Fortuna liga

Mladá Boleslav - Slavia 0:1

Po výborném vstupu do pohárové Evropy nastoupili červenobílí v Mladé Boleslavi k zápasu v rámci čtvrtého kola Fortuna ligy. Těžké utkání v pozměněné sestavě zvládli, když zvítězili 1:0 vlastním gólem Poulola, který v souboji s Tijanim míč trkl do vlastní branky. 

Trenérský štáb vsadil na systém 4-5-1 s nímž uspěl proti Dnipru, na krajích obrany se opět objevili záložníci Masopust a Prodvod, ale jinak dle očekávání došlo k větší rotaci sestavy. Ve středu obrany se poprvé v této sezóně představil Aiham Ousou, který by měl ve čtvrtek v Košicích nahradit vyloučeného Ogbua, premiéru v základní sestavě absolvovali Michal Tomič na pravé straně zálohy, Conrad Wallem na levém kraji a Mojmír Chytil na hrotu. Pouze na lavičku si sedl Christos Zafeiris, jeho místo ve středu hřiště zaujal Petr Ševčík. V Dresu domácích střed obrany tvořila exslávistická dvojice Suchý - Karafiát, na hrotu naskočil další nedávný hráč červenobílých Yusuf Hilál, který se do české ligy vrátil z působení v exotické Jakartě. 

Zápas začal oboustranně opatrně, během prvních deseti minut přinesl největší vzrušení hlavičkový střet Oscara se Suchomelem, po kterém domácího beka nějakou chvíli ošetřovali. Do prvního zajímavého zakončení se dostal Wallem, když si ve vápně zpracoval Provodův  přízemní centr, ale skákavý balón napálil z otočky daleko vedle.  Postupně uběhlo dvacet minut a oba brankáři se mohli hlásit na úřadu práce. Pokusy Boleslavských letěly buď mimo, nebo Jawovu střelu zblokovala obrana. Ve 20. minutě musel konečně předvést něco ze svého umění i Trmal. Nejprve dobře zareagoval na Ševčíkovu nabídku z trestného kopu, která propadla přes několik dvojiček, pokušejících se hlavičkovat a pochutnal si i na následné střele Ousoua, které chyběla razance a mířila do středu branky.  Uběhlo dalších deset minut a brankové přílěžiosti by sečetl na prstech i nešikovný dřevorubec. Ve 30. minutě slávisté pokračovali v akci po odvráceném rohovém kopu, díky čemuž byli ve vápně oba stopeři. Provodův přetažený centr vrátil Tomič na penaltu, tam vyplaval Ogbu, ale jeho rána zamířila vysoko přes tribunu za brankou. O čtyři minuty později se do pokutového území vrhl Wallem, zasekávačkou posadil dva beky, jeho zpětnou přihrávku odpálil na hranici vápna Suchý, ale po skluzu trefil i Masopusta a rozhodčí Machálek po krátkém váhání odpískal trestný kop. Rána Masopusta mířila přes zeď, je otázkou, zda by zapadla pod břevno, Trmal míč pro jistotu vyrazil na roh. Za chvíli si zblízka prohlédl žlutou kartu Tomič, když podobně jako Suchý na půlící čáře sice odpálil balón, ale vzal to i s nohama Kušeje. Vzápětí se u rohového praporku střetli Jawo s Ousouem a k nelibosti hostující obrany se pískala útočná standardka. Mareček zkusil Koláře překvapit, míč se na zadní tyč nedokroutil. Slávisté kontrovali akcí Oscara, který u rohového praporku prostčil míč na Tomiče, jeho centr sebral Trmal, ale pískal se faul Poulola, který dojel Tomiče. Z trestného kopu nic nebylo, vzápětí dováky rozlítil neodpískaný střet Kadlece s Masopustem, ovšem horší bylo, že se hned na to srazil Conrad Wallem srazil s Jawem, vzápětí si sedl na zem a ještě během nejbližšího přerušení byl střídán Juráskem. Hra se přiostřila, Ševčíkův skluz na Marečka rozhodčí pustil se známým gestem "balón", přestořže opakovaný záběr ukázal, že slávistický středopolař na míč nedosáhl. Když se rozeběhlo čtyřminutové nastavení, cetroval Tomič atakovaný Kušejem, k zakončení se prodral Chytil, ale jeho teč našla jen rukavice Trmala. V samotném závěru první půle Ševčíkův rohový kop na přední tyči prodloužil Masopust, na zadní  se k míči dral Jurásek, ale nedokázal přetlačit Kadlece.

Do druhé půle již nevyběhl Michal Tomič, nahradil jej Zafeiris, který se postavil do středu hřiště, na kraj zálohy se přesunul z podhrotu Jurečka. Dlouho se zdálo, že zápas dále plyne bez útočného nápadu, když trenérský štáb červenobílých sáhl do sestavy po třetí. V 58. minutě, těsně před rozehráním rohovového kopu šli ze hřiště Jurečka i Chytil a do hry přišli van Buren a Tijani. Domácí Provodův centr odvrátili, ale dnešní slávistický kapitán si došel pro druhý pokus a k němu s ena malém vápně skvěle protlačil čerstvý Tijani - 0:1! Postupné zpomalené záběry nakonec ukázali, že balón si ještě před slávistickým útočníkem šoupl do branky bránící Poulolo. Za chvíli mohlo být pro hosty ještě lépe, průnik a centr Juráska odvrátila obrana jenom na hranici vápna, kde se právě nacházel opět Tijani, jeho přízemní rána šla jenom doprostřed branky, kde čekal Trmal. Dvacet minut před koncem poslal čerstvé síly  domácí trenér Marek Kulič, zápas skončil pro Jawa a Marečka, do hry šli Ladra a Salomon. Na druhé straně stejného okna využil trenérský štáb hostí, ze hřiště odešel Provod, kapítánskou pásku předal Tomáši Holešovi, který se postavil na post defenzivního záložníka a na levý kraj obrany se přesunul Oscar. Právě od něj začala parádní akce, balón šel přes Zafeirise a Holeše k Ševčíkovi, ten skvělou uličkou poslal na zteč van Burena, toho v tutové šanci vychytal Trmal. Po následujícím rohu hlavičkoval Ogbu vedle. Domácí trenér čtyvrt hodinky před koncem přitopil pod kotlem, ze hry šel totálně vyčerpaný Yusuf a defenzivní záložník Poulolo, na hřišti se objevili Matějovský a Pulkrab. Slávisté zareagovali něčím, co fungovalo proti Dnipru - k Matějovskému si stoupl Zafeiris. Vášně vzbudil průnik Pulkraba, kterému míč odebral Oscar a byl vzápětí domácím útočníkem sestřelen, což se nepotkalo zrovna s pochopením u Ogbua. Vzápětí byl na půlce faulován Zafeiris, což se příliš nepozdávalo faulujícímu Sakalovi, z čehož rezultovala žlutá karta por domácího středopolaře. V poslední desetiminutovce domácí přeci jenom přitlačili hosty, pro hosty se otevírala zajímavé prostory ke kontrům, ale pohříchu jejím hráčů chyběla přesnost. Domácí vsadili na vysokého útočníka Šimkaa posílali na něj vysoké nákopy. Právě on vracel Matějovského centr z trestného kopu vracel na vápno, tam se do míče parádně opřel Karafiát, míč odrazil Ousou. Šimek vzápětí ostře loktem srazil Holeše, za což vyfasoval zaslouženou žlutou kartu. V samotném závěru chtěli domácí penaltu za souboj Masopusta s Šimkem, ale sudí oboustranné držení neřešil. Slávisté tedy v závěru udrželi vedení, mimo jiné i proto, že ani jednou netrefili zařízení

Trenér domácích Marek Kulič: věděli jsme proti komu stojíme, ale chtěli jsme se porvat. Myslím, že první půle byla vyrovnaná, ve druhé nás už Slavia přimáčkla a vytěžila z toho ten vítězný gól. Ve druhé půli jsme chtěli hrát stále trpělivě, měli sjem v úmyslu tam ty tvořivější hráče poslat až ke konci, ale to už jsme bohužel prohrávali. Zkusili jsme nam nasypat nějaké balóny vzduhcem, bohužel ta naše jediná větší šance skončila tím, že Karafiát trefil jednoho z obránců do kolena.

Kapitán hostí Lukáš Provod: Věděli jsme že nás čeká těžké utkání a že si budeme muset těmi standardními sitacemi pomoci  a jsme rádi, že se to dneska povedlo. Nebyl záměr, že půjdu dolů v 70. minutě, ale už sjem cítil, že nedávám tomu týmu tolik, kolik bych měl, talže jsem si řekl o střídání. Ve Slavii sjme už dlouho, vím, co se vyžaduje na každém postu, takže nemám problém se rychle zorientovat na novém místě v sestavě. 

Trenér hostí Jindřich Trpišovský: Dneska nám to střídání vyšlo, podobně jako ve čtvrtek. Chtěli jsme to stihnout, protože jsme měli roh, a povedlo se nám to jen tak tak. Boleslav letos poskládala skvělý mužstvo, už jsem k tomu domácím trenérům blahopřál s tím, že je tipuji do čtvrtého místa. Od některých hráčů jsme si představoval v dnešním zápase víc, ale zase si musíme uvědomit, jak silné útočníky Boleslav má a my jsme je nepustili do šance. Řekl bych, že hráči, kteří to utkání dohrávali, dovršili to, co začali ti v základní sestavě. O půli jsme chtěli dostat do hry Zafiho a Tomič měl žlutou kartu, což byl problém, protože na něj hrál Kušej. Zastavil bych se ještě u Masopusta: on měl ve čtvrtek skvělá čísla, chtěli jsme aby dneska nehrál celé utkání, ale dopadlo to tak, že jsme museli rychle střídat Wallema, potom si o střídání řekl Provi, takže jsme na hřiště vzkazovali Lukášovi, že to musí zvládnout až do konce, což se naštěstí podařilo.  

4 - Neděle 13. 08. 2023 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
0 - 1
0 - 0
FK Mladá Boleslav
FK Mladá Boleslav

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

59. vlastní branka

Komentáře (292)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé