Hráči Slavie

Hodnocení slávistů - 14. kolo

Slavia odehrála jeden z nejhorších zápasů v sezoně, když doma zaslouženě nestačila na Plzeň.

Slavia v sezoně zůstává po herní stránce za očekáváním a s Plzní ji to doběhlo i výsledkově. Trenér Trpišovský mluví o tom, jak je tým dál než loni, ale na hřišti to vidět není. Z mého pohledu dokonce nadále pokračuje sestupný herní trend. Očekávaný zápas s Plzní byl dobrým zrcadlem. Za současné éry Slavie sem Viktoria jezdila vždy se staženými kalhotami. Dříve odjížděla pravidelně s porážkou, během posledních 2 let už zvládla s vypětím všech sil občas ubránit remízu. A včera? První domácí porážka s tímto soupeřem za čínské éry, navíc naprosto zasloužená.

Přitom sešívaní vstoupili do zápasu výborně, když se ve 13. minutě prosadil Van Buren. To ale bylo z naší strany skoro vše. Postupem času začala otěže přebírat Plzeň a už druhá část první půle byla v její režii. Nadějnými možnostmi ale hosté pohrdli, když pálili nepřesně mimo branku. V půli jsem jednoznačně čekal reakci našeho trenérského štábu, protože za daného obrazu hry bylo jen otázkou času, kdy soupeř vyrovná. Slavia nebyla schopna rozehrát proti presujícímu soupeři po zemi a ani dlouhé míče nezvládli útočníci přetavovat v nebezpečné brejky, těžiště hry bylo přesunuto na naši půli. Vyloženě se nabízelo zpevnění středu zálohy, kde byla Viktoria silnější. Již o půli jsem čekal, že nasadíme Hromadu (nebo Holeše či Sinyana), aby pohybem a soubojovostí pomohl Zafeirisovi s Oscarem. Wallem na podhrotu byl totiž omyl a až na povedený centr před gólem se do hry v podstatě nezapojoval a jen odevzdával míče. Předpokládám, že měl suplovat roli Lingra, ten toho byl ale schopný dost oběhat a ubojovat v soubojích, stejně tak se víc zapojoval do kombinace.

Změna ale nepřišla, co víc, nepřišla ani v momentě, kdy bylo zjevné, že se nic nezlepšilo a naše hra nefunguje. Nepřišla ani po první inkasované brance a ani po druhé, když jsme zápas ztratili zcela. Trenér Trpišovský za 70 minut, kdy bylo jasné, že taháme za kratší konec a Viktoria má (i početně) silnější střed hřiště, takticky vůbec nereagoval a jen měnil hráče kus za kus, což při nefunkční taktice nemělo žádný efekt. Beru, že se ne vždy taktika vydaří a že může soupeř překvapit. Ale co nejrychlejší reakce je základ moderního koučinku a zrovna náš tým je naučený i na změny rozestavení. Trpišovský ale včera připomínal gentlemana, který si v klidu dopije kafe v hořící místnosti. A když už střídal Bořila chybujícího před vyrovnávací brankou, tak jen řešil následek naší mizerné hry, ne příčinu, což se ve zbytku zápasu bohužel potvrdilo a Slavia po až nevídaně špatném domácím výkonu padla.

Hráči jsou hodnoceni na stupnici od 1 (nejhorší) do 10 (nejlepší).

Aleš Mandous - 4 - Dva samostatné nájezdy, dva góly. Pro brankáře těžký zápas. Hlavně u první branky se dá spekulovat, jestli neměl z branky vystartovat dřív. Ale zjevnou chybu tam nevidím, ten míč byl fakt dobrý a problém byl hlavně v reakci Bořila, který se otáčel dokola a hráče vůbec nezachytil. Každopádně co vím, tak samostatný únik mívá statisticky zhruba 50% úspěšnost, takže samozřejmě věříte, že brankář alespoň jednou zasáhne.

Tomáš Vlček - 5 - Naše pravá strana měla potíže, ale to bylo hlavně mizerným bráněním Tomiče. Vlček měl taky několik nedůrazů či chyb, na druhou stranu několikrát výborně zasáhl v poslední chvíli a uhasil chybu jiného. V první půli zblokoval střelu z téměř gólové pozice mimo, ve druhé akrobatickým zákrokem na půli zastavil brejk, v závěru pak vykopl míč z brankové čáry, ale to už mnoh neřešilo.

Igoh Ogbu - 6 - Jeden z mála hráčů, který předvedl nadstandard. Výrazněji nepropadl, v soubojích byl silný, a to i proti Chorému. Jeho forma jde nahoru a je jedním z mála hráčů, který by snesl měřítko dřívější dominantní Slavie.

Jan Bořil - 4 - Co si budeme povídat, Bořil na včerejší zápas nebude vzpomínat rád. Nedá se říct, že by vyhořel, ale právě jeho viditelná chyba, kdy nezachytil náběh Jirky, stála za vyrovnáním. Trenér ho v tom ještě vykoupal, když ho stáhl, přitom chyba byla jinde, naše obrana byla pod celozápasovým tlakem a bylo velmi pravděpodobné, že nevydrží. Zvlášť když měl zrovna Bořil chytat rychlíka Jirku.

Michal Tomič - 3 - V první půli předvedl směrem do obrany mizerný výkon, který neměl co dělat nejen z úrovní zápasu, ale ani s ligovým fotbalem obecně. Několikrát naprosto nezachytil náběh svého hráče a měl jen štěstí, že zasáhl Vlček nebo že hosté minuli. Po taktické stránce vypadal zcela nepřipraven, což je pro mě šok, když hrál dosud na podzim více než dobře. Ve druhé půli pak špatný výkon podtrhl ztraceným míčem ve středu pole, po němž padla druhá trefa Jirky. K dobru se mu dá přičíst snad jen dobrý centr na Provoda v první půli.

Oscar Dorley - 4 - Nedostával se do kombinace tolik jako obvykle, soupeři ho přehrávali i důrazem, i když ve druhé půli v tomto směru přidal. Je otázkou, nakolik neideální výkon Oscara ovlivnil hru Slavie. Spíš si ale myslím, že víc ovlivnila Oscarův výkon naše špatná taktika, kdy se Zafeirisem byli sami na důraznějšího Traorého s Kalvachem, přičemž ještě museli chytat hbitého Šulce (zatímco na naší straně se v podobné roli po hřišti jen potuloval Wallem).

Christos Zafeiris - 5 - Hlavně začátek zápasu mu sedl a kdyby měl Van Buren přehled o hře, tak mohl jít sám na branku. Postupem času byl ale náš střed zálohy přehrán důraznějším a početnějším soupeřem. Zafeiris dělal, co mohl, ale Slavii do zápasu sám dostat nedokázal.

Conrad Wallem - 3 - Všechna čest za výborný centr a asistenci na gól Van Burena, jinak ale byla Wallemova úloha v tomto zápase klíčovým taktickým provarem. Měl hrát na podhrotu jako dřive Lingr či na druhé straně Šulc, ale středu zálohy vůbec nepomáhal pohybem, důrazem ani rozehrávkou. Ani po technické stránce si nevedl dobře a když se k němu míč dostal, tak ho často ztratil. Pro mě bylo naprosto nepochopitelné, že na hřišti vydržel celý zápas.

Lukáš Provod - 4 - Někdo v diskusi pod zápasem jeho výkon přirovnal k "baroku" a něco na tom je. Provod na kraji opravdu působí rozvážným dojmem, kdy celý zápas odběhá na jednu rychlost. Neříkám, že kraje nutně musí kmitat nahoru dolů jako Coufal, Bah nebo Jurásek, ale když se týmu ani hráči až tak nedaří, tak to fakt v Lukášově případě působí unylým a chcete-li i tím barokním dojmem.

Mojmír Chytil - 4 - Zápas odbojoval, dost míčů podržel, což nás v úvodních 20-25 minutách drželo převážně ve hře. Přesto se na můj vkus vůbec nedostával do zakončení a pro branku soupeře nepředstavoval přímé nebezpečí. Útočník by za mě neměl být jenom podporou pro ostatní. Ale v naší bídě byl Chytil jedním z posledních, kdo si zaslouží kritiku. Lepší čtyřka.

Mick van Buren - 5 - Vstřelený gól byl z jeho strany výborný. Skvělý náběh i přesná hlavička - nemám co vytknout. Ve zbytku zápasu se snažil, ale kvalitou byl prostě podprůměrný. Vyniklo to ve druhé půli, kdy mohl jít během pár minut dvakrát za sebou do brejku. Jednou ale míč přeběhl, podruhé si ho zase mizerně zpracoval, že se začal probíjet k vlastní brance. Horší pětka.

Muhamed Tijani - 3 - Jak začátkem podzimu působil neotesaným, ale platným dojmem, tak se nyní jeho progres zastavil. Ba naopak je to horší a čekal bych, že trenéři na jeho adaptaci zapracují mnohem lépe. Ještě hůře se budou zlepšovat Tijaniho technické nedostatky, kterých včera předvedl mnoho a v některých momentech působil až jako hráč z nižších soutěží.

Sheriff Sinyan - 4 - Na Bohemce si spíš formálně připsal první minuty, teď poprvé naskočil naostro. A entrée to nebylo dobré, když stejně jako Bořil u první branky nezachytil náběh Jirky. Ale víc bych za to vinil trenéra, který měl řešit problém v naší hře a ne jen měnit stopera kus za kus.

Matěj Jurásek, Václav Jurečka a Lukáš Masopust nejsou hodnoceni, protože během krátkého pobytu na hřišti měli na zápas malý vliv.

14 - Neděle 05. 11. 2023 18:00

Fortuna liga, 2023/2024
1 - 2
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

13. Mick van Buren

FC Viktoria Plzeň
FC Viktoria Plzeň

64. a 79. Jirka

Komentáře (342)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé