Fortuna liga

České Budějovice - Slavia 1:3

Slavia zvítězila v druhém kole ligy na hřišti Českých Budějovic 3:1. V první půli otevřel skóre tečovanou střelou Zafeiris, další velké šance ale zůstaly neproměněny. Na začátku druhého poločasu vyrovnal Ondrášek, vítězství pak Slavii přinesli Provod se střídajícím Chytilem, kteří si vzájemně asistovali u dvou branek. V závěru ještě Chytil neproměnil penaltu.

Trenér Trpišovský udělal v základní sestavě oproti zápasu s Hradcem Králové dvě změny, místo Ivana Schranze hrál na postu levého wingbacka Lukáš Provod, v útočné trojici pak Matěje Juráska nahradil Ondřej Lingr. Slavia byla v zápase favoritem, ovšem více ze hry měli v úvodu zápasu domácí, kteří dobře napadali rozehrávku Slavie. Sešívaní chtěli hrát rychle nahoru, v tom jim ale bránili časté nepřesnosti, a tak nadějné situace končily buď příliš dlouhými přihrávkami směrem dopředu nebo centry do náruče brankáře Šípoše. Po desáté minutě slávisté hru vyrovnali, kopali několik rohových kopů. Po jednom z nich se udrželi v okolí vápna soupeře, míč se dostal za vápno k Zafeirisovi, ten vystřelil, míč se otřel o záda jednoho z bránících hráčů a zapadl za bezmocného Šípoše, který měl nakročeno na druhou stranu - 0:1! Chvíli nato byl za vápnem sestřelen Lingr, k přímému kopu se postavil Zafeiris a minul bližší šibenici jen o kousek. Zafeiris byl v ráži, ke střele se dostal i po dalším rohu, i tato střela trochu změnila směr a Šípoš se štěstím zastavil míč nohama. V 21. minutě měl vyloženou šanci Jurečka. Toho vysunul za obranu Lingr, Jurečka šel sám na brankáře, jenže Šípoš mu kličku vystihl a míč sebral. O čtyři minuty později chtěl domácí Ondrášek penaltu, když spadl v souboji s Ogbuem, sudího jeho pád ale nechal úplně klidným. V 28. minutě se zraniil David Douděra, držel se za zadní stehenní sval a na hřišti jej nahradil Lukáš Masopust. Domácí zase trošku vyrovnali hru, jenže tutovku měl Oscar, který se ocitl na hranici vápna úplně sám. Jenže místo střely hledal Lingra, který byl v jasném ofsajdu. Lingr navíc stejně situaci nezavršil brankou. Ve 34. vyzkoušel pozornost Koláře z dálky Čermák. Na druhé straně zakončil nadějnou situaci střelou vysoko nad bránu Jurečka. Pět minut před koncem poločasu ošklivě sestřelil Čmelík unikajícího Vlčka, viděl žlutou kartu a Vlček potřeboval dlouhé ošetřování, než mohl pokračovat ve hře. V nastaveném čase ještě nevyřešil správně situaci ve vápně soupeře jinak dobře hrající van Buren a do kabin se tak šlo za zaslouženého vedení 1:0.

V přestávce žádný z trenérů nevystřídal. Slávisté měli opět několik dobrých situací, které nedotáhli k zakončení, načež se Čmelík uvolnil přes Holeše, nacentroval do malého vápna, kde Ondrášek předběhl obránce a hlavou vyrovnal na 1:1. Další střeleckou pozici měl Jurečka, z otočky ale bránu přestřelil. Po hodině hry se do hry místo Vlčka a Jurečky Schranz s Chytilem. Do stoperské trojice se zasunul Masopust a Schranz hrál na pravém kraji hřiště. Rychlou akci domácích zakončoval Čermák, Oscar jeho pokus zablokoval na roh. Podobně jako v jarním zápase obou soupeřů, tlak Slavie nenastával, nebezpečnější byli naopak domácí. V 73. minutě ale brankář Šípoš chyboval v rozehrávce, daroval míč slávistům, ti otočili na druhou stranu a Masopust přihrál do vápna Chytilovi. Ten poslal křížný přízemní míč směrem od brankové čáry, našel Provoda a ten prudkou ranou propálil obranný val před sebou - 1:2! Lingra s van Burenem nahradili Ševčík a Tijani, Slavia tak posílila střed hřiště a nahoře zůstali jen letní posily Chytil a Tijani. Právě Tijani mohl hned vstřelit svůj první gól v dresu Slavie, jenže Schranzův krásný centr poslal nikým neatakován hlavou nad bránu. Po stejné ose přišla další velká šance, Schranz poslal Tijaniho za obranu a ten poslal na Šípoše prudkou ránu, kterou brankář domácích skvěle vyrazil. Akce však pokračovala, Provod potáhl míč po levé straně, poslal přízemní přihrávku do vápna a tam ji Chytil poslal patičkou k bližší tyči - 1:3! V 89. minutě unikal Chytil po ztrátě míče domácích, Hora ho na hranici vápna poslal k zemi a po druhé žluté kartě byl vyloučen. I po přezkumu VARem se kopala penalta, Chytil ji však neproměnil, Šípoš jeho střelu vyrazil. V nastavení ještě další velkou šanci sešívaní zazdili tím, že odmítli vystřelit a přihrávali si tak dlouho, až míč ztratili. To ale nic nezměnilo na tom, že Slavia zaslouženě na jihu Čech zvítězila.

2 - Neděle 30. 07. 2023 15:00

Fortuna liga, 2023/2024
1 - 3
0 - 1
SK Dynamo České Budějovice
SK Dynamo České Budějovice

52. Ondrášek

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

13. Christos Zafeiris
74. Lukáš Provod
84. Mojmír Chytil

Komentáře (418)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé