskovi, který pumelicí k bližší tyči zdvojnásobil vedení Slavie - 2:0. Do kabin se tak šlo za stavu světoznámé Csaplárovy pasti.

V poločase hosté vystřídali hned třikrát, slávisté jednou. Ze hry šel Lukáš Masopust, kterého nahradil Tomič, což znamenalo posun Vlčka do středu zálohy. Hned z první akce měly Teplice velkou šanci, Beránek křížnou střelou těsně minul bránu. Pak se vápnem probíjel Jukl a slávisté měli velké štěstí, že v závěru své akce promáchl a netrefil míč. Zatímco Slavia byla ve velkém útlumu, Jukl usměrnil ve třetí nebezpečné akci hostů centr zprava mimo bránu. Naštěstí z první solidní akce slávistů padla třetí branka. Van Buren udržel míč na straně vápna, vrátil jej dvojici Jurečka - Wallem. Norský záložník si míč hezky vzal kolem obránce pro sebe do vápna a sám před Ludhou nekompromisně zavěsil - 3:0. Po hodině hry se na hřiště podívali Zmrzlý a Tecl místo Juráska s van Burenem. Právě Zmrzlý měl velkou šanci krátce po příchodu na hřiště, Jurečkův centr ale trefil jen na Tribunu Sever. Jinak se ale zápas spíš jen v poklidu dohrával. Místo Oscara nastoupil Tijani a nepotěšil tribuny, když v krásném brejku nenahrál úplně volnému Teclovi a místo toho jen sám vysoko přestřelil bránu. Slávisté měli ještě několik nadějných situací, třeba když Wallem krásně pronikl do vápna, pak ale úplně zazdil přihrávku. Střela střídajícího Provoda byla zablokovaná. V nastaveném čase nejprve Diouf krásně uvolnil Jurečku, který akci zazdil a ani nevystřelil, načež šel sám Diouf sám na Ludhu, o míč sice přišel, ten se ale nakonec dostal k Jurečkovi, který poslal míč přece jen do sítě počtvrté. Zápas tak skončil vítězstvím Slavie 4:0.

Trenér hostů Zdenko Frťala hodnotil zápas takto: "Chci poděkovat našim fanouškům, je to ocenění práce našich hráčů. Dnes, i když se prohrálo, proběhla děkovačka po zápase, vážíme si toho. Mrzí nás, že jsme neuhráli lepší výsledek. Měli jsme až příliš velký respekt, přestože kvalita Slavie je obrovská. Těmito zápasy se musíme posouvat. Ve druhé půli jsme měli náznaky možností, střely ale končily ve dvacáté řadě. Snažili jsme se hráče, kteří nehráli předešlá utkání, nastavit tak, aby odvedli výkon, za který by se nemuseli stydět. Pro nás byl tento zápas velká škola. Součástí přípravy na tato utkání, je to, jaká tu je atmosféra, v jakém tempu soupeř hraje. Hráči s tím jsou obeznámeni, ale pak se s tím ne každý dokáže na hřišti vyrovnat. Pokud nepodají všichni hráči maximum, je těžké se se Slavií srovnávat. Myslím, že jste viděli, že hrát tady je pro nás něco jiného než hrát doma. V některých osobních soubojích jsme byli až moc opatrní, nešli jsme do nich s takovou agresivitou. Jásir má problémy se svalem, ale věříme, že do příštího utkání bude v pořádku. Kričfaluši ve čtvrtek po tréninku přišel také se svalovým zraněním. Švanda, Vachoušek ale dnes předvedli slušný výkon, je v nich potenciál. Na první gól jsem měl pěkný výhled, takže když Jurásek vystřelil, hned jsem byl smířený, že to letí do šibenice. Stalo se nám to, s čím jsme počítali, hráči Slavie dnes nemohli proti svému klubu nastoupit, dnes hrál B tým, proto jsme měli na lavičce jen pět hráčů do pole."

Jindřich Trpišovský řekl k zápasu: "Jsem dnes spokojený s výkonem, že jsme to jednoznačně zvládli. Hráli jsme dominantně, jak jsme chtěli, dostali jsme soupeře pod tlak, dařilo se nám otáčet hru. Některé náznaky jsme neproměnili, někdy jsme si nevyhověli, ale celkově byl výkon velice dobrý. Podařilo se nám pošetřit některé hráče, zapojili jsme některé nové. Představoval bych si, abychom některé situace vyřešili více nebezpečně, a abychom vstřelili více branek. Měli jsme dobrou přípravnou kombinaci, jen jsme z toho nevytěžili tolik, kolik jsme mohli. Teplice se snažily dostupovat a hrát aktivně nahoru, nebyl to klasický defenzivní blok. Kluci dnes vzadu měli velkou kvalitu. Skvělá návštěva, jediná drobná kaňka je, že nevíme, co bude s Lukášem Masopustem, střídal kvůli začínajícímu problému. Jsem rád, že to Juráskovi vyšlo, zranil se po skluzu od Dweha, při návratu se mu zranění dvakrát zkomplikovalo. Teď trénoval týden s týmem, ale vypadl nám Ivan Schranz, takže jsme ho dali od začátku, kondičně vydržel 60 minut. Chtěli jsme mít ofenzivní hráče s dobrou střelou zpoza vápna. Pomohl nám to zlomit. Začali jsme dobře, pak jsme se začali do obrany soupeře hůř dostávat a v té době nám pomohl. Tentokrát to trefil dvakrát skvěle a měli jsme pak pohodový konec prvního poločasu. Šedesát minut je pro něj asi maximum i pro čtvrtek, je to hráč, který může přinést rozdílovost, na jeho pozici bude hrát Theo Hernandez, bude potřeba tam mít i nějakou defenzivu. Bavili jsme se i o půli, že toho má dost. Ustálit kvalitu je u mladších hráčů těžší než u zkušenějších. Zranění jej hodně přibrzdilo, teď je zpátky. Je u něj pořád trošku rozdíl mezi zápasy doma a venku. Se sestavou jsme čekali až na dnešní dopoledne. Ve čtvrtek jsme končili pozdě večer, starší kluci už znají své hranice a limity. Koukali jsme na vytížení hráčů jako u Mojmy nebo Vlčáka, který odehrál teď dobré zápasy. Měli jsme hráče, který hrál ve čtvrtek a měl hrát dnes, ale podle jeho pohybu včera na tréninku jsme se rozhodli ho nenasadit. Že byl Tomáš Vlček chvíli kapitán, to vycházelo i z toho, že má nejvíce odsloužených let ve Slavii, a měl to jako odměnu za výkony v posledních zápasech."

24 - Neděle 10. 03. 2024 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
FK Teplice
FK Teplice

Komentáře (350)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé